Gotická událost jara je za dveřmi

dodwits sMilovníci ryzí hudby gotické scény se v pátek 25. dubna dočkají vystoupení darkwave hvězdy Diary of Dreams a ceněných gothicrockových okultistů Whispers in the Shadow. Obě navíc přivezou do Rock Café své skvělé nové desky. 





 

 

Ačkoliv „temných“ akcí proběhlo letos v našich končinách už několik, na ryze gotický koncert si milovníci tohoto žánru museli počkat až na konec dubna. O to sladší ale bude odměna, protože jsme se na přání fanoušků rozhodli do Prahy přivézt německé darkwave matadory Diary of Dreams a rakouské okultní gothicrockery Whispers in the Shadow. Obě dvě formace navíc do hlavního města přijedou představit vynikající počiny, které letos na gotické scéně vyšly – desky "Elegies in Darkness" a "Beyond the Cycles of Time".

První zmíněnou nahrávku mají na kontě darkwave kazatelé Diary of Dreams, kteří na gotické scéně působí už dvě desítky let. Frontmanem a hlavní tvůrčí postavou kapely je uhrančivý Adrian Hates, klasicky vzdělaný klavírista a kytarista, který svou hudební kariéru začal u vlivné gothicrockové formace Garden of Delight. Touha po vlastní tvorbě jej ale nakonec koncem osmdesátých let přivedla k myšlence založit svůj projekt, který pojmenoval podle jedné ze svých raných kytarových kompozic – Diary of Dreams.

 

Diary of Dreams


Už od debutového alba „Cholymelan“ z roku 1994 si Adrianův rukopis, mísící vlivy gotického rocku a temné elektroniky, získal pozornost posluchačů a fanouškovská základna Diary of Dreams narůstala geometrickou řadou s každou další deskou. Povzbuzen úspěchem se Adrian, který si veškeré nahrávky produkuje sám, rozhodl založit i vlastní vydavatelství Accesion Records, u kterého vycházejí nejenom alba Diary of Dreams nebo jeho vedlejšího hudebního výhonku Diorama, ale i počiny projektů jako je Assemblage 23, SITD, Panzer AG nebo Faderhead.

Čerstvá kolekce chmurných darkwave žalozpěvů „Elegies in Darkness" patří už teď k vrcholům diskografie Diary of Dreams a dobře známé jsou také hypnotické koncerty skupiny. Není tedy divu, že se kapela často a zaslouženě objevuje na pozici hlavních hvězd velkých mezinárodních hudebních alternativních festivalů. O to větším je tedy svátkem, že Diary of Dreams po pěti letech opět zavítají do Prahy.

 


Diary of Dreams – A day in December

 


Ani vídeňští Whispers in the Shadow, pojmenovaní podle povídky slavného H. P. Lovecrafta, nejsou na temné scéně žádnými nováčky. Hybnou sílou a autorem většiny repertoáru je charismatický zpěvák a kytarista Ashley Dayour, který do hudby i textů vkládá notnou dávku mystiky a okultismu. O tom se ostatně čeští posluchači mohli naživo přesvědčit i předloni, kdy rakouští gothicrockeři předvedli strhující vystoupení coby speciální host tuzemského XIII. století.

I Whispers in the Shadow přivezou do Prahy čerstvé album. Novinka "Beyond the Cycles of Time" představuje finální hudební fázi čtyřdílného alchymického cyklu – a jedná se o prvotřídní vyvrcholení, které opět zdaleka přesahuje hranice „pouhého“ gotického rocku.

 

Whispers in the Shadow


Na desce Ashley zúročil nejen zkušenosti z téměř dvacetileté hudební kariéry (jak s Whispers in the Shadow, tak třeba s rakouskou hvězdou L'Âme Immortelle), ale i čerstvé insiprace z aktuálních hudebních experimentů s vlastním goatwave projektem The Devil & The Universe. A míru očekávání, které novinka vzbudila, nejlépe dokreslují samotní fanoušci, kteří kapele v rámci crowdfundingové kampaně přispěli celých 220 % původně vybírané částky.

O síle materiálu i kapely jako takové se můžete přesvědčit v Rock Café v pátek 25. dubna, kde Whispers odehrají plnohodnotný (více než hodinový) set. Těšit se tedy můžete na koncert ne s jednou, ale hned dvěma hlavními hvězdami temné scény.

 


Whispers in the Shadow – Crowdfunding 2014

 


Gotická událost jara 2014 startuje ve 20:00 v klubu Rock Café.

DIARY OF DREAMS (D), WHISPERS IN THE SHADOW (A)
25. dubna (start 20:00)
Praha, Rock Café (Národní 20)
Vstup: předprodej 390 Kč + poplatky (Ticketstream a Eventim) / 490 Kč na místě

WITS DOD

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak pánové vám všem kteří jste tento večírek zorganizovali moc děkuji . Byl to neskutečný večer! Myslel jsem si že koncert letošního roku byli Project Pitchfork . Ale včera jsem byl úplně v nebi. :-) <br />Whispers hodně dobré překvapení :eek: (objevil jsem jejich desku pár dní před koncertem) . Obzvláště ty skladby s bicím nářezem jsou super !<br />No a Diary - to ani nedokážu popsat . Já toho člověka prostě miluju!!!
timeplan dnešního večera: <br /><br />19:30 doors open<br />20:45 - 22:00 Whispers in the Shadow<br />22:30 - ????? Diary of Dreams
vůbec bych se nezlobila, kdyby se začalo o chlup dřív :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.