Italští gothicrockeři The Spiritual Bat se premiérově představí v České republice

spiritualbat plakat sV sobotu 29. listopadu se do pražského Basement Baru vůbec poprvé podívají autoři jedné z nejlepších žánrových desek letošního roku. Těšte se na přes dvacet let fungující gothicrockovou stálici, opřenou o uhrančivou šamanku s vystudovaným operním zpěvem a slepého kytaristu/skladatele/malíře/alchymistu. O předskok se postará nejsilnější tuzemská dark wave formace Phosgene Girls. Večírek probíhá jako speciální edice žánrových parties BatSave. 

 

 

O tom, že nejryzejší hudební manifest gotické subkultury stále žije, nás každoročně přesvědčuje záplava nových žánrových alb. Mezi hromadou nahrávek ale často není nouze o klišé, vykrádání a mlácení prázdné slámy. O to větším je zážitkem, když se v temně kytarovém ranku objeví něco výjimečného. Třeba jako nové album italských The Spiritual Bat, které dostalo název "Mosaic"(recenzi si můžete přečíst zde).

Kořeny skupiny sahají až do roku 1992, kdy se malíř Dario Passamonti, člen uměleckého hnutí Alchemisti Painters, rozhodl transmutovat své obrazy ve zvuk. Kapela, opřená o Daria v roli kytaristy/skladatele a zpívajícího kolegy Mattea, se na italské scéně rychle stala pojmem, a byli to právě oni, kteří si zahráli po boku ikonického Rozze Williamse, zakladatele stylotvorných deathrockerů Christian Death. Ostatně, Christian Death byli vedle Bauhaus, Joy Division a Siouxsie and the Banshees hlavní inspirací obou pánů.

O tři roky později se ale cesty zakladatelů rozešly. A protože Dario chtěl pokračovat nakročeným směrem, pozměnil původní název The Spiritual Bats v jednotné číslo The Spiritual Bat. Tou dobou přichází do kapely i perkusionistka Rosetta Garri, uchvácená studiem etnomuzikologie a silou rituálních, šamanských zvuků. Kromě toho má ale Rosetta za sebou i studium operního zpěvu na univerzitě v New Yorku, a tak se brzy místo bicích ujme mikrofonu. Dario, který mezitím přišel o zbytky zraku, tak začal s Rosettou psát zcela novou kapitolu The Spiritual Bat.

 

 


The Spiritual Bat – Mosaic


O úspěchu této inkarnace přesvědčila kapela své fanoušky hned několika alby, v čele s letošním vynikajícím počinem "Mosaic", který je nejen nejlepší deskou jejich kariéry , ale i jedním z nejsilnějších gotických alb, které jsme letos mohli slyšet. Pro fanoušky gotického rocku je tedy opravdovým svátkem, že právě The Spiritual Bat přijedou i s novým bubeníkem představit v rámci Bat Save tento materiál živě do Prahy. Těšte se na hybný, intenzivní gotický rock s přesahy k deathrocku, opřený o silné skladby a hypnotický vokál.

Speciálním hostem Italů budou nejžhavější želízka v tuzemském žánrovém ohni, brusiči temné vlny Phosgene Girls. Ti tu představí skladby ze své nadmíru podařené debutové desky "Sunlight Hero" a ochutnávky nových písniček. Čtyři členové, dva (ženský a mužský) hlasy a introspektivní cesta, která duní páteří a hýbe svaly – žádné ublížené fňukání, ale energický ponor do temných vod s hlavou hrdě vztyčenou.

 

 Phosgene Girls

Phosgene Girls


Kromě živých koncertů se ale můžete těšit i na výživnou afterparty v režii Sanctuary.cz DJs (Paesant, Demi, Ezechiel), kteří vás protáhnou světem temných kytar za zrcadlo a zpět. Zkrátka gothicrockový mejdan se vším všudy.

A jelikož koncert probíhá v rámci cyklu charitativních parties BatSave, budete i tady mít možnost přispět do kasičky libovolným obnosem na podporu záchranné stanice pro zraněné netopýry Nyctalus.

Temné kytary slaví 29. listopadu v Basement Baru!

BatSave Special: THE SPIRITUAL BAT (I), PHOSGENE GIRLS

29. listopadu (klub se otvírá ve 20:00)
Praha, Basement Bar (Francouzská 76)
Vstup: 149 Kč jen na místě

 

 spiritualbat plakat

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.