Report z Castle Party 2011: sobota

cp_2011_-_1Třetí den akce se nebesa konečně smilovala a na promoklý Bolków se podívala svou přívětivější tváří. Že bychom se tedy nakonec dočkali i nějaké muziky?

 

 

 

 

 

 

 

 

Krásnější probuzení než to sobotní si návštěvník letošní Castle Party snad ani nemohl přát. Slunce si konečně uvědomilo, že i v Polsku jej potřebují a tak od rána posílalo své životodárné paprsky všem dočasným hostům bolkówského kempu. Ti jej samozřejmě okamžitě využili, takže se všechny ploty i živé keře okamžitě proměnily v improvizovanou sušárnu provlhlého oblečení. Trosky stanů se opět proměnily v důstojná bydliště a už tehdy mohl pravidelný návštěvník festivalu konstatovat, že letošní návštěvnost je výrazně nižší, než v minulých letech. 

 Hradní branou procházíme až před čtvrtou odpolední, abychom shlédli vystoupení indus/aggrotech formace Freakangel. Estonská trojice nastoupila módně umouněná a od prvních tónů dokázala, že je i přes své mládí slušně vyhraná. Publiku přehrála podstatnou část své debutové desky "The Faults Of Humanity" a jejich koncertní nasazení i pódiový projev v mnohém připomínal podstatně zkušenější ESC, které jsme viděli pár týdnů předtím na Wave Gotik Treffen. Jako jediný kaz lze uvést slabší zvuk na začátku vystoupení, kdy poněkud zanikala kytara což např. u skladby "The Last White Dance" zamrzelo. 

 

Freakangel_-_CP_2011

 

 Domácí Hetane vnesli na hradní nádvoří notnou dávku zachmuřené rock/metalové avantgardy. Jejich set se sice do programu vůbec nehodil, ale přesto většina přítomných se zájmem vyslechla a potleskem ohodnotila jimi podaný osobitý mix ála Tool/Korn/Skunk Anansie, doplněný vokálem zpěvačky Magdy. I Hetane mají na kontě zatím jedno EP a první album a rozhodně svým vystoupením nenudili. 

  Klasický gothic rock v Polsku pořád táhne. Důkazem toho byl aplaus, který uvítal britskou formaci Nosferatu. Jedna z již klasických gothic rockových kapel přivezla do Bolkowa nové album "Wonderland" a také zásobu časem prověřených hitů. Frontman Damien DeVille sice první polovinu koncertu vypadal, že se právě vrátil z pořádně dekadentního večírku a projevilo se to i na jeho hlasové kondici. Naštěstí se jeho hlasivky v druhé části koncertu vzpamatovaly a Nosferatu zakončili své vystoupení hitovým coverem "Somebody put something in my drink".

 

Nosferatu_-_CP_2011

 

Ryze německý zbytek večera načali berlínští Zeraphine. Nekdejší trucpodnik Svena Friedricha z (tehdy nefungujících) Dreadful Shadows se rozrostl do podoby regulérní formace a dnes má za sebou pět řadových alb. I když mi kytarovější tvář Friedricha sedí víc, než jeho electropokusy se Solar Fake, nešlo naživo o nic, co by posluchače posadilo na zadek. Všem tedy doporučím spíš jeho domovskou kapelu, která už se zase vesele prohání po pódiích celé Evropy. Ostatně, Dreadful Shadows se na Castle Party představili předloni.

Poté už zpozorněli milovníci Neue Deutsche Härte a fetish úchylek a bolkówské nádvoří se zaplnilo pravděpodobně největší koncentrací bubáků v letošním roce, protože následujících sedmdesát minut pro sebe hodlal uzurpovat egocentrický frontman Mozart se svou partičkou Umbra et Imago. Těžko říct, jestli Polsko tolik miluje jejich hudbu, nebo byli jen zvědavi na okoukanou S/M šarádu, při které došlo jako tradičně na bondage nebo pálení svíčkou, samozřejmě s dostatečně odhalenými partiemi. Osobně mi přišlo nejpůsobivější vystoupení jedné z performerek s velkými blankytnými křídly. A jelikož nepatřím mezi fanoušky tohoto spolku, je čas zhltnout hradní večeři, zapít ji pivem se sirupem a honem zpátky na značky.

 

umbra_et_imago_-_CP_2011

 

Jako pravý headliner se v Bolkówě představili Diary of Dreams. Družinu Adriana Hatese rámoval vynikající zvuk (ostatně za celý letošní ročník je třeba zvukařům zatleskat) a perfektní sehranost, která ihned zaplašila mé rozpaky z posledního vystoupení DoD v Praze na festivalu Into Darkness. Diary of Dreams předvedli výborné vystoupení, při kterém probruslili svou diskografií s důrazem na poslední řadovku "(if)" a navrch přidali i novinku z připravovaného alba "Ego:X", kterého se dočkáme za pár dní.

 

diary_of_dreams_-_CP_2011

 

Půl druhé ráno není na Castle Party čas pro spánek, takže znovu míříme do sauny jménem Sorento. Jestliže bylo včera narváno, těžko popsat nahuštěnou změť těl zmítající se na death/gothrockový set DJe s podivným nickem NachtStalker Kaneda. Ale únava posledních dvou dní si vybírá svou daň, takže dvě piva, ve stánku zhltnout něco dobrého do bříška a hybaj na kutě, zítra je taky den...

 

...to be continued...

 

Castle_Party_2011

 

Fotky hledejte jako vždy v naší galerii. Videa budou postupně doplňována.

 

 

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.