Report z Nové Alternativy

novailustracniDark Live Fest je mrtev, ať žije Nová Alternativa. To by se chtělo zvolat po pátečním prvním ročníku akce, kterou jako svorník držel dohromady redaktor Radia 1a výborný fotograf Jan Kruml. Jeho první ročník Nové Alternativy přivítal v pražském metalovém doupěti Exit Chmelnice na poměry netradiční vystupující: temného blues/rock’n’rollového rozervance Bain Wolfkinda, dark ambientní projekt Deutsch Nepal a původně neofolkovou, dnes rockem a psychedelií nasáklou partičku Der Blutharsch.





Náš příchod s kolegou Samgarrem půl hodiny před stanoveným začátkem registroval cca dvacítku návštěvníků. Nikdo totiž nevěřil (i přes výhružky organizátora), že by se opravdu začínalo na čas. A naštěstí také nezačalo :). Klub se postupně plnil, aby nakonec vypadal podobně obsazeně, jako při nedávném Night Side festivalu. Jen složení návštěvníků bylo přeci jen jinačí. Minimum nabíraných sukní, latexových oblečků nebo dlouhých plášťů - tentokrát přišli návštěvníci v černém, leč přeci jen mírně „casual“ oblečení, pokud bychom použili americkou terminologii Ravena Digitalise. Jen tu a tam se zjevil někdo v neofolkovém koloritu.

Obraťme ale pozornost k pódiu, na které se vybelhal „zlý Elvisův bratr“ Bain Wolfkind (www.myspace.com/bainwolfkind) z Austrálie, aby s předtočeným doprovodem zapěl něco písní o vraždách, alkoholovém oparu a vězeních všeho druhu. Zapaloval si jednu cigaretu od druhé, popíjel podivný mok z lahve, kterou měl s sebou na pódiu a střídal pomalé polohy, kdy se blížil mistru nočních zaplivaných podniků Tomu Waitsovi a rychlejší, rock’n’rollové vypalovačky, které více ukazovaly na amerického Krále. Bylo to stylové, slizké (ruka v kalhotách), rozervané i melancholické. Prostě krátký a i přes absenci živého doprovodu, zábavný začátek večera.



Bain Wolfkind live at Nová Alternativa 2009

V pauze se znovu projevil vkus místního zvukaře, který tentokrát společnost "oblažil" příspěvky od Ládi Křížka. Naštěstí poté podkresová hudba zmlkla úplně, ale myslím, že i ticho bylo lepší než vyhlídka na vypečené vypalovačky dalších naondulovaných ostrostřelců. To už se ale na pódiu u menšího stolku snažíil Švéd Lina Baby Doll, který už víc jak dvacet let vede projekt Deutsch Nepal (www.myspace.com/deutschnepal), ke kterým potřetí dorazil na koncert do Prahy. Na rozdíl od minulé návštěvy, kterou pojal více jako párty a méně jako vystoupení, tentokrát soustředěný výraz ve tváři a poměrně živá nonverbální komunikace s publikem jasně naznačili, že dnes jede Lina na doraz. A také že ano. Po hlukovějším začátku, přišla na řadu rytmičtější pasáž a pak už čekala posluchače část s protagonistovým vokálem, která vygradovala v závěrečném silovém finále. Milovníci hlukového a industriálního ambientu si museli přijít na své.



Deutsch Nepal live at Nová Alternativa 2009

Po rychle odneseném stolečku zůstávalo pódium neustále zaplněno nástroji a bylo tedy jasné, že poslední vystupující projekt Rakušana Albina Juliuse Martinka vystoupí opravdu v rockové sestavě, jak jeho koncerty zaznamenávají CDčka od roku 2005. Na koncert Der Blutharsch (www.derblutharsch.com) sezvala návštěvníky pod pódium zpěvačka a hráčka na klávesy, perkuse nebo basu Marthynna údery na zavěšený zvon. Kromě ní pak na pódium vystoupil rtuťovitý kytarista Jörg B., bubeník Bain Wolfkind (najednou soustředěný a bez větší známky alkoholového opojení), mně neznámý basák a samozřejmě samotný Albin, obklopený svícemi, harmoniem a dalšími elektronickými hračkami.  Publikum bychom mohli rozdělit na dvě části. Jedna stále očekávala především neofolkové samplové hody, druhá pak psychedelicko-rockové skladby ve stylu nové desky "Flying High". Obě dvě skupiny musely být překvapeny. Kapela, jakoby udělal sumář obou hlavních zdrojů, a to celé nakopla čistě rockovou energií a nápřahem. Bylo to překvapivé, ale velmi dobré. Kapela odehrála hodinový set, při kterém došlo na časté střídání nástrojů mezi jednotlivými členy, jeden vokální výstup Bain Wolfkinda, který vystřídal jinak dominantní duo Albin & Marthynna,  a na závěr kvinteto přidalo desetiminutovou titulní záležitost z novinky, která celé auditorium uvedla do minimalisticky psychedelického rauše. Albin navíc obdaroval dívky v klubu bílými růžemi.


der_blutharsch_2009
Der Blutharsch (foto Jan Kruml)

Vykopávající ročník Nové Alternativy se tedy podařil. S několikadenním odstupem hodnotím festival o 100% výše, než jinak stylovější Night Side. Velkou posilou, která úroveň večera zvedla vzhůru, byl Gregory za mixážním pultem, který mě po několika návštěvách konečně přesvědčil, že v Exitu může být výborný zvuk, ostrý, vyvážený, plný a přitom ne přeřvaný. Tleskám. Také účast dvojitého distra od jednotlivých kapel, ale i Epidemie records, byly dobrým doplňkem večírku, který měl mírnou vadu na kráse pouze v tichu, které se rozhostilo po odehrání posledních tónů přídavku. I pouhý stylový podkres by se určitě hodil. I tak ale považuji první páteční říjnový večer strávený v klubu Exit Chmelnice za důstojného nástupce Dark Live Festů, který vysoko posazenou laťku nenechal poklesnout. Navíc, narozdíl od DLF neprodělal, a to je také dobré znamení do budoucna!

Videoreport najdete na YouTube profilu CZ Sanctuary.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Fotky z nové Alternativy přímo od Honzy Krumla najdete na <br /><br />[url]http://www.flickr.com/photos/trythinksmart/sets/72157622517581758/[/url]
jo bylo to moc fajn... nejlepsi byl pro me Deutsch Nepal
Hodně dobrý report, škoda že jsem nemohl dorazit :/ ...
Výborná akce, povedený :-) OPAKOVAT! :woohoo:
http://www.youtube.com/watch?v=T2mN3vonibM<br />Tak NA byla i na ČT24!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.