Report z Vanessy v Praze

vanessaroxy sJak viděl koncert Vanessy v Roxy a křest "Biblééé" Kootcha? To se dozvíte v dalším insiderském reportu přímo tady.






 

 

 

Vyprodané ROXY se ve stínu velké šibenice těšilo začátek koncertu vyhlášených zhýralců pražské themně elektronické scény, věrozvěstů nesoucích v sobě svobodu devadesátých let, partu výstředních muzikantů, která před sebou společnými silami tlačí technologicky dokonalou mašinu s názvem Vanessa.

Je slušnost zmínit předkapelu. Pan Samčo,bratr děšťovek, který zpíval o Satanovi a doprovázel sám sebe na španělku…. nevím,nepochopil jsem to…  jdeme dál..

Protentokrát show nezačíná Rejžkovými výblitky, ale novým intrem, které skvěle dokresluje projekce a děsuplná šibenice. Do takové scenérie přichází „Véna s kudlou“, teda… píča s kudlou…teda... Diskopíča s hůlkou v dokonalé masce Samira, takže „Diskopíča s kudlou“. Opravdu značně ujetý start, ale všichni byli nadmíru spokojeni. 

 

DPVena


Bohužel to byl poslední moment, kdy bylo rozumět textům, protože to byl playback. Od „Dobře organizované tlupy“ nebylo rozumět ničemu. Málokdy se uchyluji k hanění zvukaře, ale tohle mi už přišlo moc. Byl jsem přítomen i zvukové zkoušce, kde několikrát Moimir upozornil pána za pultem, že Samirovi musí být rozumět a musí být slyšet. Nic – nikde – nic. Kdybych neznal texty nazpaměť, tak bych byl v prdeli. Je potřeba říct, že mě to tak sralo, že jsem to šel k pultu řešit a nebyl jsem sám. I když Alex ví, že patřím ke kapele, v podstatě mě poslal do prdele, takže nemám problém napsat, že je to idiot. Kapela evidentně problém neměla, to byl renonc zvukaře. Tři hodiny je týral na zkoušce a potom do lidí pustí tohle? Neuvěřitelné! Nutno podotknout, že jsem si sál obešel kvůli zvuku celý (kromě patra) a všude stejná bída. 

Někdo se mi na konci pokoušel namluvit, že takový zvuk je v Roxy normální…. Ano normální je pro lidi, kteří to neumí!  Oba moji rodiče pracovali dlouhou dobu na Pragokoncertu, takže jsem často poslouchal, jak Goťťák nebo Olympic vyprodali Lucernu, ale přesto ten zvuk nebyl nic moc, protože je Lucerna nenazvučitelná. Jelikož jsem byl ještě kinder, tak jsem jim to pochopitelně věřil a pokaždé jsem si na koncíku v Lucerně říkal: „No jo, prostě tenhle sál nazvučit na sto procent nejde….“

Tuším v roce 93´ přijeli do Prahy Nine Inch Nails a Reznor předvedl v Lucerně tak neskutečný zvuk, že by se na něm dalo vyučovat. To byl takový námrd, že už od té doby nikdo nikdy neřekl, že to nejde. V Roxy jsem zažil spoustu koncertů, kde to šlo, tak kurva proč mi někdo říká, že to nejde? Protože to neumí. Že nebyl Tuzex slyšet v normálních peckách, bylo hodně zlé, ale když se neobjevil ani v „Tragikomixu“, který je primárně o něm, to už byl průser. Otočil jsem se směrem k zvukaři, co on na to…s někým se bavil…: „Hey Alex, fuck you!!!“

 

Tvzex

 

Nechci, aby to vypadalo, že koncert stál za hovno, to vůbec ne! Vanessa udělala všechno pro to, abychom se kvalitně pobavili. Pablo De Sax nadesignoval stage a Diskopíča byla v obou rolích okouzlující! Samir, oděný jak strýc z Prodané nevěsty, tentokrát vynechal guaranu a s Horákem, značně ovlivněni precedensem, že šnupat se smí cokoli kdekoli, vysávali “mouku“ přímo z keyboardu na pódiu. Stejně mě to baví víc, Hauser má potom v očích něco děsuplného, a když už sundá brýle, aby nás dobytky pohnal k nákupu „Bibléééé“, mám vždy pocit, že koukám na Exorcistu. 

Tentokráte i přes Metodovu přítomnost v sále nebyla žádná čerstvě řezaná kozlí hlava ani prasečí lebky, zato se nám Mr. Hauser dvakrát krásně vyblil do odposlechů, což byl vtipný moment, protože vedle mě stojící Jones hulákal: „Tyvole dyť ten řízek se salátem před chvílí v hospodě sežral“.

Kdo by tak asi mohl pokřtít „Bibliiii“? No, není lepší osoby než Papež – ale náš Papež, protože ho nikdo nejmenoval, ten se tak narodil! Moimir se musel přiznat, že on je jeden z mála, který tuhle knihu bude muset dlouho vysvětlovat, protože zrovna zkazky o něm jsou značně výživné. Celá crew věříme, že to Mitzi Papežová s nadhledem jí vlastním přejde. Neptal jsem se, kolik „Biblííí“ se prodalo, ale vizuální kontrolou zhruba každý třetí žmoulal v ruce výtisk, stylově zabalený v narko-pytlíku. Dokonce i trika se dost prodávaly, takže v hledišti to byla dost „Běž do píči Army“. 

 

Bibleee

 

Jedna z mála pecek, která mě tentokrát opravdu nadchla, byl „Smutný pán“ podpořený skvělým klipem Honzy Gemrota. Široká projekce běhajícího píčo-pavouka a krvavé řešení pomocí brokovnice zaujalo většinu pařících v sále. Zrovna tak promítané vitráže DeSaxe byly skvostné – možná bych dal Pablovi více prostoru v projekcích. Další věc, která obstojně hrnula, byla „Prokopat se ven“, protože tu s frontmanem zpíval celý sál, takže textu bylo rozumět a Moimirem nakoplá a přemíchaná basa, také dělá svoje. 

Já nejvíc čekal na „Kolumbii“. Bohužel to, že „z hrnců se kouří, kluci vařej drogy“ jsem se nedozvěděl z beden, ale od kolegů, co to kolem mě zpívali jak o život. Podobný mazec i průběh měla „Jedu do pekla“, lidem se chtělo hodně zpívat „je mi jedno kam po smrti půjdu, jestli nahoru, nebo dolu“ a dohromady se Samirem to bylo super. Band se třikrát vrátil s přídavkem a „Fízlem na speedu“ vyplnili čas do desáté večerní, kdy se končí. Skoro všude v Evropě se v deset začíná, v Roxy se končí!?!

 

Samir

 

Po koncertě jsem byl tak nějak nasranej, že jsem ani nešel do backstage, abych klukům nekazil náladu. To je po show fakt největší svinstvo, když se v dobré víře zeptáte kámoše, jaké to bylo a on vám z voleje řekne, že nic moc. Nehledě k tomu, že zvukař tam seděl taky a já bych asi nevydržel mu neříct, co jsem měl při koncertě na jazyku. Druhý den mě to mrzelo, protože se ukázal i Dan Rodný a tudíž byla tutově velká prdel. Dokonce jsem se tentokrát nedostal k Jakubovi, takže netuším důvod jeho absencí. 

Je potřeba napsat, že jsem jel s Vanessou komplet celou tour a je jasné, že každý další koncert, který nedosáhne kvalit toho nejlepšího představení, bude nějakým způsobem haněn. Ale chci, aby bylo jasno, že i ten nejhorší Vanessí koncert bude ve zdejších luzích a hájích vždy nadprůměrný a ojedinělý! 

A na závěr jednu skvostnou zprávu – pánové Hauser, DeSax a Rodriguez (R1) pro nás připravují scénář k celovečernímu bijáku o devadesátých letech a Vanesse!! Kdo asi bude hrát Samira??

 

Fotky od JiSeho najdete v naší fotogalerii.

  1. Intro
  2. Véna s kudlou
  3. Dobře organizovaná tlupa
  4. Zrcadla
  5. Fuck B
  6. Nekrodisco
  7. Krev teenagerů
  8. Holky z gymplu
  9. Tragikomix
  10. Jimmy Jones
  11. Smutný pán
  12. Flashback
  13. Král noci
  14. Smrad z lidí
  15. Mikronaut
  16. Spolkni ďábla
  17. Ahoj, chcípni!
  18. Prokopat se ven
  19. Kolumbie
  20. Jedu do pekla
  21. Fízl na speedu

Vanessa v Roxy

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Skvelej report, jen ti NIN byli v Lucerne 12. 6. 1994.
Čekal jsem co zde "velký literát" napíše o to zvuku ,protože jsem si říkal že to je divný.Jestli nemám už sluch a nebo to stálo za prd...<br />Mě hlavně přišlo že to bylo tak nějak divně průměrné,textům jsem docela rozuměl ale o vyhlášeném Vanessím námrdu ani stopy :oops: <br />Mě se nejvíc líbila ta instrumentálka bez Samira - To byla pecka jak od FLA v nejlepších letech.<br />Ta první část koncertu po tuhle zmíněnou skladbu mě vůbec nebavila.Přišlo mi to jak Rocken roll ala Mojmír Papalescu s Hankem...<br />Staré kusy dobrý ale stejně jsem od toho čekal víc,jako tenkrát v Belmondu před pár lety. :oops: (loni v RC jsem nebyl)
"velký literát"? to zní jako kokot:))) no jasně že to bylo průměrné, protože to hrálo z prdele...
Literární Kokot?
Tak jsem to určitě nemyslel! :-) <br />Tvé literární díla mě moc baví ! Chtěl jsem být vtipný a teď jsem za kokota já :lol: <br /><br />Moc tomu audiu nerozumím ale ty "malé bedničky" co tam v Roxy jsou, ve mě moc důvěry v dobrý zvuk nedávaly... :-?
Kdyby to nebylo v Roxy, tak se nekončí v 22h...........
Diky Kootcho, sem si celou dobu rikal co mi vadi a svedl jsem to na "neintimnost" prostoru a ono to bylo zvukem :-) <br />Jak to je s policejni hodinou v Roxy si nejsem jistej. 4 dny nato jsem tam fotil Loreen kdy hlavni cast programu zacinala v 22 a koncilo se az v 23.
Ta 22 hodina se týká asi jen koncertů,taneční párty tam normálně bývaly do rána.Nevím o kolik jsou méně hlučné ale je pravda, že když jsem z té Vanessy odešel před přídavky,tak venku na ulici to bylo docela dost slyšet...(divné když uvnitř to slyšet nebylo :P )
Loreen je normalni popova spevacka takze to byl standartni koncert. V hlave mi znej utkvely prijemne vyrazne bici takze bych rozhodne netvrdil ze to bylo potichu :-)<br />Mozna je problem spise v zanru. Popik tam snesou, tvrdsi zanry uz ne.
Mimochodem bible je ušitá zdá se celkem horkou jehlou ale i tak potěšila.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.