Soumrak goths v Taškentu

UzbekistanV posledních měsících by se při pročítání tiskem mohlo zdát, že subkulturnímu puči v různých krajinách světa není zrovna přáno. V Indonésii tvrdě pacifikují číratce, v Rusku zavírají artpunkerky do pracovních lágrů a ve sledované Británii neubývá útoků na černooděnce. Lepší situace není ani v Uzbekistánu, do jehož hlavního města se dnes vypravíme za gotiky v překladu článku od agentury BBC. Ačkoliv je pro mizivou populaci uzbekistánských gotiků citovaným vzorem zejména mediálně oblíbený Marilyn Manson, otázku přežívání subkultur v nábožensky založených zemích nastínila autorka v jejich dokonale tvrdé realitě. 

 

 

Autor: Diloram Ibrahimova, Zdroj: BBC.com
Z originálu "The last goths of Tashkent" přeložil Paesant

Po znesvěcení hřbitova v Taškentu byla neprodleně obviněna skupina místních gotiků, dva z nich byli zatčeni. Členové této postupně ubývající komunity tvrdí, že podobné persekuce jich většinu nakonec donutí opustit zemi. 

Se svými na bílo nalíčenými tvářemi, pečlivě nastylovanýmii, na černo obarvenými vlasy a výraznými linkami kolem očí nejsou gotici zrovna typickým předobrazem převážně muslimského národa Uzbeků.Tato mladá subkultura má za sebou od devadesátých let pouze stručnou historii v ulicích hlavního města Taškent. 

Ani fascinace gotickým hororem, rozevlátou viktoriánskou módou a temnými, zasmušilými odstíny nebývá obvykle známkou příslušnosti k politickému disentu. Přesto místní gotici věří, že právě kvůli ní jsou v hledáčku autorit, které podle nich odmítají jakkoliv tolerovat alternativní životní styl. 

A tak, když došlo k nedávnému znesvěcení nejstaršího křesťanského hřbitova v Taškentu, policie okamžitě zatkla dva mladíky, kteří odpovídali škatulce "gotik". Sami členové této komunity ale výslovně odmítají, že by kdokoliv z jejich řad mohl mít něco společného s vandalismem na zmíněném botkinském hřbitově. Ten pochází z roku 1872 a mladí uzbekistánští gotici tvrdí, že je pro ně cenným místem posvátného klidu, romantické atmosféry s morbidním nádechemi - má tedy všechny aspekty, které vyhledávají.

"Ráda jsem chodila s kamarády těmi listnatými, stinnými alejemi hřbitova, pozorovali jsme stará sousoší, povídali si o gothic artu"
, říká Leticia, jedna ze zbývajících gotiček Taškentu. K náhrobkům máme respekt, smrt si dokonce romantizujeme", dodává.  

gothcem

Poničený hřbitov v Taškentu


Leticia je výrazná osmnáctiletá dívka, která se svými dlouhými černými šaty z kůže a velkým křížem na krku přitahuje nemalou pozornost. Ke gotice se dostala prostřednictvím studií v Polsku a díky své lásce ke klasické hudbě. Její otec, Němec, její životní volbu podporuje. Matka si už ale tak jistá není.

Sama Leticia má ale ve věci jasno "Být gotikem je moje životní cesta...Jednou jím jsi a zůstaneš na celý život", říká. 

Dodává, že by stěží napočítala na dvě stovky gotiků v celém Uzbekistánu, jehož populace se pohybuje kolem třiceti milionů obyvatel. Většinu z nich zná díky Facebooku, kde si její přátelé za příjmení přijali dodatek "Manson", jako poctu jejich americkému vzoru Marilynu Mansonovi. 

V jednom taškentském baru společně s potetovaným a opiercovaným přítelem Gotyou popisují intenzivní nátlak, který v těchto dnech pociťují díky celé sérii nebezpečně nabývajících předsudků vůči nim. Gotici se kdysi scházeli v jediném taškentském římskokatolickém kostele, kam mají nyní zapovězený vstup. Veškeré koncerty jejich oblíbené místní gothic kapely Festa Martyria byly od minulého roku zrušeny. Velkou měrou se jejich obavy týkají také obtěžování a narážek na veřejnosti, kterým musí díky svému oblečení čelit. Tvrdí také, že mnoho z nich je bezdůvodně zatýkáno.

FestaMartyria5

Leader kapely Festa Martyria – Frater Ardento

Podle nich je zatčení zmíněných gotiků za vandalismus na hřbitově vládním krokem k postupnému zákazu veškerého alternativního stylu mladých. Tlak je o to větší u dívek z muslimského prostředí, které se rozhodnou pro gotickou estetiku a přijmou její atributy jako jsou kříže nebo lebky. Probouzí tím na veřejnosti všeobecné pohoršení a místní média dokonce veřejnost podporují jako hlavní odpůrci alternativních kultur. Uzbekistán dokonce spustil kampaň bojující proti "nemravnosti" západní kultury ovlivňující mladou populaci a "poškozující národní hodnoty a tradice". Žánry jako rap, rock i heavy metal dostaly nálepku "nežádoucí hudby", zatímco jiné byly rovnou zcela zakázány. 

Ruská státní televize nedávno dokonce vysílala zprávu o tom, že se skupina gotiků podílela na kanibalismu. A protože mnoho Uzbeků ruskou televizi sleduje, podléhají jejímu vlivu. V posledních dvou letech se na jednom punkrockovém koncertu objevila skupina maskovaných policistů, sešikovali fanoušky do skupiny a zadrželi je takto na několik hodin. 

Samo BBC se pokoušelo s uzbekistánskými autoritami spojit, ovšem bezúspěšně. Na dotazy neodpovídají s odkazem na to, že BBC není akreditovanou agenturou na území Uzbekistánu. 

V jednom z klubů na okraji Taškentu se odehrává akce, která by v minulosti mohla přilákat na tři stovky účastníků, nyní však přitáhne stěží dvacet nebo třicet. Většina z nich uhýbá před fotoaparátem. "Proč se vláda snaží zakázat náš styl?", diví se jeden z přítomných, který si přeje zůstat v anonymitě.

Zakládající člen heavymetalové kapely The Rebels, který si říká Dilshold a sám pochází z muslimské rodiny, tvrdí, že je tlak ze strany autorit donutil nakonec k rozpadu. Někteří jeho přátelé už zemi opustili. Sám má také v plánu vyrazit za hranice za kurzem tvůrčího psaní. 

tashkent

Třídní momentka z Taškentu, autor: Chrischuepp

Boom alternativních mladých kultur přišel po pádu Sovětského svazu. Matka Gotyi mu kdysi vyprávěla, jak silně kosmopolitní kdysi Taškent býval, když se zde mísili Rusové, Arménci a Židé. Po rozpadu svazu ale mnoho z nich bylo díky narůstajícímu nacionalismu nuceno zemi opustit. Gotyovi bratři tenkrát byli fanoušky rockové hudby, tuhle lásku s nimi rád sdílel. Dokonce i jejich matka brala náušnice v uchu a rockovou image dobře. "Tenkrát tu bylo hodně gotiků, punkerů, satanistů a rockerů", říká posmutněle Gotya.

Uzbekistán se pro subkultury zdá být víc než nehostinným prostředím, a tak Leticia i Gotya oba přemýšlí nad emigrováním do jiné země, například Ruska nebo Polska. Což pro zemi, která se tak značně snaží v poslední době zatraktivnět v očích západu není zrovna dobrou vizitkou.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

pokud někdo dává za příklad ty prasata z pussy riot - http://goo.gl/kcu5y <br />doufám že tyhle v tom lochu zhnijí, špína.<br /><br />to nemá žádnou spojitost s alternativnem a proto nechápu co to dělá v článku
Throbbing Gristle teda taky tim padem nemaji nic spolecnyho s alternativou? :) Nebo takovy Vienna Aktionists? :D
Pravděpodobně na rozdíl od prezidenta ČR a dalších ultrakonzervativců (plus aktivně spolupracujících pravicových radikálů) přehlíželi nebezpečné jevy "jako jsou radikální feminismus, ekologismus, sociální inženýrství, homosexualismus, NGOgoismus, antiamerikanismus, politická korektnost a multikulturalismus" :D <br />[url]http://euportal.parlamentnilisty.cz/ShowContent.aspx?id=2[/url]<br />V Organic.ově demagogii se do škatulky "špína" vejde kde kdo ;-) Čistotu a pořádek si může každý dle libosti udržovat v domácnosti nebo na pracovišti :D Do kultury prosím necpat. A do týhle subkultury už vůbec.<br />[url]http://www.youtube.com/watch?v=3bkddbW2wIk[/url]
Ano, nacismus, zpivani o znasilneni, nasili vuci zenam, masovych vrazdach, zneuzivani deti, pouzivani vykalu, spermat a moci na zivych show, sebeposkozovani, to vsechno je OK, ale beda jak nekdo nekde na fotkach soulozi, to je zle :D
Spis Organic jednoduse poukazal ze ta medii budovana image "punkovych hrdinek" ma ponekud trhliny...
přesně tak
[quote name="BeoWulf"]Spis Organic jednoduse poukazal ze ta medii budovana image "punkovych hrdinek" ma ponekud trhliny...[/quote]<br /><br />a jaký trhliny konkrétně myslíš? nechápu..
Tak Tak......bláznivý riotky..
každá z nich má "trhlinu" jinak by nemohly souložit :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.