Recenze Stephen King – Právo nálezce

Detektivní série z pera krále hororového románu Stephena Kinga se dočkala druhého pokračování. Drží se cesty, kterou jí prorazil "Pan Mercedes"?


Stephen King – Právo nálezce 
Vydal: Knihy Dobrovský, (334 stran)

Pamatujete si ještě na chladné ráno ve frontě, vinoucí se k úřadu práce? Na světla ve tmě, která vyrazila přímo do řady promrzlých prácechtivců? „Pan Mercedes“ se tehdy projel po tělech a osudech několika přítomných a naprosto změnil život Williama Kermita Hodgese, který jako osamělý detektiv v důchodu směřoval přímou cestou k sebevraždě. Pomatený Brady Hartsfield však dal jeho životu nový smysl. Bill, ani jeho v kapse uložená punčocha plná ložiskových kuliček, řečená Veselý pleskač, zkrátka ještě nepatří do starého železa.

Výbuchu, kterým chtěl Hartsfield pocuchat makeup náctiletých návštěvnic popového koncertu, se Billovi podařilo zabránit jen díky spolupráci s nesourodými parťáky, které k němu přivelely okolnosti.  Díky pohnutým událostem oněch dní, které vyvrcholily v létě roku 2010, si k sobě hodně odlišné a komplikované osobnosti našly cestu a staly se přáteli. Pokračují společně v nově nalezeném poslání a odhalují kriminální živly v poněkud svérázné detektivní kanceláři, nazvané „Právo nálezce“. A právě tak se jmenuje i druhá kniha detektivní trilogie Stephena Kinga.

 


Její začátek nás pošle časem zpátky do roku 1978 na farmu v New Hampshiru, kde parta mladých vejlupků přepadne osaměle žijícího spisovatele Johna Rothsteina (pro vznik tohoto autora King sloučil Johna Updika, Philipa Rotha a J. D. Salingera). Ten dal světu rebela Jimmyho Golda – hlavního hrdinu trojice románů s „Běžcem“ v hlavní roli. 

Dvě třetiny z jeho nenadálé společnosti jdou jen po penězích, ale ten třetí, Morrie Bellamy, ten spisovateli zazlívá, co s jeho vůbec nejoblíbenější literární postavou v průběhu série provedl (Morrie by si měl jistě o čem povídat s Annie Wilkesovou – fanynkou číslo jedna). Ukazuje se, že Rothstein má místo kostlivců ve skříni nemalou hotovost a hlavně hromadu zápisníků s dalšími dvěma Goldovic romány, které zahořklý stařík nechtěl nikdy vydat a které by nálezci přinesli nemalý peníz a nehynoucí slávu. A právě kolem tohoto pokladu se točí nový Kingův román.

Jak se může Bill zaplést do případu starého víc než třicet let? A jakou roli v něm může hrát Peter Saubers, klučina se srdcem na pravém místě? Jak je známo – cesta do pekla je často dlážděna těmi nejlepšími úmysly. King opět kočíruje příběh zručně, svižně a přímořaře. Nedočkáte se žádných komplikovaných šmodrchelů, což vám, pokud nejste nějakými „hárdkórovými“ konzumenty kriminálek, vadit nebude. Protože King…

Pokud mám hledat nějaké negativum, pak mě napadá jedno jediné. Přiznám se, že na mne nepůsobí příliš věrohodně skladba Billových pomocníků. Neumím si moc představit, že by mladíka a psychicky labilní ženštinu bývalý detektiv nadále vědomě vystavoval nebezpečí. On má Stephen rád hrdiny, kteří nejsou prototypem Supermana, ale tady je to na můj vkus až moc divoké a lehce nedůvěryhodné. 

Ať je to jak chce, kniha se zase čte sama. Pozitivem je navíc fakt, že je ústředním tématem určená čtenářům, kteří skutečně dokážou milovat knihy a hrdiny v nich. Pokud tuhle schopnost máte, mnohem snadněji pochopíte jednání hlavního hrdiny i padoucha. "Pan Mercedes" mne osobně sic bavil o chlup víc už díky deviantnějšímu zlounovi, ale i v tomhle případě dostanete očekávanou kvalitu.

Uvidíme, co Billa čeká v posledním díle série, který se bude v originále jmenovat „End of Watch“. Brady totiž sice leží na nemocničním lůžku a nedokáže si sám zajít ani na záchod, ale věci v jeho pokoji naopak nezdravě ožívají. Další příběh si tak doslova říká a sepsání a my můžeme jen doufat, že nezůstane zakopaný někde pod stromem…

Zde koupíte knihu "Právo nálezce": http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-pravo-nalezce-667371.html
Další knihy Stephena Kinga koupíte: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-vyhledano.html?slova=Stephen+King

 

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dobre napsane. Knizku jsem precetl behem par dni a souhlasim, ze Mr.Mercedes se mi libil taktez o trosku vice. Nicmene, trosku odbocim od vyse uvedeneho, pro mne uplne nejlepsim dilem Kinga je Dallas 63. Ta mne uplne dostala - kdyz jsem precetl prvnich par stranek - nemohl jsem na ni prestat myslet dokud jsem tech vice nez 700 stran neprelouskal :-) V tehle knize si kazdy prijde na sve, kdo necetl - vrele doporucuji!
Vidíš, to je jedna z mála Kingovek, kterou jsem ještě nepřečetl. Ne nějak záměrně, jako spíš, že se s ní nějak míjím. Takže díky za dodatečnou motivaci, jen co dorazím další 650tistránkovej špalek "Terror", jdu na "Dallas":)
Ja si tehdy pred Dallasem rikal, ze tohle tema (atentat na J.F.K.) asi nebude tema, ktere me bude az tak v knizce bavit. Opak je pravdou tema tak vyzivne a napsano tak napinave, ze jsem u toho ani nedutal a hltal kazdou novou stranku. Kdyz jsem to docetl, tak jsem mel normalne depku, ze to je uz u konce. Dodnes mam v ni stranky, ktere si ctu znovu a znovu a jak bude volny cas a zadny vhodny titul ke cteni, vracim se k precteni cele knihy. Urcite doporucuji a uzij si ji, je skvela :-)
A jeste male doplneni. 15.2. startuje v US Tv serial dle teto predlohy. Tesim se, ale trosku mam obavy jak se to cele povede zfilmovat: http://www.csfd.cz/film/55031-11-22-63/prehled/
Nooo, minimálně trailer vypadá slibně :)
Obavy jsou na místě, ono to filmování "kingovek" je většinou spíš bída, tak bude lepší se netěšit a snad nás příjemně překvapí:)).
Přesně tak. Většinou je to slabota ve srovnání s knihou. Ale čest i vyjímkám: Svědectví, Bouře století až po veleúspěšné Shawshank či Misery atd. Ale Dallas 63 jako knihu doporučuji všemi deseti. Patří rozhodně mezi TOP 5 knih, co jsem kdy četl...
Jo, to je fakt... ak Shawshank přihazuju určitě za sebe i Zelenou Míli, ta mne svýho času rozválcovala i jako film... A díky za tip na knihu, znamenám si! :)
Urcite - Zelena mile to je proste neco uzasneho, jak kniha tak film. Dallas urcite stoji za to :-) tam si opravdu kazdy prijde na sve...
Pristi tyden u nas vychazi zaverecny dil trilogie: https://m.martinus.cz/detail/243856/
Pravda pravdoucí, už jsme v očekávání:)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.