Rozhovor s Project Pitchfork

pp_peter_sUž za devět dní uvidíme v Praze německou elektronickou legendu Project Pitchfork. Co teď kapela dělá, jak vymýšlí nové skladby, jaké podmínky jsou potřeba pro novou desku Janses Spilles, co si myslí o konci světa roku 2012 a co na to Mayové, jestli pracuje spíš ve dne/v noci, proč vyhodili kytaristu, kdo je v kapele diktátor a mnoho dalších zajímavostí (včetně dost osobních) se dočtete v rozhovoru s vtipným frontmanem, vyzbrojeným neuvěřitelným nadhledem, Peterem Spillesem. A pár slov nám řekl i Jürgen Jansen.

 

CZ SANCTUARY: AHOJ PETERE, JAK SE TI DAŘÍ? ALE VÍŠ CO – PŘESKOČME FORMALITY… CHCI SE TOTIŽ ROVNOU ZEPTAT NA PRVNÍ OTÁZKU – PROČ TO DŘÍV TAK DLOUHO TRVALO, NEŽ JSTE NĚCO VYDALI, A TEĎ SYPEŠ JEDNU DESKU ZA DRUHOU…?

Peter Spilles:
(záchvat smíchu) Dobrý! No, je to proto, že jsme s Project Pitchfork i se Santa Hates You u vydavatelství Trisol, takže mám spoustu času. To je ten důvod, proč to teď jde relativně rychle. Ačkoliv když tak o tom přemýšlím – na to, že jsem muzikant na plný úvazek, to vlastně jde celkem pomalu (smích).

CZ SANCTUARY: TO ZNAMENÁ, ŽE PŘED OBDOBÍM TRISOLU PRO TEBE BYLO O TOLIK OBTÍŽNĚJŠÍ DĚLAT MUZIKU?

Peter Spilles:
Určitě ano, protože se o všechny ty věci kolem CDčka, jako je třeba lisování, tisk bookletů a podobně, musíš starat sám. A to je spousta práce, která zabere hodně času.

CZ SANCTUARY: PŘED TŘEMI LETY JSME SE BAVILI O ZNOVUVYDÁNÍ NĚKTERÝCH STARÝCH ŽIVÝCH KONCERTŮ Z VIDEOKAZET, ALE TŘEBA SHOW Z OBDOBÍ „DAIMONION“ CHYBÍ. PROČPAK TO?

Peter Spilles:
To je trochu složité (smích). Jde o to, že práva z tohohle období vydávání živáků u Warner Music doteď patří Warneru. Nicméně jsme s nimi v jednání. Ale i tak je to hodně obtížné znovu všechny tyhle videomateriály skládat dohromady. A není to ani práce, která by mne moc bavila (smích). Takže možná pak vydáme něco ke třicetiletému výročí nebo tak něco (smích).



Project Pitchfork – Alpha Omega (live DVD 2003) 

CZ SANCTUARY: A KDYŽ JSME U TĚCH KONCERTNÍCH ZÁZNAMŮ, OD VAŠEHO ZATÍM POSLEDNÍHO ŽIVÉHO DVD UŽ TAKY UTEKLO OSM LET. NECHYSTÁTE SE ZASE NĚCO NATOČIT? MOŽNÁ BY TO PRO TEBE NEBYLO TAK NÁROČNÉ…

Peter Spilles
: Ne. Upřímně řečeno, já na živá DVD moc nejsem. Jsem zastánce myšlenky: „Když to chcete živě, přijďte na koncert! Proč sledovat pořád dokola nějaká stará vystoupení?“ A taky je to samozřejmě z pohledu umělce spousta nezajímavé práce.

CZ SANCTUARY: TO JE PRAVDA, ALE NA DRUHOU STRANU NE PRO VŠECHNY FANOUŠKY JE SNADNÉ DOSTAT SE NA VÁS KONCERT. OSTATNĚ TŘEBA I Z ČESKÉ REPUBLIKY…

 

Peter Spilles: … a o kolik je to pak pro ně větší zážitek, když už se na koncert konečně dostanou… (smích). Ne pardon…

CZ SANCTUARY: NO, NĚCO NA TOM JE. TAK OTOČME LIST. ZA POSLEDNÍ TŘI ROKY JSI NATOČIL HODNĚ KLIPŮ… MÁM POCIT, ŽE TO BYLO SNAD I SE STEJNOU SKUPINOU LIDÍ, ŽE?

Peter Spilles:
Většinou ano, záleží na situaci – s Pitchforkem ano, v obou případech to bylo s The Silent View a máme štěstí, že s nimi můžeme pracovat. Jsou velmi talentovaní a tak mám radost, že se mi je podařilo přesvědčit k tomu, aby nám natočili klip.

CZ SANCTUARY: A KDE JSI JE VLASTNĚ NAŠEL?

Peter Spilles:
Oni nejdřív pro Project Pitchfork dělali promofotky, a protože se mi líbily a bavil mne styl The Silent View, pokračovali jsme v té spolupráci dál. Ani nevím, jak jsme se poznali… myslím, že někdy po koncertě, podíval jsem se na jejich stránky… a bylo to.  Snadné (smích).



 Project Pitchfork - Lament


CZ SANCTUARY: TY SE TEĎ, PETERE, ZAMĚŘUJEŠ HLAVNĚ NA TVRDOU ELEKTRONIKU, ALE NEUVAŽOVAL JSI NĚKDY O TOM VYDAT SE TŘEBA ZASE SMĚREM TVÝCH BÝVALÝCH PROJEKTŮ AURORA SUTRA NEBO JANSEN SPILLES?

Peter Spilles
: Jak je to vlastně dávno? Deset let? Patnáct?

Jürgen Jansen: Devatenáct…

Peter Spilles: Vida… no, každopádně uvažujeme o tom, že je pomalu na čase vydat druhé album…možná k těm dvaceti letům…

CZ SANCTUARY: SLIBUJEŠ?

Peter Spilles:
Já o nikdy nic neslibuju… ale je pravdou, že jsme to plánovali a možná to i uděláme.

CZ SANCTUARY: TAKŽE UŽ MÁTE NĚJAKÉ NÁPADY NEBO SKLADBY…?

Peter Spilles:
Ne, vůbec. Ale je u Jansen Spilles je taková zvláštní, vtipná okolnost. Vždycky jsme dělání desky spojovali s cestováním a pronajímáním slušných domů nebo zámků (smích). Takže nejdřív musíme najít nějaký vhodný zámek k pronajmutí (smích). Nejspíš s množstvím vířivek, bazénů a tak. A až to najdeme, můžeme nahrát nové Jansen Spilles album…

CZ SANCTUARY: MALINKO ZVÁŽNÍME – CHCEME TADY ZA VŠECHNY ČESKÉ FANOUŠKY PROJECT PITCHFORK POPŘÁT DIRKOVI HODNĚ SÍLY DO JEHO BOJE S ALKOHOLISMEM A NAPADÁ MNE – JE NĚCO NOVÉHO OHLEDNĚ JEHO PROJEKTU THE SHIKARA SAINTS?

Peter Spilles:
Ne, v tomhle směru se vůbec nic neděje.

project_pitchfork


CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSME U TÉ KAPELY – POSLEDNÍ TŘI CDČKA JSI NAPSAL ÚPLNĚ SÁM. CO POTOM S TĚMI TVÝMI SKLADBAMI DĚLÁ ZBYTEK SKUPINY?

Peter Spilles:
Je to velmi jednoduché – zeptej se Jürgena (smích).

Jürgen Jansen: Moc jiných možností stejně nemáme, co? (smích)

CZ SANCTUARY: TAKŽE, JÜRGENE, CO TY DĚLÁŠ S TĚMI PÍSNĚMI? JEN JE PŘIPRAVUJEŠ NA ŽIVOU PREZENTACI?

Jürgen Jansen:
Jo, tak trochu. Je to většinou tak, že sice ty písně přímo nepíšeme, ale Peter se nás ptá na náš názor a tak.

CZ SANCTUARY: TAKŽE NEJSI ZAS TAKOVÝ DIKTÁTOR, PETERE…

Peter Spilles:
Ano, to jsem, ale každý má možnost psát a já všechny nové skladby nebo nápady vítám! Pak už se to jen zmasteruje (smích). Ale není to tak, že by ostatní nemohli dělat vlastní písně, jenom se to neděje. Ale třeba se to v budoucnu zase změní.

CZ SANCTUARY: A MÁŠ UŽ, JÜRGENE, TŘEBA PŘICHYSTANÉ NĚJAKÉ PÍSNĚ NA NOVOU DESKU PROJECT PITCHFORK...?

Jürgen Jansen:
Ne, zatím nemáme nikdo nic napsané. Nikdy jsme to nedělali tak, že bychom třeba pět let psali písně a potom se rozhodli, které použijeme. Většinou je to proces, kdy se začne psát, a pak je to vlastně celkem rychlé. Je to spíš o momentu, nápadu a tak. 

Peter Spilles: Jo, tak je to lepší. Díky tomu se pak celá deska sjednotí, spojí, namísto toho, aby to byla jen nějaké sbírka skladeb složených za posledních pět let.  Píšu skladby pro CD a mám na to velmi efektivní stylem – blbosti jdou rovnou do koše. Díky tomu tedy dokážu napsat jenom ty skladby, které i dokončím, které nazpívám a které se objeví i na desce.  Prostě nedodělávám písně, které nepoužiju – je to velmi snadné.

pp_peter


CZ SANCTUARY:  A KDYŽ UŽ JDEŠ DO STUDIA, MÁŠ JASNOU PŘEDSTAVU O TOM, JESTLI TEN NÁPAD BUDE PRO PROJECT PITCHFORK, NEBO JINÝ PROJEKT?

Peter Spilles:
Když už jdu do studia, přesně vím, na jaké hudbě nebo projektu pracuju. A tak z toho vyleze buď píseň pro Project Pitchfork, nebo pro jiný projekt. Tyhle věci nemíchám. Není to tak, že bych jeden den psal pro Pitchfork a další den pro něco jiného. Vždycky jsou to období, která jsou plně vyhrazena buď jen Pitchfork, Santa Hates You nebo Imatem.

CZ SANCTUARY: KDYŽ UŽ JSI ZMÍNIL IMATEM, JE U NICH NĚCO NOVÉHO?

Peter Spilles:
Tenhle projekt je hodně závislý na dalších zpěvácích a je hodně obtížné najít místo v diáři, kdy mají čas oni i já, nikdo z nás není na turné a tak. Určitě ale plánuju novou desku, ačkoliv zatím nemám vůbec nic hotového – takže nemám ani co bych ukázal nebo o tom řekl (smích).

CZ SANCTUARY: TAKŽE PÁR SKLADEB JE, JEN ČEKÁŠ NA ZPĚVÁKY…

Peter Spilles:
Ano, přesně tak.

CZ SANCTUARY: MINULÝ ROK JSTE ZE SESTAVY PROPUSTILI KYTARISTU. ZNAMENÁ TO, ŽE UŽ KYTARA VE VAŠÍ HUDBĚ NEMÁ MÍSTO?

Peter Spilles:
Upřímně – vyhodil jsem no, protože až příliš dlouhou dobu neposlouchal, co mu říkám. Dělal si na pódiu to co chtěl, a to se mi nelíbilo.

CZ SANCTUARY:... JASNĚ, DIKTÁTOR…

Peter Spilles:
Ne, to ne, ale když po někom chceš, abys hrál doprovodnou kytaru, a on přitom cpe do každičké písně úplně nesmyslné a nehodící se kytarové sólo… A takhle to dělal rok, takže si myslím, že ode mne bylo vlastně velmi mírné, že jsem ho vyrazil až za tak dlouho (smích).

 


Project Pitchfork - Timekiller (živě na Zita Rock 2011) 

CZ SANCTUARY: A JSI TEN TYP MUZIKANTA, KTERÝ RADĚJI SKLÁDÁ VE DNE, NEBO V NOCI?

Peter Spilles:
To se mění. Někdy pracuju jenom za dne a jindy zase jenom v noci. Mívám takové fáze. A mění se to taky v průběhu ročních období, kdy se přepínám mezi tím celodenním a celonočním provozem.

CZ SANCTUARY: TAKŽE BY SE TŘEBA CDČKA PROJECT PITCHFORK DALA ROZDĚLIT NA „DENNÍ“ A „NOČNÍ“?


Peter Spilles:
Ne, takhle se to zase rozdělit nedá.

CZ SANCTUARY: TEĎ JE NAŠE OBLÍBENÁ OTÁZKA – CO TY A ROK 2012? JAKÝ MÁŠ NÁZOR NA APOKALYPTICKÁ PROROCTVÍ?

Peter Spilles:
Pro mě je to úplně jasné. Pokud má naše civilizace vyhynout, zbude strašně moc zbytečně vytištěných kalendářů. V některých tiskárnách už totiž chystají kalendáře pro rok 2015 a dál (smích). Nebo skončí svět v roce 2015, protože na něj ještě nejsou vytištěné kalendáře? 

Na druhou stranu všichni, kteří opravdu mají povědomí o mayském kalendáři, vědí, že on prostě jen začíná znovu. Takže je tak trochu hloupé myslet si, že svět skončí.

CZ SANCTUARY: PTÁME SE I PROTO, ŽE KDYŽ JSME DĚLALI ROZHOVOR S JAZEM COLEMANEM Z KILLING JOKE, ŘÍKAL, ŽE BYLO TŘEBA NĚCO ZMĚNIT PRO CHOD SVĚTA…

Peter Spilles:
… jo, zvlášť pro Maye – A prošvihli to (záchvat smíchu).

projectpitchfork09spilles

CZ SANCTUARY: OKAY, TAK POJĎME NA OTÁZKY NAŠICH ČTENÁŘŮ. PRVNÍ Z NICH JE, JAK VYPADÁ TVŮJ BĚŽNÝ DEN, KDYŽ ZROVNA NEJSI NA TURNÉ?

Peter Spilles:
Hmmm… Jsem umělec, budím se kolem poledne, protože většinou dost ponocuju. Pak si dám snídani, zkontroluju e-maily, internet, a když je to opravdu obyčejný den, jdu se podívat po akci na bio potraviny a nakoupím si. No a potom, když mám chuť, jdu do studia a napíšu nějaké skladby… anebo taky ne. A když ne, tak si třeba něco chvilku zahraju na Playstationu nebo tak něco.

CZ SANCTUARY: TAKŽE RÁD HRAJEŠ HRY. A MÁŠ JEŠTĚ NĚJAKÉ DALŠÍ KONÍČKY?

Peter Spilles:
Třeba hudbu… (záchvat smíchu).

CZ SANCTUARY: ALE NEŘÍKEJ… MY MYSLELI SPÍŠ NĚCO JAKO SPORT NEBO CESTOVÁNÍ…

Peter Spilles:
Jo, to se mi všechno spojuje v muzice – cestování je součást hudby, sport – ten máme na pódiu – a tak.  (smích)

CZ SANCTUARY: PAK TU MÁME TAKOVÝ OSOBNÍ DOTAZ – KOLIK TI VLASTNĚ JE?

Peter Spilles:
Ó… okay, teď je mi 42.

CZ SANCTUARY: A TAKY NAŠE ČTENÁŘE ZAJÍMALO, JESTLI MÁŠ DĚTI…

Peter Spilles: Nemám.

CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK TEĎ ZASE NAJEDEME TROCHU NA SERIÓZNÍ TÓN – CO OD VÁS, PÁNOVÉ, MŮŽEME V NEJBLIŽŠÍ BUDOUCNOSTI ČEKAT?

Peter Spilles:
No, už jsme se tu zmínili o plánech s Jansen Spilles, na začátku příštího roku asi vyjde nové album Project Pitchfork, letos vyšla nová deska Santa Hates You, takže zbývá ještě něco nového od Imatem, ale to bude až na přelomu roku 2013/2014…

CZ SANCTUARY: … POKUD TEDY NEPŘIJDE TA APOKALYPSA…

Peter Spilles:
Nepřijde.

CZ SANCTUARY: A CO TY, JÜRGENE?

Jürgen Jansen:
Já to mám úplně stejně. Začít pracovat na nové desce a dělat všechno, co děláme.

projectpitchfork09b

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Díky za super rozhovor.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.