Youth Code: Být na turné se Skinny Puppy a FLA byla pro nás pocta

Chcete se dozvědět víc o industriální mašině Youth Code, která vás dnes večer zválcuje v pražském klubu Újezd? Není nic snazšího, než si přečíst rozhovor s jednou polovinou kapely - Sarou Taylor. 

SANCTUARY.CZ: TAKŽE, SARO, JAK SE DNES MÁŠ? MÁTE ZA SEBOU TÉMĚŘ MĚSÍC KONCERTOVÁNÍ PO EVROPĚ, KDY JSTE HRÁLI TÉMĚŘ KAŽDÝ VEČER. JAK SE CÍTÍTE?

Sara: Jsme na šňůře mnohem déle, nejedná se jen o tu evropskou část. Takže jsme opravdu hrozně unavení.

SANCTUARY.CZ: JSTE POŘÁD JEŠTĚ NAŽIVU?

Sara: Ne, to rozhodně ne!

SANCTUARY.CZ: TAKŽE DO PRAHY PŘIJEDOU JEN DVĚ RAKVE, KTERÉ POSTAVÍME NA SCÉNU?…

Sara: Kdybychom se do Prahy dostali v rakvích, byla bych ještě ráda. Teď se cítím jako taková malá „zavařovačka“ naplněná popelem až po okraj s přilepeným mikrofonem.

SANCTUARY.CZ: DOBŘE. TAK SI PRO VÁS PŘIPRAVÍME NĚCO SPECIÁLNÍHO.

Sara: Skvělé. To zní výborně. Teď žijeme jen na kávě, takže když dostaneme tu nejsilnější kávu na světě, bude to super.

SANCTUARY.CZ: HRAJETE V EVROPĚ OPRAVDU ČASTO. JAK JI VNÍMÁTE DLE SVÉHO POHLEDU – AŤ UŽ PO HUDEBNÍ STRÁNCE NEBO JEJÍ SOCIÁLNÍ STRUKTURU.

Sara: Jezdím do Evropy často a pravidelně. Ještě před Youth Code jsem sem jezdila kvůli práci pro jiné kapely. Takže lítám tam a zpátky už asi deset let. Mám Evropu ráda, samozřejmě že jsou tu jisté plusy a mínusy, ale ty s sebou přináší turné kdekoliv po světě. V Evropě je to jednodušší ve smyslu cestování, není tak těžké dostat se z města do města a promotéři nás většinou nechají ubytované někde v hotelích. Když brázdíme USA, ta velká města jsou rozprostřena po celém kontinentu, takže po koncertě prostě musíš řídit několik hodin, pak se trochu vyspíš a ráno pokračuješ dál, aby ses dostal do dalšího města, kde máš ten večer hrát.

Takže v Evropě je super, že můžeš hrát na spoustě míst a přitom nemusíš skoro vůbec cestovat. A lidé jsou tu tak milí, opravdu se o nás starají a můžu říct, že je to tady rok od roku lepší i s veganským jídlem. Samozřejmě, že by bylo mnohem jednodušší, kdyby tady bylo ještě víc „gluten-free“ jídla, ale zase si nemůžu vybírat tak moc. Navíc naše publikum je skvělé, pohostinnost je fajn a každičký kousek Evropy je nepředstavitelně nádherný.

 

 

SANCTUARY.CZ: MINULÝ TÝDEN JSEM MLUVIL S DEATHROCKERY READERSHIP HOSTILE Z LA, KTEŘÍ MI ŘEKLI, ŽE JE PRO NĚ JEDNODUŠŠÍ JEZDIT NA TURNÉ DO EVROPY, NEŽ JET PO VÝCHODNÍM POBŘEŽÍ, PROTOŽE JE SKORO STEJNĚ DRAHÉ JET DO EVROPY, JAKO JET ZE ZÁPADU AMERIKY NA VÝCHOD. JE TO TAK?

Sara: Nevím. Myslím, že to závisí na každém. Pokud je v kapele hodně lidí, chápu, že to musí být finančně náročné. Jídlo pro hodně lidí je drahé, musíte taky pořád platit za benzín. Myslím, že to všechno záleží na okolnostech. Je asi jednodušší pro kapelu přijet do Evropy kvůli tomu, jak se promotéři starají. Když je vás v kapele víc, musíte platit třeba za víc hotelových pokojů. Neumím to ale až tak posoudit, my jsme v kapele jen dva a jsme připraveni kdykoliv jet kamkoliv.

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SE POZNALI S RYANEM? Z ROZHOVORŮ VÍM, ŽE JEHO BACKGROUND JE V HARDCORE-PUNKOVÉ SCÉNĚ, JAK JE TO ALE S TEBOU? BYLA JSI PŘEDTÍM V NĚJAKÉ KAPELE?

Sara: Nikdy předtím jsem nebyla v kapele, tohle je moje první zkušenost. Když jsme spolu s Ryanem začali chodit, všem jsem říkala, že jsme si založili kapelu, i když to nebyla pravda. Tak jsme ji pak nakonec udělat opravdu museli. Byli jsme spolu šest měsíců, než jsme s kapelou začali.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE BYLO NEVYHNUTELNÉ POZNAT RYANA, ABY SES POSTAVILA NA PODIUM? PŘEDTÍM TĚ NIKDY NENAPADLO MÍT KAPELU?

Sara: Ne, když jsem Ryana poznala, pracovala jsem pro jiné kapely a často jsem byla na turné, což byl pro mě problém. Když jsme se poznali a začali spolu chodit, nezačali jsme s úmyslem stát se kapelou, co tak často koncertuje. Když jsme spolu začali dělat hudbu, nebylo to nic jiného než jen „Tohle by mohla být sranda, zkusíme to“. A tak jsme to zkusili a nakonec to dopadlo fakt dobře. Ta kapela je součástí našeho vztahu, je to něco, co chceme dělat spolu.

SANCTUARY.CZ: JAK DŮLEŽITÉ PRO VÁS BYLO SETKÁNÍ S PSYCHIC TV VE VAŠICH ZAČÁTCÍCH?

Sara: Potkala jsem je ještě před Youth Code, znám Edleyho a Jess asi o dva roky déle než fungují Youth Code. Myslím, že od nich bylo skvělé, jak nás v začátcích podporovali, chtěli pro nás vydat desku a tak. Bylo to od nich opravdu milé. Naše přátelství je ale důležitější a je nadřazeno našim kapelám.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSEM POPRVÉ SLYŠEL SKLADBY Z VAŠEHO DEBUTU, JAKO PRVNÍ MĚ NAPADLO „ONI MUSÍ MILOVAT STAROU ÉRU WAX TRAX!“ VAŠE MUZIKA ZNÍ JAKO JEJICH ELEKTRONICKÉ OBDOBÍ Z PŘELOMU 80. A 90. LET. CO MI O TOM MŮŽEŠ ŘÍCT?

Sara: Wax Trax éru minulého tisíciletí miluju! Pro nás byly tehdejší kapely velkou inspirací. Vedle toho nás ale výrazně ovlivnili i Skinny Puppy nebo různé metalové nebo hardcore kapely. Ovšem ceníme si a inspirujeme se nejvíc osmdesátkovým industrialem, to je pravda.
 

Youth Code - Carried Mask
 

SANCTUARY.CZ: JAK JSTE SE DALI DOHROMADY S DAIS RECORDS?

Sara: Známe se s Gibbym, zakladatelem labelu, poměrně dlouho, s Ryanem jsou přátelé už asi patnáct let možná víc. Když jsme začínali hrát, vlastně jsme nevěděli, co to vlastně děláme, byli jsme jen dva lidi, co milovali muziku. A Dais nás oslovili, protože jsme byli přátelé, líbilo se jim, co děláme a zeptali se, jestli nechceme něco vydat na jejich labelu. A my jsme samozřejmě souhlasili.

SANCTUARY.CZ: BYLO TO TAK JEDNODUCHÉ?

Sara: Ano, tak to bylo. Myslím, že to, co jsme dělali, není o tom, jestli to je nebo není jednoduché. Je to spíš o příležitostech, které jsme jako kapela dostali. A navíc jsme měli štěstí.

SANCTUARY.CZ: SKINNY PUPPY A FLA VÁS POZVALI NA TURNÉ. JAK MOC PRO VÁS BYL DŮLEŽITÝ JEJICH SUPPORT?

Sara: Byla to pocta, to určitě! Na tom turné původně neměli být Front Line Assembly, mělo to být turné Skinny Puppy a VNV Nation, ale VNV Nation nakonec měli nějaké problémy, tak je nahradili právě Front Line Assembly, což je cool. Bylo super získat si respekt právě od Skinny Puppy. Když skončila první část turné, zůstali jsme v kontaktu a pak si nás pozvali i na tu další část. Což bylo fakt skvělý, protože Skinny Puppy nás opravdu obrovským způsobem ovlivnili.

SANCTUARY.CZ: UMÍM SI TO PŘEDSTAVIT. NATOČILI JSTE DOCELA ZNEPOKOJIVÉ VIDEO PRO SINGL "CONSUMING GUILT". BYLO TO ZÁMĚREM? NENÍ ZA TÍM I INSPIRACE PRÁVĚ OD SKINNY PUPPY?

Sara: Ne, fakt ne. To video bylo natočeno proto, aby lidem ukázalo, jak směšné a zbytečné je testování na zvířatech.
 

Youth Code - Consuming Guilt
 

SANCTUARY.CZ: ALE TAKOVÝMI TÉMATY SE ZABÝVAJÍ I SKINNY PUPPY (NAPŘ. DESKA "VIVISECTVI…")…

Sara: Ano, ale myslím, že to nemá zas tak moc společného se Skinny Puppy jako spíše s tím, že se zabýváme právy zvířat. Nemyslím si, že to má cokoliv do činění se Skinny Puppy. Ryan a já jsme vegany už strašně dlouho a naše veganství nemá nic společného s jakoukoliv hudební skupinou. Ani to video nemá nic společného s jinou kapelou, ani práva zvířat ne. Je to prostě něco, co cítíme, že je velmi důležité. A když máš možnost předat lidem nějakou zprávu a ti lidé tě budou vnímat, proč to neudělat, když se jedná o věc, u které jsi přesvědčený, že je důležitá.

SANCTUARY.CZ: NĚKTERÉ KAPELY Z INDUS SCÉNY JSOU NAPOJENY NA HARDCORE PUNKOVOU SCÉNU A ANARCHO PUNK. CO VY?

Sara: Nene, my nemáme v naší tvorbě žádné politické pozadí. Punk mám ráda, je to velmi inspirující žánr, ale nijak nejsem vázána na politickou punkovou scénu.

SANCTUARY.CZ: YOUTH CODE VYDALI EP "A PLACE TO STAND", KTERÉ PRODUKOVAL JOSHUA EUSTIS Z TELEFON TEL AVIV. JAK JSTE K NĚMU PŘIŠLI? ON DĚLÁ MNOHEM TEMNĚJŠÍ POSLECHOVÉ ELEKTRONICKÉ VĚCI, KTERÉ NEMAJÍ MNOHO SPOLEČNÉHO S EBM MUZIKOU, JAKOU DĚLÁTE VY.

Sara: Josh je velmi talentový producent a umí dobře dosáhnout perfektního zvuku. Je opravdu velmi dobrý v práci se synťákama. Takhle, naše hudba vlastně nemá moc co dělat s Joshem nebo s kýmkoliv jiným. Jsou určití lidé, o kterých si myslíme, že porozumí tomu, o co se snažíme. Ale když jdeme do studia, ať už s Joshem nebo Rhysem Fulberem z Front Line Assembly nebo kýmkoliv jiným, přineseme naše nápady a poslechneme si jejich názory, ale většinou děláme většinu práce sami za sebe. Josh je velmi talentovaný, ale my si spoustu věcí nahráváme sami.

SANCTUARY.CZ: UŽ JSI MLUVILA O RHYSI FULBEROVI Z FLA, KTERÝ PRODUKOVAL VAŠI POSLEDNÍ DESKU, JAK DŮLEŽITOU ROLI HRÁL JAKO PRODUCENT VAŠEHO NOVÉHO ALBA?

Sara: Rhys byl skvělý v tom, že mě tlačit po vokální stránce, byl to první producent, který se mnou procházel texty řádek po řádku. Je velmi schopný muzikant, a když mě podporoval jako zpěvačku, stále mě opravoval, což bylo ve výsledku příjemnější, než kdyby na nás jen dohlížel.

 

 

SANCTUARY.CZ: NOVÉ ALBUM JE TVRDŠÍ/SILNĚJŠÍ NEŽ PRVNÍ. DÁ SE ŘÍCT, ŽE JSTE SE NA TOM PRVNÍM ALBU JEN SNAŽILI NAJÍT A TEĎ JSTE KONEČNĚ SAMI SEBOU, VÍTE VÍC, CO CHCETE ŘÍCT?

Sara: Ano, určitě. Navíc na první desce byly čtyři skladby vlastně dema, pořádně jsme nevěděli, co chceme vlastně dělat. S Ryanem jsme tvořili hudbu, protože to jsme chtěli, a hodně jsme byli ovlivnění jinýma kapelama. Ryan je strašně dobrej se synťákama a je s těma mašinkama pořád lepší a lepší. Zlepšuje se i naše schopnost napsat dobrou písničku a to vlastně den ode dne. Není dne, kdy by se Ryan neučil něco nového. On vždycky ví, co který nástroj dovede. A jak přijdou další a další alba, dovolím si předpovídat, že další nahrávky budou ještě silnější a dravější, a to proto, že on se zlepšuje vlastně každou vteřinou.

SANCTUARY.CZ: INDUSTRIAL A EBM SCÉNA A ŽENY V NÍ – TO JE MYSLÍM DOCELA OŽEHAVÉ TÉMA. JAK SE CÍTÍŠ JAKO ZPĚVAČKA V TÉTO MASKULINNÍ SUBKULTUŘE?

Sara: Nedívám se na své pohlaví jako na něco, co s tím má něco společného. Jsem prostě člověk na tomto světě, křičím a dělám věci, které dělat chci, nemyslím, že to, že jsem žena, má nějaký pozitivní nebo naopak negativní vliv na tohle všechno. A jestli si někdo myslí opak, může mi to přijít říct do očí. Nemyslím, že pohlaví má s muzikou cokoliv společného.

SANCTUARY.CZ: JAK SE STARÁŠ O SVŮJ HLAS?

Sara: Poslechni si, jak mluvím. Mám takový hlas asi od svých třinácti…haha

SANCTUARY.CZ: ALE NĚKDY JE RIZIKO, ŽE BYS MOHLA ZTRATIT HLAS ÚPLNĚ. NĚKDY JE NEZBYTNÉ SE ALESPOŇ TROCHU O HLAS STARAT.

Sara: Samozřejmě, že se o svůj hlas starám. Na turné vím, že do toho dávám hodně a přepínám se, ale snažím se tomu částečně předcházet tak, že si upravuji poměry složek v odposleších tak, abych neměla zapotřebí podvědomě všechno překřičet.
 

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Velké poděkování sanctuary.cz.Tuhle kapelu jsem neznal.Po zhlédnutí zde nabízených klipů,jsem naprosto unešen.Po té jsem zhédl nějáke věci i na youtube.Totálně mě dostali.Producentský vliv génia Rhyse Fulbera je tam vyloženě slyšet.Zpěvačka tomu dává koule.Velmi mi to připomíná starý dobrý Fla.Ještě jednou Děkuji Sanctuary

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.