Report z posledního letošního koncertu Vanessy

Jak zaúřadovala Vanessa a Tábor Radosti v Rock Café? Kootcha vám to řekne...


Za fotky děkujeme Karolině Dostálové.

Začíná být pravidlem, že každá grupa, která projde Papežovým mix-masteringovým královstvím, automaticky předskakuje jeho zlověstnému projektu Vanessa. Teď přišlo na řadu experimental dark ambientní duo z Jihlavy Tábor Radosti. Pastora za pultem nakroutil úžasný zvuk, který doslova prostupoval každým atomem v sále. Neuvěřitelně drtivá síla táhlých zvukových ploch chvílemi vskutku brala dech. Velká část publika viděla Tábority poprvé, a i když primárně dorazili na hlavní kapelu, nadšené výrazy a otevřená ústa mluvily za vše. Obě temné postavy v maskách, společně s výtečnou koncepční projekcí, maximálně umocňovaly tu ničivě apokalyptickou sílu, kterou svou hudbou generují. Extrémně boosterované vokály nás úspěšně vytrhávaly z až letargického zamyšlení, do kterého nás díky své hudební monstrozitě nebylo těžké dostat. Je škoda, že přes dvacetileté účinkování kapely na scéně není moc známá a nemůžete si na ní pravidelně zajít. Snad jim tenhle štych pomůže a uvidíme je častěji.

Vanessa tentokrát nastoupila v dvojkytarové sestavě, takže Hausera, Papeže, Stuchlého a Tuzexe, doplnil Edgar Schwarz, toho času již domestikovaný obyvatel hlavního města a hudební šéf seskupení Schwarzprior. Výjimečně podařený zvukový design se plynule přenesl z předkapely na headlinera, takže byl celý večer opravdu pohlazení pro uši. Tentokrát se Pope přesunul dozadu vedle Jardy a nechal celý front pro Samira, Tuzexe a Edgara. No nutno podotknout, že si to řádně užili. Samir v černém Stetsonu, chvílemi obalený do červeného a zeleného laseru ze své nové rukavice, vypadal mocně a kytaroví válečníci po stranách tomu řádně pomáhali. Oba strunobijci byli nejvíce znát v po patnácti letech znovu hraném „Alobalistovi“ a rozhodně ve „Flashback“. Tentokrát to i přes dvě kejtry nebyl takový metal a já byl rád. Všechno to bylo skvěle vypolohované, vokálům bylo rozumět a synťáků co hrdlo ráčilo.

I přes nesmyslné počáteční obavy, jestli při probíhajícím Wave Gotik Treffen v Leipzigu vůbec někdo přijde, dorazila do Rock Café slušná ekvipa, která bezezbytku obsadila oba bary, foyer a posléze i prostor před kapelou. Když se hraje doma, tak je to vždy strašlivej meydan a ani tentokrát se nikdo nešetřil. Rozkalenou šatnou se mihli například tvůrce klipu „Smutný Pán“ Honza Gemrot nebo letitý spolupracovník a designér krvavých pódiových rekvizit Pablo De Sax. No, a když dorazil i zplozenec pekla z Hellu Herrich, bylo jasné, že se ráno po příchodu domů budu muset před zrcadlem představit.

Celý den jsem si zpíval a těšil se, až se ozve „Vy-vr-hel to je to pravý slovo!“… „Vyvrhel“ je momentálně můj nejoblíbenější kus, je to fakt zvrácená pecka. „A ty budeš z podpory, chcípat celý dlouhý dny,“ jasně pojď do nás, „než mít zkažený, svědomí radši nemít žádný“, výborný! Zrovna tak se vždy těším na „Kolumbii“, protože ten text je smrtící! „Měl deset dětí a taky strach a tak to zkusil, vyhrnul rukáv, heroinem se namlsal“. Je sranda zpívat s Herrichem, který na drogy z vejšky sere: „Z hrnců se kouří, kluci vařej drogy“ nebo „ber, co chceš, stejně se smrti nevyhneš“. Na konci obou těchto songů se ozýval až frenetický pískot a řev, tudíž bylo zjevné, že se diváci královsky baví. Není divu. Vanessa se od doby, kdy Hauser přestal chlastat, fetovat speedy a věnuje se pouze ayahuasce, neskutečně zlepšila. Samir je teď přesný, nezapomíná texty, je překvapivě teatrální a evidentně mu to vyhovuje.

Celý koncert proběhl bez viditelných nebo slyšitelných problémů, takže až po show jsem se dozvěděl, že bylo zle. Díky změnám v rozestavení na pódiu se Papalescu a Tuzex dostali moc blízko k hazeru (kouřostroj), který byl dolitý zřejmě ne úplně kvalitní náplní. Špatné kapaliny sice normálně kouří, ale po intenzivním foukání zanechávají lehce mastný film, který je pro kytaristu velmi nepříjemný, ale dokáže se s tím vyrovnat. Ne tak Popeho controller, který se zalepil tak důkladně, že byl velký problém vůbec spustit základy. Bojoval s tím srdnatě po celý koncert, takže nebylo divu, že jako jediný byl na konci řádně rozmrzelý.

Vanessa


Byl to jeden z nejpovedenějších koncertů a letos se to již nepodaří překonat, neb dle slov frontmana to byla poslední show v tomto roce. Takže kdo z vás bude mít přesto nutkání členy Vanessy vidět a slyšet, tak Hausera s Mortal Cabinet, Popeho s Magnetik a 2Papalescu, Tuzexe ve Smrtislav a The Prostitutes, Edgara ve Schwarzprior a Wolftrap, Jarda vám něco prodá v Music City a Pastora teď zvučí Dymytry, takže se stopro někde potkáme.

Vanessa

 

  1. intro

  2. Zrcadla

  3. Alobalista

  4. Fuck Body

  5. Jidáš

  6. Smutný Pán

  7. Král Noci

  8. Vyvrhel

  9. Holky z Gymplu

  10. Tragikomix

  11. Dobře Organizovaná Tlupa

  12. Jan Stihomam

  13. Jedu do Pekla

  14. Flashback

  15. Spolkni Ďábla

  16. Ahoj Chcípni

  17. Prokopat se Ven

  18. Kolumbie

  19. Fízl na Speedu

  20. Jimmy Jones

Vanessa

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

skoda ze se to krylo s WGT... :( supr kombinace projektu :)
Jste lidi opravdu tak dementní že křoví kytaristů a papeže považujete za "Výjimečně podařený zvukový design" ? Tam byl přece jediný muzikant a to byl bubeník - ostatní byli Vanessa póvl a prodavači hnusu nostalgie.
Jojo jsme dementni...
"Tentokrát to i přes dvě kejtry nebyl takový metal" To ani byt nemohl nebot kdo koukal jak hraji tak pri necem slozitejsim se radeji otocili dyt na ty kytary vubec nehrali a pokud jo tak je meli ztazeny a komplet zvuk jel z masin.
No kompletni ne ale z masin toho hraje skutecne dost...
Proč se nehraje např. Virgins Scream? Pokud odhlédnu od poněkud vulgárního textu, je ten track super i po letech...ty hlasové samply...boží.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.