Březnové horornovinky

Na co do kina a do knihkupectví v březnu? Demi Mortuus vám poradí!

Pro všechny milovníky filmových hororů je březen svátečním měsícem. Mezi 3. až 8. v Praze (kino Aero) a 13. v Brně (kino Scala) se totiž koná kultovní "otrlec", tedy Festival otrlého diváka. Čeká nás celkem devatenáct rozmanitých snímků, které se budou ze všech sil snažit návštěvníky v sedačkách maximálně znechutit či pobavit (což se vzájemně nevylučuje, i když vylučovat se bude nejspíš taky).

Kompletní program jedenáctého ročníku Otrlce a v něm načmuchaný John Waters, večerníčkový Fred Olen Ray, psychopatická Marjane Satrapi, nejsmrtelnější David A. Prior, rockoví mimozemšťané, lidská stonožka, nigerijská zombárna, bubácký Babadook, vraždící a marťany si podmaňující Santa Claus, incestní Tabu a samozřejmě El Santo je k nahlédnutí ZDE a nezapomeňte si rezervovat fleky dokud jsou.
 

I v multikinech se dá něco najít. Jestlipak jste už navštívili, nebo se chystáte navštívit "Ghoula"? Ano, po dlouhé době běhá v kinech český drasťák a stojí za ním Petr Jákl. Námět není nikterak přehnaně originální, ale pravdou je, že ústřední téma, motající se kolem ještě sovětského kanibala Andreje Čikatila, je docela atraktivní. Nakolik se Jáklovi povedlo uchopit tenhle u nás vcelku vzácný žánr, zůstane otázkou, dokud neusedneme před plátno a nevypravíme se po stopách chorého labužníka sami.

"Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila.

Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU..."

Ghoul - trailer
 
Jestli se Jákl snaží konkurovat zápaďáckým pseudodokumentům, pak parta kolem Petra Smazala na podobné téma vyrukovala s minimálním rozpočtem, ale s o to větším nadšením. Nakonec jde další český horor "Svatý Mikuláš" také do multikin (nejen samozřejmě) a z toho zkrátka nejde nemít radost. Přejme tvůrcům úspěch a podpořme tento tuzemský počin. O co v něm jde?
 
"Skupinka studentů FAMU točí absolventský dokumentární film o bývalém ústavu u Svatého Mikuláše. V tomto sanatoriu prý údajně bloudí duše pacientů dodnes. Studenti vedení Natálii Kocurovou tento ústav navštíví a záhy zjišťují, že dostat se ven nebude tak snadné, jako bylo dostat se dovnitř."
 

Svatý Mikuláš - trailer

Svým celovečerním debutem se pokusí zaujmout americký režisér David Gelb. Jeho horor "Vzkříšení démona" (v originále "The Lazarus Effect") si pohrává se starými dobrými pokusy o návracení mrtvých do světa živých. Uvidíme nakolik se tomuto chlapíkovi podaří poděsit české publikum...

"Skupina vědců se snaží posunout poznání až na samou hranici božství a získat nepředstavitelnou možnost přivést zpět k životu mrtvé tělo. Zatímco Ježíš si vzkříšením Lazara vydobyl víru svých následovníků, vědecký experiment narazí na úplně opačné síly a jeho následky se ponesou ve znamení zkázy. První pokus skupiny mladých vědců oživil mrtvého psa, při jeho opakování se ale věci zvrtnou a po zásahu elektřinou jedna z členek týmu zemře. V okamžitém šoku se ostatní rozhodnou pro vyzkoušení svého zázraku na lidském těle.."

Vzkříšení démona - trailer
 
Tentokrát toho opravdu nebude málo. Svůj celovečerní debut totiž předhodí obecenstvu také španělský rejža Lluís Quílez. Pokud jste ujetí na duchařiny, potom by vás jeho film "Z temnoty" ("Out of the Dark") mohl potěšit. První reakce sice nejsou zrovna nadšené, ale není nad to, udělat si vlastní názor na věc. 

"Mladí manželé Sarah a Paul (Julia Stiles a Scott Speedman) spolu s dcerkou Hannah opouštějí New York a stěhují se do Kolumbie. Sarah tam má nastoupit jako top manažerka v továrně na zpracování papíru, kterou vede její otec Jordan (Stephen Rea). V době, kdy se seznamuje s provozem strojů a účetnictvím, Paul zůstává doma, aby se věnoval své práci – ilustracím a staral se o dítě a o domácnost.
 
Když se jednoho dne vypraví nakupovat do města, Hannah ztratí svého milovaného plyšového koníka Silvera, což ji velmi rozruší. Trvá na tom, že jí ho vzala žena se zahalenou tváří, ale dospělí jí samozřejmě nevěří. Její oblíbená hračka se opět objeví, ale spolu s ní přicházejí noční můry. Jejich dům ukrytý v džungli vydá temné svědectví, které mělo být dávno zapomenuté..."
 

Z temnoty - trailer

I když se tentokrát kina vskutku předhánějí, čím nás vystrašit, byla by škoda vynechat knihy. Ostatně jedna z nich by mohla potěšit fandy televizního seriálu "Ospalá díra" ("Sleepy Hollow"). Bezhlavý jezdec i Ichabod Crane se totiž dočkali stejnojmenné knihy, jejíž podtitul zní "Děti revoluce". Napsal ji Keith R. A. DeCandido a vychází v péči nakladatelství Baronet.  

"Ichabod Crane, voják armády bojující za nezávislost amerických kolonií, je v bitvě roku 1781 smrtelně raněn a vzápětí procitá o více než dvě století později v moderním americkém městě Sleepy Hollow - Ospalá díra. Netuší sice, k čemu přesně došlo, ale záhy zjišťuje, že jeho novým posláním je bojovat společně s místním detektivem Abbie Millsovou proti stoupencům zla.

Ve snu se mu zjevuje jeho dávná žena Katrina a předává mu podivné poselství: musí za každou cenu najít a získat do svých rukou vyznamenání jménem Kongresový kříž, jež mu bylo před staletími uděleno za statečnost Druhým kontinentálním kongresem. Po tomto vyznamenání, které v sobě skrývá dosud utajovanou moc, ale pátrají rovněž jeho protivníci, jimž má pomoci při vzkříšení čarodějnice Serildy, upálené v době americké revoluce. Crane a Millsová proto musí získat Kongresový kříž dříve, než tak učiní druhá strana a než vzkříšená Serilda rozpoutá nad Sleepy Hollow nemilosrdnou odplatu."

O prvním díle série "Jidáš" úspěšného německého spisovatele Markuse Heitze jsme u nás už psali. Fantom Print nelení a předkládá druhé pokračování, které se jmenuje "Syn Jidášův". Povede se Markusovi nadchnout hororové fandy stejně jako se mu to daří u fantasáků (série "Trpaslíci" a další)?

Theresia Sarkowitzová, zvaná Sia, je „dítě Jidášovo", prastará, a přece věčně mladá. V pečlivém utajení bdí nad svými potomky, nevinnou mladou ženou a její dcerou, aby je nepotkal stejně tragický osud jako ji a ony se nemusely znovu zrodit jako nemrtvé. Ovšem pak se objeví někdo, kdo po ní už celá staletí pátrá. Někdo, jehož schopnosti jsou dostatečně velké na to, aby ji zabil. A který přetéká touhou po pomstě..."
 

Zajímavým se jeví být román Lindy Lafferty "Krvavá hraběnka", v němž (jak už název napovídá) znovu ožívá Alžběta Báthory. Autorka se však známé téma pokouší uchopit trochu jinak a zdá se, že by mohla oslovit milovníky atmosferických hororů. Vydává Jota.

"Mocná kletba se táhne napříč staletími až do dnešních dnů. Na počátku sedmnáctého století vládla na čachtickém hradě ve slovenském vnitrozemí Alžběta Báthoryová, neblaze proslulá „krvavá hraběnka". Při bizarních nočních rituálech mučila a vraždila mladé ženy, které si vybírala za služky. Tato ďábelská a démonická žena, postrach královských Uher, se koupala v jejich krvi, aby si zachovala mládí.

O čtyři sta let později se ozvěny hraběnčiny pověstné krutosti začnou objevovat v coloradském městečku Aspen. Betsy Pathová, psycholožka s neobyčejně pronikavou intuicí, má mezi pacienty nekomunikativní mladou dívku Daisy Hartovou, u níž jednoho dne nastane průlom v léčbě. Společnými silami se snaží čelit minulosti, která je pronásleduje na každém kroku, a pochopit její dopad na současnost. Betsy a její problematická, leč vnímavá pacientka se nakonec dopátrají pravdy: kletba rodu Báthoryů žije dál a je stále tak mocná, že může i v dnešní době napáchat velké zlo.


Příběh plný palácových intrik a citlivě vykreslených postav, skvěle okořeněný dobovými detaily, osciluje mezi naším známým, moderním světem a východní Evropou sedmnáctého století, jež před čtenářovýma očima nečekaně ožívá ve všech barvách."

Svérázně děsivé a makabrózní dílo se vám dostane do rukou díky pobočce Euromedia Group, vydavatelství Odeon. Udělejte si sami obrázek dle anotace, jestli jsou "Strašidla" Chucka Palahniuka pro vás...

"Svatý Nestřeva, Miss Amerika, Kníže Vandalů, Dohazovač, Chybějící článek, Hajzldáma, agent Donáška, Matka příroda... Pitomá jména pro skutečné lidi. Každý z nich našel stejný inzerát. Dům spisovatelů. Spisovatelská kolonie. Kde by mohli v klidu psát. Napsat svá mistrovská díla. Měl to být jenom dům spisovatelů, dokud nebylo pozdě...

Ve zchátralém bývalém divadle kdesi na okraji města je namísto tvůrčího zápalu čeká boj o přežití. Třiadvacet zajatců musí najít nejen cestu z tvůrčí krize, ale především způsob jak přežít. A nekonečné čekání na záchranu si krátí vyprávěním příběhů. Hned první z nich, svatý Nestřeva, připomene makabrózní deviace z Programu pro přeživší: přišel o své tlusté střevo při podivné sexuální praktice, při níž využíval odsávací ventil v zahradním bazénu. Další postava jako by vypadla ze stránek Ukolébavky: Matka příroda líčí, jak zabít lidi pomocí masáže nohou.

V povídce Mezi lůzou vypráví Hajzldáma o multimilionářích, kteří si hrají na lidi bez domova; žijí na ulici a užívají si tolik ceněné anonymity. Jednotlivá vyprávění se střídají v rychlém tempu a přerušují je jen intermezza, v nichž se dovídáme o dění v divadle. Palahniukův román (z) povídek odkazuje na Chaucerovy Canterburské povídky a kritika se shoduje v tom, že jde o autorovo nejlepší dílo od legendárního Klubu rváčů." 

Na úplný závěr ještě klasicky jedna klasika. Pokud vám ušla kultovní díla "Carmilla" (Sheridan LeFanu), nebo "Klenot sedmi hvězd" (Bram Stoker), případně obojí, potom máte jedinečnou příležitost doplnit si knihovnu. Obé totiž najdete v hardbacku nakladatelství Čas pod záhlavím "2x mistři klasického hororu".

"V tajemném Údolí kouzelníka, kam se obávají vkročit i otrlí beduíni, spí v nepřístupné hrobce královna Tera, panovnice z thébské dynastie. Nadčasově krásná a nesmírně schopná žena, která ovládla Egypt, je ještě dlouho po své smrti trnem v oku všemocnému kněžstvu. Ovšem navzdory jeho snaze vymazat její jméno z dějin sní dál svůj sen o znovuzrození v daleké zemi na severu... O celá tisíciletí později objeví místo jejího odpočinku Nicholas van Huyn - a po něm také dvojice egyptologů Eugene Corbeck a Abel Trelawny. Zatímco upadnou do podivného transu, Abelova manželka umírá při porodu. Dcera Margaret však přežije - a její krása i chování nápadně připomínají Teru.

Když se její otec stane obětí záhadných útoků, Margaret přivolává nejen policii, ale také mladého advokáta Malcolma Rosse. Jeho láska k ní je opětována, avšak musí ustoupit před Velkým experimentem, během nějž Margaretin otec a jeho přátelé hodlají uskutečnit plán dávné královny. Ačkoli jsou vedeni ušlechtilejšími cíli, než jaké sledovali brutálně zavraždění vykradači její hrobky, nemohou si být jisti výsledkem - ba ani vlastními životy. A Klenot sedmi hvězd, klíčový prvek jejich pokusu, se v mistrném podání Brama Stokera (a překladu Kateřiny Šípkové) stává znepokojivým ztělesněním dávno zapomenutých - ale o to mocnějších - sil...


Nebýt vampýrského hororu Josepha Sheridana Le Fanu, který autor nazval podle hlavní hrdinky Carmilla, nevznikla by veleúspěšná novodobá série Zatmění, ba ani Stokerův Dracula. Objekt Carmilliny hříšné touhy, devatenáctiletá Laura, žije s otcem na zámku ve Štýrsku. Touží po vztahu a milování s mužem, což ale u neprovdané dívky jejího společenského postavení není možné, a tak svou potřebu něhy ukájí v náručích přítelkyň.

Jedna z nich, Berta, neteř a schovanka otcova přítele generála Spielsdorfa, však za záhadných okolností náhle umírá, právě když má přijet za Laurou. V tu chvíli se zjeví překrásná Carmilla, která se zdá být více než dostatečnou náhradou za mrtvou přítelkyni. Je však Carmillina podobnost s dávno zemřelou Mircallou, hraběnkou z Karnsteinu, a s Bertinou přítelkyní Millarcou náhodná? Podaří se Lauře uniknout ze spárů smrtonosné lásky? A co je třeba udělat pro to, aby byla z kraje sňata kletba těch, kteří nemohou odpočívat v pokoji? Odpověď najdete v rozuzlení vzrušující novely, kterou v moderním duchu přeložil a převyprávěl Josef Snětivý."

Jsem zvědav, co si z tohoto nabouchaného menu vyberete!

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak snad jen ten Stoker, ale spíš se jednou mrknu po zdigitalizovaným originálu, poněvadž Carmillu jsem četla už asi 3x, tak další vydání netřeba.
Já ho mám z antikvariátu v nějakým daleko hezčím pravydání:). Ale je to pěkný...ne moc akční, ale má to hezkou atmosféru.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.