Tvrdá elektronika: líheň xenofobie?

nachtmahr_ilustrV dnešním článku nabízíme k diskuzi dlouhodobé téma spojené s industriální a electro scénou od jejich samotných počátků. Impulsem tentokrát byla nedávná kritika Combichrist a Nachtmahr za rasistické a sexistické zabarvení jejich tvorby. Naivní gesto? Přesto se setkalo u fanoušků s úspěchem, čtěte níže.

 

 

 

 

Začneme pěkně od kořenů stále aktuálního flamu. Při nedávném vystoupení obou elektronických legend na festivalu Kinetik nastala zajímavá situace – jejich předskok se nesmířil s mírou sexismu a rasmismu v jejich tvorbě a rozhodl se před nimi varovat veřejnou prezentací přímo na stagei.


Kanadský one-man projekt Jairuse Khana - Ad.ver.sary – vystoupil ve stejný večer na jednom podiu společně s norským aggrotech buřičem Andy LaPleguem i sólovým projektem Thomase Rainera, i přesto že měl v plánu koncert původně zrušit. Jednoduše se nesmířil s množstvím sexistických narážek, na kterých bezesporu stojí jejich image. Příznivce tvrdé elektroniky (ostatně stejně jako tvrdých kytar) možná zaskočí, že se nad explicitním znásilňováním některých témat v těchto žánrech vůbec ještě někdo pozastaví.

Jairus Khan se však rozhodl těmto nešvarům na scéně postavit čelem a narychlo připravil pro publikum osvětovou projekci složenou mimo jiné z varování před sexistickými obaly desek a videoklipy obou kapel (trýzněné, znásilňované ženy), před sympatiemi k rasové segregaci, otevřeným pohrdáním feminismem a emancipací a šíření xenofobních myšlenek jako takových.

 


Combichrist - "Throat Full of Glass" (Clean Version-Adult Content) Metropolis Records



V závěru, aby doložil jakousi ideovou čistotu průkopníků raného industriálního hnutí, cituje Petera Christophersona (Throbbing Gristle) a jeho odmítavý postoj k zavádění xenofobních témat na pole hudební scény.

V reakci na kladné příjetí této prezentace se autor připomenul slovy: "Doufám, že lidi začnou víc uvažovat o hudbě. O kapelách jako Combichrist, Nachtmahr nebo dalších, které používají tuhle symboliku, i když se třeba jedná o normální lidi, v hudbě ospravedlňují násilí a diskriminaci žen."

Bez zajímavosti rozhodně není ani výmluvná reakce samotného leadera Combichrist ke zmíněné kampani: Určitě souhlasím, že kapely jako Nachtmahr rozhodně používají výjimečně negativní symboliku. Ale v Combichrist jsem tohle naštěstí vyjadřoval vždycky jako fiktivní postava. Nikdo by přece neřekl, že Wes Craven je sexista za ty scény, který má ve filmu. Je to prostě součást jeho díla, hororovejch filmů, já zas vnáším hororový scény do Combichrist. Nakonec s tou fiktivní postavou Combichrist brzdí, protože už je mi z toho vážně špatně a začíná to bejt nuda, takže jako první musím říct, že čeho je moc, toho je příliš."    

Celý rozhovor s tvůrcem této anti-kampaně a reakce Andyho LaPlegua si můžete přečíst na idieyoudie.com

Pro lepší představu nabízíme i kompletní projekci s konkrétními útoky na symboliku obou kapel. Názor si udělejte sami, případně se o něj podělte v diskuzi pod článkem.


{vimeo}42322595{/vimeo}

Zdroj: IDieYouDiie.com (KINETIK UPDATE 2012: AD·VER·SARY’S PERFORMANCE)

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Nevím nakolik za tím křikem stojí naivistické postoje a nepochopení současné společnosti a nakolik pokus o selfpromo a přitažení pozornosti k vlastní tvorbě. Předně současná společnost JE XENOFOBNÍ a JE SEXISTICKÁ a bylo by jistě s podivem kdyby umělci nevnášeli tyto signifikantní projevy do svojí práce. A pokud je prezentují veřejně jsou snadným terčem pro posměšky a protesty různých pokrytců. Tohle je prostě obraz společnosti - možná jen nechutný obraz nechutné společnosti. A vlastně,proč by umění mělo chutnat?
Protože chutné se lépe konzumuje :) <br /><br />Na straně "zla" je prodejnost zcela zjevná, ale souhlasím, že podobná prezentace může být nakonec stejnou záminkou pro zviditelnění...
To nevadi...
Mám Combichrist docela ráda a vím moc dobře, o čem jsou jejich texty. Mám ale dost rozumu na to, aby to brala doslova a vážně. Mám to v tomto ohledu jako s filmama na kvalitativní úrovni B - to, že mi nevadí pohled na vyhřeznutá střeva a jiný hnusy, neznamená, že jsem zvrácená a podporuju násilí. <br />Btw, zrovna na základě Throat full of glass mě babička obvinila z toho, že se "obdivuju násilí a zlu":)<br />Já nevím, ale beru to jako jistou nadsázku a svým způsobem i obraz dnešní doby, jak píše Smích. Koneckonců násilí, sexismus a xenofobie se objevují i popkultuře. Doba je prostě taková.
"V závěru, aby doložil jakousi ideovou čistotu průkopníků raného industriálního hnutí"<br /><br />A tady jsem se malem zadavil cajem. Slysel ten clovek nekdy cokoliv z rannyho industrialu? Myslim, ze nemusim pripominat, ze jeden z nejznamejsich songu Throbbing Gristle je o brutalnim znasilneni a doslovnym vykuchani novorozence z luna obeti na stejnym albu, na kterym je song o tom, jak je "strasne fajn plynovat zidy" (i kdyz to je az moc jasna nadsazka, i tak..). Cazazza zase skoro oslavuje nasilnika-pedofila, a to nemluvim o Whitehouse..
Trochu mi to přijde jako spory o stylu horrorcore. V horrorcore je "zpěvák" jako záporná postava a zpívá o hnusech, co se dějí v dnešní době všude kolem, aby na to upozornil, i když drastickým způsobem. Tady si myslím, že Andy i Thomas to myslí podobně, ne-li stejně. Snaží se sdělit lidem ty odpornosti, co se dějí, protože, přiznejme si, koho by zajímaly ty typické "popíkové" texty o "lásce"? Upřímně, já mám ráda texty, který jsou až nechutný, s násilím, znásilňováním, prostitucí,... protože je to pravda nacpaná v písničce. A že by tam byl nějaký rasismus- to si nemyslím, To už je otázka pohledu, vnímání a názoru. Můj je zde napsán.
Tak, zase s tim upozornovanim a socialni kritikou bych trochu brzdil, vetsina horrorcore veci bejva nechutna fakt jenom pro tu shock value. :) Ale taky mi to tak prijde, proste je to zanr kde si vybudovali nejakej image, stejne jako death metal, black metal, neofolk nebo industrial...
Asi tak, veškerá ideologická tažení v umění mi přijdou velice trapná a kampaň soudruha Jairuse Khana obzvláště. Opakovat to, co bylo už výše od přispěvatelů by bylo zbytečné. Opravdu kádrovák a politruk, to je to co mají mít kapely v zádech ! :D Když se mi něco nelíbí, tak si to umělec odsere mým nezájmem. Hlavně by se z nějakýho takovýho Jairuse Khana neměli kapely předposrat.... :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.