Rozhovor se Skinny Puppy

Už zítra v Praze rozparádí svoje fans kultovní Skinny Puppy. Před koncertem jsme s Nivekem hodili slovo a tady máte výsledek. 

SANCTUARY.CZ: AHOJ OGRE, RÁDI TĚ SLYŠÍME. ALE ZE VŠEHO NEJDŘÍV SE MUSÍME ZEPTAT NA CEVINOVO ZDRAVÍ. PŘECI JENOM, KDYŽ JSME VIDĚLI TY FOTKY S ROZŘEZANÝM OBLIČEJEM, BYL TO TROCHU ŠOK…

Nivek Ogre: Jo, to je pravda. Před dlouhými lety – vlastně už ani nevím, jak je to dlouho – válčil s rakovinou kůže typu baziliom poblíž nosu, který si musel nechat vyndat. Myslím, že to má z toho, že hodně cestoval na Jamajku. Zamlada tam byl fakt skoro každý rok a nikdy nepoužíval opalovací krémy, takže se mu u nosu udělalo takové znamínko, které mu tehdy museli vyndat. No a někdy loni doktoři zjistili, že se to znaménko rozšířilo a metastázovalo. Díkybohu to byl benigní nádor a ne nic horšího. I tak ho ale samozřejmě museli vyndat, protože se mu to rozšířilo až k oku, přes značnou část obličeje až na hrudník. Ze všech těchhle oblastí tedy museli ty nádory vybrat a pak udělat plastickou rekonstrukci obličeje, včetně nosu a tak. Ale už je z něj zase švihák, má za sebou několik procedur, díky kterým vypadá fakt už celkem dobře. A doufejme, že už mu ta rakovina odešla ze života a dá mu pokoj.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ UŽ JSME U TĚCH MIMOHUDEBNÍCH TÉMAT, PODLE FACEBOOKU SKINNY PUPPY JSI ZAPOJENÝ DO NĚJAKÉ ORGANIZACE, KTERÁ POMÁHÁ KONÍM, JE TO PRAVDA?

Nivek Ogre: Ano, je to tak. Po poslední šňůře jsem natáčel pro u nás dost oblíbený pořad pro teenagery „Vlčí mládě“ na hudební televizi MTV. Najali mne na výrobu šesté a poslední série, abych si zahrál jednoho z přízračných jezdců. Je to takový seriál o puberťácích v jednom městě, jeden z nich je vlkodlak, další jsou měňavci a dohromady pak chrání město před útoky různých nestvůr a věcí z jiných dimenzí. Tihle přízrační jezdci byli vytvořeni podle norského mýtu o Divoké honbě. Jde v podstatě o to, že přízrační jezdci si pro Tebe přijdou a v podstatě Tě vymažou z Bytí, takže ani Tvoji přátelé třeba vůbec netuší, že jsi vůbec kdy existoval. Prostě přízračný jezdec je debil (smích).

No a pro tuhle roli jsem pochopitelně potřeboval jezdit na koni. Já jsem to tedy trochu uměl z dětství, ale neseděl jsem na něm hromadu let. Takže jsem se spojil s jednou instruktorkou, která shodou okolností znala mou bývalou manželku z Texasu, a zašel na pár lekcí. A pak se ukázalo, že se tahle holka mimo jiné věnuje hippoterapii pro děti se špatnými zády a záchraně koní. Tak jsem se zapsal mezi dobrovolníky. Pro mne je tohle znovushledání s koňmi, jízda na nich a starání se o ně jednou z nejvíc naplňujících věcí. A třeba čištění maštale od koblih je i dobrá posilovna (smích). Čili jo, hodně jsem se ponořil do všeho kolem koní.

 


Skinny Puppy - Worlock



SANCTUARY.CZ: TAK TO JE HEZKÉ. NICMÉNĚ DRUHÉ ZVÍŘE, KTERÉMU SE TAKHLE INTENZIVNĚ VĚNUJEŠ, JE SKINNY PUPPY, KTERÉMU JE LETOS 35 LET. PLÁNUJEŠ TEDY PŘI TÉTO PŘÍLEŽITOSTI NĚCO SPECIÁLNÍHO?

Nivek Ogre: No, celá tahle tour je tak trochu speciální. My jsme loni projeli tři šňůry po Spojených státech. Dvě z nich se zaměřovaly na naší současnou produkci, bylo tam hodně masek a tak. Na tu druhou s náma jel chlapík, kterého jsem původně našel pro ohGr a je geniální, takže s námi jel i se Skinny Puppy. Jmenuje se Matthew Setzer, je to kytarista London After Midnight, ale začal hrát s námi. Udělali jsme tedy set složený z věcí, které jsme předtím nemohli hrát. Tedy, některé z nich ano, ale s kytarami z playbacku a to nikdy neznělo tam mocně jako teď. Na základě toho vznikla šňůra „Down the Sociopath“, která se tematicky zabývá empatií, nebo spíše jejím nedostatkem.

Proto ten „sociopat“ v názvu. A stejně tak o nedostatku kontroly nad tím, co se dostává do našich těl. Máme sice svým způsobem pod kontrolou to, co jíme, ale stejně nevíme, co v tom přesně je. A navíc do sebe spoustu špatných věcí cpeme na základě vlastní volby. Stejně tak je kolem nás spousta toxických informací. Čili tohle je obecný ideový rámec naší show... ale stejně to nakonec skončí krvavým bincem ve stylu Skinny Puppy jako vždycky (smích).

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME U TÉ KRVE, TY V ROZHOVORECH VŽDYCKY ŘÍKÁŠ, ŽE JÍ POUŽÍVÁŠ, ABYS LIDI ŠOKOVAL A TÍM JE PROBOUZEL Z APATIE. MYSLÍŠ, ŽE TO POŘÁD FUNGUJE I DNES? PŘECI JEN, LIDI AKTUÁLNĚ SLEDUJÍ VÁLKY V PŘÍMÉM PŘENOSU, HRAJÍ BRUTÁLNÍ POČÍTAČOVÉ HRY…

Nivek Ogre: Ne, ani trochu. Je to jenom barva na spektru života, znecitlivěná a už prostě normální. Teď už bych ji rozhodně nepoužíval k šokování lidí – to mohlo fungovat v dobách, kdy si lidé nebyli jistý: „Je to fakt krev? Prasečí krev? Jako vážně?“ To asi lidi šokovalo. Teď je to ale už úplně běžná věc, na kterou si člověk zvyknul. Šlo nám ale o to, abychom ukázali, co jsme – živočichové, kteří se v podstatě nevyvinuli víc než prasata s tou svou snahou o ničení jeden druhého, postavenou na nějakém velmi povrchním konstruktu jako je náboženství nebo rozdílnost barvy pleti.  Když to shrneš, je to v podstatě model „nelíbíš se mi a já se nelíbím Tobě, tak se pojďme pozabíjet“.

 


Skinny Puppy - Assimilate @ Dolce Vita 1986

 

SANCTUARY.CZ: ZŘEJMĚ I TO JE JEDEN Z DŮVODŮ, PROČ SE VÍC NEŽ TŘICET LET VĚNUJEŠ BOJI ZA PRÁVA ZVÍŘAT. VIDÍŠ V TOMHLE OHLEDU NĚJAKÝ POZITIVNÍ VÝVOJ ZA TU DOBU?

Nivek Ogre: Ne od té doby, co se zasranej Trump dostal k moci a spoustu těch ochranných zákazů zrušil, takže se zase testuje na zvířatech, která používají jako komoditu v nejrůznějších odvětvích průmyslu. Tihle výzkumníci nemají kam jinam jít, protože neumí pomáhat lidem, tak jdou mučit zvířata a degradovat je na pouhé zboží. Předtím jsem ale měl dojem, že se podařilo ujít kus cesty směrem k lepšímu zacházení se zvířaty. Hodně lidí mne kritizuje za to, že se zajímám jen o práva a podmínky zvířat a už ne o lidská práva. Já na to vždycky říkám, že jsem naprosto zasažen tématikou lidských práv a že podle mého, pokud se jako živočišný druh začneme odspodu chovat lépe ke zvířatům, budeme se ve výsledku lépe chovat i k sobě samým. Opět je to ta spirála empatie a péče.

Já doma přesměrovávám mravence, nechávám mouchy létat po domě – vlastně někdy je záměrně nechám vletět do dveří, kde je teplo a podobně. Čili moje empatie jde hodně do hloubky (smích). Jsem jen malá lidská bytost, takže překračuju mravence a vůbec veškerý hmyz na zemi. A věřím, že pokud v sobě tuhle kvalitu zažehneš, prohoří do vyšších vrstev a projeví se Ti to i do vztahu se vším živým, tedy i s lidmi a budeš se k nim chovat líp.  V mém surreálném hybridním pojetí světa věřím, že i kameny jsou do jisté míry živé a mají určitý druh vědomí – ať už je to cokoliv. Ve všem jsou vibrace, každá věc má svou frekvenci.

SANCTUARY.CZ: NA TOM NĚCO BUDE… TAK ALE POJĎME K MUZICE. SVÉ POSLEDNÍ DESKY VYDÁVÁTE NA VINYLU – TEDY KROMĚ VĚCÍ Z VYDAVATELSTVÍ NETTWERK A TŘEBA DESKY „THE PROCESS“. DOČKÁME SE I TĚCHHLE KOUSKŮ NA DESCE?

Nivek Ogre: Problém je, že když jsme se upsali Netwerku, byli jsme ještě děti. Bylo to zároveň požehnání i prokletí. To dobré na tom bylo, že jsme byli u nezávislého vydavatelství, které mělo distribuci u Capital Records. Horší bylo, že jsme u nich takhle vydali sedm alb, v podstatě jsme jenom prodlužovali tu původní smlouvu a neměli možnost upravovat podmínky. V dobách naší mladické hlouposti se člověk nestará o finanční stránku věci. Měli jsme pokoj na tvorbu čehokoliv jsme chtěli, což skončilo s deskou „Last Rights“. Ta šla do distribuce u velkého vydavatelství, které s námi bylo velmi spokojené, protože jsme vždycky dodávali desky včas a za rozpočet, který jsme si domluvili.

Bylo to rok poté, co label vydal MC Hammera, jestli si ho pamatujete – „Hammer Time“ a tak – bylo to největší jméno vydavatelství. Nicméně byli jsme to tehdy právě my jako jediná kapela u Capitol Records, která jim vydělala nějaké peníze. Čili jsme měli tenhle úžasný prostor dělat, co chceme. Odvrácenou stránkou bylo, že tou dobou naše kanadské vydavatelství začalo mít nějaké finanční a strukturální potíže kvůli vstupu třetí strany. Výsledkem bylo, že se naše vztahy s Nettwerk dost vyhrotily a takové jsou doteď. Čili pro nás znovuvydání těchhle desek na vinylu skoro nemá cenu, dokud se to nezlepší. Samozřejmě, že bychom to do jisté míry chtěli udělat i kvůli fanouškům a s cEvinem se pokoušíme to už několik let vyřešit s Nettwerk, ale zatím jsme k ničemu nedošli. Čili proto tyhle desky na vinylu nevyšly.

Co se týče alba „The Process“, ten jsme dělali roku 1996 s vydavatelstvím American Recordings, které se ocitlo na pokraji bankrotu, takže je koupilo Sony a teď jsou pod Universalem. Čili tahle už má třetího majitele. Tehdy do desky nasypali téměř 500 000 dolarů, protože náš manažer, který brzo dostal padáka, falšoval finanční doklady a doslova pálil doklady v krbu na místě, kde jsme nahrávali. To bylo v Malibu roku 1996. Spousta peněz byla tehdy rozkradená a proto znovuvydání téhle desky je téměř nemožné. Pokoušíme se dostat k lidem, kteří teď mají na album práva, ale zatím marně. Tohle bych ale moc rád vydal. Sice jsme na něm nevydělali ani korunu, ale není tu žádná vyhrocená situace. I když do toho vydavatel nastrkal hromadu peněz, i když my z toho nic neměli, i když jsme se tehdy jako kapela rozpadali, přes všechnu tu hromadu mezilidských věcí, které se tehdy odehrávaly. Nahrávání „The Process“ byla příšerná zkušenost, když na to přijde. Ale bylo by pěkné si to pustit z vinylu.

 


SANCTUARY.CZ: TAK SE RADĚJI PŘESUNEME NA DESKU „WEAPON“, KTERÁ JE ATMOSFÉROU, ZVUKEM A CELKOVÝM FEELEM BLÍZKO VAŠÍ RANÉ DESCE „BITES“ A DALO BY SE ŘÍCT, ŽE TAK TROCHU UZAVÍRÁ CELÝ TEN KRUH SKINNY PUPPY. TO BYL ZÁMĚR, NEBO TO TAKHLE VYLEZLO SPONÁTNNĚ?

Nivek Ogre: Jo, vlastně to byl náš plán. Poté, co jsme se dozvěděli, že naši hudbu zneužívali k mučení vězňů v Guantanamu jsme se rozhodli udělat dvojdesku. Jeden disk bude jako stvořená k mučení lidí (smích), a dáme do něj podprahové vzkazy v paštštině a dalších nářečích etnik, ze kterých by pravděpodobně pocházeli mučení vězni. V nich bychom říkali: „I když tahle hudba zní krutě a děsivě, prosím vězte, že nás velmi trápí, že ji někdo používá k trápení vaší osoby.“ Tohle byl náš původní plán, ale nakonec se to osekalo na to, čím je deska „Weapon“. Ale jinak jo, chtěli jsme se vrátit k hromadě věcí, zejména k té velmi silné jednoduchosti, kterou Skinny Puppy měli na deskách jako „Remission“, než jsme začali dělat hutnější a hutnější nahrávky. Třeba desky u Capitolu byly záměrně dělané tak, aby byly co nejvzdálenější hudebnímu středu, dostat se co nejvíc na hranu hudby. A myslím, že „Last Rights“, naše poslední deska u Capitol, je nejspíš naším nejvíce esoterním albem. Tady jsme se ale chtěli vrátit k čistým tónům, jednodušším strukturám písní a znovu je prozkoumat. To byl tedy náš plán a myslím, že se to povedlo vážně dobře. Byl to těžký proces, protože ve Skinny Puppy jsou aranže hotové ještě před zpěvem – na rozdíl od mého vedlejšího projektu ohGr, kde se naopak vychází ze zpěvové linky. Což je pro mne ale vlastně štěstí, protože díky tomu můžu v obou projektech fungovat jinak a oba jsou tedy odlišné.

SANCTUARY.CZ: DOSTAL JSI PROPLACENOU TU FAKTURU, KTEROU JSI POSLAL AMERICKÉ VLÁDĚ ZA POUŽITÍ VAŠÍ HUDBY V GUANTANAMU?

Nivek Ogre: Jo, jasně, dostali jsme od americké vlády okamžitě šek na platbu v plné výši s omluvou, koupili jsme si nové domy a jsme teď hrozně bohatí. Ne, samozřejmě, vůbec nic nepřišlo. Ale bylo trochu surreálné, co z toho nakonec vylezlo. Já jsem hodně komunikoval v tisku šest měsíců před začátkem turné k „Weapon“ o celém konceptu tohohle alba, o mučení vězňů a celé téhle záležitosti. Nikdo se toho nechytil až do doby, kdy jsem na šňůře dělal jeden rozhovor v Arizoně, který se z nějakého důvodu rozletěl po internetu, a najednou se o tom psalo všude.  Až jsem měl trochu pocit, že jsme se stali nástrojem nějaké komunikace, která se tomu snažila dát trochu jiné vyznění.

Najednou se mnou chtěli dělat rozhovory různí pravicoví pošuci typu Alex Jones. Jako bych se pokoušel vystupovat proti Obamovi, protože on je původně klasický právník a mohl nechat Guantanamo zavřít, ale neudělal to. Tohle se mi v diskusích pokoušeli podsunout, i když podle mého je Obama nejlepším prezidentem, kterého tahle země měla. Tedy původem jsem Kanaďan a ne Američan, ale žiju tady dole přes 20 let a je to nejlepší prezident, kterého jsem za svého života viděl. Nicméně Jones si chtěl nahrabat body, aby se podpořilo to, co teď máme v úřadu teď. Někdy tedy používali moje slova, aby to vypadalo, že ho pranýřuju za to, že nezavřel Guantanamo. Ale o tom to nebylo.

Nicméně celá tahle věc se nakonec dostala až do BBC, která je podle mého jednou z posledních bašt poctivé žurnalistiky. A podle toho, co zjistili od svých zdrojů z Pentagonu, nemůžou ani potvrdit, ani vyvrátit, že od nás tu fakturu dostali.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ UŽ JSME U TĚCH MÉDIÍ, TY JSI PRO JEDEN REGIONÁLNÍ ČASOPIS ŘEKL: „JSEM RÁD, ŽE EXISTUJÍ ZPRAVODAJSKÉ SÍTĚ JAKO RUSSIA TODAY A AL DŽAZÍRA, KTEŘÍ DĚLAJÍ TO, CO BYCH ŘEKL, ŽE MÁ DĚLAT TŘEBA CNN.“ MYSLÍŠ SI TO JEŠTĚ?

Nivek Ogre: Ne, pokud jde o nějaké absurdní kauzičky nebo propagandu, kterých se obě tyhle stanice dopouštějí. Nicméně když tyhle „kontrapropagandy“ vůči americké propagandě dáme stranou, tak je fakt, že Russia Today i Al Džazíra (kterou osobně upřednostňuji), produkují množství místních zpráv, ve kterých jdou až do extrémní hloubky, aby vám ukázali problém v celém kontextu. A jsou to objektivní informace o problémech, o kterých se v amerických médiích (zvláště těch mainstreamových) nemluví. V tomhle mají tyhle stanice hluboký přínos.

Co ale chci říct je, že třeba fakt, že jak CNN, tak do jisté míry Russia Today, jsou podle mého nezbytné. A taky že samozřejmě v obou těchto organizacích existují dobří a špatní lidé. To nejzásadnější, co jsem tím chtěl říct, je, že pokud v jakékoliv zemi dochází k jakékoliv propagandě, je to vždycky prostřednictvím mainstreamových médií. Ovšem i tady jsou určité aspekty pravdy. Nicméně kde najdeš detailnější, kontroverznější příběhy, jsou právě tyhle jiné stanice. A to je smutné.

Proto je tahle Tvoje otázka zajímavá a sám jsem o tom několikrát přemýšlel. Pokud totiž otázka stojí “takže teď věříš státním zprávám?“, musím odpovědět, že zprávy jsou bohužel součástí propagandy každé svobodné země a v rámci takové stanice mohou být skutečné zprávy snadno zdiskreditovány, pokud to dává smysl. Jakmile někdo vytvoří pochybnost o pravosti zpráv, diskredituješ všechny zprávy. Myslím, že takový je teď svět kolem nás.

Ale nebývalo to tak. Pamatuju si, že když jsem se jako mladší dostal k informačním pramenům a objevila se CNN on-line, říkal jsem si: „Tohle je super – konečně budeme mít vysoce profesionální informační přenos, kde budeš mít 24 hodin denně podrobných investigativních zpráv, ve kterých se každý kámen otočí, co se pod ním skrývá.“ Nakonec to ale dopadlo tak, že jsou opravdové zprávy ukryté v hromadě těch falešných. Je to téměř taková babylonská zkušenost - jako by byly všechny jazyky spleteny. A k téhle paralele právě teď doopravdy dochází. To je bohužel trochu nešťastná věc ohledně dnešních informací. Je to meč o dvou ostřích. Najdeš spoustu kanálů s falešnými zprávami, ale spoustu těch, které se skutečně a do hloubky věnují tématům jako je Fukušima, Sýrie, Ukrajina. Jsme teď ale bohužel uvězněni v tomto závoji zmatení.

Když teď třeba udělám rozhovor s nějaký médiem, ze kterého se vyklube nějaká propagandistická mašinerie – i když v něm třeba pracují dobří lidé, dělající dobrou novinařinu – jsem zdiskreditovaný taky. Vybral jsem si třeba reportérku z Ruska na rozhovor, která nakonec kvůli homofobní povaze ruských politiků musela odejít, protože byla lesbička. A přitom na té stanici odváděla dobrou práci. Řekl bych, že si vybíráš své posly.

 


Skinny Puppy - Killing Game


SANCTUARY.CZ: MY SE TAKY PTALI TROCHU NA TY RUSSIA TODAY, PROTOŽE VIDĚNO Z NAŠEHO ČESKÉHO POHLEDU U NÁS S OHLEDEM NA HISTORII NĚKTERÉ TYHLE VĚCI TROCHU JITŘÍ STARÉ RÁNY...

Nivek Ogre: Já jsem tím taky nechtěl říct, že bych jakkoliv podporoval Russia Today! Komu vyjadřuju svou podporu na Russia Today je ta reportérka a pořad, ve kterém jsem byl, protože je to velmi upřímná žena. Jinak ale za tuhle síť nijak nebojuju, rozhodně ne ideologicky, ta propaganda mi tam vadí. Jen říkám, že co se týče reportáží, dělají Russia Today a především Al Džazíra v některých ohledech neuvěřitelnou práci. Taky tam často najdete bývalé reportéry ze CNN a dalších velkých stanic, které odtamtud vyhodili, protože vedli své vlastní nezávislé vyšetřování. Tady u nás je to taky úplně jiné než u vás v Evropě. Tady se to přeci jen tváří už stovky let jako svobodná společnost, zatímco ta vaše byla ještě donedávna utlačovaná.

SANCTUARY.CZ: JASNÝ, JENOM NÁS ZAJÍMALO, JAK TO MÁŠ S TÍM RUSKEM…

Nivek Ogre: Rozumím. No, podle mého se Rusko chce stát světovou supervelmocí a opět obnovit Sovětský svaz. Bojím se o Polsko, o Českou republiku i o Slovensko. Čili úplně chápu, že tohle téma vnímáte tak, jak vnímáte.

SANCTUARY.CZ: TAK RADŠI POJĎME ZASE ZA MUZIKOU, TO BUDE VESELEJŠÍ. MAKÁTE S CEVINEM NA NOVÉM MATERIÁLU?

Nivek Ogre: Momentálně ne, ale vrhneme se na to nejspíš až dokončíme turné. Teď se soustředím na crowdfundingovou kampaň na Pledgemusic, ve které sbírám prostředky na novou desku ohGr. Ta by měla vyjít v listopadu, takže ho zrovna dodělávám. Bude se jmenovat „Tricks“.

 

 

SANCTUARY.CZ: CO TAKOVÉ KONCERTY OHGR V EVROPĚ? V SEVERNÍ AMERICE KONCERTUJEŠ DOCELA DOST. RÁDI BYCHOM TĚ S TÍMTO PROJEKTEM VIDĚLI V PRAZE!

Nivek Ogre: Ani nevíš, jak rád bych s OhGr rád zahrál v Praze, potažmo v celé Evropě. Tenhle podzim jedeme turné v Severní Americe s KMFDM. Nikdy jsem s tímhle projektem nekoncertoval déle než čtyři dny v kuse. No, a se Sashou a spol. budeme hrát 26 koncertů ve 28 dnech. Čekají nás jen dva dny volna během celé šňůry. Věřím tomu, že příští rok bych mohl s ohGr odehrát v Evropě třeba nějaké festivalové koncerty.

SANCTUARY.CZ: A PROTOŽE PRAHA JE JEN KOUSEK OD NĚMECKA SE SILNOU FANOUŠKOVSKOU ZÁKLADNOU…

Nivek Ogre: Já to dnes opakuji v rozhovorech do nekonečna, Praha je jedno z mých nejoblíbenějších měst v Evropě. Rád bych poznal více bývalé Československo. Pokaždé, když jedeme se Skinny Puppy do Evropy, jsem za část turné jdoucí do téhle části starého kontinentu moc rád! Buďte šťastní, že máte tak magické město, opravdu!

SANCTUARY.CZ: CHTĚL BYCH SE ZEPTAT NA TVOJÍ HERECKOU KARIÉRU. CO TI PŘINÁŠÍ?

Nivek Ogre: Jak už jsem říkal na začátku, prožil jsem parádní čas natáčení seriálu „Vlčí mládě“, kdy jsem ztvárňoval postavu Přízračného jezdce. Když to zjednoduším, předchozích třicet let můj život sestával z toho, že jsem odehrál koncert, odešel do autobusu a cestoval za další štací. A teď jsem půl roku pracoval tak, že jsem sjel z hor nedaleko Los Angeles, kde teď bydlím, do studia, dal si v klidu snídani, pak na sebe napatlal make-up a ztvárňoval svou roli. Pohoda, žádné zácpy ve městech, klid. Vrátil jsem se částečně do svých dětských let, kdy jsem si také pořád na něco hrál.

Až se vrátíme z turné, čeká mě na podzim další natáčení hororu s režisérem Chrisem Alexanderem. Ten je zároveň šéfredaktorem časopisu Fangoria. Film se bude jmenovat „Blue Eyes“ a já hraju takovou ztracenou existenci, která objeví zářící kostru v lese (smích). Hodně mě to baví. Co je zajímavé, je fakt, že jako dítě jsem byl velký introvert. Pro svou plachost se mi dokonce nevedlo moc ve škole. Až právě film dokázal překlenout mé nejisté období a najít mi pevnou půdu pod nohama. Skinny Puppy je pro mne takový ostrůvek, kde se cítím bezpečný, doma. I když dříve tomu tak nebylo. Dnes jsem nejšťastnější dítě na světě (smích).

SANCTUARY.CZ: NATOČIL JSI UŽ DVA REMIXY SKLADEB JOHNA CARPENTERA. CO PRO TEBE TENTO REŽISÉR ZNAMENÁ?

Nivek Ogre: Johna Carpentera považuju za jednoho z nejlepších režisérů všech dob. Dva filmy, které jsem jako mladý moc nemusel, jsou dnes mými nejoblíbenějšími, a to „Halloween“ a „Věc“. Miluju také jeho soundtracky, které jednoduchými prostředky dokážou vystihnout atmosféru dění na plátně. Osobně si nejvíce cením film „Jsou mezi námi“ s tématikou zotročení mimozemskou civilizací a „Vládce temnot“, který je podle mne také silně nedoceněným filmem. Jsou to klasické, syrové osmdesátky, které mám hluboko ve svém srdci. Neustále mě ovlivňují i dnes. Pokaždé, když si na tyhle filmy vzpomenu, hned se mi vybaví na mysli i perfektní soundtrack, kterým režisér svůj film vybavil.

SANCTUARY.CZ: JE NĚJAKÁ ŠANCE, ŽE ZNOVU VYJDE ŽIVÉ DVD „DOOMSDAY“? PRO ŘADU FANOUŠKŮ TO BYL KONCERT JEJICH ŽIVOTA…

Nivek Ogre: Pokud mě paměť neklame, tak znovu vyšlo. Podívám se po tom. Tak či onak děkuju všem, kteří tehdy dorazili, protože i pro nás to byl nezapomenutelný zážitek. Pamatuju si velmi živě na úder hromu hned po skončení našeho vystoupení a začátek velkého deště. A víte, co jsem po vystoupení udělal? Druhý den jsem nasedl na vlak, abych následující čtyři dny – jedny z nejlépe strávených dní mého života – strávil v Praze. Pak jsem se přemisťoval ještě do Itálie. Ale zpět k tomu nosiči. Vím, že vyšlo jako součást „Back + Fourth“ série. Pokud ale pouze jako audio verze, tak se moc omlouvám. 

Zbytek si doražte povědět s kapelou zítra do pražské Lucerny!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ten českej novinář co se s Ogrem bavil je ale teda rusofobní kokot. A tlačí do toho i Ogreho. Prober se člověče, bez Ruska už bys tady v Evropě měl válku vedenou loutkou clintonovou a zbrojníma koncernama, který ji ovládají. Copak ti nestačí co se stalo v Iráku, Lybii, Sýrii, Afghánistánu, Kosovu? Nebo je ti to jedno? Všude rozvrat ve jménu lžidemokracie pod patronátem Ameriky. Útok na Irák kvůli jaderným zbraním, které se pak ale, světe div se, nenašli. To ale amíkům samozřejmě promineme, že, vždyť jsme Evropané a rádi si hrajeme na demokracii. Jen občas používáme dvojí metr. Podívej se redaktůrku občas pod "kámen propagandy", na to, co se skrejvá pod tv a mainstream zprávama. Ogre se o to alespoň snaží. Ale stejně je to zmatený. S těma několik set léty "svobody" v emerice, je trochu mimo, resp. měl by se kouknout pod povrch, třeba se seriálem Olivera Stonea o americe. Řečnická otázka: je možná svoboda se zednářema za zády? A vůbec, co tak čtu, amerika je docela v prdeli, rozpadá se tam docela infrastruktura, nedávají na opravy už léta peníze, takže se jim málem protrhla přehrada, na jejíž nutnou opravu upozorňovali technici už před deseti lety, přibejvají železniční nehody. Magnáti tam kašlou na svoji zemi a, žel, herci a zpěváci to nechtějí vidět. Trump, ať se nám to líbí nebo ne, tam musí udělat něco jako krizovej management. Ta země je totálně zadlužená a v rozkladu, proto chtěla clintonovic rodinka zařídit zas někde válku, to by jim na chvíli, ale pouze na krátkou chvíli, vytrhlo trn z paty, než by byli zase v prdeli i s tím svým drancováním cizích zemí. Mimochodem, Ogreho i tebe bych se zeptal v této souvislosti, když má Ogre o nás a Slovensko takovou upřímnou starost: kolik válek za posledních dvacet nebo i sedmdesát let vede/vedla Amerika a kolik Rusko? Hm. A o Obamovi to myslí Ogre vážně? He, Nobelova cena míru pro člověka, kterej vedl několik zbytečnejch a zločinnejch válek? Umřelo kvůli němu spousta nevinnejch lidí. To je Orge asi dost mimo. Ještě že dělá hlavně muziku, to je jeho parketa ve který je více méně dost dobrej. Hele redaktore na závěr malej kvíz: Víš kolik je bod tání oceli? A víš jakou nevyšší teplotou může hořet leteckej benzín? Jestli ne, tak si dohledej oficiální zprávu americký vlády ohledně jedenáctýho září. A kdyby ses tam náhodou o tom nedozvěděl nic, jó tak to holt prohledej internet a se sebezapřením a odhodláním se podívej "co je pod kamenem". O tom, co objevíš si můžete s Ogrem popovídat. To by byl určitě zajímavej rozhovor. K tomu hledání ti přeju hodně odvahy, vytrvalosti a upřímnosti k sobě samýmu. M
Ahoj Martine. Járdo mé otázky není o tom, že jsem přesvědčen, že jedni jsou dobří a druzí špatní. Mně šlo jen o to, zeptat se přímo na tu ruskou televizi, která doma funguje jako slušná dezinformační kancelář. Přerdevčírem jsem o tom zapředl hovor v Lipsku na WGT s Ohm, kteří předskakují "štěňatům" v Praze, a ti mi potvrdili, že Russia Today se v Americe profiluje opravdu velmi seriózně, na vysoké žurnalistické úrovni. Což je zajímavé. Takže nazpátek, já nikoho nikam dohánět nechtěl. Jen mě zajímala tahle konkrétní televize. Tím bych to zakončil. Děkuji za pozornost.
Tvl aby ti nezaskočil šašlik ty kopyto...
vecer ti budu stat za zady s US vlajkou v jedne a izraelskou v druhé ruce!!
tys čet asi úplně jinej rozhovor než já
Mistře, tvoje vidění stylu, když je Emerika zlo, tak jsou Rusko kámoši ti nezávidím, ačkoliv na něj máš samozřejmě právo, jakkoliv já mám právo ti napsat, ať si tento názor necháš pro sebe či se s ním podělíš s oddělením "Ztráty a nálezy" na Hlavním nádraží. To, že zahraniční politika USA není zrovna ukázka mírového soužití na planetě ti klidně podepíšu, ale dávat k tomuhle do kontrastu Rusku je do nebe volající stupidita. Že má USA problémy s investicemi do infrastruktury? Rusové DODNES nebyli schopni postavit normální silnice na východě SVÉHO VLASTNÍHO ÚZEMÍ (novou dálnici platí Čína, Rusko ji bude hodně dlouho a draze splácet). Tenhle stát není schopen přiznat svým vlastním obyvatelům základní důstojnost a právo na minulost, což souvisí hlavně s tím, že dodnes statisíce pozůstalých nevědí, jak zemřeli jejich rodinní příslušníci. ČEKA, NKVD, GULAGY, všechny tyhle záležitosti, jakkoliv se děly na triku předcházejícího státu, tedy SSSR, nebyly dodnes odtajněny, vysvětleny, odškodněny, omluveny. Rusko sice nerozjelo tak velké konflikty jako USA, ale jenom proto, že jim na to chybí peníze. Jinak jejich dobrodružství v Karabachu, Gruzii, Čečně, Ukrajině, Krymu či aktuálně na Blízkém Východě stojí taky za to. Abych to ukončil - Stát, který se nedokáže postarat o své vlastní obyvatele a své vlastní území se může jít vycpat, a to i se svými hraběcími radami i propagandou.
Martin, si uplne mimo. Kremlofilny fasisticky kreten.
K te posledni otazce ohledne opetovneho! vydani ziveho DVD z Doomsday...to prece nikdy ofic.nevyslo ....??
Jo, nevyšlo. A na ten hrom a liják tehdy si dobře pamatuju :-)
Bylo to jako součást programu což? V Roxy jsem se ptal Hiwatta kolik je to stálo, a mohl se smíchy potrhat:-D Tuhle bouřku asi nezapomeneme nikdo;-)
Nafackujte si všichni. Guldure že se na to nevysereš, prasit se tady s politickými agitátory jakéhokoli vyznání.
Hlavně to sem vůbec nepatří. Sovětská propaganda s EBM? Pokud existuje někdo jako Martin rád se s tebou a tvoji bláznivou hlavou sejdu a pořešíme to. Pokud se mi neozveš jsi jenom zkurvená propaganda http://tinyurl.com/y6wna5tm šmejde.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.