Report z Agonoize, Castle Party on Tour

Ohlédnutí za tvrdě elektronickým mejdanem ve Futuru od Kootchy. 

Dark-Electro scéna je u nás vcelku minioritní a šuplík aggrotech v podstatě nulový. Ne tak v Německu, kde už 20 let řádí krvavá bestie. "Sehr geeherte Damen und Herren, ich präsentiere Ihnen Hellektro aus Berlin - AGONOIZE."

Celé to porodili dva šílenci Christian Lorenz (texty a zpěv) a Mike Johnson (keyboards, programing a mastering). Od začátku je neuspokojovala 'pomalá' EBM, takže logicky tíhli k vysokootáčkovým BPM šmelcům. Když k tomu přidáte značně expresivní zpěv, obscénně zvrácené a protisystémové texty a šokující, zle agresivní show s řinoucími se hektolitry krve a rohy na hlavě, vyleze vám z toho zrůdný projekt plný naléhavé energie, které mu můžou jihoamerické aggrotech bandy jenom závidět.

Lehce se zařadili mezi hvězdy žánru jako byli a jsou Suicide Commando, Psyclon Nine, Hocico, Grendel, Dawn on Ashes, Nachtmahr, X-Fusion, God Module nebo staří Combichrist. Díky jejich domovskému labelu Out Of Line se velmi rychle probouchali na stage těch největších evropských electro festivalů (Amphi, WGT, Mera Luna), takže já je kolem roku 2010 vídal častěji než Project Pitchfork, což se zdá nemožné. V té době mi i Ezechiel (redakční chábr) říkal, jestli bych chvíli nemohl jezdit na akce, kde nejsou Agonoize, protože aniž by je kdykoliv viděl živě, ví o nich díky mně víc než o vlastní kapele.

Všechno se zdálo dokonalé, band koncertoval, Chris L. hrál často jako DJ a pak se to posralo. Nechci tu psát žádné domněnky, ale dle dostupných informací prodělal Chris mrtvici a museli ho znovu učit chodit, jíst, mluvit, prostě z něj udělali znovu člověka. Někdy v té době kapelu opustil Mike a boss zůstal sám. Já bych nedal pětikorunu za to, že se vrátí na stage. Když děláte klidnou hudbu jako V. Neckář a skolí vás mozková příhoda, váš návrat není zdaleka tak těžký jako když se na pódiu chováte jako Belzebub na pervitinu při 300 BPM. Je to s podivem, ale Chris to dokázal. On sám říká, že není úplně v pořádku. Celou váhu managingu převzala jeho manželka a on jenom skládá a koncertuje. Já na něm vidím, že to není ten 'madman' jako kdysi, ale jsem nadšený, že se vůbec byl schopen vrátit, respect! Po sedmi deskách by to byla velká škoda, kdyby zůstal slintat v LDNce. Do Prahy přijeli hrát poprvé a je mi upřímně stydno, jak malá návštěva ve Futuru byla. Pro Sanctuary.cz, je to největší provar ever. Pokus to byl skvělý, ale je zjevné, že "Industrial Hardcore Aggrotech Week" v Praze pořádat nebudeme. No ale pojďme na show.

Večer odstartovaly dva polské bandy Her Own World a H.EXE. Dorazil jsem na závěr druhého supportu a řeknu jediné – Výborně to hrálo, ale koukat se na to nedá. Já chápu, že ne každý vypadá jako Peter Steele, nebo Ogre. Dříve si to kluci uvědomovali a hráli v maskách jako Slipknot. Teď je sundali a je to fakt trýzeň. My se postavili šikovně k baru za sloup, takže to výtečně hrálo a nemuseli jsme se koukat. Já to za ty kecy určitě schytám, ale sorry kluci, musí to nějak vypadat, prostě musí. Je nad slunce jasné, že kdyby kdysi Blixa Bargeld připomínal Láďu Gerendáše, tak by Neubautni nebyli tak slavní, jak jsou. Neuděláš nic, pojďme na headlinery.

HEXE


Jediná věc, co mě na jejich show vadila, byli ti dva lobotomové vzadu. Dříve zadní část pódia okupoval Mike, který ve warpaintu ala Immortal vypadal drsně a skvěle doplňoval toho sexistického sebevraha za mikrofonem. Teď tam pobíhají dva divní chlápci, kteří se tam vůbec nehodí a totálně rozbíjejí ten pekelně vražedný feeling, který z beden a z Chrise doslova stříká. Nechápu to. Frontman se snaží, aby vypadal tak, jak jeho hudba i texty vyžadují. Stojí tam jako krutý archanděl Gabriel s křídly a uraženými rohy. Za ním nad keyboardy svítí dva pentagramy. Mostrózní! A za nimi dvě jelita v kraťasech, kteří se celý koncert přiblble usmívají! Proč? Mě to strašně sralo. Stejně všichni víme, že hudba jen puštěná z compu, takže jsou tam technicky k hovnu a designově ještě k většímu. Kdyby tam stál boss sám, mně by to vyhovovalo mnohem víc. Tohle byla zbytečná omáčka, která mi na konci už smrděla. Kdyby ti dva vzadu byli autory hudby, tak mi to je fuk, protože když to umíš složit, tak omluvím jak vypadáš a jakej z tebe mám pocit. Pokud jsi jen stafáž, tak musíš zapadat a vypadat vhodně.

Agonoize

Agonoize pro mě vždy byli koncertní kapela. Naživo dokonalí, ale v autě si je nijak moc nepustím. Ale je tam pár výjimek a tou nejzářivější je dle mě jejich největší hit "Femme Fatale." To je prostě námrd jak prase. Nadupaná helekačka o píchání s trefným refrénem "Fick mich noch einmal - heut nacht". Byla to malá část textu, co byli lidi v Praze schopni zpívat. Společně s "Koprolalie" a "Bis Das Blut Gefriet" to byl top 3 večera. Opravdu velká škoda je, že kvůli finanční náročnosti se objednal koncert "ohne blut". Je to o dost levnější než když frontmanovi z žil na rukou a tepen na krku během show vystříká 200 litrů umělé krve. To by se management ve Futuru asi střelil do hlavy. Ale věřte mi, že je to o moc větší zážitek, když si ten magor půlmetrovým řeznickým kinžálem málem uřízne palici.

Na to, jak nás tam bylo málo, všichni dupali jak o život a chtěli tím zjevně kapele vynahradit poloprázdný sál. Musím Chrise obrovsky pochválit, že to neodzíval. Sám si pamatuju, že jsme ty 'horší koncerty' ojebávali. Tak to Agonoize ne! Dal to absolutně naplno, jakoby hrál před vyprodanou Agrou na Wave-Gotik-Treffen. Nemohl moc komunikovat s lidmi, protože jak on sám zpívá "Mes puta, i dont understand, es tut mir leid, doch ICH SPRECHE DEUTSCH." Ale to nevadí, oni toho moc anglicky nenamluví ani Rammstein. Teď když to píšu, tak si pod vousy broukám "Dafür" a jen tak letmo koukám do playlistu, kolikátou jí hráli. No doprdele oni jí vynechali, nééé, moje z nejoblíbenějších nezazněla a já si to uvědomil až teď. A to si pište, že jsem si jí cestou domu určitě zpíval. Rozhodně jsem před barákem hulákal "Staatsfeind," ale tu určitě hráli, protože si z ní pamatuju část textu "Bin ich pervers nur weil ich auf andre dinge steh? - Jsem zvrhlík jen proto, že mám rád jiné věci?" Už chápete proč mě to baví?!

Tentokrát jsme se sešli jenom opravdu skalní core-fans. Ti co přišli, dostali našlapanou show, kde si jen slabým náznakem všimli, že band není v takové kondici, jako dříve. Principál Chris Lorenz byl za mikrákem přesvědčivý a na puštěné hudbě z mašin není co zkazit. Všichni jsme odcházeli uspokojení a asi je škoda, že jejich set nebyl na Prague Gotik Treffen, kde bylo plno. Tak příště. Doufám.

Zbývá už jen poděkovat – "Vielen dank Chris, ich wünsche ihnen beste gesundheit! Ich hoffe, du kommst für einen grossen auftritt zu uns zurück, du hast es definitiv verdient!!!"

Koho z vás zajímá další hellectro smršť, tak 4. května zaburácí ve Futuru před Project Pitchfork mexická aggrotech úderka AMDUSCIA! Vidíme se!

AGONOIZE

1. intro
2. Weltenschmerz
3. Femme Fatale
4. Bluttgruppe Jesus
5. Schmerzpervers 2.0
6. New World Disorder
7. Vollrausch
8. Dein Gott
9. Populär
10. Staatsfeind
11. Glaubenskrieger
12. Homme Fatale
13. Antiheld
14. Pornomag

encore I

15. Running (club)
16. Submissionary
17. Koprolalie

encore II

18. In Deinhem Grab
19. A Hole
20. Angst Ist Macht
21. Bis Das Blut Gefriet

Fotogalerie

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Každému vadí něco jiného. Tobě lobotomové na podiu, mi zase lobotomové, co píšou články :)
Bezva, tak máme každý něco.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.