Recenze Depressive Disorder – Insane For You DVD

Depressive_Disorder_-_Insane_For_You_DVD_cropOslavu desíti let fungování původně brněnské dvojice Depressive Disorder předcházel nečekaně plodný rok 2011. V květnu se kapela poprvé autorsky přihlásila ve čtyřčlenné sestavě se singlem „Insane“ a křest této události, která proběhla v klubu Favál, zaznamenala i v obrazové formě. Ta vyšla na konci loňského roku na prvním live DVD kapely „Insane For You“.

 

 

 

 

Depressive Disorder – Insane For You DVD
Vydavatel: Monopol rec. (www.monopolrecords.cz)

Myšlenka zaznamenat formu Depressive Disorder zrovna v loňském roce je nanejvýš správná.  Kapela se po personálních rošádách neobyčejně chytla, kvarteto nastartovalo jiskrnou vnitřní chemii, která je nejlépe zřetelná právě z koncertní podoby. A publikum, které Depresivce sleduje alespoň pár posledních let, to muselo zaznamenat. Sedmdesátiminutový koncert, který je na DVD „Insane For You“ zaznamenán, je bohatým průřezem tvorby od úplných začátků kapely. Vždyť trvalky Near To Death nebo Total Chaos můžeme najít už na úplně prvním demu „Near to Death“ z roku 2002!  Ovšem i ten co má skladby poctivě naposlouchané ve studiové podobě, dokonce i fanoušek, který má DD obšláplé v koncertním duu, bude během poslechu DVD otevírat pusu dokořán.

Čtveřice totiž některé skladby poměrně důrazně rozebrala na součástky a složila v tvaru, který našel uplatnění pro všechny členy formace. Ezeho kytara například dobře odsekává v On The Ground, Vénovy perkuse zase nakopávají už tak zběsilou Total Chaos v přídavku. Takových příkladů by mohlo být uvedeno mnohem více, ale to bych možná zbytečně odhaloval špeky, pro které se rozhodně vyplatí video pořídit. Obecně je třeba zhodnotit, že sound kapely je v současné době velmi živý, komplexní. Tam, kde dvojice tu a tam přeci jen v minulosti působila amatérštěji, dnes nabízí mnohem dospělejší zážitek. A také živelnější.



Depressive Disorder - trailer "Insane For You DVD"


Kapela má oddané publikum. Záznam koncertu z brněnského Faválu v určitých pasážích má až euforickou zpětnou vazbu a končí v nejlepším. Śestnáctipoložkový set je na DVD nabízen ve stereo podobě a nemá omezení co se týče kódování obrazového signálu. Jako bonusy pak na DVD najdete dva klipy. Zpracování TV Freak už bylo součástí alba „In Depth“, Insane je pak vyseknutím záznamu obsaženého na tomto videu. Zajímavějším spíš je rozhovor se všemi členy kapely, který je velmi obsáhlý, dotýká se historie Depressive Disorder, ale i současnosti kvarteta.

Celkově na mě působí „Insane For You“ jako sympatický počin kapely, která prožívá v současné době jeden z vrcholů svého snažení a směle nás může reprezentovat na žánrových akcích v zahraničí. Kéž jim i tohle DVD k nastoupené cestě dopomůže.

Hodnocení: 80%

 


Depressive Disorder - Insane

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.