Rozhovor Peterem Hookem (Joy Division/New Order)

hookysNebudeme lhát – z toho, že se nám podařilo udělat telefonický rozhovor s Peterem Hookem, basákem kultovních Joy Division a New Order, máme upřímnou radost. I vy si tak můžete na CZ Sanctuary přečíst, jaké je pro bývalého člena hrát po třiceti letech skladby Joy Division, jaké bylo vidět sám sebe v podání Joe Andersona ve filmu Control nebo proč Peter angažoval zrovna vokalistku Happy Mondays. Dočtete se ale i o rozpadu New Order, hraní s vlastním synem, návaznosti na gotickou scénu a Peterův názor na goths, o ukradeném náhrobku Iana Curtise, o současném revivalu postpunkových kapel a s kým by si Hooky i zahrál. A to samozřejmě není vše.

 

CZ SANCTUARY: AHOJ PETERE A DĚKUJEME, ŽE SIS NA NÁS UDĚLAL ČAS. A ZAČNEME ROVNOU ZHURTA A SKOČÍME ROVNÝMA NOHAMA DO PRVNÍ OTÁZKY. ASI JSI NA NÍ ODPOVÍDAL UŽ MNOHOKRÁT, ALE NEJDE SE NEZEPTAT – JAK SE CÍTÍŠ, KDYŽ HRAJEŠ TY STARÉ SKLADBY OD JOY DIVISION…?


Peter Hook: Ahoj, rádo se stalo. Hmm… jak se u toho cítím (smích). Musím přiznat, že jsem při tom ve skutečnosti velmi šťastný. To proto, že už je to tak strašně dlouho, co jsem je naposledy hrál a je prostě hezké mít je zpátky. Je to úplně divné – když jsem byl v New Order, všechno kolem Joy Division jsme tak nějak přirozeně zlehčovali, bagatelizovali. Teprve až když jsem z New Order odešel, začal jsem přemýšlet – proč jsme Joy Division vlastně nikdy nijak neoslavovali? Nikdy jsme neslavili rok, dva roky, pět let, deset let, patnáct let… to se mi prostě zdálo tak nějak špatně.

Takže když pak přišla příležitost oslavit alespoň třicet let, moc rád jsem se jí chopil. A všude, kde jsme byli, jsme se setkali s fantastickými reakcemi. Zahráli jsme dobře a stejně tak jsme byli i přijatí. A je hezké vidět, že lidi stále dokážou ocenit Tvou hudbu i to, co děláš. Kdyby ne, tak bych si teď hledal práci, no ne?

CZ SANCTUARY: JO, TO JE ASI PRAVDA. A CO VLASTNĚ BYLO PRVNÍ – NÁPAD UDĚLAT KONCERTY, NEBO DESKU?

Peter Hook: Jediný důvod, proč jsem se rozhodl udělat tu živou desku, byl, že Stephen Morris (bubeník Joy Division a New Order – pozn. Ez) pořád nadával a pomlouval Rowettu (původně R&B zpěvačka, vokalistka Happy Mondays a finalistka prvního britského X-Factoru – pozn. Ez), tak jsem si řekl, že udělám album a ukážu mu, jak dobrá ve skutečnosti je. Ten koncert byl k třicátému výročí Ianovy smrti. Byla to událost, kterou jsem chtěl uctít ve svém vlastním klubu The Factory a napadlo mne zahrát celé album „Unknown Pleasures“ tak, jak je.

CZ SANCTUARY: KROMĚ TÉHLE DESKY MÁŠ ALE VENKU I NOVĚJŠÍ EP. JAKÉ JSOU NA NĚJ REAKCE?

Peter Hook: Vypadá to velmi dobře! Sice je k disposici jenom ke stažení z webu Hacjendy, ale reakce jsou dobré, vypadá to, že se každému líbí. Samozřejmě, že na začátku bylo hodně kritiky, když jsme jako The Light začali oslavovat věci od Joy Division, ale když to pak kdokoliv kdekoliv slyší živě a vidí, že to děláme s duší, vášní a s respektem, myslím, že si ho to nakonec získá. Takže to ve skutečnosti jde fakt dobře.

CZ SANCTUARY: TO JE DOBŘE. ALE CHCI SE JEŠTĚ JEDNOU VRÁTIT K TÉ ROWETTĚ – BYL TO TEDY TVŮJ NÁPAD, PŘIZVAT JÍ? VÝSLEDEK ZNÍ TOTIŽ FANTASTICKY…

Peter Hook: Jo, to byl můj nápad, protože jsem původně vůbec nechtěl zpívat, jen hrát na basu. Oslovil jsem proto mnoho zpěvaček, aby se do toho zapojily, ale všechny se zalekly toho internetového kritizování a odmítly. Bály se. Rowetta byla jediná, kdo na to nakonec byl „dost chlap“, abych tak řekl – Rowetta má totiž obrovské koule….

CZ SANCTUARY: …NAKONEC ALE STEJNĚ ZPÍVÁŠ V KAPELE TY, A NA BASU HRAJE TVŮJ SYN…

Peter Hook: Jo, když jsem začal zpívat, zjistil jsem, že vlastně potřebuju někoho, kdo by místo mne hrál na basu. Můj syn se tedy mohl zdát jako poměrně jasná volba, ale ve skutečnosti nebyl. Zkušenosti na to nicméně měl, hrál pod různými pseudonymy s různými kapelami hlavně na různých charitativních akcích. A musím přiznat, že si vede velmi dobře a jsem na něj velmi hrdý.

CZ SANCTUARY: A PŘIVEDL JSI HO K HRANÍ TY? MÁ TVOU ŠKOLU? NEBO SI K BASE DOŠEL SÁM?

Peter Hook: On ve skutečnosti začal hrát v ještě mladším věku než já, když mu bylo asi tak čtrnáct. To já až když mi bylo jednadvacet. Ale vypadá to, že ho to fakt baví… a navíc není moc rodičů, kteří by přesně věděli, kde je zrovna teď jejich jednadvacetiletý syn, ne?

hooky2

CZ SANCTUARY: TO MÁŠ PRAVDU. PODÍVEJME SE TEĎ ALE MOŽNÁ TROCHU NETRADIČNĚ OD HUDBY A POVÍDEJME SI O FILMU. MÁM NA MYSLI JEDEN KONKRÉTNÍ SNÍMEK – „CONTROL“ OD ANTONA CORBIJNA. JAK SE TI LÍBIL TENHLE FILM O JOY DIVISION?

Peter Hook: My jsme byli do filmu „Control“ zapojeni ještě před Antonem, protože tvůrci scénáře za námi přišli v té úplně rané fázi. Ale měli jsme velikou radost, že do toho Anton šel, protože je to obrovský fanoušek Joy Division. Navíc nás zná tak dobře, je to takový perfekcionista a má tak úžasné filmařské oko, že jsme věděli, že si s tím poradí na výbornou. A taky že ano – odvedl fantastickou práci. Byl jsem velmi hrdý na to, co s tím filmem udělal, jak dobře zachytil naše charaktery. Možná až příliš dobře (smích). Bylo to sice trochu těžké, ale zároveň příjemné, sledovat ten film.

CZ SANCTUARY: A JAK SE TI KOMUNIKOVALO S JOE ANDERSONEM, KTERÝ HRÁL VE FILMU TEBE?

 

Peter Hook: Vůbec nijak, nikdy jsem ho nepotkal. Ale bylo to celkem divné, protože musím přiznat, že mne zachytil velmi dobře. Opět možná zase až trochu moc dobře. Chvílemi mi bylo až trapně… víš jak, vidíš tam najednou svůj charakter mnohem… správnější, než jaký doopravdy byl tehdy ve čtyřiadvaceti…

CZ SANCTUARY: PŘESTO TO ZNÍ, ŽE SE FILMU POMĚRNĚ PODAŘILO TREFIT REALITU…

Peter Hook: Ano, to určitě. Moc se mu povedlo zachytit ten pocit, atmosféru, prostředí té doby, až to bylo zvláštní. Jediné co, tak mi Ian Curtis přišel trochu moc hezký (smích).

CZ SANCTUARY: OKAY, TAK NECHME NA CHVILINKU JOY DIVISION SPÁT A POVÍDEJME SI O NĚČEM, CO UŽ JSI NAKOUSNUL – O ROZPADU NEW ORDER TOTIŽ KOLUJE VELKÉ MNOŽSTVÍ NEJRŮZNĚJŠÍCH FÁM, TAKŽE… CO SE VLASTNĚ STALO?

Peter Hook: (smích) To je trochu dlouhá historie na to, abychom se do ní tady teď pouštěli. Řekněme prostě, že jsem začínal mít pocit, že se duch a jistá výjimečnost z New Order vytratila. Proto jsme se, celkem právem, roku 2006 rozpadli. Ti zbývající tři dělají přesně to, co dělám teď já, což je oslavování hudby New Order. Až na to, že oni používají jméno New Order – a podle mého nejsou New Order a ani nikdy nebudou. Jsou asi tolik New Order jako já Joy Division.

CZ SANCTUARY: TAK TO ASI NENÍ PĚKNÉ TÉMA. OBRAŤME LIST – PŘED PÁR LETY V MÉDIÍCH PROBĚHLA ZPRÁVA, NĚKDO UKRADL NÁHROBNÍ KÁMEM IANA CURTISE. JE NĚJAKÝ VÝVOJ, NENAŠEL SE TŘEBA?

Peter Hook: Nenašel, Ian teď dostal nový. Ale já jsem si celkem jistý, že se někdo jednou ráno probudil s ukrutnou kocovinou a šíleným bincem na koberci.

CZ SANCTUARY: TO JE SMUTNÝ…

Peter Hook: Jo, je to ostuda. Ale snažím se to vidět z té vtipné stránky. Představ si, že se opiješ a ráno zjistíš, že jsi to udělal (smích). Další den by asi bylo hodně obtížné jít ten kámen vrátit, ne? Dokážu si tedy představit, že ta osoba, která ho má, by ho asi nemohla vrátit už jen čistě kvůli té ostudě.  Což je doopravdy velmi smutné… ale to je život. Chybovat je lidské.

 

Peter Hook And The Light Featuring Rowetta - Atmosphere

Peter Hook And The Light a Rowetta - Atmosphere


CZ SANCTUARY: TO JE TAKY PRAVDA… TAK ZASE ZA MUZIKOU – ČÍM SI VYSVĚTLUJEŠ SOUČASNÝ BOOM POSTPUNKOVÝCH KAPEL, KTERÉ SE HRDĚ HLÁSÍ K ODKAZU JOY DIVISION?

Peter Hook: (smích) To se snad ani nedá vysvětlit, ne? Já když jsem viděl, jak nadšeně byli zpět na scéně přijatí Stone Roses po svém znovuobnovení, musím říct, že mne to hodně překvapilo. Skoro jako kdyby neexistovala žádná nová hudba nebo co! Všechny ty staré party se vrací, což je prostě trochu divné, ne? Ale je to tím, že Stone Roses, stejně jako Joy Division, psali fantastickou hudbu, kterou dosud vlastně nikdo nepřekonal. A mnoho dobrých současných kapel se proto odkazuje k jejich vlivu. Je to tedy podle mého oprávněné, ty staré skupiny stále mají nějakou hodnověrnost.

Ale je to trochu obtížné, protože věc, kterou by sis přál nejvíc na světě, je někam se posouvat, být čerstvý, nový. A je pro mne, jako starého muzikanta, fakt zvláštní, že kolem sebe nevidím mnoho nové hudby, která by dokázala strčit do kapsy minulost. Všem těm punkovým kapelám z roku 1978 nebo 1979 či mnoha skupinám z osmdesátých prostě musíš přiznat, že dokázali minulost úplně zašlapat do země. A v dnešní době už prostě nevidíš moc kapel, které by měly ten samý potenciál a efekt.

CZ SANCTUARY: A EXISTUJÍ ASPOŇ NĚKTERÉ SOUČASNÉ SKUPINY, KTERÉ BY TĚ BAVILY? U KTERÝCH BYS TŘEBA CÍTIL PODOBNOU ENERGII JAKO U JOY DIVISION NEBO SE KTERÝMI BY SIS TŘEBA I DOKÁZAL PŘEDSTAVIT, ŽE BYS HRÁL?

Peter Hook: Jo, pořád je tu pár skvělých kapel, když se podíváš třeba na Elbow nebo Everything Everything z Manchesteru, The Ting Tings. Určitě existují i současné spolky, se kterými bych si s potěšením zahrál. Musím přiznat, že zrovna Elbow jsem velikým fanouškem … a vůbec formací z Manchesteru. Zdá se, že Manchester zrovna teď tak nějak ovládá anglickou hudební scénu. Takže ano, najdou se – a když vezmeš v potaz i kapely typu Coldplay nebo U2 – všechny tak trochu něco dluží Joy Division… 

Je prostě obtížné vymanit se z vlivu toho dědictví minulosti, ačkoliv já to nevidím jako problém. Myslím, že bys měl použít minulost k tomu, aby sis usnadnil budoucnost. Je to jako s The Light – taky někoho provokuje ten fakt, že oslavujeme Joy Division – stejně, jako to dělají „Bad Order“ nebo New Lieutenant (lehce urážlivá přesmyčka jmen kapel New Order a Bad Lieutenant – pozn. Ez) s materiálem New Order. A přitom to jen oživuje zájem o tuhle muziku. To je dobře… jsem pyšný na obě tyhle kapely – pořád jsem i velmi, velmi hrdý na New Order a jako kapelu ji miluju – i když už nutně nemiluju lidi v ní.

CZ SANCTUARY: TO MY TAKY TUHLE KAPELU RÁDI…

Peter Hook: Dobře! (smích) Teď na ně ale nechoďte, je to parta bastardů. (smích)

 

hooky3

CZ SANCTUARY: NO TAK TO SE DOSTÁVÁME DO ZAJÍMAVÝCH TÉMAT… RADĚJI OBRAŤME LIST. PROTOŽE TENHLE ROZHOVOR DĚLÁME PRO GOTICKÝ WEBZIN… UVĚDOMUJEŠ SI VLASTNĚ DOPAD, JAKÝ JOY DIVISION MĚLI NA GOTICKOU SCÉNU?

Peter Hook: Hudba Joy Division byla velmi intenzivní a velmi temná, takže tomu vlivu úplně rozumím. Ve skutečnosti jsem i velkým fanouškem gotické hudby. Myslím, že je to prostě další krok punku. A punková rebelie, třeba i v oblékání, byla vždycky velmi osvobozující a velmi podnětná. My třeba s The Light budeme hrát i na mnoha gotických festivalech – na Shadowplay, Nocturnal Culture Night a jiných – jen kvůli naší hudbě, což je fantastické. 

Zjistil jsem, že goths jsou velmi, velmi milí lidé. Jejich vzhled sice někdy může trochu zastrašovat, ale jsou doopravdy sympatičtí – a to není věc, kterou bys mohl říct o mnoha hudebních „kmenech“. A nejen o lidech mezi „kmeny“, ale i v životě obecně. Zjistil jsem, že lidé z gotické scény jsou velmi přátelští, velmi ochotní… a že se velmi rádi smějí, což je zajímavé! Používají makeup a šaty, které jsou velmi agresivní, jako jakýsi štít. Myslím, že jsou velmi milí a nejistí, a vším tím líčením, velkými botami a černou kůží se prostě jen chrání.

CZ SANCTUARY: TO JSI ŘEKL MOC PĚKNĚ. NAVÍC, KDY SE NA MNOHA MÍSTECH DOČTEŠ, ŽE PRÁVĚ JOY DIVISION BYLI VŮBEC POPRVÉ OZNAČENI POJMEM „GOTHIC“. I KDYŽ UŽ JSME ALE SLYŠELI I JINÉ A VĚROHODNÉ TEORIE, NEMŮŽEME SI NECHAT UJÍT TUHLE PŘÍLEŽITOST A KONEČNĚ SE PO TĚCH LETECH ZEPTAT PŘÍMO U ZDROJE – JE TO PRAVDA?

Peter Hook: Hmmm… to je zajímavé.  Když teď tu gothic hudbu posloucháš, najdeš tam spoustu temnoty a industriálních zvuků… ale určitě je pár kapel z té postpunkové doby, které bych tam zařadil. Třeba i Cure mají některé dost gotické skladby. Takže bych to „gothic“ označení pro Joy Division snesl. Proč, sakra, ne (smích).

CZ SANCTUARY: TO DÁVÁ SMYSL. NICMÉMĚ, KDYBYSTE BYLI PRVNÍ KAPELA, OZNAČENA SLOVEM „GOTHIC“, ASI BYS TO VĚDĚL. TAK SE JEŠTĚ PODÍVEJME DO BUDOUCNA – CO BUDE NOVÉHO U THE LIGHT? NECHYSTÁTE TŘEBA NOVOU DESKU?

Peter Hook: No, je tu taková varianta, že by Rowetta nazpívala tři věci z „Closer“, takže asi vyjde ještě jedno EP. Ale tyhle krátkostopé desky děláš jen proto, že Tě to baví. Bohužel, vzhledem k tomu všemu stahování přes internet z prodeje desek nevyděláš žádné peníze, takže je to spíš taková libůstka, abych tak řekl. Myslím, že Rowetta, i když s námi na turné živě nezpívá, odvedla skvělou práci na „Unknown Pleasures“, takže si myslím, že odvede i skvělou práci na skladbách z „Closer“.

No když máš kolem sebe tak skvělé muzikanty, je logické, že si pohráváš s myšlenkou udělat i nějaký svůj vlastní materiál – což já dělám. Uvidíme, kam se to ubere. Mne tedy hrozně moc baví hrát věci od Joy Division, ale bylo by asi hodně těžké propojit to s novým materiálem The Light. Dost by to zmátlo oslavu Joy Division, ne? Přesto cítím potřebu… vyjádřit se kreativně (smích). Nejsem si tedy moc jistý, co se vlastně stane.

CZ SANCTUARY: TAK SE NECHÁME PŘEKVAPIT. JEŠTĚ TEDY POSLEDNÍ OTÁZKU – CO PRO NÁS CHYSTÁŠ NA LABELU HACJENDA?


Peter Hook: To je zajímavé otázka – letos oslaví Hacjenda třicet let, takže budeme dělat výstavu, a pár umělců udělalo model Hacjendy, který budeme vystavovat jako součást květnových oslav. A Hacjenda Records bude vydávat kohokoliv, kdo se mi bude líbit. Takovým projektům rád pomůžu, jak jen budu moct, aby byli co nejvíce vystaveni na očích. Samozřejmě jim i vydám desky, s čímž jsem teď začal a je to hezké. 

Je hezké pomáhat novým kapelám, protože si myslím, že bychom je měli propagovat, udržet míč ve hře nebo … udržet kruh v pohybu, aby stará hudba pomáhala nové hudbě. A jsem velmi šťastný, že to můžu dělat. Takže všechno funguje, držte nám palce a všechno bude dobré.

CZ SANCTUARY: DĚKUJEME TI ZA TVŮJ ČAS… A JEŠTĚ JEDNA OTÁZKA, KTERÁ NÁS TEĎ NAPADLA – KDO TEDY VLASTNĚ BUDE ZPÍVAT NA TOM PRAŽSKÉM KONCERTĚ? TY NEBO NĚKDO JINÝ?

Peter Hook: Jen já, bohužel si nemůžeme dovolit s sebou vzít Rowettu. Můžete z toho obvinit ekonomickou krizi. Zkysnete tam se mnou (smích).

hooky4

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Prima rozhovor. Tak dneska v Lucerna Music Baru!

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.