The Cure v Praze

Říkáte si: "Co je to za nesmysl, vždyť tady report z koncertu The Cure visí už z pondělí..."? Máte samozřejmě pravdu, ale tohle taky není jen tak ledajaký report... Napovíme, že touto událostí spouštíme na CZ Sanctuary rubriku "Retro"...

 



Zdroj: Persefona a Vanessa (díky!!!)

Jak už sám název "Retro" napovídá, v této rubrice budeme postupně oprašovat opravdové lahůdky s gothic příchutí, posbírané ze stařičkých tištěných hudebních (i jiných) magazínů zavátých neúprosným nánosem času, které po letech znovu opucujeme, vypulírujeme a vrátíme do oběhu. Důvodem pro toto počínání je zaprvé snaha o zachování informací (neboť papírové časopisy ve srovnání s e-podobou většinou neoplývají přílišnou životností), zadruhé abyste věděli, co se o goths, této kultuře a kapelách psalo před deseti, dvaceti lety a měli srovnání, o kolik vnímání médii postoupilo, a zatřetí protože tyto články mívají i po tak dlouhé době informační hodnotu.

Podílet na obsahu této rubriky se samozřejmě můžete i vy, takže pokud máte někde na půdě, ve starém harampádí, pod postelí nebo pilinami s morčetem podobné časopisy se souvisejícími články, které byste byli ochotní nascanovat (případně zapůjčit k nascanování) a dát našim čtenářům k disposici skrze CZ Sanctuary, ozvěte se, prosím, na mail redakce@sanctuary.cz. Předem děkujeme!

Ale teď už k věci. Nadpis tohoto článku nelhal - dnes zde opravdu máme článek o The Cure, ovšem z jejich prvního koncertu v ČR roku 1990, doplněný o interview a reportáž z pobytu kapely v Praze. Jednotlivé listy jsou v náhledech v obrázkovém formátu *.jpg (kliknutím se vám otevřou v novém okně), všechny si pak můžete stáhnout jako *.zip z linku pod náhledy. Doufáme, že si výlet o osmnáct let zpět užijete stejně jako my ;).

The Cure v Praze
Napsal: Pavel Kracík
Foto: Marek Smejkal
Sazbu zhotovil časopis Generace, vydalo nakladatelství Spektrum

 

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvělý nápad! Už dlouho se divím, že se žádný z hudebních serverů a e-zinů touto cestou nepustil :-D
[1] Děkujeme, rádi realizujeme takové nápady, snad to bude mít úspěch :-) A je i pravda, že jsem po českých serverech a e-zinech taky na nic podobného nenarazil, tak proč si nehrát na průkopníky ;-) :-D
Čau, je to dobrý nápad, něco v téhle souvislosti praktikuju na depešáckém webu - u starých článků je to ok, ale u novějších článků (v horizontu 3-4 let) vám raději doporučuju vždycky se zeptat redakce toho časopisu, aby nebyly problémy. Prakticky všechny hudební časopisy mi s tím souhlasí, kromě Reportu ;-)
[3] Okay díky za radu. :-) Je pravda, že jsme si taky trochu lámali hlavu s právy a tak, ale vzhledem k tomu, že některé ty časopisy, které máme k disposici, už neexistují snad bude dostačovat že jsme sem vypsali veškeré informace, které jsme tam našli (autory, zdroje apod.), tak snad nebude problém...i když mít písemnej souhlas, taky bych byl klidnější.... ;-)
Tak jsem tomu i rozuměl, že se bude jednat o staré články (třeba osmdesátá, nebo devadesátá léta). Potom by to fakt neměl být problém.
[5] Snad ne, ale musím ještě zjistit, jestli se na to nevztahuje stejný předpis jako třeba u knih a dalších autorských děl, podle kterého je nutný souhlas autora (nebo vlastníka práv) po dobu 50 let od první publikace. Ale tak já doufám, že problémy nebudou, autory a zdroj uvádíme a rozhodně články nepublikujeme pro komerční využití...
V podstatě jde jen o takovou nějakou slušnost - o nic jiného nejde... Samozřejmě že články více jak 10 let staré už nikdo řešit asi nebude :-) Jinak tento je paráda, je dost zajímavé se dostat do tehdejších poměrů, když už jsem je nemohl zažít... Kracík tenkrát hodně psal o electro scéně (Nitzer Ebb, FLA, Vanessa, Depeche Mode, Oceán...), byl do toho velký nadšenec. Asi před rokem jsem se dostal k telefonickému rozhovoru s ním, a říkal že už je ta doba a to hezké nenávratně pryč, ted žije v USA a do Čech se už mu moc vracet nechce...
Paráda.. skvělé počteníčko... :-)
jůůůůva.. krásný!!! Skvělý nápad a všechno.. <br />//Llew teda má nějaké schované články.. ale informační hodnota nic moc.. a navíc.. co čert nechtěl.. byly myslím ze 70% o The Cure :-) Ale moc mne tohle těší !
vynikajici napad!!! :-) vzdycky me nejakym takovym bezvadnym napadem potesite jsem zvedava co jste si prichystaly na pristi retro. ;-)
Sirael: Vedle me tu lezi pekny stos jeste zajimavejsich- obcas dost kontroverznich oldskul clanku co jsou cele zhave na publikaci, ale vsechno hezky postupne at se je na co tesit :-D
Dobrý nápad, jen tak dál. ;-)
V USA fakt ne :-) v Panama City, ale ve stredni americe. Poslu Vam par fajn odkazu na mistni goticke 80s groups z Mexica & Argentiny.<br />Love & Peace<br />Pa*)
Je to neskutecne dlouha doba, bylo me tenkrat 23 a moc jsem psat neumel, preklady trosku ... nedokonaly ... sam jsem, - co jsem tenkrat "vytvoril" nevidel 15nact let. <br />Venuji se ted vic dj bookingu nez live acts, ... mam nakonci myspace, pokud nekoho zajima oldskullll, hi *)<br />Ty civilni fotky jsou fajn, celkem rarita.<br />Je to ulet ci spis deja vu; <br />Mam rad ted Sigur Ros, Boards of Canada, NiN ci Thoma Yorkeho, ale to asi kazdej, ne?<br />proste Life Goes On...<br />- myslim si ze latinsko-americkou gotickou scenu z 80tych let moc neznate, tak Vam zde davam dva web linky:-)<br />Caifanes - Viento (Mexiko)<br />http://www.youtube.com/watch?v=ZFzfcZRKHSM<br />Soda Stereo (Argentina)<br />http://www.youtube.com/watch?v=emZlJc8ndkk&feature=related<br />cuidate y un abrazo. <br />Paulo Kracik, Panama City, Panama<br />www.myspace.com/pkracik<br />pkracik@gmail.com
[13] To budeme rádi, děkujem moc ! :-)
Tak ještě tady a u Od Joy Division po New order spravte odkazy :-)
Tak snad už to máme komplet funkční, alespoň v Retro rubrice :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.