Report z VNV Nation

Minulý týden se k nám znovu podívali VNV Nation a rozhodli se slavit. Byli jsme u toho!

Milý elektroniku. Předem mého dopisu bych tě chtěl ujistit, že jestli jsi na tento koncert VNV Nation nešel a ušetřený peníz sis omluvil tím, že jsou u nás „víenvíčka“ častým hostem, případně tím, že je v létě stejně uvidíš někde na zahraničním fesťáku, pak věz, že jsi prohloupil. Turné nazvané „Compendium“ totiž dvojice zasvětila oslavě výročí 20 let od vydání svého prvního alba. Rozhodla se tedy v abnormálně dlouhém setu bez supportu zahrát z každého alba něco. Co víc si jejich fanoušek může přát?

Futurum se nakonec ukázalo jako dobrá volba i když to tak první minuty úplně nevypadalo. Při mém příchodu, který už doprovázelo intro, byl klub zaplněn poměrně řídce. Trochu mě představa výroční oslavy v komorním prostředí vystrašila, ale moje zděšení nabralo ještě mnohem většího rozměru po startu „Space & Time“. Pokud se někomu zdálo, že Covenant v Rock Café hráli hlasitě, pak tady mi po prvních úderech perkusí málem upadly uši. Navíc mi přišlo, že Ronan jaksi těžce dýše a úvod tak byl poměrně rozpačitý.

 


Naštěstí lid postupně přichází a jako vždy dobře naladěný frontman mu vyhrožuje pořádným rancem muziky, který odnesou hlavně nešťastníci, kteří musejí ráno vykročit do pracovního procesu. To se mne však netýká a tak beru pivo na rozhýbanou a mám radost z mé oblíbené „Tomorrow Never Comes“. Ta stojí na geniální klavírní lince a je jednou ze skladeb, která stopuje veškeré objektivní hodnocení a nutí k pohybu a šťastnému úsměvu. V ten moment bylo jasné, že to bude stát za to i když to zvukově pořád nebylo dokonalé. 

Však jsem taky měl v úvodu klasiky „Darkangel“ díky bicím na začátku pocit, že mám na hlavě krabici od banánů a někdo do ní buší prakerem. Ronan alespoň jitří atmosféru, fotí fanouškům obrázky jejich vlastními přístroji a trable s dechem jsou i přes neustávající pobíhání po scéně ty tam. Pochmurný „Carbon“ se utopil v modré a červené, aby začátek „Epicentre“ propálily žluté paprsky, které naznačily možnosti nového světelného parku ve Futuru. Lidi se chytají pořád víc, což završuje devastující „Control“, během nějž se naposledy ozve nepříjemný brum. Od té doby taktéž zánovní zvuk v klubu naštěstí už funguje na výbornou.

 


Během tak dlouhé show je logicky potřeba občas vydechnout a navíc oblíbený cajdák „Illusion“ zkrátka chybět nemůže, což dokazuje i publikum, které konečně i trochu výrazněji spolupracuje s kapelou. Pro mne vlastně stoprocentní zážitek začíná právě odtud. Ronan totiž vyvolává, že „tohle rozhodně není konec“ a má stoprocentní pravdu. „Sentinel“ totiž odpálil dokonalou taneční párty a než doznělo nadšení je tu můj další oblíbenec „Gratitude“. Zhudebněná radost, která jako by každým tónem křičela „žij, žij, žij,žij, žij“ kouzlí lidem na tvářích vysmáté rohlíky a přechází do „Chrome“, která energii ještě stupňuje, i když už se to zdá nemožné.

Dál to až k „poslední“ „The Farthest Star“ byla jízda bez zastávek (vypíchl bych třeba další klasiku „Standing“, či improvizovanou scénku Ronana, který se naoko rozhořčil nad nedostatečně se bavícím fanouškem), ale stejně bylo jasné, že tenhle večer čtveřice na pódiu nikam spěchat nebude. První přídavek byl pojat silně rozcvičkově. „Frika“, „Retaliate“, „Solitary“ – během prudce tanečního bloku nabírá na intenzitě kotlení a opocení fandové jsou vlastně vděční za další jakože „konec“. To nejlepší se však stejně teprve chystá.

„Nova“ rozzářila všechny přítomné a během „shine, shine your light on me“ se rozběhaly po zpívajících tvářích světelné puntíky, které bez přehánění udělaly z Futura oázu radosti a harmonie. Bez ohledu na to, jestli byl osvícený opilý „oldskuler“ nebo roztančená „-náctka“. Náladou naprosto plynule navázala epická úžasnost „Beloved“ a těžko k tomu vyprávět. Když ji milujete…však ten slogan znáte! Všechno samozřejmě završil megahit „tududududu tududududu“ – pardon chtěl jsem říct „Perpetual“. Bylo to prostě dokonalé a úplně poslední „Resolution“ člověka příjemně a opatrně vrátila do reality, která je s VNV Nation taková nějak pozitivnější a hezčí, což si nakonec solidně zaplněný klub užil spolu s oslavenci maximálně.  

Fotky najdete v galerii.

Setlist:

01. Intro
02. Space & Time
03. Tomorrow Never Comes
04. Darkangel
05. Carbon
06. Epicentre
07. Legion
08. The Great Divide
09. Control
10. Illusion
11. Sentinel
12. Gratitude
13. Chrome
14. Testament
15. Standing
16. Homeward
17. Off Screen
18. Everything
19. Farthest Star
---
20. Frika
21. Retaliate
22. Solitary
---
23. Nova
24. Beloved
25. Perpetual
26. Resolution

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

to byla jizda... :)
https://youtu.be/74095tbgClo =)) :* (kanál Optaglio) SHINE !

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.