Gothabilly a psychobilly

Sestava deathrock-horrorpunk by nebyla kompletní bez dvou dalších příbuzných žánrů - psychobilly a gothabilly, o kterých si povíme v další části našeho vzdělávacího programu na CZ Sanctuary.
 

 

Autor: Ezechiel
Zdroj: Wiki

Gothabilly

Gothabilly je pojem označující fúzi hudebního stylu rockabilly a gotické kultury. Texty gothabilly kapel zahrnují především různá "temná" témata jako horror, nadpřirozeno, paranormálno, okultismus, upíři, duchové apod. Spolu s nimi se ale i objevují klasické rockové balady, "temné" love songy s tématy smutku, násilí a tak dále. Styly zpěvu jsou podobné jako u klasického rockabilly. Gothabilly často používá vizuální a stylistické prvky inspirované Bčkovými "monster" filmy ze 60. let (např. televizní show The Munsters).

Gothabilly se liší od psychobilly především v rychlosti - gothabilly bývá pomalejší a více se orientuje na vytvoření atmosféry. Tam, kde psychobilly používá rockabilly akordy, hrané v punkovém stylu, přidává gothabilly vliv gotické hudby - drnčící kytary, mollové akordy, varhany a často i netradiční akustické nástroje.

**Původ** Koncem 70. let pomohla kapela The Cramps (zakládající členové Lux Interior (Erick Purkhiser) - zpěv; Poison Ivy (Kristy Wallace) - kytara; dále Bryan Gregory - basa; a jeho sestra Pam "Ballam" - bubny) vytvořit "prototyp" gothabilly stylu, ačkoliv byl tento termín popularizován až v polovině let 90. O to se postarala zpěvačka kapely Salon Betty (Betty X), která použila pojem "gothabilly" v interview s redaktorem časopisu The Rocket. S Betty X byly spojovány i názvy typu "death lounge" a "deathabilly".

 

 

Klikněte pro zvětšení
Betty X

 


Nutno dodat, že kapely typu The Cramps měly na své následníky často daleko větší vliv coby vizuální a stylistické ikony, nežli co do hudební produkce. Samotný hudební styl The Cramps byl blíže mixu surf rocku 60. let a klasického blues, nežli rytmickým nebo vokálním stylům rockabilly z let 50. Příležitostně byla kapela spojována s gothic rockovou scénou, ale to bylo zapříčiněno především používáním fetish obleků a bizarního líčení u mužů i žen, které bylo v té době mezi goths velmi populární.

The Cramps jsou rovněž považování za praotce stylu psychobilly.

 

 

 

 


The Cramps

 


Psychobilly

Pojem psychobilly označuje hudební směsici punkrocku 70. let a amerického rockabilly let 50.

Tento žánr je (podobně jako gothabilly) charakterizován textovými odkazy na horrory, násilí, Bčkové filmy, řvavou sexualitu a další témata obecně považována za tabu, která byla navenek prezentována vážně, ale přitom byla myšlena ze vtipu. Psychobilly velmi často používá namísto elektrické baskytary klasický kontrabas, aby dosáhl typického rockabilly zvuku.

Původ

Termín psychobilly poprvé použil Wayne Kemp, když roku 1976 uváděl v Top 10 píseň Johnyho Cashe "One Piece At A Time". Ačkoliv sama píseň se hudebně nedá zařadit coby "psychobilly", text naráží na "psychobilly Cadillac". Tento pojem se obecně začal používat v hudbě až pár let poté, když začali The Cramps na propagačních letácích zvoucích na koncerty popisovat svou hudbu jako "psychobilly" a "rockabilly woodoo". Styl psychobilly se také někdy nazýval "mutant rockabilly". Ačkoliv The Cramps soustavně popírali svou příslušnost k psychobilly subkultuře, jsou to právě oni (spolu s dalšími umělci jako Screamin´Jay Hawkinsem, nebo The Stray Cats), kdo je považován za předznamenatele tohoto žánru. Jako hlavní důvod slouží především předělávka "She said" od Hasila Adkinse, kterou The Cramps vydali, a jejíž dřevitý rockabilly zvuk je s hudební vlnou psychobilly nenávratně spojil. Pro hudební úplnost bychom měli ještě doplnit, že inspirační vlivy psychobilly leží i v garážovém rocku 60. let a i pub rockové vlně let 70.

První ověřitelnou čistě psychobilly kapelou jsou jsou ovšem The Meteors (P. Paul Fenech - kytara, zpěv; Nigel Lewis - baskytara; Mark Robertson - bubny), kteří se zformovali roku 1980 v jižním Londýně. Jeden z jejích členů byl součástí rockabilly subkultury, další ortodoxní punker, a třetí milovník horrorů. Spojení jejich hudebních a textových myšlenek tak položilo základy toho, jak známe psychobilly teď. The Meteors razili myšlenku, že psychobilly by mělo zůstat apolitické, což podporovali prohlašováním, že jejich koncerty jsou "zóny bez politiky", neboť se chtěli vyhnout vášnivým politickým debatám mezi fanoušky, které bylo v tu dobu na punkové scéně běžné.

 

 

 

 


The Meteors

 


Roku 1982 se u hotelu Carendon v západním Londýně (Hammersmith) otevřel klub "Klubfoot", který se stal (dokud nebyl zbořen a nahrazen kancelářským komplexem a autobusovým nádražím) útočištěm britské psychobilly scény. Jelikož tato scéna nebyla nikdy masově oblíbená, příznivci si často organizovali "weekenders" - víkendové festiválky, na kterých se objevovaly psychobilly kapely. První "weekenders" byly organizovány v Anglii v polovině 80. let, poté se rozšířily i do USA, kde nalezly útočiště především v Texasu, New Yorku, severní Karolíně a Kalifornii.

Psychobilly se postupně šířilo po většině Evropy (především Německo, Itálie, Řecko, Španělsko) a našlo si cestu i do Asie (hlavně Japonsko). Zatímco v 80. letech bylo psychobilly podobné punkrocku, nebo garážovému rocku 60. let se zřejmými vlivy rockabilly (např. The Meteors, The Sharks, Demented Are Go, Batmobile), v pozdních 80. letech a v průběhu 90. se začal jeho zvuk značně měnit a přitvrzovat (Nekromantix, Mad Sin). Psychobilly po roce 2000 je blíže zvuku amerických kapel Tiger Army a The Young Werewolves..

Móda

Oblečení psychobilly muzikantů a příznivců stylu se většinou skládá z módy vypůjčené z rock and rollu 50. let a punkových doplňků let 70. Muži často nosí úzké džíny, těžké boty a napomádované nebo nakadeřené vlasy. Spousta z nich si vytváří na hlavě vysoké účesy ve stylu Elvise, nebo obdoby punkového číra, kterému se někdy říká "quiff".

 

 

 

 

Klikněte pro zvětšení Klikněte pro zvětšení

 


"Uniforma" dívek poslouchající psychobilly se rovněž skládá většinou z obnovené módy 50. let, citlivě smíchané s punkem a "retro modelkovskou" estetikou. Spousta rocka/psycho/gothabilly dívek má výrazné barevné tetování modelek z 50. let, tématických Las Vegas pohlednic, hracích kostek, lebek, a především třešní. Některé nosí krinolínové sukně, silné barvy (černá, rudá, světle růžová), vodorovné pruhy, zvířecí (tygrované, jaguáří apod.) vzory, někdy i paraplíčka. Velmi časté jsou výrazné ofiny, nebo vysoké "elvisoidní" patky, doplněné šátky, sponkami, mašličkami nebo čelenkami.

 

 

 

 

Klikněte pro zvětšení Klikněte pro zvětšení Klikněte pro zvětšení Klikněte pro zvětšení

 


Gohtabilly a psychobilly
Kořeny: ranný punkorck, surf rock, rockabilly, gothic rock, death rock
Původ: Konec 70. let USA/Anglie
Typické obsazení: kytara, basa/kontrabas, bicí, někdy housle, varhany, apod. (gothabilly)
Související žánry: punkabilly, deathcountry

 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

o gothabilly jsem se docetla poprve tady a libi se mi ten napad neznate nekdo nejakou ceske gothabilly kapely? je tu vubec neco takoveho?
[1]O ceske gothabilly kapela podle me neexistuje, ale je tu par kvalitnich rocka/psycho bylli kapel jako napr.: Bad Tones, Green Monsters, The Mordors Gang......
[1]pár psychobilly a rockabilly kapel(nejen Green monster,Bad tones,The Slapdash,Mordor´s gang a pod) se u nás najde,žádné české gothabilly mě ovšem nenapadá(což ovšem neznamená že žádné není ;-))
[2]kurnik,si mě předběh :-P
dekuji panove za galantne rychlou odpoved. o green monsters jsem tady neco cetla a asi budou dobri ale to gothabilly me prijde jeste o neco zajimavejsi...a kdyz uz se v tom vyznate jaka je dobra gothabilly kapela aspon zahranicni?
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Gothabilly tady mas ty kapely vypsane... ne zeby byla vetsina znama spise jako post-punk, horror punk, deathrock atd, ale budiz... a Nick Cave? No nevim...
nj, ackoli vlivy by se dalo najit vlastne vsude... i u toho Cavea... ono by to chtelo asi vic hudebnich ukazek...
a vubec, proc sem zas vubec pisu :D :D
[8] :-D :-D s tou wiki mas pravdu taky znam nektere kapely spis jako pod horrorpunkem nebo deathrockem...ale ono se asi proto pise ze se tyhle styly prolinaji...
[9] nj, prvni zasada alternativniho rocku: vse je ovlivneno vsim a vse se da zaradit i jinam :D
[5]zcela zaujatě doporučuji své oblíbence Deadbolt :-P Jinak třeba z těch nejznámějších The Coffinshakers,Ghoultown,Koffin Kats nebo Nekromantix....
dobrá ukázka,ani jsem neěvěděl,že tento styl existuje 8-O
Gothabilly je pěkná píčovina :-| Ještě začnou na psycho koncerty chodit gotický maškary, no potěš
Pychorocker: psychouši sou taky maškary, jakto, že to ti nevadí? :-) ...treba takovej Koefte je odrostlej berlinskej gotik a maškara jak ma bejt (respekt!)<br /><br />Amogian: vymysli si název stylu, zaškatulkuj si tam kapely ktery ti tam budou pasovat a maš existující další styl ;-) (Onnea: presne tak... vsechno se da nekam zaradit, podle libovolnejch hledisek)<br /><br />Kazdopadne nejbliz "gothabilly" je v cechach podle mne GREEN MONSTER (je z ceskejch psychobilly kapel nejvíc punhovo-horrorovej), kdybyste je spojili se slovem "goth" tak vás kopnopu do kulí (me se to ovsem este nestalo)<br /><br />Slovensky THE LAST DAYS OF JESUS jsou na tom obdobne, jen se k tomu stylu blizej z druhy strany (back to roots, back to rock'n'roll)
Na DDF taky svorně pařili goths spolu s tradičními psychobilly guys zrovna tak na deathrock jako na psychobilly,takže to evidentně pojit lze,stejně jako to lze pojit s punkem... :-)Ale samozřejmě netvrdím,že by Green monster byly gotickou skupinou...nejsou.Ovšem žánry příbuzné jsou,toť vše.<br />Každopádně je tohle debata vcelku o ničem,není důvod proč by goths nemohli pařit na psychobilly akcích a naopak :-)Howgh
[15] presne stejne se pise i tady v reportech ze na castleparty svorne parily deathrockeri s ebmkaremi na deathrock i ebm. ja proste nevim proc se vsude ve svete ty rozdili v hudbe nedelaji jenom v cechach ano a vzajemne se lidi pomlouvaji a posimvaji :-(
od nas jsou jeste dobry gangnails, to je spis takovy punkabilly, a green monster jsou fajn!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.