Gothic...

Je třeba jenom poznat a pochopit historii subkultury, která se stává pořád více známa, možná populární. Temní lidé - zde právě oni zváni jsou gothy, gothic punkery. Plynou si světem, provokují, překvapují, tak jako každá subkultura....
 

Autor: Onnea

Na začátek trochu poetiky. Goth - člověk schovaný pod svojí vlastní imaginární záclonou, stvořenou z temných vln, ale taky malých světlých průsvitů. Černé oči a rty možná mají za úkol schovat to, co se kryje uvnitř. Člověk, na něhož se obyčejný smrtelník dívá jako na černou ovci společnosti nebo duši, které vládne Satan. Ale pravda je úplně někde jinde. Je třeba jenom poznat a pochopit historii subkultury, která se stává pořád více známa, možná populární. Temní lidé - zde právě oni zváni jsou gothy, gothic punkery. Plynou si světem, provokují, překvapují, tak jako každá subkultura.

Originální název pochází od germánského kmene Gótů. Pro Římany byli oni barbary a vandaly. Od tohoto pojmu vznikl název středověké gotické architektury. Tento styl stavby se inspiroval zeměmi Blízkého Východu, a jelikož lidé tam žijící samozřejmě nebyli křesťany, automaticky byli považování za pohany a tedy i barbary. Později ale byla gotická architektura brána jako snaha přiblížit se Bohu díky jaksi novému způsobu stavby vysokých budov a na barbarství se zapomnělo. Pak v 18. století přišel romantismus a vznik gotických románů. Tato literatura byla charakteristická svojí fascinací smrti a nadpřirozenými jevy. Kolem roku 1970 se tento termín poprvé použil k nazvání stylu hudby.

V roce 1967 hippies přišli na to, že svět není takový, jakým se jeví a rozhodli se změnit to pomocí lásky. V roce 1977 punkeři přišli na to, že svět stále není takový, jakým se jeví a rozhodli se změnit to díky anarchii. A tzv. dark people věděli a chápali to celou dobu, ale viděli důležitost temné stránky duše, melancholie, ponuré fantazie a uměli najít v tom něco krásného. A právě od toho je třeba začít.

Ke konci sedmdesátých let punk ve Velké Británií ztrácel svou sílu, do jisté míry se stal příliš obecným. Hodně tvůrců, kteří se jistým způsobem nedokázali ztotožnit s formulí vypracovanou přes punkové rebely, se začalo spojovat s novými rozhledy. Pro kapely jako jsou na příklad Siouxsie & The Banshees, Joy Division, The Cure nebo Bauhaus punk byl způsobem jak se ukázat, ale spolu se vzrůstajícími znalostmi hudebníku začal brzdit jejich rozvoj. Kapely brzy odhodily punkovou estetiku, nebály se experimentů, hledání nových možností a používání netypických nástrojů. Tvorba Joy Division jako první byla britskými kritiky nazvána "otickou"
Fanoušci se scházeli v klubech, kde hrály jejich oblíbené kapely. Nejznámějším místem tohoto typu byl londýnský Batcave Club. Standardním dílem, dalo by se říct hymnou gotického rocku, se stal singl kapely Bauhaus - "Bela Lugosi's Dead", který navazoval na tragický osud Bely Lugosiho, který ve třicátých letech hrál hlavní roli v Draculovi. Herec se natolik ztotožnil se svou rolí, že za to zaplatil šílenstvím. Tato kompozice, stejně jako i samotná kapela, se ukázaly v kultovním filmu "The Hunger". Slavná scéna, kdy pár upírů (Catherine Debeue a David Bowie) na gotické diskotéce hledá své oběti a na pozadí hraje kapela zavřená v kleci, dodnes působí okouzlujícím dojmem.

Pro postpunkové základy tohoto směru byl charakteristický studený neklidný zvuk, pulsovní basa a práce bubnů, která dávala zvláštní, uvádějící do transu, klima kompozicím. Texty písní se prolínaly lidskou psychikou, ukazovaly pochmurné kouty duše, otevíraly brány do světa používajíc často černý humor. Tento artistický odkaz si brzo našel dav sympatiků a tak se narodila gotická subkultura, která byla později nazvána - Dark Culture.

Pojem středověká gotika byl vždy spojen s něčím barbarským. O punku nevím tolik, kolik bych asi měla, každopádně vím, že subkultura vždy vznikala jako protest. Gotika byla dalším druhem protestu, snaha vytvořit si vlastní život postavený na nesouhlasu s obecným okolím, společenství ji vidělo jako barbarství, najednou se objevila subkultura která viděla krásu v tom, co jiní považovali za odporné. Punk měl v sobě toho protestu až příliš, a když už jednu dobu začal být příliš "objemný" a dá se říct komerční, objevilo se pár lidí, kterým to prostě nestačilo. Punková muzika se jim zdála příliš jednoduchá a proto k ní začali něco přidávat. A tak se stalo ze začal vznikat post-punk, ze kterého později vzešel gothic rock. S tím, že se začalo do gotické hudby přidávat, dá se říct "romantičtější" a zvučnější prvky, přišlo i doplnění romantičnosti a nějaké takové harmonie do punku. Romantika ale začala ubíhat spíše temným směrem. Proč? Protože život je těžký, a všichni to víme, tak proč se s tím nesmířit? K čemu anarchie, když i tak nic nedokázala. Je lepší se s tragickou částí života smířit a přijmout ji jako část sebe. Proto ta vlna divné deprese kolem gotiky, jedno nemůže být bez druhého. Je to subkultura, a tak jako hipíci touží po volnosti duše, i gothi po ní touží, každý ale má jiné způsoby. Faktem ale zůstává, že každá hudební subkultura je založená na hudbě. A Gothic je založen na gothic rocku. Vznikl nový pohled na estetiku. Lidé tvořící tuhle subkulturu hráli, psali texty, zpívali, začali vyjadřovat své myšlenky pomocí hudby. Pokud se budeme dívat na gotickou subkulturu jako nějaký druh filosofie, musíme si uvědomit jedno. Filosof svoje myšlenky seskupuje a později je vypustí nějaký způsobem do světa. Různá filosofie má různou původní myšlenku a každá ta filosofie a myšlenka je jakýmsi způsobem zapisována do dějin. Vznikají manifesty, traktáty, knihy. Myšlenka se rodí a myšlenka potřebuje způsob jak se ukázat. I gotika tohle má, a má tu myšlenku v hudbě. Ti, kteří stáli u zrodu této subkultury své myšlenky zobrazovali v textech a v hudbě. Pro mě není nic krásnějšího než hudba a proto si ani nedokážu představit dokonalejší způsob, jak své myšlenky vyjádřit. Proto je gotická hudba v této subkultuře tak důležitá. Právě v ní je celá gotika obsažena. Člověk se nemůže k něčemu hlásit, aniž by neznal základy. Můžeme poslouchat gotickou hudbu, ale nemusíme být gothy, ale nemůžeme být gothem, když tu hudbu neposloucháme a především neznáme.

Co je to tedy gotika? Existuje nějaká daná definice gotiky? Opravdu ji nedokáže nikdo definovat? Tohle není pravda, každý goth dokáže říct co gotika je. Já pro začátek můžu říct co gotika není - Gotika není pesimistický pohled na svět, gotika není samá deprese, gotika není sebeubližování. Temnota, deprese, nějaká ta romantika... jeden kýč za druhým, žádná originalita, jenom samé kecy o tom, jak je gotika životní styl, ale přitom většina lidí ani historii gotiky nezná, nezná základní kapely, protože podle nich hudba u gotiky není vůbec důležitá. Popřípadě si založí temný blog, nakopírují tam články, co někde našli a přitom mám pocit, že je ani nečetli. Ano, tohle je opravdu smutné a z tohohle pohledu je gotika opravdu smutná.

Gotika je naopak o tom brát život jaký je, smířit se s tím že je sice na dvě věci, ale že právě v tom, kde lidí vidí deprese, goth umí najít něco pozitivního. Je důležitý pohled na smrt, otevření se, smrt je brána jako jistý konec něčeho, co už možná ztratilo svůj smysl. Ale pořád něco umírá a pořád se rodí něco nového. Tohle je život, neustále změny, neustálé bourání starých věci a tvoření nových, snad dokonalejších. A hudba? A té už bylo napsáno mnoho. Je to jakási punková monotónnost spojená se scenérií glamu a jistou originalitou industriálu, narozdíl ale od punku gothic rock stavěl přede vším na melodií a to bylo první, čím se od punku odloučil, pochodový stálý rytmus, velice výrazné basy, občasné silné kytary a občasné vynechání, vokál, který je hluboký, ale přesto zachází občas i do výšek, odpoutání se od agresivity, a především přidání kláves a syntezátorů. .

Chci ještě dodat, že na fóru Gothic.pl jsem nadhodila téma, že gotika je životní styl či dokonce filosofie a ne hudební subkultura. Toto téma bylo přeneseno do kuriozit a také mi bylo napsáno, že tohle nikdo ani vážně nebere. Gotika se stává moderním trendem a to ji vlastně pomalu ale jistě zabíjí. Tohle je ta pravá krutá realita.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

"Gotika není pesimistický pohled na svět, gotika není samá deprese, gotika není sebeubližování. Temnota, deprese, nějaká ta romantika? jeden kýč za druhým, žádná originalita, jenom samé kecy o tom, jak je gotika životní styl, ale přitom většina lidí ani historii gotiky nezná, nezná základní kapely, protože podle nich hudba u gotiky není vůbec důležitá"<br /><br />Jo,ten článek znám,je dobrý,výstižný a odpovídající realitě.Tak Ezi a teď jsem zvědavej kolik lidí tě za uveřejnění tohoto sežere :-D :-D(každopádně dobrý krok vpřed...)
Mě se líbí ten předposlední odstavec. Zejména část o "hledání krásna ve věcech, které většina lidí vnímá jako veskrze negativní". To je právě to, v čem měla být ta dokolečka omílaná "TEMNOTA". <br />Umění uvědomit si, že jste na tomhle "přiblblým" světě dostali kousek místa k tomu, abyste se co nejvíc přiblížili svým snům. Máte možnost žít podle svého. Umění radovat se z nádherného podzimního rána, radovat se z voňavých jarních soumraků, radovat se z písničky, jejíž melodie vás naplňuje elánem, jakkoliv je její text třeba depresivní. <br /><br />Není to o depresích, naopak jde o to, umět v tom depresivním najít to, co jiní přehlížejí. Je to o tom, umět najít estetiku a krásno i tam, kde jiní vidí jen destrukci, ohavnost a podobně (vzpomeňe mistra Baudelaira).
Pár definic z mého pohledu:<br /><br />- Goths získávají sílu a energii z těch částí hudby, umění a literarury, která se stává pro ostatní depresivní a zmatenou. <br />- Gothika je dekadentní styl hledající krásu v temnotě 8-)
sorry, ale já nemužů jak se všichni snaží popsat zvuk nástrojů<br />"pulsovní basa" je mírný paskvil, ale to berete jen na okraj, já jsem dost konzervativní baskytarista a tohle já osobně nemám moc rád
To, že gotika se stává pro mnohé pouhou pózou, je normální proces. Kolik lidí je dnes průměrně, až podprůměrně inteligentních? A takováhle masa se bere všeho, co vypadá cool, nebo rebelsky. A to se dneska už týká taky punku, metalu atd.<br /><br />Gotika je o tom, umět si jít vlastní cestou.
bojím se že tu nejde tak o její definici, ale spíš o to že autorka chce říct to že nebude trvat dlouho a VŠICHNI lidi budou hledat krasu v temnotě a abys ses odlišil budeš muset mít na svět přesládle kýčovitý pohled :-)<br />...děsivá vize...
[3]dovolill bych si oponovat tvrzení že goths získávají energii z chaotické či depresivní hudby,je to trochu silné zobecňování..neznám jediného člověka který by o hudbě ála Cocteau twins,Dead can dance,All about eve nebo Faith and muse prohlásil že jsou chaotická a depresivní..naopak,je velmi melodická,jemná a uklidňující,byť nabitá emocemi a myšlenkami...
Tvůj názor se mi líbí.
[7] Moji rodiče shledávají i tuto hudbu depresivní. A to přitom máma poslouchá Petra Nováka :-)
Prominte mi to,ale tohle ja scestné téměř celé,ale je to můj subjektiví postoj.Já asi žiji v trošku jiném světě.Myslím,že to není tak ani tak. :-P Vsouvislostí s hudbou už zase asi raděj používám klasického slova typu gothic rock,nikoliv goth subkultůra to mí¨i zní až sektářsky.Jsem přeci jen člověk co má rád oblíbený hudební styl,takže bych ztoho nedělal úplné náboženství.Když píši fikce tak spíš pro pobavení,ironicky.Pro mě je gothický rock,jen název pro styl,nemusím se vracet až tak hluboko do historie a vyztvářet uplný mýtus.Určitě se najdou jemnější kousky jako zminovaní Cocteau Twins s nádherným hlasem Elizabeth Fraser a jejich eposu Treasure o proti npříklad temnější atmosféře The Nefilim Zoon.Smích.Shrnuto,podtrženo,na můj vkus se v článku používá moc často slovo Goth.Za mně se spíš říkavalo to je Gothic rocker správnej chlap.Jak jsem psal,dnes už je to jiné.Batcave klub se dnes bere pomalu jak nejslavnější klub na světě,což mě děsí.Dělat modu třeba s Rozze,který zpíval, třeba jen pro šedesát lidí.Celkově mě gothický rock vždy,dával dobrý pocit a zbavoval úzkostí,ale tady ta stádnost, umělá image mě spíš do deprese dostává.Je to ale jen můj pocit.Napsané je to,ale jinak,dobře.Ale Shadow má osobitý názor,dle vlastních pocitů,které nemusí nutně znamenat,pesimistické,ale třeba krásně mystické co Vy na to?
[9]Petr Novák,tak jeho texty na mě celkem depresivně působili,to je fakt,ale Mámu musíš brát ona v tom,zase vidí kus krásného života a nostalgie.Tak jako já tak beru Davida Bowieho. :-)Ahoj
[1] Proč by mě měl někdo sežrat? ;-) Myslím, že je tady naopak hodně inteligentních lidí, kteří budou se článkem souhlasit, proto jsem to sem i dával ;-) A samozřejmě taky proto, že s mnoha body v tomto článku souhlasím... 8-)<br /><br />[4] Já pro tyhle případy používám pojem "pulzující", nebo "tepající", ale jestli máš lepší synonymum k k base, rád si rozšířím slovník ;-)
BOB: Problém je, že se na goth nabalilo electro, ambient, experiment...když si vezmu, co všechno se hrálo na CP, tak polovině těch lidí bych se neodvážila říct: Gothic rocker. Vyhovuje mi "subkultura"-to slovo mluví o lidech, ne o jejich konkrétní vyhraněnosti v hudbě. Ale je pravda, že kvalitní základ je kvalitní základ ;-)
[13]Ano máš pravdu na Goth,se v průběhu třiceti let,nabalilo opravdu hodně hudebních styů.Toje bezdebat.Celkově jsem se vyjadřoval,spíš mimo článek v menším afektu.Trošku od věci,já si myslím,že rozebírat Gothiku až po strop,do tak hluboké historie,jako je středověk a tak podobně je zbytečné.Jde o hudební styl,který vyrostl s punku a všechno to umělé náboženství kolem typu Image,hadry,horory,umělé deprese atd nás staví do špatné pozice. :-) S tebou to Eze samozřejmě nesouvisí,to jsem si tady jen trošku ulevil,protože mi už v dnešví době připadá,že legendární undergrondový Batcave,je na netu propíraný nesprávným směrem a vypadá jak nejkomerčnější klub na světě,Všiml jsem si,že ho děti hledají i v Bravu.Smích
Pro mně germánští Gotové,dnes už s podobnýma věcma nemájí souvislost,ani umělá spojitost se středověkem,arhitektůrou i když ji mám rád,ale spíš jen jako historický styl,stavitelstvíTen kdo porvé vyslovil slovo gothic rock,vlastně už dnes ani neví co způsobil.Jen se bojím aby např ta naše Batcave scéna,nebyla za chvíli dobrým tahem pro obchodníky,jako modní trend ve stylu Nightwish a spol.Už v tom prvním článku co jsem psal Gothic rock Hystorie a současnost jsem se toho bál.Teda já už jsem, jak Onnea,Smích
BObB: Jako Onnea? Ale to ne ty se aspon nesnažíš vnucovat :-) Každopádně s tebou souhlasím a bojí se toho asi každej...Omg kolik jen znám "pseudo gotiček" kterých se člověk zeptá co poslouchají a dozvíš se Tokio Hotel nebo My Chemical Romance...S tím bych si ale nedělal hlavu, ti lidé, kteří chtějí o gothic rocku a vůbec o gotické hudbě něco vědět, ti se o to budou zajímat a ostatní at si přece nakašlou :-D<br />Jinak moc pěkný článek :-)
[12]však ty víš jak jsem to myslel ;-)
:D:D:D:D:D:D:D:D ...pardon
[4] pulsovni ci pulzujici - mi to prijde vystizne, kdyz si vezmu treba rytmus pulzujici krve a tak, chapes?
To co píši,není nic,proti nikomu. Ez dělá perfektní práci,.sám píši, tak vím, co to obnáší.Jsem si i vědom toho,že se rozpitvává,v podstatě stále to samé.Vyjadřuji se už spíš, mimo článek.Takže vadí mi už asi i takové drobnosti,jako to,že to co dřív byla rebelie jako pyramidky,cvoky,řetězy,lebky atd,tak to je dnes móda,kterou prezentují už i v obchodech New Yorkem,Kenvelo apod. a na letácích je napsáno, móda ve stylu punks.No proboha, kde to jsme,mně to ještě rodiče zakazovali,že popírám řád v tom tedy s počívala anarchie a pro mě i následným inteligentním s pomalením punku = gothic rock.tak jsem to aspoň teda cítil já.V roce 90,když vyšla dodnes,zatím poslední řadovka Sisters? Vision Thing,udělal Andrew Eldritch,údajně prohlášení,že nemá rád gothic rock,tehdy jsem se tomu moc divil.Ale víte co, dnes už se tomu,tak moc nedivím.Tupé zvuky v projektu SSV,který udajně vznikl z důvodů,že jej firma obrala o peníza to jen potvrzují.Dle mě to mohl být i jistém směru nový protest,ale těžko říct.Jedno vím jistě, jdu kolem výlohy a na titulní straně Bravíčka je obtisky s imitací tetování kde je nápis gothic a růžičky.Tak Proboha,kde to jsme!Myslím si,že dnes budu asi větší rebel,když budu chodit v obleku! Některé holky píšou o depresy,ačkoliv vůbec neví o čem mluví a poznali většinou jen takové starosti,že jím mamnka,nechce koupit v Kenvelu pásek s pavučinou a lebkami,protože být uměle drsný je IN. A to,že Shadow.nebo Onnea řeknou veřejně svůj názor,v pořádku.Jsou to správní rebelové.Hele Ezi, já Ti tady napsal celý článek,promiň,že do komentáře.S článkem to nesouvisí.Já jen,že když už jsme to načali.Vždyt mě znáš,aspoň to nemusíš předělávat.Smich.Tolik ode mě.
u nás v Třinci, je billboard - reklama na obchod Cr&#255;t, což je jinak metalshop.cz... a na tom bilboardu je napsáno "Styl odlišuje". Tak vždycky, když kolem toho billboardu jedu, chce se mi strašné smát...
Mne obdobně rozsmává(nebo rozesmutní),když náhodou kdekoli v hovoru použiji slůvko "gothic" v jakémkoli spojení,hned se na mě s rozzářenými očkami obrátí nějaká persóna se slovy "cože,slyšela jsem gothic?Já miluju Nightwish/Cradle of filth/Evanescence/hřbitovy..."<br />Pak se obdobně jako Bob nedivím Eldritchovým prohlášením,jimiž se distancuje od gotiky a své TSOM prohlašuje "We are The sisters of mercy and we are rock n´roll band".Nehodlám ale prudit,vždyť konec světa se nekoná,nás milovníky post-punku,deathrocku či gothic rocku čekají Vánoce v podobě Drop dead festivalu,tam se v klidu sejdeme,poklábosíme o dobré hudbě a nebudeme řešit pojmy nýbrž hudební dojmy 8-)jdu si dát šlofíka s melodickými Brity The wake,dobrou noc
[22]Ty mi čteš myšlenky,Akorát jsem THE WAKE poslouchal.Já skladbu Christine úplně miluji
Takoveto clanky jsou dobre, kdo nezna a chce, muze si ujasnit pojmy. Osobne vsak nepatrim k priznivcum vyhraneneho pristupu ke gotice. Spise se povazuji za volnomyslenkare s prevazujicim priklonem ke gotice, a je mi blizsi myslenka setkavani subkultur "all alternative", nejen na akcich, zahrnujice v to goths (od post-punku po cybergoths), EBM, electro, industrial, ambient, metal (gothic, black, death, pagan,...), fetish (latex, high heels,...), BDSM, body modification, retro, pin-up,... vsechno, co je z pohledu tak zvaneho mainstreamu malo prijatelne. Vadi mi jedine, pokud zkresleny obraz cele alternativni sceny v mediich vytvareji lide, kteri do toho nevidi, s lidmi kteri tam nepatri.
[23]telepatie :-)zmíněná Christine je navíc (bohužel)jediná jejich píseň od které mám i videoklip(byť v mizerné kvalitě).Ano,je to skvělá píseň
[25]Ten videoklip mám taky na DVD Goth Ultimate Coliection mimo THE WAKE,tam jsou i Ghost Dance,EVA O,Corpus Delicti atd a já ho mám ve skvělé kvalitě,heč :-D :-P :-)
[26]aaaaargh právě jsem si poslintal klávesnici...asi si pustím živák Rozze aby mi to nebylo tak líto :-)Ghost dance jsem viděl bohužel jen jediný živák a to jen píseň Last train...Anne-Marie Hurst musela být live úžasná :-)
[24]Ano stím souhlasím
[27]Byla úžasná, na DVD Goth Collection je i NOSFERATU,LORDS OF THE NEW CHURCH,BIG ELECTRIC CAT atd,tak pokud nemáš, někdy Ti to<br /> pošlu.Ted se dívám nsa klasiku DVD STRANGLERS-The Video 1977-1982.Skladba Golden Brown je krásně nostalgická :-P
Jeden z nejlepe napsanych clanku,
Onni: asi ne :-D<br />já si to prostě nějak neumím představit, kdyby jste mi řekli, abych něco takového zahrál, tak bych na vás asi jen blbě čuměl<br />asi na to mám málo abstraktní mysl :-)
[31] chichi, kdyz si neumis predstavit pulzujici krev, tak se obcas koukni na Dr. House :D
Podle mě by se měly všechny hudební škatulky zrušit. Já vím, že určitý člověk má určitý styl a věci a hudbu, které nějakým způsobem zapadají do jeho vkusu. Ale dneska už je to všechno tak propojené, že už je to přežitek. A hudba se musí vyvíjet, každý skladatel má svou inspiraci, a to třeba i v jiné hudbě. <br /><br />Já chodím na hudební akce různých stylů a vždycky mě štve, že není tolik lidí co já, že se prostě seberou a jdou si poslechnout dobrou hudbu. Ne hudební styl.
[33] mam zname, kteri maji kapelu. Hrajou takovy alternativni pop rock, v pohode hudba, dobre se jich posloucha. Kdyz mam moznost, jdu se na ne podivat, pac hravali treba kdysi na gimplovskych akcich a tak, takze nostalgie. Proste clovek prijde, posleche si je a je mu dobre. Je jedno co hrajou, ale hrajou to dobre. (kapela se jmenuje Apatheia, mozna nekdo zna)<br />ALE, myslim ze podstata skatulky je o necem jinem. Je o tom, privest cloveka na nejaky spravny smer. Ne, aby cloveku nakazovaly co ma ci nema poslouchat, ale aby vedel, co je podstatne...
Škatulky... Tak to neřešte, ne?<br /><br />Je to dneska (a asi to vždycky svým způsobem byla) běžná věc. Prostě se to musí nějak vymezit - abychom věděli, oč vlastně jde. Pak by "metal", "gothic rock", "techno", "jungle", "trance" mohlo bejt klidně to samý, to je hloupost.<br />
[33]Co je na zařazování hudby do žánrů a podžánrů divného či dokonce špatného?Vždyť to je naprosto normální zpřehledňující systematika....To bys pak mohla říct že by se měl zrušit systém říše živočišné,rostlinné i hub v biologii,protože to jsou přece vše živí tvorové,systematiku v chemii,protože to jsou přece vše chemické sloučeniny,lhostejno jestli sulfidy nebo cykloalkeny...a s hudbou je to skoro to samé...Jako kapradina není prvok,chlor není polyalken tak metal není punk atp ;-)Pardon za přirovnání,profesionální deformace.Ale to že je hudba diferenciovaná nikoho hudebně omezuje,taky si poslouchám deathrock nebo post-punk spolu s folkem a třebas i reggae...člověka neomezují škatulky,to lidé omezují sami sebe
Onnea + Shadow: Já vím, člověk se snaží všechno popsat. To je už v člověku zakořeněné. Když jsem kdysi jela studovat do USA, překvapilo mě, že tamější lidé mají tak velké rozpětí hudebního vkusu. Myslím že to je tím, že vnímají hudbu jako prostředek vyjádření svých svobod a práv, která jim leckdy jejich 'demokratický' systém ubírá. Strašně si mi to líbilo, že dokáží ocenit jakoukoliv hudbu, ať už je to jejich styl nebo ne.
[37]pak mohu říct jen,že pokud lidé kolem tebe dovedou ocenit jen "tu svojí hudbu",tak se stýkáš s omezencema.Všichni lidé které si dovolím nazvat přáteli dovedou ocenit hudbu,pokud je dobrá,ať to je gotika,punk,elektronika,klasika,ska,metal,folk,glam rock,cokoli a jsou to Češi,tak nevím kde je chyba.Ano,lidé vše popisují.A je to mimo jiné pro přehlednost.Raději hledám čisté ponožky ve skříni s čistým prádlem než pod lednicí
[37] he? Dyt ti o patro vys shadow napsal ze posloucha "deathrock nebo post-punk spolu s folkem a třebas i reggae". Ja taky posloucham vsechno mozny od progress rocku 80tych let, pres britpop, nejake elektro a i klasickou hudbu. Nevim proc by schopnost ocenit hudbu mela byt vysadou americanu... boze...
Shadow: Je pravda že třeba u nás na severu je hodně málo takových lidí.
[40]pak to je smutné...,ale zobecňovat to na celý národ nelze.Ostatně pochybuju že tady na Kladně a ve Středních Čechách jsou lidé jiní než u vás na severu...
[40]mozna ze se proste stykas se spatnymi lidmi... mam na priklad kamarada, co hraje v black metalove kapele, ale pritom je hodbe velkym fanouskem EBM a industrialu ci dokonce klasicke hudby (nedavno mi rikal o koncertu Mozarta). Na omezene lidi narazis vsude, i v USA, jde proste o cloveka, nerozhoduje o tom narodnost ci proste misto pobytu.
Opravdu mi přijde, že se tu nesmyslně hádáte, když to tu čtu! I když posloucham gothic rock, tak metal tu pro mě bude také vždy. stejně jak goth r. nebo když píšete o Mozartovi, také klasika!!! já mám dost široký záběr, a záleží na člověku... to si myslím já...
Jj. V hudbě neomezují člověka "labely", ale omezenost přehledu po hudební scéně obecně...<br /><br /> Ehm... tedy tím chci říct přesně to, co řekla Morti :-D
Moc mě těší, že tu jsou názory opravdu zajímavých a inteligentních lidí od kterých se můžu hodně dozvědět - o tom co mě už dlouhou dobu fascinuje. Je mi 18 let a snažím se poznat sám sebe a pochopit smysl bytí a vždy když vidím (slyším) něco ponurého nebo temného přesto krásného, dokážu se odpoutat od starostí obyčejného studenta a vnořit se jakoby do jiného světa. Zní to možná jako levný kýč,kterým se ohánějí stovky mých vrstevníků,ale já si za každým slovem stojím. Rozhodně nechci být jeden z masy pózérů,kteří nevědí ani za co bojují. Tuctovost a neoriginalita je vidět na každém kroku a to není cesta kupředu a ani ta po které bych chtěl jít. Co se týká hudby moje nejoblíbenější je finská Apocalyptica-sice nejni gothic,ale já se za žádného ortodoxního gothica nepovažuju. **Důležité je být sám sebou...**
originalita a odpor ke stádovosti, to tu mockrát zazní ale občas mě připadně že se kolikrát jedná jen o vymezení se z velkého stáda tím že přelezu do jiného stáda, ale stále jsem ve stádu.. Ono co budeme mluvit o originalitě když každej vypadá jak reklama na perwol black magic.<br /><br />Podstatná je záliba v té které hudbě, a to že si třeba na Castle Party nevemu bílé tričko k tomu sice patří ale není to to hlavní.<br /><br />Podle mě ge gothic o tom jít svou cestou, nu a někdy jde stejným směrem lidí víc, ovšem stále to jdou jednotlivci, ktreří kdykoliv odbočí pokud uznají za vhodné. V případě že začnou brát ohled na to co si o nich pomyslí ostatní (jestli nejsou měcí, málo dark...) tak tehdy už jsou dávno někde uprostřed stáda.
Zdravim. Já se ze gotha nepovažuju (ani hudebně a ani oděvem - aspoň na akcích ;-).<br />Jen jsem chtěl dodat ke komentářům, že díky mému dlouhému kabátu a tomu, že chodim v černý, musim občas lidem této problematiky neznalým vysvětlovat, že bohužel pro ně patřím do jiné škatulky, akorát si nedělám hlavu z toho, co si kdo myslí..<br />Někdo si jednou dokonce myslel, že EMO, gothic a metal je de facto totéž...<br />PS:Když už škatulka, tak ten "metalista" :-P
do gothicu se dostávám hloubš a hloubš (btw dobrej clanek ) akorat me s*** ti, co nerozumí stylům a protože nosim žiletku na krku, nebo chodim v černym tak me nazývaj "EMO" , přitom zaprvé vůbec nevypadám a ani k tomu nemám sklony... :-x ;-)
ahoj,<br /> je samozřejmě mnoho věcí, na který bych se tady zeptal, ale i v opilosti vím, že ze mě goth nikdy nebude, resp. takový, který nosí své oblečení a chodí na všechny goth akce. <br /> Co byste definovali jako gothic metal? četl jsem různé články na různých portálech, nicméně tady ještě ne. např. kapela tristania nebo my dying bride, ci theatres des vampires me dostavaji do stavu. kde bych postavil tomuto zanru pomnik.<br /> ale, zajima me, jestli se nahodou nepletu? :-D <br /> <br /> no a přidám ještě jednu otázku, kdo si může dovolit jít na goth akci?:D co myslíte?
[49]Dovolit si to muze opravdu kazdy, kdo bude mit zajem ;-) Ale jedna vec, je dobre dbat trosku na "styl" aneb kenvelo bila mikina neni to prave orechove...

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.