Ohlédnutí za rokem 2009 - díl druhý

 2009_IIDruhý díl našeho ohlédnutí za uplynulým rokem, ve kterém se dočtete (mimo jiné) názory umělců z Angelspit, Vanessy, Depressive Disorder, No Name Desire, Akimba, KIFOTH, a dalších, a dalších... A jelikož jsme to letos vzali opravdu poctivě, můžete se těšit ještě na jeden, třetí (stručnější) díl - máte radost?






Jen pro připomínku - otázky zněly:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání loňského roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání v roce 2010?

ZOOG (Angelspit)

angelspit_zoog_s1) The Victim's Ball - "The Victim's Ball", to je projekt bývalého zpěváka legendární darkwave kapely Tankt, který odložil syntetizátory a vzal do ruky niněru. Deska je ovlivněná hudebním stylem francouzské revoluce, a je to neco úplně jiného, než všechno, co jsem za dlouhou dobu slyšel. Temné, nádherné album - tohle rozhodně musíte slyšet! Jinak Boys Noize  - "Power", skvělé zvuky, skvělé beaty, pouštějte nahlas! Určitě ale nesmím zapomenout na Sonic Youth - "The Eternal", tahle kapela je totiž úžasná a s věkem jsou lepší a lepší. Všem je kolem 50, ale šlape jim to jako nikomu jinému!

2) Sonic Youth, Brooklyn, New York, 25. listopadu 2009 - syrový rock'n'roll v celé své nádheře.

3) Jsem zklamaný hlavně sám ze sebe, že jsem aktivněji nevyhledával více nové hudby. A zamrzelo mne, že je vydání nové desky BAAL odloženo do roku 2010 - byl jsem tak natěšený, až to uslyším!

4) Osobně mám v plánu tlačit Angelspit na další rušivá a znepokojivá místa. Chci udělat tu nejzlověstnější taneční hudbu, kterou kdy kdo vytvořil a nejtvrdší industrial punk, jakého lze dosáhnout. Chci objevit extrémní polarity industriální hudby. Nemůžu se taky dočkat práce s dalšími umělci, na remixování a další kolaboraci - vytváření něčeho nového a svěžího. 

Z desek se těším třeba na  Ego Likeness - "Breedless", které by mělo vyjít v dubnu. Měl jsem to štěstí, že jsem slyšel demo, a zní to úžasně. Ego Likeness v nejlepší formě - temné strašidelné vokály, proložené zlověstnými synťáky a kytarami, které drží pohromadě hutné beaty a špetka lo-fi zvuků. Skvělá věc! A potom nové CD BAAL - jejich předchozí dvě EPčka byla neuvěřitelná, a protože na tomhle albu pracovali víc než 12 měsíců, vím, že to bude dokonalé.

Obecně věřím, že se v následujících pár letech podaří vytvořit opravdu skvělá hudbu. Všichni se na ni musíme připravit, být otevření a podporovat ji!

BJÖRN (šéfredaktor Blackvector.se)

 bjorn_s1) Frozen Plasma "Monumentum" a Lyronian "Side Scan", dvě opravdu úžasná alba, která spatřila světlo světa roku 2009.

2) Bohužel jsem loni navštívil jenom jeden festival, a to ElectriXmas Festival v Malmö, ale musím říct, že jsem viděl Aesthetic Perfection živě a byli vynikající.

3) Solitary Experiments - "In The Eye Of The Beholder", nějak jsem od téhle desky čekal víc, a tak mi přijde tak trochu nijaká, vyčichlá. "Mind Over Matter" je zkrátka jejich dosud nejlepší album.

4) Rok 2009 byl skvělý, ale doufám, že 2010 bude ještě lepší - očekává se tolik nových vynikajících nahrávek. Stačí se podívat už do prvního čtvrtletí, které vypadá velmi, velmi zajímavě...

MIREK PAPEŽ (Vanessa)

papalescu_s1) Perfektní remixové album "Volle Kraft Null Acht" od Die Krupps, které vyšlo hned začátkem roku 2009. Přesně podle mého gusta je i deska "Teufelswerk" od DJ Hella, na které hostuje například Bryan Ferry. Dále pak debutové album blurry-elektronického projektu Neon Indian s názvem "Psychic Chasm", stylově překvapivé album "Preliminaires" od Iggy Popa a především vynikající "Nonsense In The Dark" od Filthy Dukes.

2) Na žádném takovém jsme nebyl - tedy já nebyl vlastně vůbec na žádném koncertě, veškerý čas mi kromě rodiny zabrala práce na mých hudebních projektech - příští rok si to snad vynahradím :).

3) To, že mému kolegovi Danu Rodnému z Vanessy nesloužilo příliš zdraví, proto bych mu chtěl v Novém roce popřát, aby to bylo zase ok.

4) Hodně jsem zvědavý na nové album Daft Punk "Tron Legacy", které by mělo vyjít koncem roku 2010.

MARCEL (KIFOTH)

mirCo_kifoth_s1) KMFDM, Leaether Strip, Ketvector a Divine Liquid

2) Na prve miesto davam Leaether Strip, nasledne KMFDM a nesklamali Front 242

3) Som sklamany s inspiracii, ktore ovplyvnili aktualnu pracu cEvina Keya. A uplny pruser je novy material od Project Pitchfork. Hodnotim to najma po ovplyvneni reklamnymi slovami, ktore som cital pred samotnym vypocutim.

4) Je to ocakavanie, ktore pretrvava z roka 2009. Ak sa nemylim u vsetkych troch nastali nejake problemy s vydavatelom. Su to Skinny Puppy, Haujobb a Front Line Assembly.

PATRIK (Depressive Disorder)

patrik_dd_sm1) Se mnou je to těžký, páč já sem hlava děravá a nevím co vyšlo, ale líbil se mi vedlejšák od Hocica Rabia Sorda, rozhodně nový Depeche Mode, Mesh a celkem mě zaujali němečtí Wynardtage.

2) Tak z těch na kterých sem byl, tak Gothic Párty Brno a samozřejmě skvělá Prague Gothic Trefen.

3) Jednoznačně téměř nulová účast Depressive Disorder na scéně způsobená dlouhodobou nemocí. To mě mrzelo asi nejvíc.

4) Těším se na nový album Skinny Puppy a přihřeju si polívčičku...doufám v návrat Depressive Disorder na nejen českou scénu - koncertně, i s novým albem, na kterém pracujeme.

ALDA (Akimbo)

alda_s1) Tenhle rok jsem pokračoval v dohánění poslechu toho, co jsem za posledních asi 10 let poslechnout nestihl. Takže těch věcí, které mě letos zaujaly bylo strašně mega mrda moc. Tento výčet by v žádném případě nebyl úplný, proto se omezím na výčet (rovněž velmi neúplný) hudebních nahrávek od již zemřelých autorů. Snad mi vy, žijící a dosud tvořící geniové,  odpustíte. Velmi mě zaujal první set kompletních varhanních děl Petra Ebena, škoda jen, že jej museli vydat v Rakousku, také improvizovaná varhanní symfonie od Pierra Cochereau. Velkým překvapením byl pro mne Franz Liszt, jehož varhanní dílo jsem letos blíže poznal, dále souhrnný set díla Dmitrije Šostakoviče na 27 CD, který jsem získal, stále znovu a znovu mě zaujímá veledílo Dvořákova genia, také Beethovenovy symfonie, varhanní opusy J.S. Bacha a dílo polského velikána Kilara. Jednoznačným překvapením byla symfonie Jaroslava Ježka, kterou složil jako svou kandidátskou práci v oboru dirigent na konzervatoři. Také mne zaujala báječná Jazzová kolekce, kterou jsem si dovezl z Londýna. Přece jen udělám malou výjimku a vzpomenu alespoň zmínkou všechna díla těch žijících umělců, která v tom našem českém a moravském industriálně-elektrickém rybníčku stihla letos vyjít. Ta, která se mi dostala do uší, byla zasraně dobrá.

2) Nedá mi na prvním místě nevzpomenout, přede všemi ostatními neméně kvalitními večírky Šumperský Industriální Festival, který jsme si vysnili a následně zorganizovali sami, činím tak nikoli ze zištných, ale zejména emotivních pohnutek. Jistě chápete... Na tomto omezeném prostoru bych chtěl také velmi poděkovat všem organizátorům, kteří nás v roli vystupujících pozvali na své akce. Bylo jich letos 14. Všechny byly super, nebylo by fér některé vypichovat před ostatními. K těm mnohým, kterých jsme se účastnili jako občerstvující se diváci, jen poznámka na okraj: Jarouši, opovaž se kurva zveřejnit to video!

3) Slabou návštěvnost na kvalitních kulturních akcích. Taky mě mrzelo, že se na mě Hanes nasral, když jsem mu řekl, že je čurák. To bylo bolestivé nedorozumění. No hlavně, že se to vysvětlilo.

4) Přál bych si, aby lidi začali víc hledat, ptát se, naslouchat, přemýšlet. Nejen v hudbě. Co se Akimba týče, byla by prda, kdyby se po hudební stránce mohl tenhle rok zopakovat, abychom si mohli zase občas někde zahrát a získat nové  fanoušky a hlavně fanynky. Taky bychom rádi přivítali co nejvíc fanoušků na našem industriálního festivalu, kterej se letos stěhuje do Olomouce. Takže se budeme s klukama těšit 16.-17. dubna na Moravským industriálním festivalu na viděnou a slyšenou :).

ELLEN (Alvaréz Peréz, LateXjesuS)

Ellen_s1) Asi nejvíce mě potěšili a překvapili Infected Mushroom s albem "Legend of the Black Shawarma".

2) Koncert NIN a Dead Dolls Disco vol.4. Hodně akcí jsem bohužel nestihla a asi nejvíc mě mrzí KMFDM.

3) Nic zásadního mě nepohoršilo (na Castle Party 09 jsem nebyla :D), snad jen drobné žabomyší války mezi jednotlivými pořadateli, skupinkami či jednotlivci které naši již tak malou scénu zbytečně rozděluje....

4) Doufám že se nám podaří vystoupení Alvaréz Peréz na Castle Party a skandinavské turné z LateXjesuS a vůbec plnohodnotně zvládnout obě  kapely. Těším se na DDD vol.5!

TRANZISTOR (aka VeNa, No Name Desire)

VeNa_s1) No abych se přiznal, tak jsem měl minulý rok hodně rodinného a pracovního vytížení, takže jsem přestal scénu sledovat a bohužel se na ní i aktivne podílet... Takže mi toho moc v hlavě neuvízlo. Ale samozřejmě jsem byl napnutej na novinkovou desku Vanessy a i přes hodně obav jak to dopadne si myslím, že se deska povedla a můzu s klidem napsat že se mi líbí a zaujala mě.

Nicméne asi pro mě deskou minulého roku a to jak na český tak i na zahraniční scéně je deska Depressive Disorder - "The Chronicle Of Fear". Ta mě totálně dostala, do teď mám hodně vysokou frekvenci jejího poslouchání... Výborná deska, která funguje od začátku do konce a těžko se
z ní vybírá nějaký hit, protože prostě funguje výborně jako celek. Nicméně hit se z ní nejakej vybrat dá. Třeba by nebylo špatný nejaký vybrat a upravit jakýsi "radio edit" který by se chytil a hrál na party... Pak tedy už z těch zahraničních mi v hlavě utkvěl song Necro Facility  "Do You Feel The Same" který vyšel na nejakým švédským labelovým výběru. Tak ten bych řadil nejak tak vedle tech DD ;-) Taky se mi líbí posledni deska The Prodigy. Prostě klasika... Ostatní věci uz si moc nevybavuju, naslechl jsem toho spoustu, ale je toho kvantum a vsechno stejný...

2) Tak party jsem vlastně teď uz minulej rok moc nenavštívil, ale na pár koncertů jsem se dostal. Ale už si moc nepamatuju, na čem jsem to vlastně za celej ten rok byl. Takže se mi vybavujou ty nejočekávanější a hlavně jedny z těch posledních na kterých jsem byl. A jsme zase u Vanessy! Hodně jsem se bál, jak jejich koncert dopadne. No a tady myslím, ze nebudu sám, byl jsem velice mile překvapenej. I kdyz vypadl proud (u koncertu Vanessy klasika, takže koho by to sralo ;-) ), pak Samirovy vypadly texty i břicho (kazdý ho teď v jeho věku máme ;-) ), tak si myslím, že to byl asi nejlepší koncert, co jsem minulý rok viděl. Hlavně to byla naprosto profesionálně odvedená práce včetně zvuku, světel, image, promo atd., což si žádná kapela u nás nemůže dovolit. Jo, kdo umí ten umí ;-) Takže jsem rád, že jsem zavzpomínal na starý léta ve starým i novým Belmondu a na Deltě a těším se na další koncert... Další koncert, který se mi vryl do paměti, je říjnová návštěva Zwickau a koncert Dive, Yelworc, Vomito Negro... Další utvrzení v tom, že v Německu v největší prdeli může být výbornej klub, s výbornýma světlama a zvukem a lineupem... To se proste musí zažít ;-).

3) Čéče ani nevím, protože jestli něco pro mě byl průšvih, tak si to už nějak nepamatuju. No jen tak k zamyšlení je pro mě asi průser ten, že když si tak projíždím tu tedy "naší scénu" (myšleno EBM/Electro... atp) tak je tam strašnej nadprůměr nekvalitní a hlavně úplně stejný muziky. Prostě "nastahujem" nějaký programy z internetu a udeláme nějakej "náhul" jako Hocico nebo Suicide Commando (který je podle mě už taky hodně špatný, když to srovnám s deskama do Construct X Distruct). Tohle považuju celkem za průser. Ale to není jenom záležitost letoška, ale posledních tak 4 let a obávám se, že to bude jen horší. Je strašná nadprodukce muziky, která je z 50% sračka... Má cenu ještě nějakou dělat...?

4) Víceméně žádné... Těším se na novou desku In Strict Confidence, která bude úplně stejná jako ty předešlé, možná podle posledního singlu to bude ještě vetší "popina". Ale mě to nějak neva, je to vždy dobře zvukově odvedená práce, výborné aranže a já čím jsem starší, tím mi ten "pop" víc vyhovuje ;-). Další věc, která by mě příští rok potěšila, by byla nějaká novinková deska Necro Facility který jsou poslední dobou jedna z mých nejoblíbenějších kapel. Dál jsem zaslechl, že by měl být příští rok v Praze koncert Skinny Puppy a Front Line Assembly, to by nemuselo být špatný i když si myslím, že teď už tyhle "velký" kapely víceméně hrajou v zajetých kolejích "aby byly prachy". Taky se chystám v únoru do Německa na koncert Leaether Strip, ty jsem naživo ještě neviděl, mohla by to bejt prdel ;-).

DJ GODEFROI

Godefroi_s1) Rome – „Flowers from Exile“, protože Jerome Reuter je jeden z mála lidí na scéně, kteří mají co říct, a rok od roku to říká přesvědčivěji. Lisa Gerrard – „Black Opal“ protože Dead Can Dance, i když odděleni, se stále dotýkají dokonalosti. Brett Anderson – „Slow Attack“, protože chlápek se usadil a stal se z něj mistr podzimních nálad. My Dying Bride – „For Lies I Sire“, protože tahle nevěsta nikdy neumře, i když je čím dál víc ubrečená. Darkwood – „Ins Dunkle Land“, protože doufám, že legenda darkfolku z Dresdenu podpoří album koncertně, a tak se mi podaří je přitáhnout do Prahy.

2) Kirlian Camera ve Zwickau, Opeth na WGT, Ordo Rosarius v RC a Vanessa na Vltavský. Z parties - PGT a akce v Central Station Gallery.

3) Ticho na koncertě Sisters of Mercy v Arše. Ticho v Rock Café - trvalo přes půl roku. Jo a ticho v mý hlavě - v létě jsem fakt na dva dny vohluch a musel k doktorovi, to bylo asi největší zklamání....

4) Carl McCoy zkrotí démony chaosu ve svý hlavě a konečně dodělá album Fields of the Nephilim. Douglas Pierce si přestane hrát s runama a vydá nový Death in June. Ale to jsou utopie, takže reálně věřím, že nový Brendan Perry nezklame a Rome vydají "Album roku 2010".

RODENT (Laura a Rodent)rodent_sm

1) KMFDM - "Blitz", Download - "HElicopTEr", Mona Mur & En Esch - "120 Tage - The Fine Art of Beauty & Violence", Slick Idiot - "Sucksess", Skold Vs. KMFDM.

2) KMFDM, Orbital, Prodigy (vše v ČR)

3) Ministry - "Adios"... Puta Madres

4) Nové album od Skinny Puppy a Die Krupps

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.