Třetí Dark Exit se hlásí o slovo

Dark Exit IIIJiž potřetí bude českou gotickou sezónu otevírat minifestival Dark Exit. Tentokráte za účasti domácích melancholy rockerů Greedy Invalid, francouzských postpunkerů Varsovie a anglické dark synthpopové úderky Deviant UK.






Tradice „sezónního otvíráku“ Dark Exit sahá dva roky do historie, kdy ještě pod názvem „Vol 25 Party“ zahájila hudební rok 2009. Třetí pokračování akce se pokusí překonat smolný loňský ročník, ke kterému se Štěstěna tak trochu otočila zády. Nejprve večer před konáním festivalu nepozorný řidič neubrzdil své vozidlo a srazil zpěvačku projektu LateXjesuS Orianu von Braun, která utrpěla otřes mozku a pohmoždění žeber, pročež kapela nemohla vystoupit, a následně sněhová kalamita zabránila dorazit i druhé (ze tří) formaci Greedy Invalid. Vydaří se alespoň letos Dark Exit podle pořadatelského plánu?

Do Prahy se opět podívají příborští melancholy rockeři Greedy Invalid, aby si vynahradili zmeškané vystoupení z loňského ročníku Dark Exitu, které překazily přírodní živly. Kapela sice funguje již od roku 1994, více se však o ní začalo mluvit až po vydání alba "Meaning of Life", kterému kapela vdechla život roku 2005. Další fanoušky pak formaci získala deska "Dancing Litttle Flames" z roku 2007, které loni na jaře přibyla mladší sestřička „Anna“. V Exitu tak budete mít možnost sami posoudit, jak kapele nová tvorba sluší či se potěšit starými známými písněmi.



Greedy Invalid – Anna (živě na Night Side 3)


Už samotný název Varsovie napovídá, že tato francouzská formace bude mít k post-punku více než vřelý vztah. A to je cítit i z její tvorby. Kapelu založil roku 2004 textař a bubeník Arnaut Destal spolu se zpívajícím kytaristou a skladatelem Gregorym Catherinou – oba známé postavy domácí undergroundové scény. Vyzbrojeni basákem Yannem Fourem, vlivy Joy Division, Bauhaus a generace dekadentních/dark kapel, vytváří Varsovie surový a drsný repertoár někde mezi dark rockem a post-punkem, vyvolávající představu města (Varšavy) ve středu apokalypsy, poslední cigarety před dlouhým pádem. Jejich aktuální deska „État Civil“, zpívaná v rodné francouzštině, vzbudila mezi žánrovými kapelami i publicisty nemalý ohlas. Ochutnat odlišný přístup k hudbě podle vzoru Varsovie můžete premiérově v Praze i vy.



Varsovie – Mademoiselle Else


Po dvou různých kytarových vystoupeních si přijdou na své i fanoušci temnější elektroniky. Angličtí Deviant UK v současné době chystají další rozsáhlou ofenzivu tanečních parketů, a to i za hranicemi jejich rodného ostrova. Po novém desetiskladbovém EP „Wreckhead“ kapela vyrazí do boje posílena o nové regulérní album „Very Bad Things“, které vychází právě v lednu. Frontman Jay Smith se ve své tvorbě vyznává z obliby Project Pitchfork, Rotersand nebo Garyho Numana. Nechybí tedy silné melodie, servírované v tvrdším a energičtějším stylu, kterému Deviant UK říkají "dark synthpop".



Deviant UK – Wreckhead promo


Kapela oslaví na Dark Exitu nejen vydání nové desky, ale i sedmé výročí fungování na scéně, během kterého stihli například opakovaně zcela vyprodat náklad svého debutového alba „Barbed Wire Star“, neúnavně obléhat britskou alternativní hitparádu a zahrát si s takovými slavnými projekty jako jsou VNV Nation, The Crüxshadows, Project Pitchfork nebo Rotersand. Výbornou kondici prokázala skupina i na letošní Castle party – a kdo tamní vystoupení Deviant UK viděl, ten si jistě pražský koncert ujít nenechá.

Trojfázový večírek ukončí tradičně DJ afterparty.

Přijďte otevřít temnou koncertní sezónu roku 2011 i vy!

Dark Exit III – Deviant UK, Varsovie (F), Greedy Invalid
7. ledna 2011 (20:00)
Praha, Exit Chmelnice (Koněvova 219)
Vstup: 100,– Kč

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.