Youth Code nasekali Praze prdel – opožděné postřehy z pořadatelských řad

Začnu odbočkou a vrátím se do 16. října 1995. V ten den totiž podruhé v Praze koncertovali Front Line Assembly v legendárním Bunkru. Jedná se o jeden z koncertů, na které do smrti nezapomenu. A proč? Protože set Kanaďanů byl asi 50 minut dlouhý. Tehdy jsem byl nasranej. „Tak oni sem jedou do Evropy, a pak zahrajou jenom pár písniček?,“ mumlal jsem si pod vousy. Jenže když dnes vzpomínám na tento koncert, jediné, co si vybavím (krom Billových bílých ponožek ve khaki mundůru) byla koncentrovaná energie, která nás zasáhla jako pancéřová pěst. Proč mlátit do někoho, když je složenej jedním přesným úderem k zemi a nehýbe se? Front Line Assembly přesně takto složili pražské publikum a pak odešli středem. Tuhle odbočku jsem musel připomenout, protože podobný pocit jsem měl také z letošní návštěvy americké dvojky Youth Code v Praze. Předem avizovaný 50 minutový set. Žádné přídavky, nic. Čirá výpověď, proud dravé energie a šmytec.

 

Youth Code live in Prague 2016

 

Celému pozitivnímu vyznění hrálo hned několik momentů do karet.

  1. Klub Újezd vedle – Punk nejen na pódiu, ale v podstatě v celém klubu. Byl to problém? Potřeboval někdo vychytaná světla?
  2. Zvuk ušlehal výborný Tosper a o zbytek se živelným výkonem postarala kapela. Tedy obě formace.
  3. Plný klub možná nepřinesl dostatečný výhled pro všechny návštěvníky. Atmosféru ale zkoncentroval hustou, že by měl Rákosníček radost. A o to tu přeci šlo, ne?
Youth Code - Shift Of Dismay (Live in Prague, Klub Újezd 2016) - part

 

Youth Code ani v loňském roce nezahráli v Basement Baru špatný koncert. V letošním roce ale vezli do Evropy o řád lepší album „Commitment To Complications“. To zdůraznilo jejich nespoutanost a umožnilo předat podstatně více energie dvojice fanouškům pod pódium. A to přesto, že Ryan přijel do Prahy evidentně nachlazený. Léčba hudbou ale evidentně zabrala. Když opouštěl klub, vypadal i přes pochopitelnou únavu ve výrazně lepší kondici. Kam se dvojice posune příště? Může v podstatě kamkoliv. Klidně i do rockového hájemství a nikdo se nebude příliš divit. Současný mix hardcoreu, punku a EBMka je ale velmi šťastná poloha a mám radost, že jsme energické vegany mohli v tomto rozpoložení v Praze zachytit.

 

V0NT live in Klub Ujezd s Youth Code 2016

 

Nemůžu ani vynechat zakuklenou domácí trojici V0NT. Ta i přes relativní kapelní mládí potvrdila, že léta strávená v hardcoreových a metalových kapelách z nich, i za elektronickými hejblátky, dělá koncertně suverénní těleso (viz zpěvákův výlet až na klubový bar). Ano, materiál zatím vykazuje jistou nevyváženost, přesto v nich vidím poměrně velkou naději temně elektronické scény do budoucna. Vždyť Schwarzprior potřebují vedle sebe další následovníky, i když zřetelně vycházející z hrubozrnějších kořenů. Celkově mi povaha koncertu připomněla premiérové vystoupení Leather Strip v Praze. A tak využiju tento oslí můstek a pozvu vás na jejich koncert v tentokrát větším Rock Café.

 

Youth Code in Prague 2016

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.