Report z Combichrist (Lipsko)

Combichrist LivePo příjemném koncertu Project Pitchfork v Praze si můžete ukrátit čekání na videa a fotky reportáží Vincenta HS z lipského vystoupení norské electroúderky Combichrist, amerických Aesthetic Perfection a synthpopových Auto-Auto.






Ilustrační foto: Official Combichrist Myspace profil

Tak jsme 17. března zase vyrazili na koncert k sousedům do Německa. Moritzbastei (Mořicova bašta?) leží ve středu města a je to malý klub v jakési podzemní kobce, spojený i s barem a restaurací. Podle některých letáčků má více pater, ale ta mi nebylo dáno viděti. Zpočátku to nevypadalo na velký zájem místního publika, ale postupně se klub zaplnil a odhadoval bych návštěvu na 200 až 300 lidí. 

Koncert otevřela švédská synthpopová skupina Auto-Auto, která pro své vystoupení zvolila spíše tvrdší skladby z repertoáru, aby její set co nejlépe korespondoval s dalšími vystupujícími. Zazněly jak skladby z jejich posledního CD „Celeste“, tak i několik novinek posluchačstvu neznámých. Dvojici Johan a Erik doplnil na pódiu třetí člen, kterému se však ke konci vystoupení porouchal laptop a nepomohlo mu ani několikeré restartování, a tak celkem příjemná rozjížďka večera skončila předčasně.

Dalším vystupujícím byl americko-rakouský projekt Aesthetic Perfection ve studiu tvořený pouze Danielem Gravesem, kterého na živo doprovodil klávesista tak, aby se mistr dupavého elektra mohl plně věnovat zpěvu a bavení publika. Jejich desky „Close To Human“ a „A Violent Emotion“ si velmi rád pouštím, a tak jsem se na živou show těšil a byli pro mě hlavním motivem pro návštěvu této akce. Vystoupení mě nadchlo. Daniel Graves lítal po pódiu jako utržený ze řetězu a vlastně popíral některá klišé spojená s tímto druhem hudby. Místo obvyklého strašení, měl neustále úsměv od ucha k uchu a velmi dbal na svůj vzhled. Až se bude volit největší manekýn na E. B. M. scéně, on je hlavní kandidát. :) V set listu byla zastoupena obě alba s důrazem na to novější, skladby měly uvěřitelný energetický náboj, a když na téměř na konec zařadili moji oblíbenou „Living The Wasted Life“, byl jsem na vrcholu blaha.

Combichrist jako svou předehru zvolili jakési poměrně dlouhé, prapodivné country. Andyho LaPleguu doprovázeli na živo klávesista Z_Marr a dva bubeníci -  velmi dobře hrající Joe Letz a nový bubeník jménem Trevor, který na mě působil, že je v kapele trochu do počtu. Ve vystoupení došlo na osvědčené hity ze starších desek i věci z nového alba „Today We Are All Demons“. Nemile mě překvapil zhoršený zvuk, kdy se Andyho řev trochu utápěl ve hřmotu zdvojených bicí. Publiku to ale očividně nevadilo a vydatně pomáhalo skandováním osvědčených sloganů. Vidět poměrně malá děvčata skandující „Shut Up And Swallow“ byl docela zážitek. Až jsem si říkal, zda vůbec vědí, co křičí. :)

I když mě Combichrist až tolik nepřesvědčili, abych na ně třeba jel zase někdy znovu, koncert jsem si užil, Aesthetic Perfection byli pro mě jedničky večera a jako celek to určitě za těch lidových 16 euro stálo.

Pro zápisník zahraničních zpravodajů Sanctuary.cz z Lipska Vincent HS.

{myspace}54285178{/myspace}
Combichrist live 17. 03. 2009 by Sven (http://www.myspace.com/tdll - thank you!)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Hele? prosiv Vás...tam byl někdo i z Čech?...celkem zajimavý...nenarazila jsme tam asi na jedinýho čecha..až na mý spolucestujicí O_O přiznejte se!:-)
Aha tak jsme to dočetla..a došlo mi že je to asi přeložený..jsem to pochopila spravně :D<br />Ale s reportem ceeelkem souhlasim..na combichristy ...to bylo celkem o održku ..co jsme měli čekat?:-) Klidně pojedu znova..a znova a znova a znova...AP byli naprosto genilání :-)
Asi si se špatně rozhlížela po sále. Jednu chvíli totiž pře námi stáli totiž 2 vysocí mladíci s menší hezkou :P slečnou podle jazyka evidentně z Čech, pak se ale posnuli více dopředu k pódiu. <br /><br />Zdraví Vincent ;-)
Tak to jsem zvědava koho tou hezkou menší myslíš :D....doufáám že mě :D<br /><br />Mimochodem ...fotky by nějaky nebyli?...a.pročpak jste se k nám nepřidali?:-)
Hehe, kdepak, to není přeložené, Vincent HS je našinec, jenom se s partičkou hojně vydávají na akce do zahraničí a nechal se zlanařit, že z nich pro nás bude dělat reporty, takže je to 100 % autorská záležitost ;-)
tak to jsem zase něco špatně přečetla :D..
Jinak bych ještě rád dodal, že je příjemné zjištění, že i z Čech mají i další fandouvé chuť vyrazit za hranice, když je celkem evidentní, že některé kapely bohužel asi do naší kotliny nikdy nezavítají.<br /><br />Long Live E. B. M. ! jak praví Claus Larsen :evil:
Ještě tedy doplním zaznamenanou účast český fans na koncertech v Německu v poslední době. (vždy mimo autora a jeho kumpánů)<br />Dark Storm 25. 12. 3 fans<br />And One 21. 2. cca 9 fans<br />Apoptygma Berzerk 27. 2. 4 fans<br />D. A. F. 28. 2. 3 zástupci čeké pobočky nejmenovaného hudebního nadnárodního koncernu<br />Combichrist 17. 4. 3 fans<br />De/Vision 27. 3. kromě nás asi nikdo, protože se většina chystá až nyní o víkendu do Görlitzu<br /><br />Vincent
Na Apoptygmě nás bylo víc. Jen naše parta se skládala ze 4 lidí + nějaké čechy jsme tam potkali. :-)<br />A v Görlitzu nás bylo 9 - tedy posádka našeho velkého auta o nikom dalším nevím. :-)
Jestli jsi byla na Apoptygmě se Siouxsie & spol. , tak Vás 4 jsem právě myslel my byli ti další tři Češi, které jste tam potkali. :-)
Aha tak to jste byli vy. :-) Byla jsem tam s Renčou, to se zelenou ofinkou vedle ní byla má maličkost. :-)
[quote name="Amaryllis"]Tak to jsem zvědava koho tou hezkou menší myslíš :D....doufáám že mě :D<br /><br />Mimochodem ...fotky by nějaky nebyli?...a.pročpak jste se k nám nepřidali?:-)[/quote]<br /><br />A koho jiného! :P <br /><br />V našem věku už člověk raději pozoruje věci s odstupem. I když se musím přiznati, že na třeba Project Pitchfork vždy skáči pod pódiem jako za jinošských let. :D
27.5. jsme byli na Combichrist v Londýně a musim říct, že to byl jeden znejlepších koncertů co jsem zažil. sice jsem se chvíli vyrovnával s nekuřáckými prostory klubu, ale zvlád jsem to. lidi pařili a nestáli jak tupý ovce tady v čechách (esli má někdo výhrady tak prosim, ale za posledních pár let sleduju, že se aktivita návštěvíků koncertu omezuje na líbání se s partnerem/partnerkou, natáčení částí vystoupení na moblní telefon a rýpání do žeber těm, kdo do nich nedejbože v zápalu tance strčí), vyřvávali texty a prostě to mělo výbornou atmosféru. a Combíci byli dost akční. byl jsem v Lucerně na Pichfork a to byl teda hooodně slaboučkej odvárek (ale chápu, že to je věc osobního vkusu, spíš ti čeští návštěvníci kazí celkovej dojem). budu-li mít možnost, rozhodně si nenechám Combichrist ujít.<br />a tady jedno vide pro ilustraci<br />http://www.youtube.com/watch?v=vpIxIEyojn8<br />a tady je jedno video z koncertu
nějak se tomu nechce, tak video znova <br />http://www.youtube.com/watch?v=vpIxIEyojn8
Kiowa: S tou aktivitou publika jsi to vystihl presne tak syrove a skarede jak to skutecne je (alespon ve vetsine pripadu) :s
díky, teď aspoňvim, že v tom nejsem sám :-)
Nemáte tak úplně pravdu. V úterý na KMFDM byla lepší atmosféra než na WGT den předtím. Na Front 242 taky slušnej kotlík a Psyclon Nine před dvěma roky byl vůbec kotel jak sviň. Ono se jinak paří na staré známé (Combichrist jimi v Německu jsou) než na kapely, které se teprva publiku okoukávají. Toť můj názor.
Na tom neco bude no, ale kdyz si vzpomenu z minulosti treba na vystoupeni Clan of Xymox nebo VNV nation, coz jsou proflakly legendy, tak se zadny strhujici reakce nekonaly :-) Ale je pravda, ze to uz je nejaka doba a hodne se toho zlepsilo, Front 242 i ti Pitchforci byli nadupany dost....ovsem nejvetsi kotel byl v sobotu na Container 90, to mi das za pravdu Pavle ne? :lol:
Jojo. A na staré pecky Cat Rapes Dog. Punk si žádá své :-)
KMFDM jsem bohužel prošvih. Ale nemyslim, že to je tak moc o tom esli lidi kapelu dobře znaj nebo ne. velice dobře si vzpomínám, že třeba na Skinny Puppy nebo Type O Negative pařili převážně cizinci. neřikám, že češi nepaří vůbec, ale většinou fakt jenom civí (podle toho ci vidim já).<br />ale třeba je to tim, že jsem odchovanej punkovejma koncertama :-)
Kiowa: kazdej narod ma svoje.. a my holt nejsme zadny divosi no.. nevidel bych v tom neco spatnyho...
Pavel Zelinka: joo P9 to byla solidni jizda :evil:
BeoWulf: špatný na tom je to, že ti postávající se drží v blízkosti kotle a tváří se děsně nasraně když donich někdo pařící vrazí a někdy dochází i na rejpání do žeber a podkopávání nohou (to jsem sám zažil).<br />navíc když interpret pod pódiem vidíí pařící dav, tak do toho dá víc než když se kouká na stojící stádečko, který vlažně reaguje na několik málo podnětů. a pokud jsoureakce slabý, tak sem znova prostě nepřijede.<br />je to o interakci. i když je pravda, že češi ani neumí reagovat na divadlo, takže co se divit :-)
lidi chteji videt a nechteji se strkat to je to :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.