Hororový červen

Kina postihla hororová kalamita a v červnu se ničeho zajímavého nedočkáme. Takže hurá k vodě - rožnit se a louskat krváky!

Pokud člověk chce tento měsíc do bijáku a prošvihnul druhé pokračování Surrealistických hororů, potom může narazit maximálně tak na Wonder Woman, Transformery nebo dokonce na Miče Bjukenena v nové Pobřežní hlídce! Pokud budeme hledat alespoň něco souvisejícího s hororem, potom narazíme na - chvíle napětí... Na "Mumii". To jsou šoky viďte. Po tisící osmé tu máme film s tímhle názvem. Alex Kurtzman (scénárista filmů "Star Trek: Do temnoty", první dva filmy "Tramsformers" či "Kovbojové a vetřelci", ale co se režie týče, maximálně tak komedie "Lidé jako my") se prý nechal inspirovat původní "Mumií" od Universalu a s trilogií startující v roce 1999 tak nic společného nemá. Podle traileru však spíš než Borise Karloffa spektákl s filmovými hvězdami první velikosti připomíná spíš onu zmíněnou "Wonder Woman". To zas bude něco!

"Začněme v Egyptě před dvěma tisíci lety, kde se velmi ambiciózní princezna Ahmanet (Sofia Boutella) chystala na převzetí vlády v zemi po svém otci a pro naplnění svého cíle se neváhala spojit s temnými sílami a provádět věci, z nichž tuhla krev v žilách. Potrestali ji mumifikací zaživa a pohřbili tak, aby ji nikdo nenašel. Jenže našel. O dva tisíce let později se v místě jejího věčného odpočinku ocitli dobrodruh Nick Morton (Tom Cruise) a archeoložka Jenny Halsey (Annabell Wallis). Ti nešťastnou náhodou objevili Ahmanetin sarkofág, který nechala Jenny urychleně převézt do Londýna k dalšímu zkoumání.

Jenny totiž pracuje pro tajnou organizaci Prodigium, jejímž posláním je pronásledování a odchyt těch nejnebezpečnějších monster. Ředitel Prodigia Dr. Jekyll (Russell Crowe) má v tomto směru poměrně bohaté zkušenosti. Jenže letadlo převážející mumii prokleté princezny až na místo určení nedoletí, ale zřítí se k zemi krátce před přistáním. Nickovi se jako zázrakem podaří katastrofu přežít, brzy ale zjistí, že smrt v troskách letadla by pro něj byla mnohem lepším řešením. Princezna Ahmanet se totiž díky jeho neuváženým činům probudila a touží po nadvládě nad světem. K tomu ale potřebuje i svého domnělého osvoboditele – Nicka."

 


Mumie - trailer
 
 
Alespoň s tím čtivem je to o chloupek lepší. Radost budou mít všichni fandové H. P. Lovecrafta. Přesněji řečeno fandové série "Černá křídla Cthulhu". Chapadly opatření jedinci dobře vědí, že jde o povídky sestavované S. T. Joshim. Práce různých autorů jsou přímo inspirované dílem kultovního autora. "Černá křídla Cthulhu 3" vydává opět Laser a nám nezbývá než poděkovat!
 
"Třetí soubor lovecraftovských povídek sestavený S. T. Joshim, který opět v míře vrchovaté nabízí divoké i klidnější variace na vše, co nějak souvisí s dílem, inspiracemi a osobností Podivného pána z Providence. Od ghúlů přes gotické hřbitovy, na tónech závratného kosmicismu a zádumčivé melancholie se z Nové Anglie přes vyprahlý Texas a britské pobřeží dostaneme až do Číny a sotva představitelných paralelních světů, abychom opět nasáli opojnou vůni nerealistických bizarností.
 
Vedle hrstky nováčků nám průvodci budou staří známí z předchozích svazků: podivuhodný W. H. Pugmire (nyní v groteskním duetu s Jessikou Amandou Salmonsonovou), Caitlín R. Kiernanová, Darrell Schweitzer, Donald Tyson, Jonathan Thomas a další. Na těchto stránkách začíná opravdové dobrodružství nespoutané představivosti."
 
 

Tradičního chodu se dočkají i kingofilové. Dokončení se totiž dočkala dvoudílná minisérie Stephena Kinga "Čtyři po půlnoci". Beta tedy znovuvydala i knihu s novelami "Policajt z knihovny a Sluneční pes".

"Dvě vynikající novely Stephena Kinga potěší všechny jeho příznivce, kteří netrpělivě očekávají další novinky od nepřekonatelného mistra hororu. V novele Policajt z knihovny prožijeme se Samem Peeblesem z iowského Junction City neuvěřitelnou noční můru. V místní knihovně si kdysi vypůjčil knihy, které ztratil. Teď má pocit, že se zbláznil: za tento prohřešek ho pronásledují jak zlá knihovnice Ardelia Lortzová, tak i nemilosrdný policista, který trestá provinilce.

A mráz vám bude běhat po zádech i u četby dalšího příběhu, který autor nazval Sluneční pes. V něm vypráví o zvláštním polaroidu, který čím dál víc zviditelňuje podivného psa. Starý lichvář Merill po této kameře přesto zatouží a od Kevina Delevana, jenž ji dostal k patnáctým narozeninám, ji odkoupí. Netuší ovšem, že je to nejhorší investice jeho života.

Soubor čtyř samostatných novel S. Kinga byl v Americe vydán v jedné knize pod společným názvem Čtyři po půlnoci. Z praktických důvodů se české vydání rozdělilo, se souhlasem autorova literárního agenta, do dvou knih."

 

 

Do kin se v květnu přiřítil "Vetřelec: Covenant". Rozdělil fandy aliení trilogie na dva tábory. Ten tradicionalističtější blblá, ten který se dokáže oprostit od vetřelčí minulosti si vcelku pochvaluje. Pokud patříte k né benevolentnější skupině, můžete si pořídit i stejnojmenou knihu Alane Deana Fostera kterou vydal Baronet.

"Vetřelec - Covenant je klíčový příběh, který tomuto filmu předcházel a vede k událostem, z nichž se odvíjí jedna z nejděsivějších ság všech dob. Posádka kolonizátorské vesmírné lodi Covenant cestou ke vzdálené planetě na druhém konci galaxie objeví, jak se zprvu domnívá, ztracený ráj. Ve skutečnosti však jde o temný svět plný nebezpečí. Když narazí na hrozbu, která se vzpírá veškeré představivosti, musí se pokusit o riskantní útěk."

 

 

Dalším kouskem můžete také rozšířit svou sbírku románů Petera Jamese. Tentokrát nakladatelství Brána uvedlo na trh jeho kousek "Na dveře klepe smrt". O čem je?

"Pro město Brighton má nevyčíslitelnou hodnotu publicita, která plyne z toho, že se zde natáčí velký hollywoodský film o největším milostném příběhu v dějinách tohoto města – o lásce mezi anglickým králem Jiřím IV. a Marií Fitzherbertovou. Pro rockovou superstar Gaiu, která zoufale touží po tom, aby ji brali vážně jako herečku, je to role, jež by jí mohla přinést nominaci na Oscara.

Pro detektiva-superintendenta Roye Gracea ze sussexské kriminálky je to noční můra, která se mu odvíjí před očima. Gaiu pronásleduje posedlý fanoušek či fanynka. První pokus připravit ji o život se odehrál několik dní předtím, než opustila svůj domov v Los Angeles a odletěla do Brightonu. Teď, jak Gracea varovali, se onen šílenec možná volně pohybuje v jeho městě, čeká, pozoruje a plánuje…"

 

 

Máte chuť na drasťák v němž násilník dostane pořádně za vyučenou? Potom si počíhejte na knihu "Metoda 15/33" od Kirka Shannona, kterou vydává Omega.

"Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta. Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech – ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku. Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor."

 

 

Pokud si rádi užíváte všemožné zamotané milostné trojúhelníky, potom bude přímo pro vás román Sarah Pinborough "Ví o tobě", o který pečuje Metafora. 

"Louise opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Všechno se však změní, když se objeví David, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu Adele, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli."

 

 

Pakliže máte pro podobné psychologické thrillery slabost, bude přímo vám určen i titul z katalogu nakladatelství Motto "Za zavřenými dveřmi". B. A. Paris dobře ví, že ne každý, na první pohled ideální pár, žije doma ideálním životem...

"Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!"

 

 

A znovu H. P. Lovecraft - tentokrát po česku. Pokus Robina Nasadila nazvaný "Co přichází se stíny" vydává Beletris.

"Ponořte se do makabrózního světa hororů, které jsou poctou klasikovi žánru H. P. Lovecraftovi, s mysteriózní atmosférou počátku minulého století… Začtěte se do povídek, které rámuje ponuré okolí města Briarportu, v němž se začnou dít události, které dovedou mnoho lidí za hranici šílenství. Nálezy mrtvol zrůdných monster, které vyplavil temný chladný oceán, v jehož hlubinách se skrývají odpovědi na otázky, které je lepší nikdy nevyslovit. Bestiální vraždy náhodných návštěvníků města, které snad nemohly spáchat žádné pozemské bytosti. Tajemné kulty, jimž propadají nejenom studenti místní univerzity, ale i racionální akademičtí hodnostáři a jinak počestní občané.

Bizarní vraždy i sebevraždy, jichž se dopouštějí ctihodní potomci vážených rodin. Hrůzyplné svatyně, skrývající se v močálech uprostřed hlubokých briarportských lesů. Děsivá obřadiště, na jejichž oltářích jsou obětovány děti, unesené z náručí svých rodičů nepolapitelnou ďábelskou silou… A to vše spojuje magická kniha, obsahující strašlivé informace o šílených stvořitelích lidstva, pronikajících do našeho světa z nedosažitelných částí kosmu. Pokusit se zachránit náš malý normální svět před těmito silami však často znamená vyměnit za tuto záchranu vlastní zdravý rozum… Přejeme vám příjemné mrazení v zádech!"

 

 

Stopy hororu se dají vystopovat i u další tuzemské spisovatelky Jany Rečkové. Té vyšla u Epochy sbírka povídek "Protože se stmívá". Můžete si ji koupit solo, nebo jako přílohu časopisu Pevnost.

"Vydejte se poznat světy, v nichž vám pouťové atrakce mohou ukrást duši, mrtví se vracejí a ne jenom na kus řeči, lidé vedou válku s hořícími brouky, kteří pálí úrodná pole na popel... Některé příběhy vás pobaví, jiné dojmou, další přimějí k zamyšlení. Sbírka nejlepších povídek Jany Rečkové, která je v posledních patnácti letech nejvydávanější českou autorkou fantastiky." 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ty voe nekomu se covenant libil?
Pár pozitivních reakcí jsem slyšel.:) Ale je fakt, že ty negativní překládají...já jsem na tom jak Aladar s lovecraftovskýma povídkama od jiných autorů...ještě jsem si netroufl:)))
Stoji ty Lovecraftem inspirovany povidky/knizky za to? Myslim jak tyhle, tak nejak obecne. Mam Lovecraft's Monsters, ale i kdyz na tom delal Gaiman, tak sem porad nejak nedostal odvahu to zkusit...
No takhle. Kdybys čekal kopie Lovecraftových povídek, nejspíš bys byl z většiny zklamanej. Ale pokud ti nevadí spiklenecké pomrkávání autorů i v trochu jiných kulisách, tak to minimálně za pokus v knihovně určitě stojí:). Já mám doma ještě starší antologii "Lovecraft 2000", ale ta mi v paměti vlastně moc nezůstala. Je to asi trochu jak s tím Vetřelcem...člověk nemůže čekat Lovecrafta v nejlepší formě ani Aliena jedničku, to už se prostě opakovat nebude:)
Jinak tady je vlastně přímo recenze na dvojku Černých křídel: http://www.sanctuary.cz/12224-recenze-s-t-joshi-ed-cerna-kridla-cthulhu-2 :)
Nebo výborná recenze zde. http://www.okultura.cz/WordPress/?p=10538 Jsem rad, ze se zpracovávají povídky a lovecraftovskymi motivy do antalogii, hlavne povídky okultistu jako jsou Donn Webb a Donald Tyson.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.