Recenze na "You'll Rebel to Anything" Mindless Self Indulgence

Třeba vám pomůže se rozhodnout, zdali se jít na MSI v neděli podívat, nebo nikoliv...


Autor: Pavel Zelinka

Vtipní, naživo zběsile zdivočelí punkrockeři jsou americkou obdobou Horkýže slíže. Obdobou ne tak knedlíkovitě východoevropskou, ale temnou, zčásti elektronickou a do gotiky nahlížející. Jejich první zastávka v ČR se kvapem blíží, a tak je načase si představit jejich poslední desku.

Mindless Self Indulgence - You'll Rebel to Anything
10 skladby, 26:24, Metropolis rec. (www.metropolis-records.com)

Pamatuje si na Green Jellÿ? Taková ta komiksová stvoření, která jako první prorazila na hudební scéně svými videi (na staré dobré videokazetě) dávno předtím, než vůbec cokoliv vydala na CD a užila si pár let slávy po celém světě? Pamatuji ten zablácený národ, který ke mně po koncertu v Paláci Kultury 20.10.1994 do metra nastoupil. Když jsem se v loni poprvé srazil s existencí další potrhlé formace Mindless Self Indulgence, tolik styčných ploch mě se "zelenou želatinou" nenapadalo. Dnes po pečlivém prostudování desítek videí na YouTube, ke kterým se kapela hrdě na stránkách hlásí, a vyslechnutí jejich opusu You'll Rebel To Anything je podobnost nasnadě. Jen málokterá hudební tvrdě rocková skupina dokáže naplno využít obrazové složky a nástupu tak, jak to dokázali v době vzedmutí MTV Green Jellÿ nebo Gwar (ti jsou ale pro širší veřejnost přeci jen moc silnou kávou). Parta okolo zpěváka a programátora Little Jimmyho Urina dokonale využila nástupu fenoménu MySpace (dnes registruje více než 355 tisíc "friends"!!) a po vydání desky Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy jejich popularita i díky tomuto médiu šla prudce nahoru.

Abychom předešli mýlce, Mindless Self Indulgence s kompletní dámskou rytmickou sekcí se neskrývají za bláznivé masky, ale naživo předvádějí show, při kterém může dojít "jen" ke stříhání vlasů fanoušků, tanečkům se psem Chaunceym či á cappela euforiím se stejně nalazenými fanoušky. Základ je ale přeci jen v řízném punkrocku, který vtipné texty neohýbají do všech stran jako u sousedských Horkýže slíže, ale naopak je tuží chladnou dark Atari elektronikou, seká ho četnými breaky a živelně silným tahem na hitovou branku. Little Jimmy a spol. mají vedle toho velkou dávku sebereflexe a na nosiče vypouští pouze to nejlepší, což v praxi znamená, že poslední deska má pouze deset tracků a punkovou stopáž necelé půlhodiny.

Otvírá ho singlová Shut Me Up, jejíž klip (Shut Me Up) vidělo na YouTube za půlrok celý milión diváků. Už tady se vezeme pěkně rychle z kopce a naskakuje první reminiscence na legendární divočáky Atari Teenage Riot. Tady se nevzpomíná pouze na 77 rok, ale také na báječně propařené dny a noci u prastarého Commodoru, oblíbené comixy a další lahůdky. Nikdy se nejde ale do gabba otáček a nálada se spíše neustálými breaky jak od System Of A Down. Třetí položkou je další siglovka Straight To Video, která vyšla samostatně v remixovém hávu s kabátky převážně od tvrdě elektronických kapel (VNV Nation, Front Line Assembly, KMFDM, Combichrist, The Birthday Massacre, Front 242 a dalších) a od ní se kára definitivně z řetězu utrhne a dostává se po pařanském způsobu rychle do dalších levelů. Jednoduše a navíc hitově. Netvrdím, že se zde přepisují hudební dějiny, ale je nutné přiznat, že s čtyřkou z New Yorku zažijete kopec zábavy. Kdo má rád přímou srážku punku s osmdesátkou elektronikou, ten by měl mít už dávno koupený lístek, pro ostatní, kteří nenápadně obcházejí okolo, snad pouze nápověda ke shlédnutí pár videí na YouTube. Ta už by vás měla přesvědčit. Anglická listopadová část turné už je téměř vyprodaná.

PS: Letošní vydání You'll Rebel To Anything pro evropský trh bude nově doplněno o čtyři raritky, dříve k sehnání pouze na vinylech a klip ke skladbě Molly ze sedm let starého maxi singlu.

80%

Navštivte:www.mindlessselfindulgence.com
Poslechněte si: www.myspace.com/mindlessselfindulgence

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.