Splendor - Love

Ti, kteří se zúčastnili loňského prvního ročníku festivalu Dark Side jistě ví, co si mají představit, když se vyřkne jméno skupiny Splendor. Pro ty, kteří to štěstí neměli, ve stručnosti představím o co v tomto polském, stále poměrně mladém projektu jde.

 

 

 

 

Autor: Paesant

Splendor se halasí tím, že jsou novátorským a průkopnickým projektem na polské scéně. Ano, mají pravdu, ale nesmíme zapomenout na to důležité slůvko - "polské". Tato čtveřice totiž vstoupila na scénu se svým vizuálním rockem, aby do Polska přivedla svoje neskrývané inspirace zahraničními kapelami typu Marilyn Manson, kterým se díky kontroverzní image podařilo dostat do škatulky výdělečného mainstreamu. Již od začátku působení je tedy hlavním zájmem Splendor profesionalita po stránce vizuální prezentace - fotky, videa a design obecně se návštěvníku jejich koncertu nebo alespoň website rychle vštěpují do paměti.

Toliko na úvod k neopominutelné image Splendor a teď už se podíváme konkrétně na jejich demo počin z roku 2007, který nese prostý název "Love". Demo zahajuje skladba "Rain of Remorses", jejíž první tóny se po typickém již klišovitém zahřmění s prvním kytarovým riffem jeví spíše jako jakýsi alternativní post rock. Zanedlouho se ale přidá charakteristický zpěv Barta Cathedrala, který svým zabarvením v hlase (popsatelným jako "lehce arogantní podrážděný rebel") silně připomíná výše zmíněný mansonovský styl. A i když si musíme přiznat, že Bart není se svými dvěma polohami zpěvu žádný profík, jeho vokály jsou právě to, co vytváří celkový dojem Splendor a jen ztěží by se nahrazoval. Skladba Rain of Remorses se svým refrénem podle mě i přes ne úplně ideálně vyřešené rytmické přechody působí z celé desky hned z první pozice jako nejchytlavější.

Další "Celluloid Dolls" je typickou čtyřakordovou skladbou se zvukem syrové kytary a naivních ala "The Birthday Massacre" kláves. Pokud si odmyslíte samply a umělé bicí mohli bychom na této skladbě krásně dokázat, že Splendor vlastně působí dojmem garážové punkrockové kapely začátku 80.let. Třetí "Upside Down" je mírně utahanější než předchozí dvě pecky. Díky pomalejšímu tempu a utlumeným kytarám nám na povrch vystávají nedostatky u zpěvu, ale díky celkem podařenému závěru skladby na to zase rychle zapomeneme. "Emotional Bleedings" je charakteristická tvrdšími naprogramovanými beaty, které společně s klávesovou vyhrávkou přibližují hudbu téměř až žánru EBM. Díky jednoduché koncepci skladby je asi druhou nejchytlavější na desce. Tento fakt podporuje silně také druhý vokál, který se nám tu v pozadí objevuje.

Předposlední song "Mass Delusion" mi svým nepříliš šťastně vytvořeným beatem nevím proč připomněla některé "tupějí znějící" skladby z alba "Bleach" grungeových předáků z Nirvany. Ostatně bicí zde znějí živěji než v předchozích skladbách, ale i když by mohly vytvořit kapele příjemný rockový sound, spíše zpomalují jinak relativně nabité tempo CD. Na druhou stranu asi minutu před koncem se přidává celkem příjemné vybrnkávání na akustiku.

"The Transplantation of Death" uzavírající demo působí díky bizarní směsi klávesových tónů dost psychedelicky až "horror-cirkusově". To jí ale bohužel ubírá na chytlavosti a tak na závěr z poslechu Splendor zanechává menší rozruch v hlavě, co že jsme to vlastně právě dvaadvacet minut měli v přehrávači.

Co říci na závěr? Použiji citaci samotné kapely, která o sobě uvedla na svém profilu, že "věnuje stejnou pozornost zvuku, stejně jako vizuální stránce". Poslech dema "Love" ve mně zanechal vzpomínku na jednu či dvě podařené pecky, které si určitě rád ještě někdy pustím. Na druhou stranu celkový zvuk ještě pořád dost zavání neprofesionalitou a nutí konstatovat fakt, že hlavní stránkou kapely zatím opravdu zůstává především její originální image a na polské scéně netradiční pódiová show. Proto doufám, že je jen otázkou času, kdy muzikantská úroveň dožene úroveň vizuální a Splendor, i když asi nikdy nedosáhnou vysněné škatulky "mainstream", udělají díru alespoň na poli konzervativního Polska.

Skladby:
1.)Rain of Remorses
2.)Celluloid Dolls
3.)Upside Down
4.)Emotional Bleedings
5.)Mass Delusion
6.)The Transplantation of Death

Složení na desce:
Bart Cathedral - zpěv, programming
Michael Provocatuer - kytara
Herr dr Peter - basa

Photobucket

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.