Poslední domov Iana Curtise se nakonec přeci jen promění v muzeum

Když se nesejde dostatek oddaných fanoušků, stačí alespoň jeden. Ideálně, když je to majitel reklamní agentury...

V polovině letošního února rozčeřila vody hudebních médií napříč žánry zpráva, že macclefieldský dům, ve kterém Ian Curtis ukončil svůj život, je na prodej (víte). Tato novinka zmobilizovala snahy fanoušků Joy Division pořídit dům dohromady a vyrobit z něj muzeum, které by si postpunkový kult bezesporu zasloužil.

Jenže i přes dobře míněnou aktivitu a snahu o zapojení fanoušků po celém světě prostřednictvím crowdfundingu (psali jsme) se příslušnou sumu nepodařilo vybrat a nad další budoucností domu visel otazník.

Situaci nakonec před pár dny zachránil muzikant a marketér Hadar Goldman. O kapelách Baroque, Dream Works, Intensive Care Unit nebo The Siam jste možná nikdy neslyšeli, ale i tak Hadar vstoupí do dějin hudby. Když už ne jako nadaný houslista, který po celém světě posbíral řadu mezinárodních cen a stipendií, tak určitě jako "ten chlapík, který koupil Curtisův dům za téměř dvojnásobek vyvolávací ceny."

Hadar Goldman

Sám k tomu říká: "I když jsem kvůli různým právním zádrhelům nakonec zaplatil za dům 190 000 liber (tedy cca 7 335 000 Kč), což je skoro dvakrát tolik než byla původní cena, cítil jsem, že se do toho musím vložit. Hlavně poté, co jsem slyšel, že se fanouškům nepodařilo vybrat dost peněz na to, aby koupili dům jednoho z hudebních hrdinů mého dětství. A odkaz Joy Division si zaslouží, aby byl zachován i pro 21. století, neboť jde jednu z nejzásadnějších skupin v historii současné hudby."

Co s domem bude dál? Hadar z něj opravdu plánuje udělat muzeum. A ještě jedna zajímavost na závěr – Curtisův dům není první libůstkou, kterou si Godlman pořídil. Nedávno totiž zakoupil budovu vůbec první Národní banky v Texasu z roku 1874 a piáno, které vlastnil Mozartův otec Leopold a na němž mladičký skladatel Wolfgang trénoval své první nesmělé noty. Inu, když vlastníte úspěšnou reklamní agenturu, můžete si dělat radost třeba i tímhle způsobem.


Joy Division – Shadowplay (live 1978)

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.