Červencová nadílka strašidel

hororycervenec sA máme tady červencovou dávku hororů v kinech i knihách. Na co se můžete těšit? Podívejte se do pravidelného průvodce, který opět nachystal Demi Mortuus!








Po měsících paběrkování k nám tento měsíc byly distibuční sítě vcelku milosrdné a propustily hned dva snímky, které s hororem minimálně koketují (to je vlastně letošní rekord!). A to nepočítám "Úsvit planety opic", který bude podle trailerů neskutečnou jízdou, v níž bude nebohé lidstvo od chlupáčů dostávat pořádně na holou. S knižním hororem to tentokrát tak slavné není, ale aspoň bude čas dohánět resty...


Pojďme se tedy radovat strachy do kina, dokud můžem!

 

deliver us from evil xlg

 

Hned na začátku července nás snad potěší Scott Derrickson se svým snímkem "Chraň nás od zlého" ("Deliver Us from Evil"). Tento chlapík má na kontě filmy jako "Hellraiser: Inferno", "The Exorcism of Emily Rose" (u nás "V moci ďábla"), úspěšný "Sinister", či remake klasické sci-fi "Den, kdy se zastavila země". Není to tedy žádné ořezávátko.

Jeho novému filmu byl inspirací skutečný policista Ralph Sarchie. Ten se zaobíral různými rozumem těžko vysvětlitelnými případy a postupem času se z něj stal specialista na boj proti nadpřirozeným silám v dresu NYPD. O svých hrůzných zážitcích později napsal i knihu "Beware the Night". Ve filmu si Sarchieho zahrál Eric Bana. Ten na plátně spojí své síly s nekonvenčním knězem (Edgar Ramírez), odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s nočními děsy a případy démonického posednutí, které ohrožuje jejich město. 

 


Chraň nás od zlého - oficiální trailer

 

Pro změnu na úplném konci měsíce figuruje příspěvek režiséra Jamese DeMonaco. Ten se zatím zapsal scénářem k ne zrovna povedenému filmu "Skinwalkers" ("Vlci") a minulý rok režií bijáku "Očista" ("The Purge"). Ta byla docela úspěšná a dvojka na sebe tedy nedala dlouho čekat. Máme tu novinku, která se jmenuje "Očista: Anarchie" ("The Purge: Anarchy"). 

O co v ní půjde? "Jednou za rok se americké ulice vždy na dvanáct nočních hodin promění v peklo. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. Téhle brutální noci se říká Očista!"  Rozdíl proti původnímu filmu bude minimálně v tom, že zatímco ten se odehrával v interiérech jednoho domu, pokračování bude výpravnou akcí, která nešetří napětím, brutalitou ani nečekanými dějovými zvraty. No nechme se překvapit...

 

Očista: Anarchie - oficiální trailer

 

A co si budeme moct přečíst cestou do kina? Záměrně vynechám tradiční obskurní záplavu sérií s úchylnými hrdinkami se zálibou v nemrtvých chlapcích.

 

PsychoIII-500x500

 

Rozhodně nebude chyba se trochu pověnovat klasice. Nakladatelství Baronet se totiž pustilo do slavné série "Psycho" Roberta Blocha. Už teď jsou k dostání první dvě knihy. V té zásadní se díky hlavní hrdince Mary Craneové seznámíme s Batesovým motelem a jeho majitelem Normanem Batesem, jenž nežije v domě tak docela sám. Ve druhém pokračování se Norman léčí na psychiatrické klinice. Zdá se, že docela úspěšně. Jenže pak přichází vražda a útěk. Začíná hra na kočku a na myš mezi psychopatem a psychiatrem. Norman míří do Hollywoodu, kde se natáčí film o tragédii, která se odehrála v jeho motelu. Na 29. července je potom plánováno vydání dílu třetího. A co nás čeká v něm?

"Plně rekonstruovaný Batesův motel – dokonalá replika neslavně proslulého místa spojeného s vraždami, nyní zabydlená robotickými dvojníky Normana Batese a jeho milované matky – se má stát největší turistickou atrakcí celého Texasu. Těsně před otevřením zde ale přibývá jeden neplánovaný exponát navíc. Zkrvavená mrtvola mladé dívky. Reportérka Amy Hainesová, kterou sem původně přivedl zájem o činy skutečného Normana Batese, se pouští do riskantního pátrání."

 

chran nas

 

Pokud vás zaujalo téma filmu "Chraň nás od zlého", tak se budete moci také předpřipravit knihou, která byla inspirací pro jeho natočení. Tu dal dohromady hlavní hrdina Ralph Sarchie spolu se spisovatelkou Lisou Collier Cool. Vydávat by se mělo počátkem července u nakladatelství Noxi. 

"Ralph Sarchie pracuje jako policista v 46. newyorském okrsku v jižním Bronxu. Kromě toho se ale zabývá i tajemnem, jak tomu sám říká. Vyšetřuje případy démonické posedlosti a asistuje při exorcismu, při vymítání nejhoršího – a nejnebezpečnějšího – nepřítele lidstva. 

V této knize zobrazuje neuvěřitelné skutečné zločiny a případy nelidského zla, které nebyly nikdy vyřešeny, objasněny ani pochopeny. Vyškolen v rituálech exorcismu a jako očitý svědek mnoha případů démonické posedlosti líčí své zkušenosti s dosud nevysvětlitelnými jevy, které na stíny přicházející z temnot vrhají nové světlo.

Seznamuje čtenáře s hierarchií pekla na zemi a odkrývá odporné rituály kněze Pala Mayombeho. Vypráví strašidelné historky ze života: příběh mladé dívky, jejíž nevinnost je pošpiněna inkubem; o domě napadeném zlomyslným duchem nevěsty zavražděné v 19. století; o smrtelném hříchu; o zloději duší; o bloudění ztracených duší; o nešťastném muži, který se měnil ve vlkodlaka; popisuje temné stránky soužití se sousedy věnujícími se satanismu a jiné. Všechna tato odhalení jsou znepokojujícím spojením mezi „tradičním“ zločinem a mrazivými hrůzami nadpřirozeného světa."

 

big pragocalypsa-strazci-brany-207512

 

Nu a kdyby jste měli chuť podpořit tuzemskou literaturu, potom je možno sáhnout po knize Jana Urbana. Ten ve svém příběhu "Pragocalypse: Strážci brány" popustil uzdu své fantazii a výsledek dává na trh Beletris.

"Konec světa začne v roce 2017 v Praze. Bude se Václavákem prohánět Cthulhu, nebo se podaří hrstce českých X-Menů zabránit takřka nezvratnému osudu?

Rok 2012 byl omyl. Staří matematici a astrologové se osudně spletli. Konec světa teprve přijde. Kdy a kde ten mejdan tisíciletí vypukne?

Na rok 2017 čekali přes 400 let. Chvíle, kdy se v Praze otevře transdimenzionální díra mezi světy mimo čas a prostor, se blíží. Karma bude narušena a zneužita. Starobylé evropské řády, vzniklé v době Rudolfa II., uvědomující si přicházející konec světa daleko dříve, než na něj senzacechtivá média upozornila, chtějí z magického koláče pražského genia loci ukrojit co nejvíc pro sebe.

Česká odnož přísně tajného řádu bere jako vlasteneckou povinnost ubránit hlavní město proti hordě cizáckých mágů prahnoucích po moci a ochránit jej tak před zhroucením a zničením. Kdo by taky chtěl, aby se mu po Václaváku proháněl Cthulhu, zatímco si Marduk s Baalem budou hrát v rozvalinách Pražského Hradu na schovávanou?

Podaří se hrstce českých X-Menů ochránit matičku Prahu před takřka nezvratným osudem?"

Tak do čeho se pustíte?

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

kino to jistí =) díky za tuhle rubriku! =)
těší mě, jestli to k něčemu je:) díky za reakci;)
Kniha Pragocalypsa nemá konec. Je to první díl z trilogie. Další dva díly se teprve připravují. Doufám, že je autor stihne oba napsat ještě před tím 17/12/2017!!
Děkujeme za upřesnění;). Stojí první díl za to? Bavil?
Kniha je naprosto odpočinková, nenáročná, je fajn znát místa, kde se odehrává děj. Trochu jsem se prala s charakterem hlavního hrdiny. Další díly si koupím,jsem zvedavá na posun v ději.
Nebojte, druhý díl budete mít v knihkupectvích nejspíš již v druhé polovině listopadu ;-)
Dobré zprávy:) Děkujeme za upřesnění upřesnění;))

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.