Premiéra filmu Bathory již za týden

Opět se malinko odkloníme od hudby a podíváme se prozměnu na film...


Autor: Nephilim

"...Přestože si Alžběta Bathory drží s 560 vraždami prvenství v knize rekordů jako největší vražedkyně všech dob a přestože jí v tom řada historiků, spisovatelů, básníků i dramatiků dává za pravdu, rozhodl jsem se vydat druhou z naznačených cest a očistit jméno této neobyčejně půvabné a statečné renesanční dámy, která se nesmazatelně zapsala do historie. Chtě nechtě ji zbavím onoho skvělého prvního místa a možná se dokonce sám stanu zločincem, když hájím ženu, která ze svých obětí údajně zuby vytrhávalo maso a koupala se v krvi panen. Podle mého soudu byla krutá pověst o hraběnce Bathory vytvořena uměle a můj film se toho stane neklamným důkazem..."

Juraj Jakubisko


Tak jsme se konečně dočkali. Po několika odkladech, problémech s financováním a přeobsazováním některých rolí včetně té hlavní přichází do kin jeden z nejočekávanějších tuzemských snímků posledních let, výpravný historický thriller BATHORY.

Čerstvě sedmdesátiletý Juraj Jakubisko se do realizace atraktivního námětu pustil již v roce 2005, když - jak sám říká - patnáct let nosil film v hlavě. Na realizaci filmu dostal na naše poměry královský rozpočet 300 miliónů korun (který se postupně vyšplhal ještě o 80 mil. výše). Uznávaný režisér Tisícročné včely a dalších klenotů (česko)slovenské kinematografie musel nedávno skousnout hořké sousto v podobě hrůzostrašných kritik svého posledního filmu Post Coitum (2004), a tak vynaložil nemálo úsilí, aby si napravil reputaci. Možná proto film od samého počátku provází na naše poměry nebývalý zájem médií a již před začátkem natáčení plnil stránky bulvárních i jiných tiskovin. Zda byly události při přípravách filmu jen nešťastnou souhrou událostí, nebo za vším vězí dokonale propracovaná PR kampaň, vědí jen tvůrci.

Když Jakubisko koncem roku 2005 slavnostně ohlašoval obsazení titulní role Famke Janssen (Zlaté oko, X-Men), tvrdil, že právě ona je přesně tou hraběnkou Bathory, kterou si vysnil. Nakonec se půvabná holanďanka musela po roli poohlédnout jinde. Již v březnu následujícího roku byla totiž do hlavní role nakonec obsazena u nás nepříliš známá britská herečka Anna Friel (Goal!, The War Bride). Samotné natáčení probíhá bez větších problémů. Natáčí se v českých a slovenských lokalitách (např. Točník, Pernštejn, Telč, Vysoké Tatry a samozřejmě Čachtice), premiéra je ohlášena na říjen 2007. Potom však přichází další série komplikací. Nejprve jsou to problémy se zvukovým zpracováním, následně je ukradena pracovní kopie filmu a koprodukční společnost Jakubiskovy manželky Deany Horváthové je vydírána. Když je vše zažehnáno, přichází návrh na vyhlášení konkursu za údajné neuhrazení faktur za pronájem osvětlovací techniky. Postupně dochází k několikerému posunutí premiéry a vše je samozřejmě důkladně propíráno v médiích.

Nyní už je ale vše připraveno a věřme, že čekání bude odměněno skvělou podívanou. Ještě doplňme obsazení dalších hlavních rolí : Hraběnčina manžela si zahrál Vincent Regan (Troja, 300: Bitva u Thermopyl), její osudovou lásku Hans Matheson (Still Crazy, Doktor Živago, Mlhy Avalonu). Ve filmu se objeví celá plejáda českých herců v čele s Karlem Rodenem, který zde ztvárňuje roli hlavního "záporáka", palatina Thurza. Slavnostní představení filmu veřejnosti se uskuteční na filmovém festivalu v Karlových Varech 5.7.2008, premiéra filmu v českých kinech je (doufejme) 10.7.2008.

Bathory, 2008, Slovensko/ČR/Maďarsko/Velká Británie
138 minut
Hrají : Anna Friel, Hans Matheson, Vincent Regan, Karel Roden a další. http://www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

ja by jsem celkem sla nejdete tam nejak hromadne?
Hromadné dívání. Ta představa černé řady někde ve prostřed je prostě k sežrání :D
No že jim to ale trvalo :P
Taky jsem dlouho čekal na tenhle film už se těším.Juraj Jakubisko je navíc můj nejoblíbenější rejža ;-) Já asi dám přednost DVD u kafíčka v klidu mého doupěte.Musím,ale uznat,že ta řada gothů v kině by byla taky zajímavá. Tak já potom udělám goth popcorn párty na film u mě :-D
No nevím.. po shlédnutí Jakubiskova filmu Post Coitum nemám nějaké velké tendence k tomu, vidět i další věci z jeho dílny...
post coitum se vazne moc nepovedlo ale doufam ze se jakubisko polepsil cerna rada gothu v kine se mi libi kdy vyrazime? :-D
Althea:¨To jsem radši ignorovala, vidět Krajča je fakt hnus. Ale člověk by měl takové občasné úlety přehlížet. Pro mě bylo zklamání třeba Mrtvá nevěsta od Burtona. Sladké na blití. To jsem od něj nějak nepobrala.
Ja jsem vsemi jedenacti pro co se tyce spolecny navstevy kina...to by ty multiplex kidz asi cumeli co se to tam neseslo za xichty :D<br />Na film se tesim, ale taky si od toho moc neslibuju, zatim se ke mne dostaly prevazne negativni zvesti o kvalitach. Uvidime :-)
Z trailleru mě "krvelačná bestie" Bathory neoslovila, prostě jí to nevěřím, i když téma je úžasné...Možná jsem až příliš ovlivněná velkorozpočtovými filmy a podivnými psychologickými dramaty...Ani jedno v tomto filmu s "všudypřítomným" Karlem Rodenem necházím...Každopádně určo to bude za chvíli na Vánoce v TV.<br />Společné návštěvě kina se nebráním...Budou i jiné filmy... 8-)
no.. ja bych s takovou bandou teda do kina nesla :D<br />ale na film jsem celkem zvedava, ale jelikoz je premiera o prazninach kdy se tezko nekam do kina dostanu, tak to asi zase necham na internet..:D
Co takhle čtvrtek 10.7. na ládví na projekci v 20:15?
Silver: A chlastat se bude předtim nebo potom? ;-) Teď když mam v Praze bydlení jsem pro jakýkoliv datum (teda pokud se netrhnu na ten Obscene extreme) :-)
[12] To se vyřeší operativně... Předtím nestíhám, jsem do sedmi v rachotě
Já si taky počkám na DVD. v multikině se necítím dobře. :-|
Morticia: Tak v nejhorším pytlík sebou. Vůbec se divim, že tam ještě nezvavedli pytliky jako v letadle. Některý filmy jsou fakt na hranici únosnosti :D
:-Puž se všichni moc těšíme na Alžbětku
Film Bathory mě moc neoslovil. Přijde mi to jako pokus o velkolepější film, ale bohužel se to nepovedlo. Hlavní problém vidím v hercích a v celkovém pojetí filmu. Doufal jsem v něco jiného.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.