Podívejte se s námi blíž na steampunkový svátek Čaj o páté

Nechte se rozhovorem s Margueritte z pořádajících Steamzine.cz pozvat na viktoriánskou sešlost, která vás zaručeně alespoň na jeden večer odnese pryč z všední reality.


SANCTUARY.CZ: Začnu od samotného názvu. Co pro tebe osobně „čaj o páté“ znamená? Odpočinek po práci u silného anglického čaje nebo ještě něco jiného?

Margueritte: 
V dnešní době se tradice „čaje o páté“ stává spíše odkazem zapomenutých, půvabných aristokratů v nádherných róbách, ale i námi často idealizovaných, svrchovaných a obávaných elit.  

Čaj o páté pro mě osobně však představuje čas věnovaný přátelům a je buďto nad šálkem dobrého čaje, limonádou nebo čímkoliv jiným.

SANCTUARY.CZ: Viktoriánská doba má mezi gotiky mnoho příznivců. Co z tohoto období pronikne do samotné akce?

Margueritte: 
V duchu viktoriánského období se ponese celý večer Čaje o páté 2017. Ať už se jedná o přednášky, divadelní hru, scénky, dresscode návštěvníků, stylový jídelní lístek, tombolu, výklad steampunkových tarotových karet či další doprovodný program, snažili jsme se tímto obdobím, a zvláště jeho temnějšími stránkami co nejvíce ‒ v rámci našich možností ‒ inspirovat.

 

 

SANCTUARY.CZ: Gotická subkultura byla dříve na setkáních („treffen“) postavena. Jak je koncipován tento prodloužený večer?

Margueritte: Čaj o páté je i pro nás zvláště o setkávání, seznamování, ale také o prožití nevšedního a tematického večera, jenž skrývá zábavu, tajemno i poučení. Nutno podotknout, že Čaj a program Čaje je velice otevřen a nakloněn nejrůznějším subkulturám, nejen té gotické, včetně dam a gentlemanů z BDSM komunity. Možná se dokonce dočkáme i necudných okamžiků, při kterých se bude nejeden z nás červenat.

SANCTUARY.CZ: Jak jsi se ke steampunku dostala ty a co pro tebe osobně znamená? Koníček, zábava, životní styl?

Margueritte: Od malička jsem byla spíše snílek. Vždy jsem milovala křehkost a rozmanitost 19. století. Fascinoval mě život obyčejných měšťanů, jejich bída a chudoba, stejně jako rozmary, móda a složitá naškrobená etiketa urozených a bohatých. Po chvíli jsem však poznala, že toto nesvobodné období protkané intrikami a kontrasty není to, co hledám. Věděla jsem, že toužím žít v přítomnosti, ale přitom se zcela nevzdávat fragmentů minulosti. A to byl jen krůček ke steampunku.

Steampunk odráží mé srdce bázlivého dobrodruha s chutí zkoušet stále něco nového, nosit a dělat to, co chci, kdy chci, přitom se stále inspirovat tím, co mám ráda a zároveň si plnými doušky užívat života. Steampunk zasahuje do mého životního stylu možná víc, než si vůbec připouštím – a to rozhodně dál než za dveře šatní skříně. Ráda občas vyrobím steampunkem & viktoriánským obdobím laděné drobnosti a našla jsem zálibu v mýdlaření. Především však organizuji steampunkové & viktoriánské události pod Steamzine.cz.

 

SANCTUARY.CZ: Večer bude probíhat v klubu Kotelna. Proč zrovna tam?

Margueritte: Již při organizaci prvního Čaje o páté jsme se potýkali s různými zvláštními požadavky a nezbytnostmi, které dělají Čaj ČAJEM. Klub Kotelna nám vždy vyšel vstříc v našich představách tak, jak jen to bylo možné. Klub navíc reprezentují velmi otevření lidé a samotná budova stojí v ponurém industriálním pásmu Depa Hostivař, tedy v ideálním místě k navození atmosféry „viktoriánského podsvětí“. Navzdory tomu je však lokalita v bezpečném dosahu metra a nočních tramvají, kterými je možné dostat se do centra během 20 minut.

SANCTUARY.CZ: Na FB eventu akce je poměrně podrobný popis samotné akce. Můžeš i přesto alespoň ve zkratce přiblížit co návštěvníky čeká a je nějaký bod, na který se ty konkrétně nejvíc těšíš?

Margueritte: Řekla bych, že nás všechny čeká zajímavý a nabitý program, který je nutno zakusit na vlastní kůži, neb je možné, že zde zažijeme i naprosto nečekané. I proto je na Čaj vstup povolen až od 18 let. Čaj o páté je tentokrát rozdělen do tří oblastí – esoterika & magie v 19. století, vrazi v temných londýnských ulicích a život tehdejších prostitutek. Podtitul letošního Čaje „Viktoriánské podsvětí“ vychází právě z těchto tří hlavních témat. Hodně, opravdu hodně, jsem zvědavá na čarodějnou seanci, kterou připravila mé pravá ruka při organizaci Clarissa ze Sleeping-Beauty. V den události se jako vždy velice těším na návštěvníky a všeobecnou radost, zábavu a atmosféru a také na to, až si společně s ostatními organizátory Čaje večer užijeme nejen nad šálkem čaje.

 

 

SANCTUARY.CZ: „Čaj o páté“ pořádá Steamzine.cz. Co konkrétního tento portál publikuje? Má i další aktivity kromě steampunkové informační osvěty?

Margueritte: Steamzine.cz je steampunkový webový občasník, který publikuje všehochuť článků zvláště se steampunkovými & viktoriánskými tématy. Poslední dobou se však Steamzine.cz mnohem více zaměřuje na pořádání událostí jako je Čaj o páté. V létě, jako každý rok, pořádáme v náruči parku steampunkový & viktoriánský piknik a další pravidelnější akcí se stává second-handová burza steampunkového, gotického a dalšího alternativnějšího oblečení. 

SANCTUARY.CZ: Ptáme se z převážně hudebního portálu Sanctuary.cz. Takže, kdy přiveze Steamzine.cz do České republiky nějakou žánrovou kapelu? Nebo existuje taková i v domácím provedení?

Margueritte: Navzdory snahám v našich končinách česká ryze steampunková kapela prozatím neexistuje. Momentálně však myšlenka steampunkové kapely znovu ožila a prostřednictvím uskupení steampunkových nadšenců „Český steampunk“, se kterými úzce spolupracujeme, probíhá do budoucí a zatím nepojmenované kapely nábor. „Český steampunk“ k nám do Česka dvě steampunkové kapely již pozval, a to na brněnský steampunkový večer „Nemám páru“ v září 2016, který organizovala Petra Slováková. Jednalo se o „steam-powered metal psychocircus“ ‒ Lies of the Machine z Budapešti a steampunkovou kapelu Turm und Strang z Vídně. Všichni jsme si je tehdy velice užili a potají doufáme, že příště by to mohli být třeba Abney Park. 

 


SANCTUARY.CZ: Jak se obecně díváš na vývoj steampunkové komunity u nás a v zahraničí?

Margueritte: Steampunk se stal trendem, s nímž ruku v ruce stoupá i momentální počet steampunkových nadšenců a množství různých událostí. V mnohem menší komunitě, jako je třeba u nás, je to velice dobře znát. Už léta si děláme legraci z toho, že steampunkeři jsou vlastně gotici, kteří objevili hnědou ‒ a něco na tom skutečně bude. Když se podíváme do řad návštěvníků i organizátorů steampunkových událostí, mnozí z nás skutečně patří i do gothic, lolita & aristokrat, postapo a jiných komunit a nevěnují se výlučně pouze steampunku. 

V zahraničí jsou alternativní komunity většinou uzavřenější a lidé v nich se věnují spíše vybranému stylu, komunity jsou tam mnohem větší a stabilnější, a proto tolik nepodléhají momentálním trendům.

SANCTUARY.CZ: Jaké jsou další plány Steamzine.cz do budoucna?

Margueritte: Jedním z našich velkých přání a cílů je ve spolupráci s „Českým steampunkem“ postupně zmapovat a poznat celou českou steampunkovou komunitu a poskytnout všem na Steamzine.cz osobní prostor k libovolné prezentaci své práce, umění, kostýmů, případně příběhů z jejich steampunkových cest a dobrodružství.  
Krom již výše zmíněných pravidelnějších událostí, plánuje Steamzine.cz ve spolupráci s Napařenou hlavou a Civil steampunkem uspořádat v listopadu pravý a nefalšovaný „Steampunkový ples“.

 


SANCTUARY.CZ: Jaká máš očekávání od „Čaje o páté“ a jaký je o něj zájem?

Margueritte: Musím říci, že nás zájem o program a celkové téma velice příjemně překvapil. Letos se koná teprve druhý ročník Čaje o páté a očekávali jsme spíše komornější účast. Posílili jsme organizační tým a doplnili program o závěrečnou hudební afterparty od DJ Zlyhad. Prozatím Čaj naplnil alespoň mé nadšení coby organizátora, protože už jen stačí připravit klub Kotelna na otevření a zahájení Čaje o páté. Nepochybuji o tom, že ať už to dopadne jakkoliv, odneseme si všichni minimálně nevšední zážitek. 

SANCTUARY.CZ: Díky za Tvůj čas a držíme palce, ať se akce vydaří!

~ ČASOVÝ itinerář ČAJE O PÁTÉ~

16:00 Entrée, otevření klubu Kotelna
17:00 Přípitek čajem & slavnostní zahájení večera
17:15 DIVADELNÍ představení ~ Čaj o páté: Pouliční umělkyně (režie, scénář: Diuk)
19:00 PŘEDNÁŠKA ~Jack Rozparovač – Mystérium, které přetrvalo století (přednášející Clarissa Dalloway, asistentka Markéta Kraevská)
20:00 NAPAŘENÁ HLAVA ~HOLENÍ BŘITVOU rukou ďábelského holiče z Nádražní ulice (Inka Fírer Šrédlová a Tomáš)
20:45 PŘEDNÁŠKA ~Madam Blavatská a její tajemné učení (přednášející: Jana Astarael Hlavinková)
21:15 slosování TOMBOLY I. část
21:45 PŘEDNÁŠKA ~Prostituce v 19. Století (přednášející Eva Novák Doubravová)
22:30 Vyhlášení KOSTÝMOVÉ soutěže & slosování TOMBOLY II. část
23:15 SCÉNKA ~ čarodějná SEANCE (scénkou Vás provedou Clarissa, Margueritte Weinlich, Ketmara)
23:20 STEAMPUNKOVÉ taneční vystoupení (Valerie Ophelie Reková)
23:25 Rozloučení, poděkování & zakončení večera
23:30 Afterparty ~ DJ Zlyhad (Martina Zlyhad Bellovicova - STEAMPUNK, electroswing, neoclassical)

Bližší info hledejte na FB eventu Čaje o páté.

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.