Obnovený festival Hradby Samoty nabídne hudbu, pohyb i poezii ve znamení temnoty

Už za tři dny startuje na zámku v Rosicích u Brna unikátní slavnost obskurní avantgardy.

Zkuste si představit, jak asi vypadá třídenní obsazení hradu poblíž Brna nejroztodivnějšími umělci, performery, DJs nebo prodejci obskurního merchandisu (od hudebních nosičů až po oblečení a rukodělné artefakty). To, co kdysi dával Pražský industriální festival nebo jak se ve svých počátcích formovala bolkowská Castle Party, to samé můžete zažít na letošních Hradbách Samoty, které se uskuteční ve dnech  14. až 16.7. 2016 na zámku v Rosicích u Brna. Ač lokalita, pořadatelský tým i dramaturgie drží podobnou linku jako v letech minulých, letos se přeci jenom dočkáme významných změn.

Avantgarda všemi smysly

Předně se rosické setkání příznivců obskurní avantgardy více než kdy předtím ubírá do plnohodnotné audiovizuální události, kdy v prostorách zámku a přilehlého protiatomového krytu, určeného kdysi pro elitu jihomoravské KSČ, vznikne svébytná vizuálně-literární platforma, tvořící protipól bohaté nabídky živých hudebních projektů tradičně kralujících v prostorách barokního divadla. Příznivci video artu, sound instalací, literatury a výtvarného umění se tak mohou těšit na olomouckou multižánrovou uměleckou skupinu Chaos Company, realitu měníci seskupeni Lesmïr, radikální audiovizuální instalace Radima Labudy, hlukový processing Michala Cába nebo lascivní performanční ženské duo Geng Beng. Tito všichni vás spolu s výtvarníky Hannibalem Tripetem a Svjatogorem přenesou do zcela nové reality rosického zámku, kterou budou obývat podivné hudební entity nejrůznějšího zaměření.


Hradby Samoty


Dark ambient, industrial noise i okultní elektronika

Závan prastarého buddhismu tuvinských stepí přiveze Alex Těgin s dnes již kultovním projektem Phuprha, jehož vzývání a hlubinné vibrace posvátných manter rozvinou jedni z nejznámějších představitelů belgické rhytm/ambientní scény Gwen Tremorin a Nicolas Van Meirhaeghe s projekty Tzolk'In, Empusae a Flint Glass. Do ještě temnějších vod následně posluchačstvo ponoří švédský black/industriální démon Trepaneringsritualem nebo důrazné post industriální pochodové úderky Horologium či pražská obnovená legenda Aghiatrias. Vrcholnou destrukci hudebních forem a nářek trpícího světa zprostředkují v nekompromisních hlukových nárazech rakousko-čeští Institution D.O.L., berlínští Human Larvae, pražské duo Magadan, česko-slovenská Hluková Sekce nebo power electronics inkarnace pardubických hlukařů Paregorik jménem Teorema

Pro hlubší zážitky rozplynutí vědomí v očistných strukturách frekvenčních hloubek zase doporučíme využití esoterických představení projektů Do Shaska!, litevského projektu Oorchach nebo šamanského Holotrop, jehož set vyčistil prostor rosického zámku již minulý rok. Jak bývá dobrou tradicí, nahromaděnou energii či naopak smutek zpracují matadoři slovenské techno/tekk/breakcore/electro/rhythm noise scény Lazy Bastard Sound System.
 


Hradby Samoty teaser

3 brány do světa nové zkušenosti

Každý ročník festivalu Hradby Samoty se snaží přinést svým účastníkům z řad hudebníků a návštěvníků nové zkušenosti, nové možnosti i zážitky. Letošní rok tak samozřejmě nebude výjimkou, nicméně i přesto nás oproti minulým rokům čeká jedna zásadní změna ohledně rozčlenění prostoru samotného festivalu. Hlavní scéna zůstává s prostorách barokního divadla, přesně tak, jak jste již z minulých let zvyklí, změna ovšem přišla v otázce dalších scén. Ty se letos proměnili v rámci úplně nového konceptu tzv. 3 otevřených bran. 

První brána povede do hradního podzemí, dříve nepřístupného, ve které se bude nacházet druhá hudební scéna, v minulých letech umístěná do protiatomového krytu. Kryt samotný zůstane přístupný i nadále v rámci běžné prohlídky, nicmméně detonační wattáže aparatury Lazy Bastard Sound System se přesouvají spolu s příslušnými interprety přímo pod hradní nádvoří. Druhá scéna bude také pro ranní nedočkavce hostit i obskurní kino plné neobvyklých a těžko sehnatelných filmových i nefilmových kousků.

Druhá brána povede do prostor zámeckých příkopů, ve kterých vyroste úplně nová scéna nazvaná Sen stage. Na Sen stage se představí celá plejáda roztodivných performerů, básníků a vizuálních umělců a hudebních podivínů. Můžete se těšit na živou akční malbu, halucinogenní poezii, ohnivé show a další fantaskní výpady v podobě nejrůznějších uměleckých přesahů.

Třetí brána pak povede do dalšího nově zpřístupněného prostoru, do zámeckých zahrad. Ty budou sloužit zejména jako místo odpočinku a rozvoje vlastní fantazie. V korunách stromů budou zavěšené specifické instalace vytvořené na míru celé zahradě a můžete se těšit i na videomapping, který vytvoří v celém prostoru zahrad nečekané vizuální kreace. S příchodem noci se tak prakticky celý zámek Rosice promění ve fantaskní svět barev, neuchopitelných tvarů a podprahových informačních proudů, které spolu s dvěma hudebními scénami posunou zážitek z Hradeb Samoty zase o krok dále.
 

Hradby Samoty


Hradby Samoty pro hudební nadšence i subkulturní fanatiky

Vstupenky jsou k dispozici v ceně 1100 Kč na celé tři dny festivalu a jejich počet je vzhledem ke komfortu návštěvníků omezen na 222 kusů. Rosický zámek i samotné městečko nabídnou návštěvníkům skvělý komfort jak ubytování, tak i služeb. Domácí kuchyni, pivo z regionálního pivovaru i sběratelské rarity hudební a nehudební povahy vám naservíruje přímo festivalový areál zámku, blízkost do Brna, množství obchodů a restaurací zase samotné městečko Rosice, takže si i náročnější návštěvník festivalu přijde na své.

Hlavní devizou Hradeb Samoty je ale unikátní propojení návštěvníků, umělců i vydavatelů mezi sebou v jednu kompaktní subkulturu, která dává všem meziprostorovým šílencům, a hudebním bláznům na tři dny pocit, že na hradě v Rosicích jsou zase alespoň na chvíli mezi svými.

Hradby Samoty
14-16. července 
Rosice u Brna
Vstup 1100 Kč předprodej

Hradby Samoty

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

a tohle http://www.sanctuary.cz/13238-soutez-o-volny-vstup-hradby-samoty bylo zruseno?
Nene, nebylo, soutěž jsme vylosovali, výherce obeslali (dokonce jsme nakonec rozdali dva vstupy), jejich jména předali pořadateli a on nám potvrdil převzetí. Čili vyřízený. Akorát pravda, není k tomu článek. To doženeme.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.