Rozhovor s Mattiasem z vydatelství CCP

Label_manager_Mattias_Anger_foto_Magnus_Eklund_sI když se neustále mluví o totálním propadu prodeje hudebních nosičů a postupném uvadání labelů, i v současnosti se najdou ti, kteří jdou proti proudu. Jedním takovým je i Mattias Anger, který si loni založil úspěšné vydavatelství Complete Control Productions. Na tom vydává zajímavé kapely jako The Pain Machinery nebo Severe Illusion. Co ho k tomu vedlo, jak se mu daří, jakou šanci u CCP mají české a slovenské kapely a co pro to mají dělat, v jakém stavu je skandinávská EBM scéna a spoustu dalších zajímavostí se dozvíte z následujícího rozhovoru.

 

CZ SANCTUARY: AHOJ MATTIASI, ZAČNĚME ZHURTA – ČÍ TO BYL NÁPAD, ZALOŽIT SI V TĚCHTO DOBÁCH MIZERNÝCH PRODEJŮ DESEK VLASTNÍ VYDAVATELSTVÍ?

Mattias Anger:
No, v podstatě to byl můj nápad. Spousta z mých kamarádů totiž hraje po různých kapelách, takže vím, jak těžce musí skupiny bojovat, aby oslovily nové publikum. Chtěl jsem nějakým způsobem přispět scéně a pomoci kapelám. A protože sám hudbu nedělám, musel jsem si najít jiná způsob. Spojil jsem se se svými dobrými přáteli Andersem a Jonasem z The Pain Machinery i jejich manažerem Micke Lundgrenem a rozhodli jsme se spolu rozjet vlastní vydavatelství. A to, že začínáš v dobách nízkých prodejů desek, tě jenom nutí k tomu vidět věci v jiném světle a být kreativní.

CZ SANCTUARY: JAKÉ JE TEDY HUDEBNÍ ZAMĚŘENÍ COMPLETE CONTROL PRODUCTIONS?

Mattias Anger:
Jako vydavatelství chceme vydávat post punk té nejvyšší kvality i tvrdou, rytmickou elektroniku. A taky se při tom pobavit. Náš cíl jako produkční společnosti je růst a rozvíjet nové oblasti v produkování hudby, propagace, domlouvání koncertů a managementu. Pomalu jsme začali s těmito „dodatečnými“ aktivitami, ale musíme postupovat krůček po krůčku. Vždycky se budeme soustředit hlavně na tu vydavatelskou činnost. 

CZ SANCTUARY: A NEMĚLO ZALOŽENÍ VAŠEHO VYDAVATELSTVÍ TAKY TAK TROCHU SOUVISLOST S TÍM, ŽE TO ZABALILY TAKOVÉ LABELY JAKO ENERGY NEBO TATRA RECORDS?

Mattias Anger:
Ne, to bych vůbec neřekl. My jsme se do toho chtěli pustit tak či tak a pro nás osobně bylo tohle načasování správné. Navíc The Pain Machinery tehdy měli hotový nový materiál, takže se to skvěle sešlo. Tenhle proces byl tedy řízený pouze námi samotnými a našimi cíly.

CZ SANCTUARY: JAKÁ KRITÉRIA JSOU PRO VÁS DŮLEŽITÁ, ABYSTE SI VYBRALI NĚJAKOU KAPELU DO LABELU? SOUSTŘEDÍTE SE JENOM NA PROJEKTY ZE SKANDINÁVIE, NEBO BY MĚLA ŠANCI TŘEBA I NĚJAKÁ SKUPINA Z ČESKÉ NEBO SLOVENSKÉ REPUBLIKY?

Mattias Anger:
Nejdůležitější je, aby si kapela důsledně a dlouhodobě držela vysokou úroveň kvality. Skupina taky musí být „připravená“ z hlediska vlastního obecenstva a propojení na sítích. A v neposlední řadě musí zapadat do světa Complete Control Productions. Nikdy bychom například nevybrali kapelu, kterou skupiny z naší soupisky nesnáší.  To by bylo kontraproduktivní a muzikanti by tak prostě jenom „byli u labelu“ místo toho, aby se sami snažili pracovat na společných cílech. 

Navzdory faktu, že je většina našich formací ze Švédska, máme i první vlaštovky ze zahraničí. Třeba Arzt+Pfusch  z našeho sousedního Dánska nebo Organic z Belgie, kterým letos na podzim vydáme jejich debutové album „Under Your Carbon Constellation”.  Takže česká nebo slovenská kapela na CCP? Proč ne, pokud se něco zajímavého objeví.



The Pain Machinery - Hard Cash 


CZ SANCTUARY: JE PRO VÁS DŮLEŽITÉ, ABY „VAŠE“ KAPELY HRÁLY I ŽIVĚ?

Mattias Anger:
ANO! Podle mého se hudba dá nejlépe prožit živě. Tam je totiž ten pravý prostor pro tvou interakci se svým publikem a hudba ožívá v něco jiného. A taky je samozřejmě důležité mít šanci prodat svoje desky a merchandise přímo svému obecenstvu a být mezi lidmi.

CZ SANCTUARY: JAK JSI SPOKOJENÝ S REAKCEMI SCÉNY AN DESKY Z DÍLY COMPLETE CONTROL PRODUCTIONS?

Mattias Anger:
Jsem velmi hrdý na to, čeho se nám podařilo dosáhnout, co jsme dokázali a kolik lidí se nám za tak krátkou dobu podařilo oslovit. Mám nesmírnou radost ze všech těch skvělých recenzí, které naše alba dostávají. Ale spokojený?  Ne. Pořád chci víc. Chci dělat věci stále lépe a pokračovat ve vývoji a rozvoji tohoto vydavatelství.

CZ SANCTUARY: V JAKÉM STAVU JE VLASTNĚ TEĎ SKANDINÁVSKÁ EBM SCÉNA?

Mattias Anger:
Rozdělená, řekl bych. Je tu spousta dobrých skandinávských kapel, ale nemáme tu jednotnou skandinávskou scénu.

CZ SANCTUARY: MŮŽEŠ NÁM TROCHU PŘEDSTAVIT NEJNOVĚJŠÍ PŘÍRŮSTKY DO VAŠEHO VYDAVATELSKÉHO KATALOGU?

Mattias Anger:
Jasně. Nejčerstvějším z nich je vynikající nová deska od The Pain Machinery  “Restart” – jejich zatím nejlepší počin. Album vydáváme na vinylu a taky digitálně ke stažení, chystáme ale i edici na kazetách – žádné CD! Album je limitováno 300 ručně číslovanými kopiemi na vysoce kvalitním 180gramovém vinylu. A první stovka je navíc na průzračném modrém vinylu, už mi jich zbylo jen pár. To album je prostě skvělé, kapela si na ní z hlediska produkce zvedla laťku o pěkných pár stupínků.

CZ SANCTUARY: VAŠE VYDAVATELSTVÍ MĚLO I SPECIÁLNÍ PARTY V POLSKU. CO TO BYLO ZA VEČÍREK A JAK SE TO POVEDLO?

Mattias Anger:
Jo, to bylo k vydání nové desky „Feed The Fire“ od Guilt Trip. Kalle, který je napůl Polák, dostal nabídku zahrát ve Varšavě, tudíž jsme se rozhodli udělat křest tam. A tak celé CCP jelo na jih do Varšavy, tři kapely pěkně pohromadě – Guilt Trip, The Pain Machinery a Severe Illusion. A ještě tam hrála polská kapela Synchropath. Klub by vážně super a kapely odehrály vážně dobré koncerty. Návštěvníků by sice mohlo být víc, ale i tak jsme si to moc užili.

ccplogo

CZ SANCTUARY: A CO TEDY CHYSTÁTE V BUDOUCNU?

Mattias Anger:
No, další nahrávkou bude debut Organic s názvem „Under Your Carbon Constellation”, který vyjde jako 12skladbové CD a jako dvojdeska na 180gramovém vinylu, kde bude 16 písní. Křty proběhnou jak ve Stockholmu, tak v Bruselu.

Taky tvrdě pracujeme na chystané CCP kompilaci, která by se měla dostat na svět někdy koncem podzimu. Na té najdete nové a unikátní skladby od všech umělců z CCP a našich oblíbených kapel jako NTRSN, Portion Control, Solvent, Agent Side Grinder, Ike Yard, Petra Flurr+Modernista, čili to bude slušně vražedná kompilace.  A taky chystáme velkou party k oslavě fungování dvou let, která by se měla konat v březnu 2013 kolem data vydání naší první desky.

Kromě toho ale máme v rukávu dál dalších překvapení, ale ty si zatím necháme pro sebe.

CZ SANCTUARY: OKAY, NECHÁME SE PŘEKVAPIT. DÍKY ZA ROZHOVOR A AŤ SE VYDAVATELSTVÍ DAŘÍ!

Mattias Anger:
Díky!

Label_manager_Mattias_Anger_foto_Magnus_Eklund_800

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.