Rozhovor s Frank the Baptist / Telegram Frank / Dirty Weather Project

frankvollmann_sLetošní Halloween prostě bude stát za to. Když už nic, tak proto, že v Praze poprvé uvítáme výpravu dvou velkých postav gotické scény. A jelikož jsme Lucase Lanthiera z Cinema Strange nebo Deadfly Ensembly už kdysi zpovídali, popovídali jsme si tentokrát s předákem Frank The Baptist či projektu Telegram Frank, Frankem Vollmannem. Řeč byla nejen o aktuálním projektu Dirty Weather Project Vol 2., jeho organizaci a kořenech, sahajících dvě stě let do historie, ale i o plánech vlastních kapel, spojení s gotickou scénou a jejím vývoji, bazéncích na pódiu nebo cestě od námořnických popěvků do filmu noir.

CZ SANCTUARY: AHOJ FRANKU. POJĎME ROVNOU NA VĚC – ŘEKNI NÁM NĚCO BLIŽŠÍHO O TOM, JAK JSTE SE DALI S LUCASEM DOHROMADY A JAK VÁS VŮBEC NAPADLO ROZJET DIRTY WEATHER PROJECT…

Frank Vollmann:
S Lucasem jsem začal spolupracovat před mnoha a mnoha lety. Příběh Dirty Weather Project ale začal již před mnoha staletími. Po celou tuto dobu se složení měnilo a dnes jsme s Lucasem jediní stálí členové.

CZ SANCTUARY: A KDO TEDY BYLI JEHO ČLENY NAPŘÍKLAD PŘED 200 LETY?

Frank Vollmann: To jsou bohužel informace, o kterých nemohu mluvit. Některé možná znáte, některé ne, byli to slavní i neznámí lidé. Dnes se můžeme soustředit pouze na aktuální stav.

CZ SANCTUARY:JE JEŠTĚ NĚKDO PODOBNÝ, O KOM JSTE TŘEBA UVAŽOVALI, ŽE BYSTE HO DO DIRTY WEATHER PŘIZVALI?

Frank Vollmann: Ne, pokud by došlo k diskusi o tom, přijmout dalšího člena skupiny, nerozhodovali bychom o tom my dva. To má na starosti určitý tým, jehož členové jsou sami vybíráni. Lucas a já o tom rozhodovat nemůžeme…

CZ SANCTUARY: TAKŽE AŽ SKONČÍTE SE SVÝM ÚČINKOVÁNÍM, TAK VÁS NĚKDO NAHRADÍ?

Frank Vollmann: Ano, pokud nám bude umožněno skončit.

CZ SANCTUARY: A VÍTE, JAK DLOUHO BUDETE ČLENY DIRTY WEATHER PROJECTU?

Frank Vollmann: Nemám tušení. Ale je určitým mýtem, o kterém nemůžu říct, zda je to pravda nebo ne, že během každé tour a každého koncertu se předávají rozdílná sdělení různým lidem v obecenstvu, ale kromě nich o tom nikdo neví.


Dirty-Weather-2011


CZ SANCTUARY: DIRTY WEATHER PŘIBRALI DVOJKU NA KONEC A Z NÁMOŘNICKÉHO „JOHOHÓ“ STYLU SE MĚNÍ V GANGSTERY Z ČERNOBÍLÝCH FILMŮ – CO OD TOHO MÁME ČEKAT?


Frank Vollmann: Spoustu zábavy, je to zcela nový přístup. Na poslední tour jsme byli námořníci, kteří uvízli daleko na moři a snažili si ukrátit dlouhou chvíli. Ale nová podoba má zápletku, je to jiný příběh s vlastní dějovou linií. Více podobná černobílému filmu noir, ale víc nepovím. Pro víc si musíte příjít na koncert.

CZ SANCTUARY: ZMĚNÍ VAŠE NOVÁ STYLIZACE I REPERTOÁR?

Frank Vollmann: Repertoár ne, ale některé moje písničky zaznamenaly menší změny, hudba se za ta léta také trošku změnila a nové skladby jsou méně námořnické.

CZ SANCTUARY: MÁ ČESKÉ PUBLIKUM ČEKAT NA VAŠÍ SHOW ZASE NĚJAKÉ VYLOMENINY, JAKO KDYŽ SI LUCAS PŘINESL NA WGT NA PÓDIUM BAZÉNEK…?

Frank Vollmann: Myslím, že kdykoliv jsme Luc a já na stagi, dá se čekat nějaká vylomenina. Neřeknu vám to s jistotou, ale myslím, že něco takového jistě bude na programu. Rozhodně si tu poslední zastávku hodně užijeme, popijeme a nějak zapojíme i diváky.

CZ SANCTUARY: NA KTERÉ PÍSNĚ SE MŮŽEME TĚŠIT OD LUCASE A NA KTERÉ OD TEBE? KLASIKY OD CINEMA STRANGE A FRANK THE BAPTIST?

Frank Vollmann: Určitě oboje. Zahraju starší skladby od Frank the Baptist, především ty, které se více hodí pro akustický set. Lucas zase představí nějaké Cinema Strange a The Deadfly Ensemble písně. Můžete se ale těšit taky na songy Telegram Franka a zařadíme i nějaké ty novinky.

CZ SANCTUARY: A CO NĚJAKÁ DESKA DIRTY WEATHER? AŤ UŽ STUDIOVÁ NEBO ŽIVÁ?

Frank Vollmann: O desce už mluvíme dlouho a je velmi pravděpodobné, že brzy vydáme studiové album.

CZ SANCTUARY: MÁTE UŽ NĚJAKÝ TERMÍN, KDY BYCHOM SE JÍ MOHLI DOČKAT?

Frank Vollmann: Ne, žádná data, rozhodně to nechceme uspěchat. Necháme to vyplynout samo. Ale i díky této tour zase víc tvoříme. Čím více spolu hrajeme, tím jsme v tomhle ohledu kreativnější, takže deska bude spíše dříve než později.

CZ SANCTUARY:TO BUDOU MÍT GOTHS RADOST! MIMOCHODEM… JAK MOC SE CÍTÍTE SPOJENI S GOTICKOU SCÉNOU?

Frank Vollmann: Velmi. I když obě naše hlavní kapely začínaly spíše v undergroundové scéně, nezávislém rocku nebo dokonce hardcoru, přesto jsme byli vždy velmi těsně spojeni s gotickou subkulturou. Většina našich fanoušků jsou gotici, z nějakého důvodu si naši hudbu vždy užívali právě oni. Není to ale ani tak zvláštní, oba jsme vyrostli v undergroudu a jsme jeho součástí, kromě goths se ale cítíme propojeni i s punkovou, postpunkovou nebo nezávislou scénou. Vlastně týden po našem vystoupení v Praze budu hrát jako DJ postpunk, deathrock a gothic v berlínském klubu Dunker.



Frank The Baptist – Signing Off


CZ SANCTUARY: CO TEĎ VLASTNĚ DĚLAJÍ FRANK THE BAPTIST?

Frank Vollmann: S Frank the Baptist teď zkoušíme, než půjdeme do studia. Doufal jsem, že budeme nahrávat už koncem tohoto roku, ale asi to půjde až začátkem roku příštího. Náš manager aktuálně řeší dražební válku mezi labely, které chtějí následující desku vydat.

CZ SANCTUARY: TAKŽE PŘÍŠTÍ ROK BUDE URČITĚ ROKEM FRANK THE BAPTIST… 

Frank Vollmann: Ano, ale už prosinci budeme hrát v Berlíně s The Chameleons Vox a tam budeme představovat novinky fanouškům.

CZ SANCTUARY: NOVINKY ALE ZATÍM MŮŽEME SLYŠET JENOM TAM…

Frank Vollmann: Ano.

CZ SANCTUARY: PTÁME SE KAŽDÉHO „ZASLOUŽILÉHO UMĚLCE“ A ANI TY NEBUDEŠ VÝJIMKOU – JAKÝ JE PODLE TEBE SOUČASNÝ STAV SCÉNY?

Frank Vollmann: Budu upřímný, v gotické scéně je tolik skupin, různých prostředí a stylů (některé bych tam sám nezařadil, přesto tam podle jiných patří), že jako celek vlastně nevím a ani to nesleduji. Ale rozhodně vidím, že všechny odnože jsou v Německu stále aktuální. Osobně mám raději kytarovky, i když nemám nic proti syntetizátorům nebo elektronice – dokud má ta hudba melodii, pak jsem spokojený. Ale kam celá scéna spěje? To opravdu nevím. Některé kapely přicházejí s novými a dobrými deskami, což mě těší. Ale musím říct, že jedny z nejlepších gotických desek, které jsem slyšel, přichází spíše od indie rockových kapel.

CZ SANCTUARY: NAPŘÍKLAD?

Frank Vollmann: Nebudu jmenovat, ale poslední roky nebo i za posledních deset mi příjde, že nezávislé kapely mají ve svých skladbách více gotiky než gotické kapely samotné. Stále se ale vydává dost dobré hudby a z toho mám radost.

CZ SANCTUARY: JAKÉ MÁTE PLÁNY DO BUDOUCNA? JAK S DIRTY WEATHER, TAK FRANK THE BAPTIST A DALŠÍMI PROJEKTY.

Frank Vollmann: Po albu Frank the Baptist mám dost písniček i pro novou desku Telegram Franka, dále mám taky nějaké nové skladby, které možná skončí na Dirty Weather Project albu. Příští rok pro mě tedy bude hodně rušný, budu nahrávat hodně desek. Za poslední roky jsem byl kreativní a napsal mnoho nových skladeb. Takže čekám spoustu zábavy. Pokud vydržím letošní tour a všechny ty naše vylomeniny, tak bude příští rok dost produktivní.

CZ SANCTUARY:JE NĚCO, CO BYS CHĚL PŘED KONCERTEM VZKÁZAT ČESKÝM POSLUCHAČŮM?

Frank Vollmann: Připravte se, protože už jsme na cestě, užijeme si skvělý Halloween! Takže nasaďte masky a přijďte se bavit!

CZ SANCTUARY: DÍKY ZA ROZHOVOR A TĚŠÍME SE NA VÁS.

Frank Vollmann: My také! Mějte se.


TelegramFrankFrankVollmann

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pravděpodobně nejraritnější setkání tohoto roku, který se vám na fesťáku s oběma pánama jen tak nepoštěstí (věřte, zkoušeli jsme to:) ..kdo nebyl, jako by nebyl!
Jedna, která nebyla, neb se nacházela na jiném kontinentě, toho velice želí.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.