Filmová recenze: Sama nocí tmou

Demi Mortuus se vypravil do kina na "íránský upíří spaghetti western". Jaké to v něm vyvolalo dojmy?

Sama nocí tmou (A Girl Walks Home Alone at Night)
USA, 2014, 99 min

Režie: Ana Lily Amirpour
Scénář: Ana Lily Amirpour
Kamera: Lyle Vincent
Hrají: Sheila Vand, Marshall Manesh, Mozhan Marnò, Dominic Rains, Reza Sixo Safai, Pej Vahdat, Arash Marandi


„Sama nocí tmou“ je film, který má kolem sebe tolik lákadel a exotičností, že jej temnotou postižená individua zkrátka nemůžou vynechat. Pokud si k němu vezmete na klín krabici popcornu v očekávání jednoduché zábavy, nutně zjistíte, že jste ve špatném sále. Sklenka či láhev vína je v tomhle případě stylovější.  O chloupek míň příjemné pro mne bylo zjištění, že je tohle netradiční zpracování upíří tématiky tak trochu „hipster“. 

Snímek se odehrává ve Zkaženém městě, po jehož ulicích bloudí upírka a dělá pořádky dle vlastního uvážení a hladu. A že má materiálu ke konzumaci víc než dost. Všude samé drogy a kriminalita, však to znáte. A pak je tu Arash. Jinoch, který na tom s tou zkažeností není ještě tak zle. Jejich cesty se protínají a…

Sama nocí tmou - trailer


…vlastně se toho zase tak moc nestane. Film je spíš o atmosféře a náladě, kterou určuje už fakt, že byly ze hry vyřazeny barvy. Na černobílém plátně se nedějí žádné dějové veletoče a vy sledujete těch několik málo figurek při jejich každodenních trampotách, které nejsou vždy tak úplně košer. No a tyhle scenérie se tak trochu okatě snaží vypadat cool.

Máte rádi vinyly a kazety? Jsou tu. Máte rádi tygří vzory? Jsou tu. Máte rádi filmové postavy, rozervané závislostí na drogách? Jsou tu. Máte rádi White Lies? Zahrají vám. Máte rádi Zefa z Die Antwoord? Najdete tu jeho klona. A konečně – připadají vám upírky sexy? Jedna tu je. Do toho započítejme míchání kultur a roli Marshalla Maneshe, jinak známého jako taxikáře Ranjita ze seriálu „Jak jsem poznal vaši matku“, a vyjde vám z toho tak trochu íránský pejsek a americká kočička. Člověka tedy může odradit jistá prvoplánovitost, která však nepokazí zážitek právě divákům, kteří mají zmíněné propriety v lásce a ve Zkaženém městě si tak budou připadat jako doma.

 


Aby to nevyznělo přehnaně negativně. U celovečerního debutu původem íránské režisérky Any Lily Amirpour rozhodně můžete strávit příjemný večer a povedlo se to i mně. Už díky specifickému humoru snímku. Rozhodně se však v mých očích nejedná o nic výjimečného a s tím hororem to taky nebude tak horké. Plusové body dávám „zefscénám“ a prstům v ústech.. Hlavně nečekejte "upírský western", nebo dílo "nejhustší režisérky současnosti", jak slibují promo pohádky. Těště se prostě na něco JINÉHO...

Hodnocení: 70%

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.