Report z Nosferatu Night - část druhá

Druhá půlka reportu z Nosferatu Night...

Autor: Ezechiel

XIII. století - triumfální návrat legendy

Už počet černooděnců tísnících se během dvacetiminutové přestavby co nejblíže pódiu nenechal nikoho na pochybách, kdože je hlavní hvězdou večera. Znovuobrození čtyřčlenné české gothic rockové legendy z mystické Jihlavy je pro mnoho příznivců tuzemské i zahraniční scény událostí roku, kterou asi jen tak něco nepřebije. To se potvrdilo i krátce po deváté hodině večerní, kdy Damián téměř dojatě ohlásil příchod kapely, a sedm set hrdel zaburácelo do úvodního intra z desky "Gotika" pozdrav svým miláčkům. A ti na sebe nedali dlouho čekat. Jako stín se mihnul na pódiu Pavel Štěpán a usedl k bicím, aby za podpory nové kapelní posily na postu klávesistky (Jana Havlová) a basáka (Mirek Paleček) rozjel hitovou "Fatherland". Nejvíce však dav pochopitelně oslavoval persónu frontmana, zpěváka a kytaristy XIII. století, Petra Štěpána, který si ve svých typických brýlích a "Nosferatu" tričku stačil během několika málo vteřin zcela podmanit celé publikum.

A není divu. Již během první sloky bylo poznat, že Štěpánovy hlasové problémy jsou úspěšně zažehnány a nám tak se Samem nezbývalo, než uznale pokývat hlavou - "Třínáctka je zpátky a ve formě jako za starých časů". Téhož názoru byli zjevně i posluchači, kteří spontánně zpívali "hej, hej, Dominia Fatherland" a vlastně všechny refrény až do konce koncertu. Ten obsahoval průřez toho nejlepšího, co kapela během úctyhodných osmnácti let fungování složila a došlo tedy nejen na dnes již kultovní songy "Elizabeth" (věnované polským fanouškům), "Nosferatu is Dead" (věnované překvapivě Damiánovi z Nosferatu), či "Karneval", ale i na taneční předělávku hymny "Bela Lugosi's Dead", či vzpomínku na ranou tvorbu "Smutné časy". Svůj podíl na působivém výsledném efektu měl i velmi dobrý zvuk, který sice ze začátku trochu tápal (a nejednou potrápil Petra nepříjemnou vazbou z odposlechu), ale ke konci se ustálil na ideální kombinaci "všeho akorát".

Přibližně v polovině setu pokřtil Petr Štěpán za asistence Damiána a Lady Mousellycy lístky růže již třetí vydání své "Knihy Nosferatu" a odevzdal čerstvé křtěňátko davu. Ten se však zachoval na úrovni a tak k žádnému zásadnějšímu přetahování či strkání nedošlo. Ačkoliv se rozhodně nedá říct, že by XIII. století své fanoušky nějak šidilo, v dobré společnosti čas plyne rychle a tak koncert utekl jako voda. A z reakcí davu, který se nechtěl ani po přídavku ("Mystery Ana" a "Růže a Kříž") utišit, bylo nad úplněk jasnější, že XIII. století očekávání diváků splnilo. Nezbývá tedy než se těšit na jejich další vystoupení v ČR i Polsku, a především na Castle Party, kde vystoupí Petr Štěpán a jeho smečka jako jeden z headlinerů.

A pokud se ani toho nemůžete dočkat, měli byste vědět, že jsme s Petrem Štěpánem udělali na Nosferatu Night exkluzivní rozhovor, který bude v nejbližší době zpracován a publikován na CZ Sanctuary! ;)

Tak jak se dalo čekat, dvě třetiny návštěvníků Nosferatu Night zde byly právě jenom kvůli XIII. století a proto spousta z nich klub Matrix okamžitě po koncertě opustila. Vytrvalci se mezitím občerstvili na baru a vyčkávali dění věcí příští.

Amatris - nevýrazný metal v rouše temnoty


Během domlouvání rozhovoru s Petrem Štěpánem jsme v zákulisí zahlédli postavičky, které jako by z Heloween vypadli (džísky, koně, pyramidky), a vylučovací metodou jsme přišli na to, že nikdo jiný než pánové z Amatris to být nemůžou. A měli jsme pravdu, jak jsme se záhy přesvědčili spolu s nástupem kapely na pódium.

Formace oděná do černých triček s prostříhanými otvory (kterými bylo vidět kolikrát víc, než by jeden chtěl), vybavená rozeklanými kytarami a lahví vína měla nelehký úkol udržet "Třináctkou" rozehřáté lidi v provozní teplotě. A to se bohužel příliš nezdařilo. Ne, že by byl set kapely poznamenán nějakým stigmatem amatérského propadáku, ale zároveň jsme se nedočkali žádného překvapení. Nejpřesnějším synonymem k vystoupení Amatris na Nosferatu Night by bylo "nijaké". Ano, přiznejme, že členové kapely (Nikolai Stehl, Uwe Hein - kytara, Holger Warschkow - basa, a hostující bubeník Andreas Pritschens) vykazují jistou instrumentální vybavenost a sehranost, a i zpěv Janett Baade míchaný growlem Helge Bartla celkem funguje, ale jako celek kapela nepředvádí nic, co bychom před nimi už někde neviděli a lépe, nebo originálněji pojaté. Navíc Amatris trpěli absencí výrazu, náboje, atmosféry, emocí - zkrátka čehokoliv, co by zaujalo alespoň ortodoxní příznivce "beauty and the beast" metalu. Proti pozitivnímu dojmu kapely hrála i jistá "upocená image", která zejména Paesanta strašila ještě po zbytek večera, a pocit, že se kapela u hraní dost nudí. O to větší naděje se proto upínaly k poslednímu spolku večera, slovenskému Alter Egu L'ahké Múzy Hieros Gamos.

Hieros Gamos - fetish ceremonie na slovenský způsob



Pokud se zajímáte o česko-slovenskou scénu, nemohlo vám jméno Hieros Gamos uniknout. Gudrun (zpěv, performance) a 677 (programming, klávesy), doplněni na Nosferatu Night ještě performerkou SpunkyNymph a grooverkou, se s Hieros Gamos několikrát představili i v Čechách a pro svou mysticko-hypnotickou atmosféru prodchnutou slastnou latexovou zvráceností byli zvoleni za ideální tečku v dramaturgii Nosferatu Night. Nápad zařadit Hieros Gamos po metalových Amatris se sice nezdál být zrovna šťastným, ale vzhledem k rošádám v původním pořadí kapel se situace nedala zřejmě vyřešit jinak, a diváci naštěstí s "přeladěním" na jinou notu neměli výraznější problém. Tedy alespoň soudě dle hroznu lidí u pódia, který se pohupoval v rytmu zechovaných beatů prokládaných Gudruniným (jako vždy perfektním) hlasovým projevem.

Nová performance, opřená o celkem suverénně působící SpunkyNymph, doprovázená remixovanými a přearanžovanými skladbami L'ahké Múzy, pohltila nejen vnímavější posluchače v "kotli", ale i mimo něj. Hieros Gamos tak i přes poměrně tristní světelné podmínky svou úlohu zavírače festivalu splnili více než důstojně a dokázali zaujmout i ty, kteří měli tu čest se se slovenskými fetish obřadníky setkat poprvé. Doufejme, že možnost si to zopakovat na sebe nedá dlouho čekat.

Závěr večera byl vyhrazen DJ afterparty mapující průřez gothic/darkwave hudby s důrazem na tanečnější složku. To se nakonec ukázalo jako správné rozhodnutí, neboť se po asi dvaceti minutách začal parket plnit znovuoživeními diváky tančícími na vše od The Cure, přes Crüxshadows až k experimentálnějším věcem, které měl na starosti norský DJ Karsten Hamre. A když myslím experimentálnější, myslím tím některé trochu úlety typu Nena, Scorpions a Dimmu Borgir. Vše ovšem bylo zapomenuto spolu se Sisters, na které se skotačilo i na nyní již prázdném pódiu.

Kolem čtvrté začala obsluha baru rozsvěcet a zavírat. Ani námitka Combichrist "What the fuck is wrong with you people?" nepadla na úrodnou půdu, a tak klub pomalu osiřel. A jeho osazenstvo? Částečně taxíky, částečně nonstop, ale všichni s pocitem, že jsme si užili skvělou akci, která sice měla pár hluchých míst, ale dobře zaházených hromadou pozitivních dojmů. Jako závěrečná tečka se mi pořád vtírá úryvek textu XIII. století - "Nosferatu...is back!", a jelikož mi přijde celkem výstižný, tak ho tam nechám ;). Na viděnou příště... ;)

Pokud ještě nemáte dost fotek, najdete je v Galerii, jako vždy.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Hieros Gamos byli úžasní a krásní! Moc povedené. Akorát by mě zajímalo, jak se jmenuje ten stupidní fotograf cizí národnosti, který na rozdil od všech ostatních fotografů nebyl s to pobrat, že když nefotím, tak se zmenším, neb publikum nechodí na koncert koukat na moje záda...mňo a u zbytku viděných kapel jsem aspoň pobavila. :] Vzato kolem a kolem, pozitivní zážitek, příště jdu zase, pokud bude hrát alespoň jedna zajímavá kapela. :]
K výkonu XIII a ostatních kapel krom HG se raději nebudu vyjadřovat, mé hodnocení by nejspíš bylo hodně subjektivně zabarvené a ještě bych tu mohl rozpoutat nepříjemný flejmík ... :-D<br />Taktéž se připojuji k pochvale HG, Spunky to velice slušelo a já obdivoval jak mohla v tak nelehkých pozicích a tak dlouho nehnutě pózovat *RESPECT* Asi nejvíc (samozřejmě krom úžasné hudby) se mi líbily momenty spolupráce Gudrun a Spunky, hlavně ten moment společné akrobacie se zrcadlem byl velice efektní. Bohužel ti fotografové před podiem opravdu VELICE RUŠILI !! :-( I když chápu, že to vystoupení bylo pro ně velice atraktivní. Jinak v závěru mě ještě potěšila exhibice Silvera v jeho krásné dýchací masce :-D
...jsou kapely, jejichz hudba me vubec nezaujme, ale presto si v nich najdu alespon neco pozitivniho a jejichz vystoupeni si tak aspon z casti uziju...ale nevzpominam si, kdy jsem naposled videl neco tak nechutne odpudivyho jako Amatris...fotil jsem ruzny veci, vcetne kapel na Fekal Party...ale nikdy se mi nestalo, ze bych stal pulmetru od tak neuveritelne nechutnyho zpevaka, ze by se mi z toho zvedl zaludek :D ....banda upocenejch bavoraku, co zaspali 20let a zpod zaparenejch kozenejch habitu jim lezly bradavky...a pak si oprou nohu o odposlech, jak kdyby se psal rok 1984 a chlastaj nejaky laciny vino....
pokud už nejste přefotkovaní, pár fotek najdete taky tady:<br /><br />http://picasaweb.google.cz/Hnusik/NosferatuNight
Takže konečne máme možnosť poďakovať všetkým divákom,ktorí to s nami vydžali až do úplneho záveru...pripravovali sme na prázdny sál..a bolo rozhodne pre koho hrať a odozva bola super !Taktiež sme radi,že sme mohli realizovať našu slovensko-českú spoluprácu,vzhľadom k tomu že performerka je "vaša"...chlapci s DCP boli tiež fain nielen na pódiu ale aj vzákulisí a keďže sme s nimi už hrali vo Warsawe s Lahkou Múzou , tak sme sa radi opat stretli na jednom pódiu...a taktiež vdaka patrí Silvrovi,ktorý to vzhľadom na neštandartné okolonosti ohladne rozbehnutého festivalu a úplnej zmeny koncepcie nemal lahké..ale zvládol to,je to profík..takže tešíme sa na Vás zase niekedy nabudúce..najbližšie ideme potešiť polskych fans do Wroclawi..Ahoj a sredčne Vás za Hieros Gamos zdraví Gudrun
pro me hieros gamos byl vrchol vecera ale i trinactka a deathcamp projekt se mi libili a party taky akorat jsem musela jit brzo pryc zrovna v nejlepsim a to me mrzelo ale snad to nebyla posledni akce 8-) bude zase prague gothik trefen?
Festival byl paradni, myslim, ze bych takovej dal kazdy mesic aspon :-)<br />A tady jsou me fotky: http://mi.rage.cz/2008/Nosferatu_Night-XIII.Stoleti-Matrix-19.4.2008
[7]Máš skutečný dar zachytit lidi ve chvíli, kdy se tváří nejvíc hustopřísně. :D <br /><br />Hm, proč já jen poslední dobou zapomínám zůstávat na afterparty...tahle vypadá zábavně. :]
[8] To není dar, to je prokletí, na většině fotek vypadám jak trotl 8-O Naštěstí nejsem sama :-D
Mirage ma ojedinelou schopnost zachycovat na fotkach realitu jeste mnohem drsnejsi nez je :D Ta afterparty vypada jak nejaky radeni v pavilonu zoufalejch narkomanu :D ...ja myslim, ze si tady mezi sebou muzeme otevrene rict, ze vypadame vsichni jako zpity dobytci na venkovsky tancovacce a dal to nerozebirat,co? :-D
[10] Máš naprostou pravdu...možná by mohl Mirage jít fotit kámoščinu svatbu!! :-D
Ja to nemyslel nejak hanlive, mne se ty fotky moc libi 8-) ...takhle nejak si to pamatuju opravdu, jen trosku vic rozmazane jeste:D
no ty fotky jsou vážně mega šílený:-)))) když jsem je viděla, tak jsem se málem sesula ze židle smíchy. bych měla radši přestat pít, jestli se takhle tvářím,když jsem opilá :-D :-D to stejný u fotek z Postapo party:-D od teď chodím s pytlem na hlavě:-))))
jeste ze jsem objektivu utekla 8-)
Byla to opravdu paradni akce, skvela atmosfer, plno uhozenych lidi a vyborna hudba(az na 3 metalove blbnosti). Afterparty se vydarila, jen mohlo zustat o neco vic lidi, byla by z toho paradni dyza :-D
jj akce to byla parádní, taky třináctka mě moc potěšila ;-) Azraelus: Dokonalá akce kdybysme se neztratili v noční Praze co? :-D
Dopr... jak je možné, že na všech fotkách vypadám jako naprostý idiot? Mirage má zřejmě nějaký talent zvěčňovat lidi tak, že vypadají nemožně:-)). Příště před ním uteču:-))
Některý ty fotky jsou parádní. Vykalený lidi rulez :D
Nosferatu Night jsem si užila maximálně naplno. Atmosféra byla skvělá a afterparty vtipná a rozjařená. Těžko se od parketu odlepovalo:D Zkoušeli jsme naléhat ať hrají dál, ale neprošlo to. JInak nejlépe se shodneme, že se nám tralo asi nelíp na Elizabeth a Kjůry ;-) prostě **parádička** 8-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.