Rozhovor s Corneliem Brachem z WGT

cornelius brachVšichni, kdo se rozhodli letos navštívit největší gotickou událost Wave Gotik Treffen v neměckém Lipsku, již jistě netrpělivě odopčítávají dny do začátku akce. Nejen ty by ovšem mohl zajímat rozhovor s jedním z organizátorského týmu WGT, Corneliem Brachem.








CZ Sanctuary: Další ročník WGT máme před sebou – schválně nepoužívám slovo „festival“, protože se tahle akce běžné definici „festivalu“ hodně vymyká. Jak bys Wave Gotik Treffen popsal Ty, třeba někomu, kdo o něm nikdy neslyšel?

Cornelius Brach: Začal bych tím, že máš naprostou pravdu, WGT není běžný hudební festival, ale v pravém slova smyslu „Treffen“, tedy „setkání“. Potkávají se zde goths z celého světa, a nevídanou zvláštností je i rozprostření akcí doslova po celém městě, takže máme více než dvacet různých míst, kde se něco děje - od malých po velké scény, a tak si každý najde to, co mu nejlépe vyhovuje. Ovšem k vidění zdaleka není jen hudba, ale i nejrůznější spektrum dalších kulturních aktivit – autorská čtení, výstavy, filmové projekce, velké středověké tržiště, nevyhýbáme se ani klasické hudbě…zkrátka WGT toho poskytuje opravdu mnohem víc, než co si pod slovem „fest“ většinou představujete. Už jen proto, že na čtyři dny potkáváte v ulicích jenom goths, což vytváří atmosféru, se kterou se jinde na světě asi nesetkáte.

CZ Sanctuary: Je pravda, že atmosféře této akce je lehké podlehnout, ale vraťme se k programu. Co jste si připravili za speciality na letošní ročník WGT? Myslím teď z toho nehudebního žánru…

Cornelius Brach: Letos jsme se rozhodli věnovat pozornost lidem a jejich vztahu k náboženstvím, takže nebude chybět ani nedělní Mše, upravená speciálně pro černooděnce - tedy se zvláštním knězem a zvláštní hudbou. Tím tedy může bohoslužba přilákat nejen ty, kteří věří v Boha, ale i ty, kteří si budou chtít trochu odpočinout od festivalového shonu. Ani klasice se v tomto roce nevyhýbáme, máme připraveno Mozartovo „Requiem“ ve velmi působivých prostorách monumentálního „Památníku bitvy národů“, kterému se po právu přezdívá „Krypta“, nebo „Bludného Holanďana“ Richarda Wagnera v lipské Opeře. Cizinci můžou přes den ocenit návštěvu místních muzeí, a večer samozřejmě spoustu kapel, nebo parties po celém městě, které bývají stylově rozděleny – máme například Batcave party, Novoromantickou party, Fetish party, Electro party a tak dále - pro každého něco.

CZ Sanctuary: To je dobře, ostatně, když už se návštěvníci sjíždějí do Lipska z takové dálky…jsou to opravdu lidi z celého světa?

Cornelius Brach: Bez nadsázky je to tak, a jsme na to samozřejmě velmi hrdí. Víme například, že letos dorazí výpravy z Japonska, USA, Chile, Izraele, Mexika, Austrálie, ale i z jižní Afriky, takže opravdu nepřeháníme. Na druhou stranu bychom měli neskromně dodat, že je to i tím, že máme mezi zahraničními umělci i návštěvníky dobrou pověst, nehledě na to, že, jak už jsem říkal, nikde jinde na Zemi akci jako WGT zkrátka nenajdete.

CZ Sanctuary: Je vidět, že „znáte svou cenu“ ;). Jak je to se vstupenkami, předprodej jede hlavně v Německu, dá se přijet na místo a koupit lístek přímo v Lipsku?

Cornelius Brach: To se určitě dá, v předprodeji stojí čtyřdenní vstup 66 Euro, na místě ho seženete za 80. Pokud nemáte ubytování, můžete si za dalších 25 koupit místo v tábořišti, které je hned u hlavní scény na výstavišti Agra - jestli se chcete seznamovat s podobně zaměřenými lidmi, je právě kemp tou nejlepší volbou, vládne tam uvolněná „party“ nálada. Mysleli jsme i na to, že jsou jednotlivé scény rozsety po celém městě, a tak můžete s lístkem na WGT zdarma cestovat hromadnými prostředky po Lipsku, což je určitě užitečné.

CZ Sanctuary: To je pravda….ale podívejme se na hudbu - kterou z kapel bys považoval za největší hvězdu letoška?

Cornelius Brach: Jé, to je otázka, na kterou musím neustále odpovídat, ale takhle se na to zkrátka nedá dívat. Záměrně nezveme žádné superstars, spíše se snažíme představit na WGT to pravé jádro gotické scény – proto taky u nás nikdy neuvidíte jména jako Marilyn Manson, nebo HIM. Nicméně snažíme se pochopitelně vyvážit poměr méně známých kapel s těmi zavedenými, stejně tak, jako chceme namíchat koktejl pokud možno všech stylu gothic hudby, včetně těch okrajových, které většinou nemáte na jiných akcích příležitost vidět, nebo slyšet – myslím tím třeba neoklasiku, apocalyptic folk, ambient, postpunk, a tak dále.  Díky tomu si tady každý najde toho svého interpreta, tu svou „hvězdu“, pokud to tak chceš nazvat. Z těch obecně známějších na WGT zahraje industriálně rocková formace KMFDM, a jako každý rok jsme se snažili nalákat i nějaké osobnosti z raných let gotické kultury. Jsme proto velmi rádi, že naše pozvání přijali například Section 25, ze slavného labelu Factory, kteří spolupracovali s Joy Division, Peter Murphy z Bauhaus, Specimen v původní sestavě, a The Eternal Afflict, kteří u nás naposledy hráli na prvním ročníku WGT – tehdy vystupovali jako jedna z devíti kapel, a teď, po osmnácti letech, jsou TEA jedni z téměř dvou stovek nejrůznějších skupin.

CZ Sanctuary: Jak je těžké připravit lineup Wave Gotik Treffen? Proč jste někdy nedali lidem nějakou opravdu velkou hvězdu, jako třeba The Cure?

Cornelius Brach: Myslím, že částečně už jsem na to odpověděl před chvilkou – The Cure jsou bez debat vynikající kapelou, ale na WGT nechceme žádné „superstars“ zvát. Přitáhlo by to spoustu lidí jen na The Cure, které by ostatní kapely vůbec nemusely zajímat, a to není cesta, kterou bychom se chtěli vydat. Naším cílem je udělat festival, který bude fungovat jako celek všech skupin, lidí a parties, aby se udržel ten správný duch akce, a ne soustředit pozornost diváků na jednu jedinou megahvězdu. No a co se týče toho sestavování lineupu – je těžké z té záplavy žádostí mladších kapel o to si tady zahrát, vybrat to opravdu nejlepší. K tomu samozřejmě oslovujeme už zavedené umělce, což naštěstí díky té naší dobré pověsti nebývá zase až takový problém, a tak se většinou s kapelami dá bez problémů domluvit na koncertu za přijatelných podmínek pro obě strany.

CZ Sanctuary: To dává smysl. Možná jsme ale přes ty všechny otázky zapomněli zmínit od kdy do kdy vlastně letošní WGT probíhá…

Cornelius Brach: Wave Gotik Treffen začíná tento pátek 29. května a končí v pondělí 1. června, takže jsou to hned čtyři dny nabouchané muzikou. Někteří účastníci přijíždějí již ve čtvrtek, a mysleli jsme i na ně, takže už den předem mohou nasávat atmosféru na některé z opening parties.

CZ Sanctuary: A bude letos otevřeno všech dvacet pódií?

Cornelius Brach: Přesné číslo takhle z hlavy nevím, ale mělo by to být dokonce víc než 20 – od velkých sálů, divadel a opery přes open air stage, kostely, až k atmosférickým starodávným prostorám, ale o tom už jsme tak trochu mluvili předtím…

CZ Sanctuary: Na závěr takové dvě typicky české otázky. Zaprvé čím to je, že na WGT hraje tak málo českých kapel? Co by měly naše formace dělat, aby se měly šanci probojovat na tuto akci?

Cornelius Brach: No…mohlo by to být tím, že nás tak málo českých kapel kontaktovalo s žádostí si u nás zahrát. To nejlepší, co můžete jako skupina udělat, je napsat nám, udělat nějaký promo balíček (Cdčko + něco o kapele) a poslat jej na adresu, kterou najdete na našem webu http://www.wave-gotik-treffen.de. My si vás poslechneme, a posoudíme, jak se hodíte do konceptu festivalu. Pokud tedy mám odpovědět na Tvou otázku přímo, kapely by to zkrátka měly zkoušet a posílat promomateriály, protože jen velmi zřídka kontaktujeme umělce my sami - těch žádostí nám totiž chodí vážně hodně.

CZ Sanctuary: Dobře, díky za radu, a ještě jedna otázka – co bys řekl českým fanouškům, kteří se stále ještě nerozhodli, zdali se na WGT vypravit, nebo nikoliv?

Cornelius Brach: Nemůžu říct nic jiného, než „přijeďte si to vyzkoušet na vlastní kůži, protože Wave Gotik Trefen zkrátka není běžný hudební festival“. Lipsko je navíc samo o sobě krásné město a i zdejší obyvatelé se chovají ke goths velmi vstřícně, takže se nemusíte bát žádných problémů. Pokud se zajímáte o gotickou subkulturu a její hudbu, je WGT zkrátka událostí, kterou se vyplatí navštívit – ostatně lidé z celého světa se nemůžou už sedmnáct let mýlit, ne? ;) Někdo to kdysi moc pěkně vystihl větou „každoročně se dvacet tisíc goths vrací na čtyři dny domů do Lipska“, a to si myslím, že je nejpřesnější vyjádření toho, o co se snažíme, a co se nám snad i s WGT daří. Navíc to z ČR nemáte zase tak daleko, jako spousta ostatních, kteří přijedou, a jsem si poměrně jistý, že pokud se rozhodnete dorazit, bude se vám tu líbit ;).

CZ Sanctuary: Díky za rozhovor a těšíme na viděnou v Lipsku.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak jsem dočetl skvělý rozhovor s Corneliem.WGT je skutečně jeďinečná akce.
jste neuvěřitelný pracanti, díky moc za užitečné info a příjemný rozhovor.. <br />Už nezbývá než se těšit a nějak rozlousknout záhadu jak se rozčtvrtit a nepřijít o překrývající se oblíbence :-)
Uaaa, ten rozhovor me teda natesil jeste vic :-) Uz abysme nechali vsechny strasti a xenofobni Cechy za sebou a poradne se vyradili bez neprijemnejch otazek typu "pani, ta cesta nocni tramvaji to zas bude boj o zivot" B)
skvely rozhovor kdyby jsem jela taki by me to natesilo ale takle spis jen zavidim :sad: koukejte privezt hodne fotek a videji :unsure: :-)
celebrity him a marylin. heh. nemecko nemecko. takovy krasny lineup a rozhovor a zabije to timhle.
Tak kde si dame spicha? A kdo vlastne vsechno jede? Ja budu v patek nejprve ve Werku a pak v Aggre, mozna ze se kolem desate presunu zase do Werku ci Moritzbastei. Sobota bude asi rozjezdena (Parkbuehne, Aggra, Felsenkeller...) ale v nedeli budu v Kohlrabi.<br />Jinak jsem ted konecne dodal na web fotky z lonskeho rocniku: http://mi.rage.cz/WGT2008/
Mirage: Wow, asi se inspiruju a taky si u fotek tenhle rok dopreju takovy mensi zpozdeni :lol: ....jinak nas jede asi 16ticlenej team (spolecne s par Amíkama) a na miste budeme v patek po 3, vecer asi bude vetsina mirit Do aggry na Combichrist :-)
Paesant: Hele, roční zpožďovačky nebrat! :D :D Ale jinak souhlas, pravděpodobně se uvidíme na Combichrist, už jen proto, že v Agře jsou potom The Eden House B)
Já bych rád nejdřív do Moritzbastei a pak taky na The Eden House :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.