Report z D.A.F. (Lipsko)

DAF LiveO koncertu D. A. F. jsem se dozvěděl náhodou o vánocích na Dark Storm festivalu v Chemnitzu, díky letáčkům lákajícím na všemožné electro a gothic festivaly, které se v Německu budou letos konati. U stolku, u kterého jsme si sedli s lahvičkou piva, bylo pohozeno několik z nich, a mezi nimi i jeden zvoucí právě na koncert D. A. F. s názvem "30 Jahre Krieg – Als wär‘s das letzte Mal", což si jako ne-němčinář překládám "30tiletá válka aneb jako by to mělo býti naposledy".




Foto by: Electric Image

Hurá, jedná se tedy o koncert ke 30tiletému výročí kapely, a možná jeden z posledních. Bylo jasné, že to jednoduše musím vidět. Ani jsem netušil, že můj kamarád Robert, největší „jezdič“ na electro koncerty do Německa, jakého znám, o tom uvažuje už nějaký čas také. Měl jsem nejdříve trochu obavy, jak to vše zvládneme, protože jsme měli už delší dobu zakoupeny lístky na koncert Apoptygmy Berzerk v Drážďanech, který byl z listopadu přeložen na den předcházející reportovanému koncertu, ale tohle jsme si jednoduše nechtěli nechat ujít.

V sobotu odpoledne, občerstveni trochou spánku, jsme s výbavou eurobankovek vyrazili směr Lipsko. Před koncertem jsme ještě stihli nákup v CD shopu na hlavním Lipském nádraží. Box Blutengel (2DVD+CD+tričko) za 21 euro – no, nekupte to, když je to tak levné.

Klub Lagerhof se nachází nedaleko hlavního nádraží, v objektu připomínajícím starý nádražní sklad. Už od pohledu zvenčí se mi zdál dosti malý pro koncert takovéto legendy, ale byl to asi záměr. Klub byl sice již krátce po deváté večerní naplněn k prasknutí, ale panovala v něm velmi příjemná atmosféra plná očekávání. Co hned na první pohled upoutalo moji pozornost, bylo věkové složení publika. Pamětníků bylo pouze stopové množství, většina byla ve věku hluboko pod 30 let (tedy mnohem mladší, než je i pisatel reportu).

Čekání na legendu nám nejprve ukrátilo vystoupení kapely Sequenz-E. Jednalo se o velmi příjemné „old-schoolové“ EBM zhruba ve stylu raných Nitzer Ebb. Kapela měla i obdobné složení – zpěvák + hráč na elektronické bicí, zároveň obsluhující „mašinky“. Pokud je mi známo, vlastní CD zatím nemají, ale snad by mělo v dohledné době vyjít. Rozhodně stojí za to si je držeti v hledáčku.

Po krátké pauze se zjevilo na pódiu něco, co připomínalo Golema utrženého z řetězů, který nechce péci chléb, ale zpívati-skandovati nadupanou electro muziku. Jeho vystoupení se nedá moc popsat, to se musí zažít. Hudebně to nebylo zrovna moc objevné, ale v kombinaci s visuální stránkou a atmosférou v klubu to přesně zapadlo do konceptu večera. A oddané publikum si na vynutilo i jeden přídavek. Doporučuji si alespoň prohlédnout Rummelsnuffův profil na Myspace, protože každé slovo navíc je asi zbytečné.

Po chvíli čekání se na pódiu objevil nejprve Robert Görl, který pustil CD a usedl za bicí, a po něm i Gabi Delgado Lopez - přesný opak předchozího interpreta. Drobný snědší mužík (ovšem plný energie) nás vzal na jízdu 30tiletou kariérou kapely. Pod pódiem se strhlo neuvěřitelné „pogo“, kterého se velmi překvapivě účastnila ve velké míře i děvčata. Přední řady se v tu chvíli staly místem jen pro skutečně ostré lokty, těžké botky a zpocené svaly. Koncert měl, i vzhledem k věku D. A. F., neuvěřitelný spád, a Gabi na sebe vylil během večera několik lahví vody. Během necelé hodiny a půl zazněly všechny známé skladby D. A. F., které Vás napadnou (např: “Sato-Sato“, “Rote Lippen“, “Alle Gegen Alle", "Ich Will“, “Verlieb Dich In Mich“ - v přídavcích (celkem byly 4) třeba i “Kebabträume“).

Na závěr nemohla zaznít jiná skladba, než „Der Mussolini“, již podruhé za večer (poprvé byla kapelou zahrána na začátku koncertu). Vždy ale byla přijata s obrovskými ovacemi a silným vlněním celého, po střechu nabitého klubu. Hudební výkon v tomto případě těžko hodnotit, protože většina hudby hrála z CD, což Gabi komentoval v tom smyslu, že doba pokročila - když začínali, pouštěli předtočené základy z pásků.

Důležitá je v tomto případě atmosféra a zážitek, který si z akce odnesete. A ten já hodnotím na téměř 100%. Pro mou osobu se jednalo o nejlepší koncert, možná na delší dobu . Pokud tedy budete mít možnost na D. A. F. kamkoliv zajet – neváhejte, stojí to opravdu za to.

PS: Pro ty z Vás, kteří by chtěli teprve s poslechem tvorby D. A. F. začít, doporučuji výběr „Das Beste von D. A. F.“, který vychází koncem března.

Moc pěkné fotky z akce jsou zde

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Přesnější by bylo:"30 let války..."
Ahoj Silvere, díky za upřesnění.Jak už jsem psal v článku, v němčině nejsem zrovna silný v kramflecích. Studoval jsem ji skoro před 20 lety pouze 2 a půl roku. S angličtinou jsem na tom přeci jen lépe. <br />Mimochodem, nejspíše budeš ten Silver, o kterém mi již několik lidí (Sioxsie, Sinus aj.) říkalo, že mezi námi shledávají určitou fyzickou podobnost. Těším se, že ten názor třeba budeme moci někdy osobně vyhodnotit.<br />Vincent

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.