Rozhovor s Jacquesem Saphem z Virgin in Veil a Masquerade

S francouzským deathrockerem o působení ve finských kapelách, oldschool pornu, image, cenzuře a dalších zajímavostech. The interview is also available in English.


Působí v punkových Secular Plague, postpunkových Masquerade a deathrockových Virgin In Veil (znát ho můžete taky z působení v již neaktivních francouzských Sleeping Children). A právě s dvěma posledně jmenovanými spolky se už od zítra prožene českými kluby, proto jsme využili příležitosti tohoto charismatického muzikanta trochu vyzpovídat. For english version click here.

SANCTUARY.CZ: AHOJ JACQUESI, DÍKY, ŽE SIS NA NÁS NAŠEL ČAS. JSI VELMI AKTIVNÍ MUZIKANT A HRAJEŠ V MNOHA KAPELÁCH, TAK TO TEDY VEZMEME POPOŘADĚ – NAŠIM ČTENÁŘŮM BUDOU Z TVÝCH PROJEKTŮ URČITĚ NEJVÍC ZNÁMÍ POSTPUNKOVÍ MASQUERADE, KTERÉ JSME V ROCE 2014 MOHLI VIDĚT V PRAZE. ALE TĚM, KTEŘÍ ZATÍM NEMĚLI TU ČEST, MŮŽEŠ STRUČNĚ NASTÍNIT HISTORII KAPELY A SEZNÁMIT S JEJICH ČLENY?

Jacques Saph:
Masquerade se zrodili v Helsinkách a kapelu založila Suzi Sabotage. Kolem ní se vystřídali skvělí muzikanti, kteří odehráli spoustu koncertů, a to ještě předtím, než jsem se ke kapele v loňském roce přidal já. Společně jsme vystupovali napříč Evropou, ale taky jsme zavítali do Ruska, USA nebo Mexika. V současnosti dokončujeme naše první dlouhohrající album.

SANCTUARY.CZ: TY SES DO SESTAVY PŘIPOJIL V LEDNU 2015, MŮŽEŠ NÁM OSVĚTLIT DŮVODY ODCHODU BÝVALÝCH ČLENŮ?

Jacques Saph: Byli to výborní muzikanti a skvělí lidé, ale zkrátka se nehodili pro Masquerade. Suzi se proto po nějaké době rozhodla, že je správný čas, aby kapelu opustili a aby jejich místa obsadili vhodnější hudebníci. Tak se připojil bubeník William Freyermouth, kytarista Anton Välimaa a nakonec já na baskytaru.

SANCTUARY.CZ: PO NESPOČTU NAHRÁVEK V TUTO CHVÍLI PRACUJETE NA SVÉ PRVNÍ DLOUHOHRAJÍCÍ DESCE. MŮŽEŠ NÁM O NÍ PROZRADIT NĚCO VÍC? MŮŽEME SE TĚŠIT NA NĚJAKÉ PŘEKVAPENÍ NEBO SE PONESE V DUCHU PŘEDCHOZÍ TVORBY?

Jacques Saph: Vypadá to moc dobře, zrovna jsme dokončili nahrávání a deska by měla vyjít někdy koncem jara nebo v létě. Zní to úplně přesně jako Masquerade, ale hodně jsme i experimentovali, Suzi přišla s návrhem, že bychom měli do písní zakomponovat i prvky jiných hudebních žánrů. Rozhodně to nezní jako běžná postpunková nahrávka. Hodně jsme zariskovali, ale myslím, že výsledek bude stát za to!

 

SANCTUARY.CZ: PŘEJDĚME TEĎ K TVÉ DALŠÍ KAPELE – VIRGIN IN VEIL. MŮŽEŠ NÁM OSVĚTLIT ZÁMĚRY VZNIKU TOHOTO PROJEKTU? JAK JSTE SE VŮBEC DALI DOHROMADY?

Jacques Saph: Když jsem založil Virgin in Veil, hrál jsem jenom v kapele Secular Plague. Takže mi prostě chyběla ta bláznivá deathrocková divokost. Začal jsem něco skládat a pak jsem nahrál demo. Když vypadalo, že by se to mohlo uchytit, oslovil jsem nějaké přátele, aby se ke mně přidali – napřed bubeník William, potom Anton a nakonec i Suzi. Virgin in Veil mají teda stejnou sestavu jako Masquerade a nám to tak strašně vyhovuje, hlavně kvůli koncertům.

SANCTUARY.CZ: STIHLI JSTE VYDAT DEMO A JEDNO EP, KONCERTOVALI JSTE NAPŘÍČ EVROPOU I V AMERICE, A TO VŠE ZA JEDINÝ ROK EXISTENCE. TO JE SLUŠNÝ ROZJEZD. MÁŠ NĚJAKÝ RECEPT NA TAKOVÝ ÚSPĚCH?

Jacques Saph: Spousta tvrdé práce, řekl bych, a hodně obětavosti. A asi taky to, že jsme všichni zkušení muzikanti a máme kontakty, to rozhodně pomáhá. A taky se nebojíme dát o sobě vědět a stát si za svým názorem. Jsou lidi, kterým se takový přístup nelíbí, máme teda i hodně „haterů“, ale na druhou stranu i spoustu fanoušků, kteří nás berou právě proto, že se nebojíme stát si za svým. Umíme být hlasití, drzí a hlavně upřímní.

 

 

SANCTUARY.CZ: VE VIRGIN IN VEIL FIGURUJÍ STEJNÍ LIDÉ JAKO V MASQUERADE. NELEZETE SI UŽ TROCHU NA NERVY, KDYŽ SPOLU TRÁVÍTE TOLIK ČASU?

Jacques Saph: Ne, to ne, fakt! Se Suzi spolu žijeme, takže tohle pro nás není nijak nové. A s ostatníma klukama vycházíme dobře, takže je to opravdu fajn. A jsem za to šťastný. Vyjet na turné nebo hrát koncerty je tím pádem mnohem jednodušší, když jsou v obou kapelách jen 4 lidi.

SANCTUARY.CZ: OBA SPOLKY ČASTO VYJÍŽDĚJÍ NA TURNÉ SPOLEČNĚ, ODEHRAJETE TAK VĚTŠINOU DVA KONCERTY ZA JEDEN VEČER. NENÍ TO ÚNAVNÉ?

Jacques Saph: To jo, ale co už, nám je to jedno. (smích) Na pódiu odevzdáváme svoje maximum a po návratu domů spíme třeba i tři dny v kuse. Ale stojí to za to, milujeme to!

SANCTUARY.CZ: MŮŽEŠ NÁM TROCHU OSVĚTLIT, KDO JE ZODPOVĚDNÝ ZA ARTWORK NAHRÁVEK? JEDNÁ SE O ZNAČNĚ NETRADIČNÍ OBRÁZKY, TAKOVÉ OLDSCHOOL PORNO, KDO JE VYBÍRÁ? NEMĚLI JSTE S NIMI NĚJAKÝ PROBLÉM? FAIRY DUST RECORDS TEĎ CHYSTAJÍ VYDAT VAŠE EP „THE GLORY HOLE“ NA VINYLU, BUDE OBÁLKA NĚJAK CENZUROVANÁ?

Jacques Saph: Obrázky vybírám já, kapela mi můj výběr samozřejmě schvaluje. Chci jimi poukázat na fakt, že lidi jsou takovým „oldschool pornem“ snadno šokovaní, zatímco jiné věci, které jsou mnohem závažnější (jako třeba projevy nenávisti nebo rasismu), jsou v dnešní společnosti banalizovány. Já se tím teda vlastně ptám – co je víc obscénní, sex nebo nenávist?

A ano, máš pravdu, ty obrázky nám na netu hodně cenzurují – na facebooku, youtube, spotify. Je to blbost! Facebook například schvaluje stránky krajně pravicových politických stran a povoluje jim šířit propagandu, ale jakmile ty nasdílíš obrázek s bradavkou, hned tě bloknou. Blbci.

Fairy Dust nám ten vinyl naštěstí vydá tak, jak je, takže s originálním obalem. Měli jsme návrhy i od jiných labelů, ale vždycky chtěli obrázek cenzurovat nebo úplně vyměnit. Na to jsme jim jasně řekli, aby se šli vycpat! Nejsme na prodej. Buď chcete nás jako kapelu a vezmete ji se vším všudy, nebo si hledejte jinde.

SANCTUARY.CZ: DALŠÍ TVOU KAPELOU JSOU PUNKOVÍ SECULAR PLAGUE, POPISUJETE SE JAKO VEGAN ANARCHO PUNK. JSTE „PRAKTIKUJÍCÍMI“ VEGANY VŠICHNI V KAPELE?

Jacques Saph: Ze začátku jsme si tuhle nálepku dali, protože jsme všichni byli vegani, nebo alespoň vegetariáni. Změnilo se to, když jsem se přestěhoval do Finska, tady není veganství tak rozšířené a populární jako je tomu v západní Evropě. Momentálně jsem jediný z kapely, kdo nejí maso. Ale tlačím na kluky dost usilovně, aby ten poslední krok udělali co nejdřív!

SANCTUARY.CZ: JSI AKTIVISTA, ANGAŽUJEŠ SE NĚKDE? TEXTY TOHOTO PROJEKTU JSOU HODNĚ POLITICKÉ A DOTÝKAJÍ SE ZÁVAŽNÝCH TÉMAT. ZAJÍMÁŠ SE HODNĚ O AKTUÁLNÍ SVĚTOVÉ DĚNÍ?

Jacques Saph: Býval jsem opravdu hodně aktivní, co se těchto věcí týče. Musím se ale přiznat, že s třema kapelama mám na tyhle věci už strašně málo času. Takže vlastně využívám „popularity“ svých kapel, abych pomohl tam, kde si myslím, že to má smysl. Dělali jsme například nějaké charitativní koncerty pro organizaci Hunt Saboteurs, která se snaží chránit přírodu a zvířata před nelegálními lovci, věnujeme vydělané peníze uprchlickým táborům nebo finské odnoži organizace za práva zvířat. Vždycky se budu snažit využívat svých kapel, abych pomáhal věcem, ve které věřím.

SANCTUARY.CZ: KDO JE AUTOREM HUDBY A TEXTŮ V KAPELÁCH? MÁŠ NA NICH NEJVĚTŠÍ PODÍL TY SÁM NEBO JE TO VŽDY SPOLEČNÁ PRÁCE VŠECH ČLENŮ?

Jacques Saph: To záleží na kapele, samozřejmě. Veškerá hudba Virgin in Veil je moje práce, na textech ale hodně spolupracuju se Suzi, která je supertalentovaná textařka. Pro Masquerade jsem pár věcí taky složil, ale většinou je to společná práce mě a ostatních kluků, Suzi zase sama pracuje jenom na textech. A v Secular Plague jsem vždycky všechno napsal sám, ale ostatní členové taky možná začnou pomáhat, rozhodně proti tomu nejsem!

 


SANCTUARY.CZ: TVŮJ HUDEBNÍ ZÁBĚR SE TEDY POHYBUJE OD PUNKU PŘES POSTPUNK AŽ PO DEATHROCK, HRAJEŠ NA KYTARU I BASKYTARU, ZPÍVÁŠ. MŮŽEŠ NÁM PROZRADIT SVÉ HUDEBNÍ VZORY? JAKÉ KAPELY NEBO KTEŘÍ MUZIKANTI TĚ NEJVÍCE OVLIVNILI A STÁLE OVLIVŇUJÍ?

Jacques Saph: Mám sakra velkou spoustu inspirace! Ale ti, díky kterým jsem se rozhodl, že chci v životě taky dělat muziku, byli Sex Pistols a The Cure, které jsem objevil, když mi bylo nějak kolem 15.

SANCTUARY.CZ: MÁŠ KROMĚ TĚCH TŘÍ ZNÁMÝCH KAPEL JEŠTĚ NĚJAKÝ HUDEBNÍ PROJEKT, KTERÉMU SE VĚNUJEŠ, NEBO TI AKTIVITA VE TŘECH SOUBORECH VYPLŇUJE ŽIVOT PLNĚ?

Jacques Saph: Ne, sakra ne, 3 jsou víc než dost! (smích)

SANCTUARY.CZ: MÁŠ NĚJAKÝ CÍL, KAM BY SES CHTĚL S NĚKTEROU KAPELOU NĚKDY DOSTAT? AŤ UŽ MYSLÍM MÍRU ÚSPĚCHU NEBO I MÍSTO, KDE BY SIS RÁD ZAHRÁL?

Jacques Saph: Rozhodně nemám nějaký cíl, chci jenom, aby se lidem líbila muzika, kterou dělám, netoužím být nějak superslavný a úspěšný. Dokud máme fanoušky, stačí mi to. Nepotřebuju být v té nejúspěšnější kapele na světě – chápej, pokud si lidi naši muziku užívají, je to skvělé!

SANCTUARY.CZ: JE NĚJAKÝ SOUČASNÝ HUDEBNÍK, SE KTERÝM BYS CHTĚL NA NĚČEM SPOLUPRACOVAT?

Jacques Saph: Valor Kand nebo Robert Smith? (smích) Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel. V základu vlastně s kýmkoliv, kdo je dobrý muzikant a taky dobrý člověk.

SANCTUARY.CZ: MÁŠ V HLAVĚ NÁPAD NA NĚJAKÝ DALŠÍ PROJEKT, NĚCO, CO BYS CHTĚL DĚLAT, NEBO SE UMĚLECKY DOSTATEČNĚ VYŘÁDÍŠ UŽ V SOUČASNÝCH KAPELÁCH?

Jacques Saph: Mám spoustu a spoustu nápadů, takže možná někdy v budoucnu se dočkáme nějakého nového projektu. Ale momentálně jsou tři kapely víc než dost.

SANCTUARY.CZ: TŘI AKTIVNÍ KAPELY MŮŽOU BÝT PRO NĚKOHO MOC. JAK TO ZVLÁDÁŠ? DOVOLUJE TI TVÁ PRÁCE SE PLNĚ VĚNOVAT MUZICE?

Jacques Saph: Mám to štěstí, že můžu pracovat z domu, takže si čas umím zařídit po svém. Mám teda dost prostoru jak na práci, tak na svoje kapely, nemůžu si na nic stěžovat!

SANCTUARY.CZ: JAK SES VŮBEC DOSTAL Z PAŘÍŽE DO FINSKA?

Jacques Saph: To je jednoduché – protože jsem poznal jednu nádhernou finskou blondýnu a musel jsem jí být co nejblíž!

 

 

SANCTUARY.CZ: JAK SILNÁ JE GOTH/POSTPUNKOVÁ SCÉNA VE FINSKU? DĚJÍ SE VE TVÉM OKOLÍ NĚJAKÉ PRAVIDELNÉ GOTH VEČÍRKY NEBO KONCERTY?

Jacques Saph: Finsko rozhodně není zemí gotické hudbě zaslíbenou, ale zase tak moc špatné to tady taky není. Je tady pár dobrých kapel a dělají se i dobré parties. Samozřejmě, že by to mohlo být lepší, to je asi všude stejné, ale taky to není žádná hrůza. Místo toho, abychom si na tu situaci stěžovali, měli bychom se snažit dělat co je v našich silách, aby to bylo lepší!

SANCTUARY.CZ: MOHL BYS NÁM DOPORUČIT NĚJAKÉ ZAJÍMAVÉ KAPELY Z TVÉHO OKOLÍ?

Jacques Saph: Fakt zbožňuju jednu kapelu tady z Helsinek, jmenují se Fate VS Free Willy.

SANCTUARY.CZ: V ČR TEĎ V BŘEZNU ODEHRAJETE 3 VEČERY, A TO JAKO MASQUERADE I JAKO VIRGIN IN VEIL. NA CO BYS NÁS NALÁKAL? V ČEM JE PÓDIOVÁ PREZENTACE KAŽDÉ KAPELY JINÁ?

Jacques Saph: Můžete se těšit na spoustu energie, vášně a na skvělý výkon! A ano, Virgin in Veil i Masquerade jsou na pódiu odlišní. Každá kapela hraje jiný žánr, má jiné písně a v popředí má jiného frontmana (frontwomanku v případě Masquerade), ale ten náboj je silný v obou případech!

SANCTUARY.CZ: VAŠE IMAGE VYCHÁZÍ Z KLASICKÉHO POSTPUNKU A DEATHROCKU. JAK MOC JE PRO VÁS TATO STRÁNKA DŮLEŽITÁ?

Jacques Saph: Samozřejmě, že je image důležitá! Ať se ti to líbí nebo ne, pro publikum je to podstatné. Lidi nejdou na deathrockový koncert, aby viděli čtyři chlápky ve flanelkách a s plnovousem. Z toho vyplývá, že deathrock není jen hudba, je to něco víc, je to prostě show a já to tak zbožňuju. Naše prezentace na pódiu se moc neodlišuje od našeho každodenního života, nenosíme na stage uniformu nebo tak. To by pak nebylo upřímné.

SANCTUARY.CZ: UŽ JSTE V ČR NĚKDY BYLI? TĚŠÍTE SE NA TURNÉ? JE NĚJAKÉ MÍSTO, KTERÉ BYS RÁD SPECIÁLNĚ NAVŠTÍVIL?

Jacques Saph: Suzi v Praze byla v roce 2014, když tam hrála s Masquerade, ale to bylo ještě předtím, než jsem se ke kapele přidal. Já sám jsem u vás nikdy nebyl, ale moc se těším. Vždy se mi líbily země střední Evropy, nemůžu se teda dočkat! A určitě bych rád navštívil kostnici v Kutné hoře, ta vypadá úžasně!

SANCTUARY.CZ: NAKONEC OBVYKLÁ OTÁZKA – JE NĚCO, CO BYS RÁD VZKÁZAL NAŠIM ČTENÁŘŮM A FANOUŠKŮM?

Jacques Saph: Jasně, dejte si pivo a užívejte si života. Uvidíme se na koncertech!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.