Ohlédnutí za rokem 2013 – část druhá

DOhlednuti2013bruhý a poslední díl našeho ohlédnutí za rokem 2013, tentokrát se zástupci smeček Hocico, Whispers in the Shadow, Aesthetic Perfection, Mono Inc., Reactor 7x, Soviet Soviet, Nine Seconds, Sweet Ermengarde, zasloužilým britským DJem De'Athem,  z českých pak přišly názory od Tear, Depressive Disorder a Tongue. Všechny odpovědi najdete přímo tady.







Na začátek si ještě zopakujeme otázky, na které jsme se ptali:

1. Jaké hudební nahrávky Tě v minulém roce zaujaly?
2. Jaké živé koncerty nebo parties považuješ za nejvydařenější v loňském roce?
3. Co považuješ za největší průšvih/zklamání uplynulého roku?
4. Jaké je Tvé (hudební) očekávání do roku 2014?



erkhocicoErk Aicrag (Hocico)   


1) Musím zmínit dvě – „Infestissumam“ od Ghost a „Weapon“ od Skinny Puppy.

2) William Control na Whitby festivalu.

3) Nic, na co bych si teď vzpomněl. Většinou se vyhnu zklamání tím, že neposlouchám hudbu, která se mi nelíbí.

4) Doufám, že přiletí mimozemštani a přinesou nám nějakou novou zajímavou hudbu.



Ashley Dayour (Whispers in the Shadow, The Devil & The Universe)Ashley


1) Těžká otázka, protože 2013 byl dobrý rok na hudbu, ale nejspíš Anna von Hausswolff „Ceremony“. A hned na druhém místě by musela být deska "The Next Day" od Davida Bowieho.

2) Taky Anna von Hausswolff ve Vídni – velmi temný, intenzivní, ale také občerstvující a neokázalý koncert.  

3) Nová deska od The Mission je urážka. Měl jsem od ní opravdu vysoká očekávání – původní sestava, Dave Alan jako producent a tak dále… ale bylo to veliké zklamání.

4) Jak jsem řekl, myslím, že rok 2013 byl na hudbu opravdu dobrý a téměř všechny mé oblíbené kapely vydaly desky, takže moc nevím, co se může stát roku 2014. Ale budou to určitě nová alba jak od Whispers in the Shadow, tak od The Devil & The Universe. Takže to vypadá, že to pro mne osobně bude celkem rušný rok.  

danielgravesDaniel Graves (Aesthetic Perfection)

1) Lorde – „Pure Heroine“. Pro mě absolutně nejlepší deska roku 2013. Úžasný zpěv, úžasné texty, úžasná produkce. A to všechno od 16leté holky z Nového Zélandu! Kvůli ní mám chuť se zároveň na všechno vykašlat a zároveň se mnohem víc snažit!

2) Poprvé po letech jsem si koupil lístek na koncert. Byli to CHVRCHES v Henry Fonda Theater v Los Angeles. Ta holka je fantastická zpěvačka a jejich přístup k electropopu je skoro dokonalý.

3) Naučil jsem se mít nulová očekávání. Cesty, které si mí oblíbení umělci vybírají, nebudou vždycky ty, které by si od nich člověk představoval, ale je to jejich cesta. A navíc, vždycky je co poslouchat jiného.

4) Nové album "'Til Death" od Aesthetic Perfection, které vyjde v únoru. Jsem si jistej, že ho všichni budete kurva nesnášet.

Katha Mia (Mono Inc.)kathamia

1) Ve skutečnosti je pro mne nejzajímavější deskou minulého roku naše album „Nimmermehr“. To nemá vyznít arogantně nebo narcisticky! Pro nás tahle deska znamenala spoustu práce, spoustu emocí a veliký časový výdej. Kvůli úspěchu alba a následujícímu turné jsme žili uplynulé měsíce v úplně jiném světě, takže se musím přiznat, že díky vzrušujícím časům s Mono Inc. vám vlastně nemůžu říct moc o ostatních deskách roku 2013 :-). Ale jednu kapelu zmínit musím. Jen týden poté, co se naše deska umístila na třetím místě německé hitparády, zabrali naši přátelé Saltatio Mortis se svým úžasným albem první příčku!

2) Nejlepší koncert, který jsem loni viděla, byli asi Rammstein. Ale oni jsou to vlastně vždycky Rammstein. Žádná jiná kapela mne živě nefascinuje tolik. Myslím, že je to směsí skvělé hudby, sehrané kapely a jakéhosi divadla. Proto pro mne bylo velkým potěšením zahrát si s těmahle klukama na Greenfield festivalu v Interlaken.  

3) Myslím si, že život je příliš krátký, takže jsem se rozhodla trávit své dny s hudbou, která se mi líbí. Tak se mi loni žádné hudební zklamání nedostalo do uší.  

4) Těším se na další neuvěřitelný rok se svou milovanou rodinou Mono Inc. Loňský rok byl plný fascinujících dní (nebo spíš noci ;)) a vždycky si pak říkáme: teď potřebujeme čas se trochu uklidnit a obnovit síly. Ale věci se nikdy nevyvíjejí tak, jak čekáš, takže se už teď nemůžu dočkat, až budu zase na pódiu. Příští rok tedy začínáme s nějakými přidanými koncerty „Nimmermehr“ po Německu, po kterých budou následovat naše první vystoupení v Americe a pak letní festivaly v Německu. Takže jak vidíte, bude to pro nás opět vzrušující rok!  

ArekArek (Reactor7x):
 

1) Letos byla spousta zajímavých nahrávek. Pro mne osobně byli nejzajímavější Frontline Assembly „Echogenetic“, dISHARMONY „Room 78“, The Klinik „Eat Your Heart Out“ a Vomito Negro „Fall of an Empire“.

2) Moc mne bavili dISHARMONY a [HAVEN] na Sound Cliniqum Parties ve Szczecině.

3) Těch bylo spoustu, hehe… ale koho to zajímá, pokouším se soustředit na to, co bylo dobré.

4) Konečně vyjde nová deska Reactor7x, už máme všechny skladby skoro hotové. A taky mám připravený kompletní nový materiál pro můj vedlejšák Defacement. Těším se na koncerty v dalším roce a rád bych se vrátil zahrát i do České republiky.  


Alessandro (Soviet Soviet)
  alessandrosovietsoviet 


1) Arcade Fire – „Reflektor“  

2) Nick Cave na Primavera Sound 2013.  

3) Upřímně – nevím. Asi "Four" od Bloc Party, ta mne moc nebaví.

4) Doufám v hromadu dobrých nových desek a festivalů. A doufám, že objevím nové kapely jako letos.    




ninesecondsOliver Spring (Nine Seconds)

1) IAMX. Chris Corner si fakt našel svůj vlastní styl. A jeho videa jsou taky skvělá.

2) I když mám rád i spoustu jiných kapel, zase musím říct IAMX. Hrál ve švýcarském Aarau a byl to ten nejlepší koncert, který jsem loni viděl… a viděl jsem jich dost…

3) Mrzí mne, že lidi pořád raději volí takzvané superstars v televizí namísto toho, aby podporovali opravdové muzikanty a kapely.

4) Těším se na naše další nahrávání ve španělském Lanzarote a na to, že v září vydáme novou desku. A nejvíc bychom si přáli zahrát v Praze.

Lars Kappeler (Sweet Ermengarde, Violet...)   
larsermengarde

1) New Model Army „Between Dog And Wolf“.
 

2) The Blue Angel Lounge na WGT.

3) Pořád víceméně samé mizerné kapely na velkých festivalech.

4) Spousta práce na nové desce Sweet Ermengarde a doufám, že i spousta koncertů.



DJ De'athDJ De’Ath

1) Loni vyšlo spoustu nahrávek, které bych doporučil. Třeba “Yggdrasil” od Wardruny – podle mého je to nejlepší darkfolková deska roku 2013. Pak Desireless & Operation Of The Sun a “L’Oeuf Du Dragon” – skvělý návrat legend osmdesátých let, který na rozdíl od většiny nezní vyčpěle, ale nabuzený novou energií. Ghost a "Infestissumam" – velmi dobrá rocková nahrávka se silným nádechem gotiky a hororu. Skvělé vokály, chytlavé songy, dobrá image a jejich video „Year Zero“ je mým oblíbeným klipem roku 2013. Dál kompilace "The DªRK and CºLD Sounds of The Blog That Celebrates Itself" – zásadní deska skvělých nových kapel, které vdechly nový život staré klasice. Noi Kabat a "Make Room Make Room" – jejich skladba "Industry" je to nejlepší, co roku 2013 vyšlo; skvělá věc na taneční parkety.

Moje nejoblíbenější instrumentální album loňského roku je "Occvlt Machine" od INDΣΔ†HI†ΣNDϟ  – temné a velmi zlověstné. Pak dokonalý soundtrack na Halloween “Monsters Of Legend” od Midnight Syndicate, skvělý debut "Evoking Eternity" od The Devil & The Universe a “Byť Tvojím Zrkadlom ” od Lahké Muzy – jejich nejlepší deska vůbec. A "Mélancolie en prose“ od Opera Multi Steel – další nejspíš nejlepší album v jejich historii. Pak "Ceremony" Anny Von Hausswolff – pár velmi temných skladeb o smrti, složených na kostelní varhany – to si zaslouží pozornost! A pak“Numeri E Figure” od Der Noir, "The Calling" od In The Nursery a  "Camels" od Cabaret Grey – skvělý kousek osmdesátkově znějícího coldwave.  

2) Měl jsem štěstí na pár skvělých živých vystoupení (v moři těch fakt mizerných), třeba She Past Away na WGT, Killing Joke v The Zombie Hut (Corby), The Three Johns v The Brudenell (Leeds), Peter Murphy v The Rescue Rooms (Nottingham), Desireless & Operation Of The Sun na WGT, The Soft Moon v The Brudenall (Leeds), Tamaryn a Chameleon Vox tamtéž, Rasp v The Lantern Theatre (Sheffield).

3) Koncerty The March Violets, Still Patient? a Principe Valient. Řešení v leedském klubu The Fenton poté, co mne poprosili, abych tam zase začal dělat Black Veil.

4) Lidi by měli přestat tolerovat špatný zvuk na koncertech a stěžovat si – a stejně tak by organizátoři měli nabídnout možnost vrácení vstupného a vyhodit zvukaře. Přál bych si, aby She Past Away dostali pozvánku na koncert do Prahy a já mohl hrát afterparty. Strašně rád bych se letos do Prahy podíval – buď jako DJ, nebo jen tak na návštěvu. Chtěl bych navštívit koncerty, které jsem loni neměl tu možnost vidět.  Těším se na nové desky Killing Joke, Petera Murphyho, She Past Away a Rasp. Doufám, že budu pokračovat s děláním remixů pro kapely. A samozřejmě objevovat skvělou novou hudbu a dávat lidem možnost ji slyšet stejně, jako tu starou, která je na CDčkách a deskách, protože hrát beze změny pořád jenom ty staré fláky je nudné a svědčí to o lenosti DJe. Rád bych navštívil víc akcí v zámoří a třeba si i na nich zahrál jako DJ. A pokud budete chtít sledovat, co jsem zrovna objevil, najdete mne na https://blackveilgothic.wordpress.com/.

Prdy (Tear)tearprdy
   

1) Letošní podzim mě přesvědčil, že ne všichni hudebníci musí skladatelsky dopadnout jako Reznor. První tři podle míry extáze: Gary Numan „Splinter“, Die Krupps „Machinist Of Joy“, Accessory „Ressurection“.

2) Suicide Commando @ Leipzig v lednu, Hocico v RC. 

3) Novy album NIN. I kdyz jako interpret je Trent ve formě jako blázen, jak je vidět na full záznamech rozesetých po celym jutub. Na koncert v létě se chystám, škoda, že je to v tý hale, kde se musí chodit do sálu pomalu v bačkorách.

4) Letos nabitý Amphi (Picforci, Krupps, Hocico…) je už tradiční letní zastávka, rád bych stihnul F242 na jaře, to je vždycky nadčasovej zážitek. Těšim se na náš výroční koncert, kluci z kapely řikali, ze už jsou z nehraní nervózní.

disorderDisorder (Depressive Disorder)
  

1) Pro mě je jasným číslem jedna album „Echogenetic“ od Front Line Assembly. Nic mě tak silně neoslovilo, jako tahle deska. Za zmínku určitě stojí i album „Splinter“ od Garyho Numana a teď mě aktuálně baví i nová Rabia Sorda – na cesty autem ideální :). Zaujala mě i nová Vanessa, bohužel jsem měl zatím možnost slyšet jenom dvě skladby.

2) Vzhledem k mému pracovnímu vytížení jsem měl možnost vidět „pouze“ koncert Front Line Assembly v Lucerně, a ten rozhodně stál za to.

3) Co se osobních zklamání týče, tak že se nám nepodařilo dofinišovat v tomto roce nové album s Depressive Disorder.

4) A logicky navážu – že nejvíce očekávám vydání nového alba „Septem“ s Depressive Disorder, a že bude mít pozitivní ohlas u fanoušků a vrátíme se po nějaké odmlce opět na pódia. Samozřejmě, že si také nenechám ujít koncert NIN v Praze.

Tongue T. (Tongue)
 tongue 

1) Nick Cave and The Bad Seeds „Push The Sky Away“, Bad Religion „True North“, Killing Joke „Collection“, Visage „Hearts and Knives“, Sigur Rós „Kveikur“, New Model Army „Between Dog And Wolf“, Arctic Monkeys „AM“, David Lynch „Big Dream“. Teď jsem navíc objevil DirtyClean z Brna a jsou super! A ještě z českých Moduretik.

2) Bohužel jsem letos viděl jen pár lokálních kapel po jihu Čech, protože do těch zajímavých koncertů mi pokaždé něco vlezlo.  

3) Místo Skeletal Family jsem polykal antibiotika. Ale nejvíc mne osobně zklamalo, že jsme se loni s bráchou nedokopali k tomu dodělat další materiál pro Tongue.  

4) Nová deska nebo aspoň EP Tongue, ideálně se zmátořit natolik, že bychom udělali nějaký koncert. Ale album je prvořadý. Základy se rýsují, tak by se to snad mělo povést. Ostatním dám šanci mě překvapit ;).


Pokud i vy máte ještě nějaké objevy z roku 2013, dejte nám vědět do diskuse pod článkem!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.