Knižní recenze Stephen King – Pan Mercedes

Jaká je čerstvá novinka slovutného Stephena Kinga? To se dozvíte z Demiho recenze.

Stephen King - Pan Mercedes
Vydavatel: Knihy Dobrovský, (374 stran) 

Stephen King se na stará kolena (bez urážky) psaním baví. Jeho pravidelné čtenáře už nemůže překvapit odbočka od klasického hororu. V románu „Dallas 63“ se kupříkladu pustil do alternativních dějin a „Pan Mercedes“ zase dal mistrovi příležitost vyřádit se na poctivé detektivce. Inspirací mu byla tragédie, při níž ve Spojených státech řidička vjela do fronty lidí u jedné z poboček McDonald´s. Původně byla v plánu pouze povídka, ale nakonec tu máme první knihu z avizované trilogie, jejíž ústřední postavou bude detektiv v důchodu, Bill Hodges.

 


Toho nezastihuje úvod knihy v dobrém psychickém rozpoložení. Ne nadarmo průzkumy hovoří o vysokém procentu sebevražd v řadách bývalých policistů. Muži zákona často vymění spokojenou rodinu za svoje poslání (nemluvím teď o neonacistech v řadách „pomáhat a chránit“ – čest výjimkám) a po ukončení aktivní služby je čeká samota. Navíc jim zůstává v držení služební zbraň. A čerstvě přijde pocit, že je člověk najednou zbytečný. Bill tak sedí doma u televizních reality show a společníky jsou mu myšlenky na nevyřešené případy a revolver ráže .38 Smith & Wesson M&P.


A potom je tu Brady Hartsfield. Děti jej znají coby zmrzlináře, dospělí ho zase volají, když mají problémy s počítačem. Brady je nenápadný, téměř neviditelný chlapec, jehož soukromý život se točí převážně kolem „povedené“ matky (jejímž životním partnerem se stal chlast a „mateřskou lásku“ k synovi si vykládá po svém) a plánů. Jeden už mu vyšel. Díky němu je veřejnosti znám jako „Mercedesový vrah“. 

Když vjel Brady s ukradeným šedým Mercedesem do fronty před úřadem práce, užil si to. A všechno šlo jako na drátkách. Ale co dál? Jeho plán je napsat tomu tlustému policajtovi dopis. Navázat kontakt na sociální síti „Pod Debiiným modrým deštníkem“ a pomoct mu použít tu hračku, se kterou večer co večer sedává u bedny. Ale ouha. Jeho dopis má na Billa přesně opačný účinek a začíná hra, která dává oběma životům smysl. 
 


King se nepustil do nějak zvlášť složitého a zamotaného detektivního příběhu, který by měl uchvátit milovníky tohoto žánru. Sází spíš na přímočarou štvanici a souboj s časem a vlastními démony. Vysloužilému poldovi přistrčil k ruce několik outsiderů (jak už je tomu u Stephena zvykem) a nebyl by to on, kdyby chyběly i pořádně šťavnaté hororové prvky. Vzhledem k tomu, že rozsahem se jedná o spisovatelův útlejší příspěvek, uteče vám pod očima jako nic. To samozřejmě není dáno jen počtem stránek, ale i svižným tempem románu. 

Jsem zvědav, kam se bude tahle série ubírat dál. Letos má následovat druhé pokračování, jehož plánovaný titul zní „Finders Keepers“ (děj by se měl točit kolem vraždy samotářského spisovatele Johna Rothsteina, jeho ztracených zápisníků, a pachatele tohoto zvěrstva, který je po pětatřiceti letech propuštěn na svobodu) a rok 2016 by měl všechno uzavřít. Těšme se tedy na další setkání s detektivem K. Williamem Hodgesem, detektivem ve výslužbě. 

Hodnocení: 80%

 

Zde koupíte knihu Pan Mercedes: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-pan-mercedes-642417.html

Další knihy Stephena Kinga koupíte: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-vyhledano.html?slova=Stephen+King

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Právě jsem dočetl a to téměř jedním dechem :-) Za mne veliká spokojenost ... nemá někdo info na kdy se připravuje vydání „Finders Keepers“?
Ve středu si pro "Právo nálezce" jdu, takže za pár :).
Tak to vyrazim taky. Uz jsem vytahnul "Doktor spanek" že se do něj pustím, ale asi upřednostním "Právo nálezce" když už je takto na dosah... Díky za info :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.