Report z koncertu Emilie Autumn

Co stylovějšího mohl přinést podzim 2008, nežli premiérové vystoupení viktoriandustriální princezny a módní ikony Emile Autumn? Postřehy z akce najdete v tomto reportu.

 

 

 

 

 

 

 


Sepsali: Paesant, Ezechiel

Kdo by si ještě před rokem pomyslel, že aktivity gotické scény u nás dosáhnou takových měřítek, že se "černí vyděděnci společnosti" budou v tak hojných počtech scházet i uprostřed pracovního týdne. Sotva jsem si začal zvykat na pravidelný víkendový režim koncertů a parties, který nám spadnul na hlavy s příchodem podzimu a znovu pěkné vykousal díry do našich kapes a peněženek, už jsou tu i nevíkendové akce hodné pozornosti. Ve středu 15. října něco po osmé hodině jsem (značně přejedený a připravený na poklidný večer s filmem a brambůrky) obdržel od Samgarra docela prostý dotaz "Ty nejdeš na Emilku????" Ouch!?Během několika minut balím foťák a vyrážím směr Matrix, protože tuto - jednu z nejfotogeničtějších událostí roku - si přeci nemůžu nechat ujít! Na místo dorážím kolem deváté hodiny a zjišťuji, že předskokany Trunk show, jejichž fenomenologický šrot jsem ještě před týdnem objevoval a pilně naposlouchával, už jsem prošvihl. Tuto část proto přenechávám ke zhodnocení kolegovi Ezechielovi, který byl zas krapet zodpovědnější:

Trunk Show

Pamatujete si ještě na tiskovou zprávu, která poměrně specifickým způsobem lákala na vystoupení Trunk show, jako na sběr nejrůznějších podivných propriet a zvuků? Inu, přesně takhle to znělo i na živo. Podivný hudební mišmaš skotačící převážně na poli kabaretním, občas však neposedně odbíhající až někam na Balkán k tamní dechovce, prezentované námořnickými vokály, cestovatelskou image a zvlčelou vlasatou pařící bytostí. Těžko to celé nějak škatulkovat, či podrobně popisovat a upřímně řečeno, nějaké pokusy o zařazení tohoto sympatického samorostu by bylo spíše na škodu. Řekněme jenom, že i když se bláznivé vystoupení Trunk show rozhodně nelíbilo každému, živelnost, nasazení, originalita a energie, kterou Trunk show oplývali, si rozhodně zaslouží ocenit. Minimálně mne to bavilo.

Emilie Autumn

Čas, který uběhl od vystoupení Trunk Show dává tušit, že victoriandustriální performance je na spadnutí a číhá za dveřmi do backstageových šaten. Organizátorka Marika několikrát z pódia zahlásí začátek představení, který je ale ještě kvůli nutné zkoušce mikrofonů oddálen a publikum u podia už je nažhavené jak plátek sýra v toustovači. Matrix, zaplněný optickým prostorovým klamem rozlezlých skupinek, se smrskne vpředu a poprvé odhadem dostáváme počet návštěvníků, který dohromady může čítat něco kolem dvou stovek. Na rozšířené pódium, ze kterého tušíme přímý kontakt s publikem, se lepí zvědavé dívčiny. Ještě zjevně nedosáhly potřebného věku na svůj první korzet, ale přišly "tiše" obdivovat svůj dívčí idol s dokonalou vizáží.

Poprvé se odhaluje plachta skrývající nádherný naivní pohled do pokojíku jedné zvrácené slečínky, která se rozhodla pořádat ve středeční večer čajový dýchánek po boku jednookých a bezhlavých panenek, umrlčích lebek a masožravých krys. Kromě nich zde vystupuje i pětice pozvaných kamarádek, doprovodných vokalistek a často i utlačovaných otrokyň navlečených do kabaretních/korzetových oděvů. Právě ony přicházejí na podium za zvuku prvních tónů playbacku.


Emilie Autumn - Intro + 4´O clock (live in Matrix 15. 10. 2008)


Ženy na podiu se množí a neznalec spekuluje o tom, kterápak z nich je asi ONA, hostitelka návštěvy v dívčím budoáru. Z nejistoty okamžitě vytrhne nejcharakterističtější postava, která se chopí mikrofonu - majitelka několikapolohového vokálu, nadaná houslistka a královna sešitých panenek, Emilie Autumn osobně. Následuje hodně přes hodinu dlouhá show ve znamení bohaté choreografie, překvapivých vokálních a muzikantských výkonů frontmanky, nespočtu teatrálních gest a groteskní mimiky a v neposlední řadě i věnování nefalšovaného Emiliovského polibku věrným fanouškům. Jsou tu i nerjůznější gagy, převlékání/svlékání Emilie Autumn a scénky, ve které každá z dam (komtesa, nymfomanka, pirátka, dítě a tanečnice) dostane příležitost promluvit a ukrojit si tak kus performerského koláče pro sebe.





Názor Paesant

Z objektivního pohledu ale najdeme na vystoupení hodně prostoru pro kritiku - po třetí skladbě prvotní nadšení začíná upadat. Kostýmy každé z Emiliiných přisluhovaček máme do posledního knoflíku prohlédnuté, roztomilý pódiový pokojík taktéž a že hodiny visící na stěně jsou jen malované a čas se zastavil už víme také. Přichází logicky na řadu detailnější pohled na samotnou hudbu, zvuk a světla. Přestože team připravující vystoupení Emilie odvedl v jinak chladném a celkem nezáživném prostředí klubu Matrix obrovský kus práce (dekoracemi počínaje, zvukem konče) s kvalitou jejích ostatních vystoupení můžeme asi těžko srovnávat. Malé podium (navzdory umělému rozšíření) činilo show poněkud stísněnou, červená bodová světla jí omezila na chladný kabaret ve fotokomoře a nechvalně proslulý Matrixový zvuk sice vepředu dosáhl nečekaných kvalit, ale s každým metrem směrem k východu se ztrácela jeho "čitelnost".

V tuto chvíli by bylo dobré přiznat, že ačkoliv mě vizuální stránka koncertu, stejně jako asi 99% přítomných, silně nadchla, nikdy jsem neměl potřebu si Emilie pustit z desky a ani koncert mě až na dvě tři skladby nepřesvědčil k tomu, abych tento fakt změnil.

Po několika skladbách se tak koncert změnil spíš v dobrou příležitost pro klábosení s lidmi ze scény, a to netradičně již uprostřed týdne. Zpátky do hry jsem se dostal už jen ve dvou případech

1) v šoku a zpola ohlušen při pasážích s hysterickým jekotem prohnaným nezvládající technikou 2) velmi podařeným a vtipným coverem na Sponge Bob Square Pants - Theme Song




Názor Ezechiel

Narozdíl od kolegy jsem se na tenhle koncert těšil, desky mám rád a Emilii Autumn jako umělce respektuji. Je však pravdou, že po prvotním nadšení (tedy tak prvních třech, čtyřech písničkách) vystoupení jakoby ztratilo vývoj a kouzlo (alespoň pro mne). Písničky pořád zněly stejně jako na desce (což není divu, neboť zde nešlo ani o halfplayback, ale o dobrý two-thirds playback, kdy byly přepřipraveny i některé vokály) a díky stísněnosti prostoru se v porovnání se zahraničními koncerty (viz. youtube například z koncertu z Vídně dva dny před Prahou) nemohla řádně vyvíjet ani performerská stránka věci. Rovněž zvuk byl poněkud plochý, a to navzdory faktu, že téměř celá hudební produkce byla puštěna ze smyček a nebylo tedy zvukově přiliš co zkazit. A kdybych chtěl být úplný rýpal, mohl bych i jízlivě podotknout, že kvůli divoké show někdy Emilie přesně neodhadla vzdálenost od mikrofonu a tak některé nástupy byly pozdě, nebo příliš potichu (například Opheliac). Na druhou stranu si určitě zaslouží ocenit intonační přesnost, show, skvělá práce s publikem (které však házela klacky pod nohy jazyková bariéra) a instrumentální zručnost, která se pěkně ukázala při hře na cembalo a elektrické housle.

Co se týče skladeb dostali diváci ty nejlepší písničky z řadových desek, skoro celé album "Opheliac", singl "4 O´Clock", novinkové coververze "Bohemian Rhapsody" od Queen, "Girls Just Wanna Have Fun" a další. Ačkoliv pro mne osobně patřil tenhle koncert spíše mezi lehká zklamání, je mi úplně jasné, že ortodoxní fanoušci (či spíše fanynky), kteří následně stáli frontu na podpis Emilie a jejího rozjíveného doprovodu, si téměř dvouhodinový večírek ve viktoriandustriálním světě jistě užili více než skvěle. A co se taky divíme - Girls Just Wanna Have Fun...


Emilie Autumn - Girls Just Wanna Have Fun (live in Matrix 15. 10. 2008 feat. Silver)



Playlist

Intro
4 O´Clock
Opheliac
Liar
The Art Of Suicide
Shalott
Dominant
God Help Me
Unlaced
Dead Is The New Alive
I Know Where You Sleep
Misery Loves Company
Asleep / Mad Girl
Bohemian Rhapsody
Girls Just Wanna Have Fun
Thank God I´m Pretty

Fotky najdete samozřejmě v naší Galerii, celkem čtyři videa z koncertu na našem Youtube profilu.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Určitě to musel být úžasný koncert! Škoda jen, že uprostřed týdne... :-( mrzí mě, že jsem tam nemohla být... tak snad příště...
U me to melo celkem podobny prubeh... predkapela zajimava a nevsedni ale prece jen sem na neco jineho... Od Emilie znam trosku dobre jenom album Opheliac takze zacatek jejiho koncertu me bavil.. potom uz sem se v tom nejak ztratil a zakecal se takze me potom k pozornosti nejak privedl az ten cover od queen.. jinak ale fajn akce ty rekvizity, kostymy atd. maj to zmakli celkem :-) btw ten Ferninad zadne skody nenapachal :-) 8-)
Hudebně to možná nebylo tak úžasné, ale přecejen už kvůli lidem a té vizuální stránce mne to mrzí příšerně moc.... <br />/A Silver mne fakticky vyděsil na tom videu.
Aaaa ja si rikal, co to tam zpiva za divnyho chlapka a von to Silver :D:D dobra prace!
kucííí jste moc nároční:D šest pěknejch bab skoro ve spodním prádle a Vám je to málo:D:D:D
Dle mého to byl totální vizuální zážitek (komentář zvuku ponechám stranou) každopádně jsem si koncert užil. Sice mě Trunk Show moc nenadchli ale aspoň byl čas pokecat. Lituju jen že jsem nemohl zůstat až do konce.
mě se líbily, ty holky jako, to vystoupení taky a i ta muzika a všechno okolo, jen se mi nelíbil jeden přihlížející ale s tim se musí holt počítat<br /><br />doufám že přijede znova :-)
[7] a nebyla to zase nejaka tvoje byvala :-D
[8] ne někdo jinej...
[5] No vidíš v jeden moment se náš kroužek asi 3-4 lidí tak zakoukal že nám bylo uplne jedno že tam Emilka zrovna spíva..my měli oči jen pro Veronicu :D....
[10] Mno tak to mně veronica nepřišla zas tak úžasná:D byly tam mnohem zajímavější charaktery;-)
Vcelku dobrý report. Jen mám dotaz, zda-li někdo nevíte proč to bylo zrovna v Matrixu a ne někde jinde ?
[11] Charaktery ano...ale nám se líbila čistě instinktivně :D...<br />A ted' jsem si všimla "spívá"...bylo napsáno v rychlosti ...pardon :D
LukArcher: Myslim, ze za vsim je jednonacne nedostatek financnich prostredku poradatelskeho teamu :D /aneb odpoved na mozna budouci otazku - proc bude MMF v Matrixu? :D (ale nelze se tomu divit, navstevnost by musela citat kolem 500 lidi, aby se zaplatil nejakej opravdu poradnej klub)
Tak pro me byli uzasny na Independent festu. Takhle pekne jsem si jeste nezatancovala
Souhlasim s Tarake, ze ve Varsave, kde meli vetsi podium a mnohem lepsi zvuk to bylo jeste o tridu lepsi, ale uzil jsem si vystoupeni i v Matrixu a klidne si je dam nekdy znovu.<br />Fotky z Varsavy snad budou brzy, tak zatim si muzete prohlednou ty z Prahy: http://mi.rage.cz/2008/Emilie_Autumn-Matrix-15.10.2008
bohuzel jsem propasla koncert, ale emilii mam rada, nekdy sice jeji hlas zacina byt falesny ale tak aspon je osobita,,,, :-) :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.