Rozhovor s In Strict Confidence

dennis In Strict ConfidenceDennis Ostermann, leader německé hvězdy In Strict Confidence, dává rozhovory poměrně zřídka a především vcelku nerad. Přesto se nám díky spolupráci se zahraničními kolegy podařilo přichystat pro čtenáře CZ Sanctuary krátké interview, ve kterém jsme si povídali o nové desce, cenzuře, dámských přírůstcích v koncertní sestavě, sociálních sítích a dalších zajímavostech.




CZ SANCTUARY: AHOJ DENNISI, DLOUHO JSME O TOBĚ NESLYŠELI A OD POSLEDNÍ DESKY "EXIL PARADISE" UBĚHLY UŽ ČTYŘI ROKY – CO JSI DĚLAL CELOU TU DOBU?

Dennis:
(smích) Dobrá otázka. Samozřejmě jsem celou tu dobu dělal hudbu, ale občas se sám sebe ptám, co nám na tom trvalo tak dlouho. Odpovědí by mohlo být, že jsme na nové album připravili celkem dvacet tracků, což je daleko víc než na předchozí nahrávky. Alespoň máme nějaký materiál do zásoby a další album by tedy mohlo vyjít dřív, než za další čtyři roky od „La Parade Monstrueuse“.

CZ SANCTUARY: TO JE, MIMOCHODEM, DOST ZVLÁŠTNÍ NÁZEV PRO DESKU. JAK VÁS NAPADL?

Dennis:
Název „La Parade Monstrueuse“ inspiroval obal alba, zobrazující takový podivný, pokřivený a temný cirkusově kabaretní svět. Myslím, že spolu s tou francouzštinou to jde dohromady perfektně.

CZ SANCTUARY: A BYLO BY SPRÁVNÉ SI MYSLET, ŽE SE TÉMATIKOU TAKOVÉHO PODIVNÉHO ILUSORNÍHO KABARETU ZABÝVÁ I HUDBA A TEXTY?

Dennis:
Ne, název alba je sice spojen s obalem, ale hudba vznikala naprosto nezávisle na tom.

CZ SANCTUARY: DESCE PŘEDCHÁZELO PRVNÍ EP „MY DESPAIR“ („MÉ ZOUFALSTVÍ“ – POZN. CZS) – CO MÁME HLEDAT ZA TÍMTO NÁZVEM? BYLA TO TŘEBA NARÁŽKA NA TVOU ČTYŘLETOU ABSENCI NA HUDEBNÍ SCÉNĚ?

Dennis:
(smích) Kdepak – ostatně, těsně před vydáním nové desky ani žádné takové pocity nemáš. Samozřejmě, že byly momenty, kdy člověk propadal beznaději a říkal si, že nemá vlastně vůbec nic dokončeného, ale tím se nesmíš nechat strhnout a naopak kráčet proti tomu.

CZ SANCTUARY: K „MY DESPAIR“, „EWIGE NACHT“ A „SILVER BULLET“ JSTE ROVNOU UDĚLALI I VIDEA A UMÍSTILI JE K SOBĚ NA MYSPACE A DALŠÍ PROFILY. ZŘEJMĚ NEPODCEŇUJETE SÍLU TOHOTO MÉDIA…

Dennis:
To je pravda, i když jsme k tomuhle poznání došli až nedávno. Relativně pozdě jsme si začali plně uvědomovat, jak důležité jsou pro některé lidi sociální sítě. Proto jsme se do nich rozhodli zapojit také, presentujeme kapelu všude možně a vlastně začínáme mít tenhle způsob komunikace docela rádi. Je dobré dělat něco, co lidi ocení. A navíc rád využívám prostředky, které byly ještě před pár lety nemyslitelné - jako třeba Myspace, přes který máš přímý kontakt s fanoušky, u kterých najednou vidíš i jejich tváře a životy.

CZ SANCTUARY: PŘITOM ZROVNA NA MYSPACE BYLO VAŠE VIDEO K „MY DESPAIR“ OZNAČENO JAKO „NEVHODNÉ“ A CENZUROVÁNO. NAPADÁ TĚ, JAKÉ K TOMU MOHLY VÉST DŮVODY?

Dennis:
Myspace je jako americká společnost podrobena americkým zákonům. A tyto zákony tvrdí, že „pro americkou společnost je nahota nepřípustná“. Proto byla ňadra ženy v našem klipu překryta světlem a upřímně řečeno, většina lidí si toho ani nevšimla. To byl ale účel, chtěli jsme zvolit trochu decentnější způsob cenzury, než použít takový ten klasický černý pruh. Podobný problém bývá i u Youtube, ale tam nám to tentokrát prošlo. Je však trochu směšné, že kdybychom videoklip nacpali násilnými a brutálními scénami, tak bychom v Americe problém neměli. Možná je to tím, že ti stáří bankéři, kteří tyhle weby financují, nechtějí ze žárlivosti vidět nahé mladé lidi. Ale tomu celkem rozumím, protože my bychom zase nechtěli vidět bez oblečení je (smích).



In Strict Confidence - My Despair


CZ SANCTUARY: A CO REAKCE FANOUŠKŮ NA KLIPY, EP, SINGLY A NOVOU DESKU, JAKÉ JSOU?

Dennis:
Zatím jsou na všechno samé pozitivní odezvy. Je to ale dost možná i proto, že na těch sociálních sítích jsou fanoušci sami za sebe a tak si nedovolí být až tolik „kontroverzní“ jako na některých stránkách, kde se pod rouškou anonymity často objevují urážlivé komentáře. Ale s tím se musíš vyrovnat.

CZ SANCTUARY: MÁŠ NAPROSTOU PRAVDU, KDYŽ SE MÁ ČLOVĚK ZA CO SCHOVAT, DOVOLÍ SI DALEKO VÍC. ALE PŘESUŇME SE DÁL-TEĎ TI ŘEKNU DVĚ JMÉNA, ANIŽ BYCH K NIM COKOLIV DODÁVAL A NECHÁM MLUVIT TEBE, OK? HAYDEE SPARKS.

Dennis:
HayDee Sparks je naše „nová“ kytaristka, která s námi hraje už dva roky. Hledal jsem ji hodně dlouho, protože jsem vždycky chtěl mít dívku na pozici kytaristky - přijde mi to daleko exotičtější. Podle mého je totiž kytara většinovou záležitostí mužů, a to je škoda. HayDee jsem našel řetězcem podivných náhod a jsem s ní spokojený. Zpočátku se bála, že bude na pódiu sloužit hlavně jako dekorace, ale ona přitom na kytaru vážně umí.

CZ SANCTUARY: I DRUHÉ JMÉNO JE ŽENSKÉ  - NINA DE LIANIN.

Dennis:
To je náš nový ženský hlas. Její přijetí však nemá nic společného s teoriemi, že by Antje chtěla odejít, nebo byla vyhozená z kapely – jenom jsem prostě chtěl druhý dámský vokál jako na albu „Holy“. Ninu mi představila HayDee, protože spolu žijí v Berlíně. Nina je ze Srbska, má spoustu zkušeností s hudebním průmyslem a víc než tisícovku koncertů na kontě. A to je poměrně dost, na to, že je jí nějakých 24 let. Čistě mezi námi si myslím, že je na hraní s námi až příliš kvalifikovaná (smích). Ale vážně, spolu s Ninou mám pocit, že je kapela kompletní. Dát dohromady a koordinovat šest lidí není úplně jednoduché, ale nyní poprvé cítím, že jsou všichni členové dokonale na svých místech.

CZ SANCTUARY: TO JE MOC DOBŘE, A POHODA JE I ZNÁT Z  NOVÉ DESKY. CO MNE ALE PŘEKVAPILO - NĚKTERÁ MÉDIA SE NAPŘÍKLAD O EP „MY DESPAIR“ A SOUČASNÉ TVORBĚ ISC VŮBEC VYJADŘUJÍ, ŽE VE SROVNÁNÍ S PŘEDCHOZÍ DESKOU „EXILE PARADISE“ JE TO SPÍŠ UŽ TAKOVÁ „DARK POPMUSIC“. CO SI O TOM MYSLÍŠ TY?

Dennis:
Četl jsem takové názory a celkem mne udivují, protože podle mého je i předchozí deska dost popová – pokud to tedy vezmeme z hlediska přístupnosti melodií, které se dostanou do rádií. Přesto si myslím, že na „La Parade Monstrueuse“ je i dostatek tvrdších a nezvyklejších písní.

CZ SANCTUARY: SOUHLASÍM, PODLE MÉHO SOUDU SE JEDNÁ O DOST MOŽNÁ ZVUKOVĚ NEJTVRDŠÍ DESKU IN STRICT CONFIDENCE VŮBEC - BYL TO OD ZAČÁTKU ZÁMĚR, NEBO K TOMU DOŠLO AŽ V PROCESU PRODUKCE?

Dennis:
Ano, plánovali jsme to tak už od počátku, chtěli jsme syrovější a hrubší zvuk oproti „Exile Paradise“, i když samozřejmě ne všechny tracky jsou takové.

CZ SANCTUARY: VY JSTE V TĚCHTO DNECH NA TOUR, V RÁMCI KTERÉHO TAKÉ NAVŠTÍVÍTE ČESKOU REPUBLIKU. MŮŽEME SE TĚŠIT NA NĚCO SPECIÁLNÍHO?

Dennis:
My sami se především nemůžeme dočkat, až našim posluchačům představíme živě nové písně z čerstvé desky. Upřímně řečeno, už jsme pomalu začali nudit sami sebe, hrát pět let dokola pořád ty samé songy. A co se týče těch specialit - jak jsme už zmínili, Antjin vokál bude doplněn Nininým, ačkoliv spolu budou na scéně jen vzácně, spíš se budou střídat.  Zároveň pracuji na rozšíření videoprojekce.

CZ SANCTUARY: NA VĚTŠINĚ ZASTÁVEK S SEBOU NAVÍC MÁTE JAKO PŘEDSKOK DIORAMU…

Dennis:
Ano, to je pravda, protože vydali nové album zhruba ve stejném termínu jako my, takže by nemělo smysl dělat koncerty „proti sobě“. Místo toho jsme se rozhodli posluchačům nabídnout balíček plný hudby.

CZ SANCTUARY: V ČECHÁCH SICE DIORAMU NEUSLYŠÍME, ALE I TAK BUDE URČITĚ CO POSLOUCHAT. TAK SE NA VÁS TĚŠÍME A BRZY NA VIDĚNOU.

Dennis:
Díky moc, opatrujte se.

Klikněte pro zvětšení

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Téda! Už se na zítřek nemůžu dočkat :-)) Jen škoda Dioramy, ráda bych je taky viděla :/

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.