Japonská pouliční móda: Lolita

Na současné gotické scéně najdete příznivce mnoha různých hudebních i módních stylů, které se tu v kreativním kvasu mísí. Jedním z těch nejméně přehlédnutelných je elegantní vliv Japonska a lolit. Proto se na tento fenomén dnes blíže podíváme článkem (doplněném vlastní autorskou fotogalerií), který pro nás připravila autorka v tomto ohledu nejpovolanější – Ketmara z české lolití komunity. Děkujeme!


 

Kde se to vzalo?

Že si pod pojmem „japonská móda“ představíte spíše kimona a tradiční oděvy? A Japonce jako důstojné pány v šedých oblecích (případně dámy v kostýmcích), kteří v masách proudí do práce a z práce? Právě proti této šedi a uniformitě se v Japonsku začala v sedmdesátých letech mládež bouřit. Vadila jí také upnutá morálka, striktně se dodržující tradice a stereotypy, a tak se v tokijské čtvrti Harajuku začali scházet všichni, kteří proti tomuto tradičnímu způsobu života revoltovali. Zprvu jen kouřili cigarety, tancovali, hráli na různé nástroje a barvili si vlasy všemi odstíny duhy, později se začali od ostatní společnosti vydělovat i jinak – svým vzhledem. Většinu začaly tvořit mladé dívky, které chtěly dokázat, že jsou něčím víc než jen poslušnými ženami, které se starají o dům, rodinu a manžela. Stýkaly se tam se svými kamarádkami, povídaly si a dávaly svým oblečením průchod své fantasii. Harajuku móda je tak plná barev a je hlavně o vlastní představivosti, volnosti, svobodě a odvaze.

Samozřejmě v dnešní době byste za oblékáním lidí na Harajuku těžko hledali nějaký hlubší smysl. Mladí Japonci prostě nosí oblečení, jaké se jim líbí. Na většině japonských škol jsou zavedené školní uniformy, takže nemohou dát průchod svému stylu a osobnosti skrze své oblečení – tady si to mohou vynahradit.

Postupně se na Harajuku vydělilo mnoho stylů – visual kei, mori, gyaru, decora, nejvíce pozornosti v poslední době na sebe ale strhl styl zvaný lolita.

Když se řekne slovo „lolita“, většině lidí se v tom lepším případě vybaví stejnojmenný Nabokovův román, v tom horším případě polonahá „sexy“ školačka s culíky z filmů pro dospělé. Ať tak, či onak, rozhodně toto slovo nevzbuzuje pozitivní asociace. Proč tedy tento název? Podle všeho se jednalo prostě o roztomilé dívčí jméno, které se Japoncům zalíbilo. Navíc v době, kdy tento název vznikl, ještě v Japonsku Nabokovova Lolita ani nevyšla, takže na tuto knihu nemohla ani nijak odkazovat. Ostatně – u Nabokova je lolita „nymfička“, která svým půvabem svádí starší pány, a v lolita módě rozhodně o žádné svádění nejde.

 


Jak vypadá lolita?

Právě naopak, lolity se snaží většinou vypadat cudně a roztomile (ale samozřejmě ne všechny, vždycky záleží na konkrétní slečně, některým se to oblečení prostě jenom líbí a ne všechny styly jsou roztomilé a cudné). Šaty se inspirují módou viktoriánské a edwardiánské éry, taktéž rokokem, ale v dnešní době už se tato móda posunula dál, takže v některých outfitech byste eleganci starých krásek hledali jen velmi těžko.

Lolita musí působit upraveně, proto by měla udělat něco se svými vlasy – doplněk do vlasů je téměř nutností, pouze rozpuštěné nebo natočené vlasy působí dojmem, že něco chybí. Typickým lolita ozdobám na hlavu se říká „headdress“. Jedná se o proužek látky ozdobený krajkou a stužkami, který se zavazuje jako čelenka do vlasů. Dále se mohou nosit klasické čelenky, mašle, korunky, mini kloboučky.

Hlavním znakem je sukně ke kolenům s bohatou spodničkou, která vytváří typickou lolita siluetu. Dívky mohou mít šaty, sukni s halenkou nebo JSK (jumperskirt, což je něco jako šaty s tlustšími ramínky, pod které se nosí ještě halenka). Šaty i sukně mohou být jednobarevné, s potiskem, nebo s nějakou zajímavou výšivkou na straně.

Nohy by neměly být holé, proto jsou na výběr podkolenky nebo silonky. Jen u některých stylů a jen když je opravdu horko se nosí ponožky. Podkolenky i ponožky mívají širokou škálu vzorů, mohou ale být i jednobarevné, pak jsou ale ozdobené alespoň krajkou.

Typické boty jsou pro lolitu Rocking Horse Shoes – RHS. Jedná se o velmi netradiční boty inspirované Vivienne Westwood. Lolity nosí i platformy, nízké střevíčky nebo boty na podpatku, většinou jsou ale ozdobené alespoň mašlemi nebo květinami. Naopak nenosí se boty bez podpatku (sbohem, balerínky!) nebo boty na jehlovém podpatku.

A pak už je jen na fantazii dané slečny, do jaké podoby se stylizuje. Lolita může vypadat jako drsná punkerka, temná gotička nebo jako princezna z pohádky. Základní lolita styly jsou čtyři – gothic, classic, sweet a punk.

Gothic lolita vypadá v mnohém jako klasická „gothic girl“. Obléká se převážně do tmavých barev, nosí síťované punčocháče a doplňky jako jsou tašky ve tvaru rakví a náušnice s kříži nebo pavouky. Může se ale obléct také jako okouzlující aristokratka v krajkových rukavičkách a s kamejí na krku.


Classic lolita je jako elegantní dáma z minulého století. Mezi barvami dominuje tmavě hnědá, béžová, vínová, tmavě zelená a jsou velmi oblíbené potisky květin nebo různých ornamentů.

 


 

To sweet lolita působí na ulici asi největší pozdvižení – potisky na šatech s medvídky nebo sladkostmi spousta lidí nerozdýchá. Navíc je vše laděno do pastelových barev, jako je růžová, světle modrá, světle žlutá a fialová a oblíbené jsou i různé „sladké“ doplňky jako prstýnky, náušnice a náhrdelníky v podobách zmrzlinových pohárů, čokolád, bonbónů a napůl snězených dortů. Třešničkou na dortu pak bývá kabelka. Ta sice může být i obyčejná, ale většinou je také ve tvaru nějaké roztomilé věci (třeba dortíku). Oblíbené jsou i kabelky z plyšáků.


Punk lolita, jak už název napovídá, odkazuje k punku. Ne tomu, jak ho znáte z českých ulic, ale k japonskému punku a visual kei. V tomto stylu se nejčastěji porušují „pravidla“ lolita módy (například mohou být kratší sukně) a je velmi těžké udělat ho správně ve smyslu, aby to pořád ještě byla lolita. Oblíbené jsou například asymetrické sukně, tartanové vzory a různé „drsné“ doplňky jako řetězy, spínací špendlíky a motivy lebek. Často se zde pojí roztomilé s morbidním – potisk s nemrtvými zvířátky, mašličky s očima, hlava plyšového králíka na mini kloboučku, atd.


Krom těchto stylů se vyvinulo i mnoho podstylů podle toho, čím se daný outfit inspiruje. Například sailor lolita na sobě má typické námořnické barvy černou, tmavě modrou a bílou a může mít třeba sukni s potiskem kotvy. Wa lolita je zase inspirovaná gejšami a má na sobě takové roztomilejší a po kolena krátké stylizované kimono. Shiro lolita je lolitka celá v bílé, kuro lolita zase celá v černé (japonsky shiro = bílý, kuro = černý). Outfity se také mohou inspirovat různými populárními postavami, nejoblíbenější je Alenka v říši divů.

Komunity a srazy

Lolita už dávno přesáhla hranice Japonska a po celém světe najdete menší či větší lolita komunity. Velké japonské značky už začaly otevírat i obchody v zahraničí, například v Paříži, Londýně, San Franciscu nebo New Yorku. Mezi nejznámější patří Baby, the Stars Shine Bright (http://www.babyssb.co.jp/) a Angelic Pretty (www.angelicpretty.com), které jsou také jedny z nejstarších a prodávají sweet lolita oblečení.

Po Japonsku je asi největší komunita v Americe (celkem logicky vzhledem k tomu, jak velká země to je). Samozřejmě Američanky mají jinou stavbu těla než drobné Japonky a i mentalita je tam úplně jiná, takže se u nich objevily i jiné módní trendy – drahé oblečení známých značek je téměř nutností, jsou oblíbené paruky a neoblíbené casual styly (casual lolita = lolita upravená na běžné denní nošení). Největší anglicky mluvící lolita komunita se nachází na serveru livejournal a jedná se o EGL komunitu (zkratka Elegant Gothic Lolita) – www.egl.livejournal.com. Dívky (ale i chlapci) z celého světa tam píší své zkušenosti s různými obchody, videa, která vytvořili, obrázky, které nakreslili, někteří dokonce píší na toto téma bakalářskou práci. Outfity se zase postují na www.daily-lolita.livejournal.com.

Lolity v Čechách

Tato móda už se samozřejmě objevila i v Čechách. České lolity jsou aktivní na stránce www.lolitacentrala.ojaponsku.cz, pořádají spoustu srazů, přednášky na conech a vydávají i vlastní online časopis (www.poisoned-alice.ic.cz). Některé z nich píší i svůj vlastní blog, kam postují fotky svých outfitů, věcí, které si koupily nebo prostě jen zkušenosti s tím, jak se na ně lidé na ulici dívají. Obecně se říká, že v zahraničí jsou k lolitám na ulici více tolerantní, ale samozřejmě všude způsobí banda holek v kraječkách a platformách mezi odžínovaným davem menší pozdvižení.

V Čechách žádné obchody vyloženě s lolita módou zatím nejsou. Jediným pokusem byl obchůdek Kaleidoskop v Brně, který už je ale zrušený. Dívky z Čech si tak oblečení objednávají přes internet ze zahraničí, nechávají si je šít u švadleny nebo si je samy šijí. Některé si dokonce založily své vlastní značky a navrhují a šijí pro ostatní slečny. Mezi nejznámější patří obchůdek Porcelain doll (www.porcelaindoll.cz) jedné z prvních českých lolit Pet-chan, a Ophelia without eye (http://www.fler.cz/ophelia-without-eye) lolity dříve známé jako Taurwen Vanima.

Souhrnné informace o této módě a odkazy na další stránky a obchody naleznete na www.gothiclolita.wz.cz.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Drobné doplnění - nějaké oblečení vhodné na lolitu se dá najít v Praze v Japa Shopu.
Japan módní styly mám hodně rád, ale tedy když v tom jsou nafocené ty Evropanky tak je to na pohled opravdu děsný...to je jako sushi plněné sekanou z Delvity :D
Drobné Japonky se mi líbí. Ale ty hnusné evropanky s křivýma nohama + ta jedna Almara 100 kilová, co si hrají na "Lolitky" - no fuj. Hnus. Nemají soudnost ani vkus!!!!
Mi to teda přijde otřesné i na těch Japonkách. Nevypadají jako lidi, ale jako přerostlé panenky na hraní. Nebo jako mentálně zaostalé osoby, věčně zaseknuté na úrovní 3letého dítěte. Nevěřím, že za tímto stylem nevězí nějaká psychická porucha. Že to vzniklo v Japonsku, kde lidem solidně hrabe, nebude jenom náhoda...
Super článek, mě se líbí např zde http://topnaramek.cz
Je to zajímavé, super :D <a href="http://www.kusta.cz/"></a>

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.