Rozhovor s OCVCP o Draculovi a rumunské scéně

Pod chaotickou směskou písmen "OCVCP" se skrývá čtyřiadvacetiletý Rumun, aktivní člen tamější gotické scény a rozený Transylvánec. V září navštívil poprvé Prahu a my měli to štěstí, že jsme byli u toho. Vyměnili jsme si kontakty, posléze několik emailů a nakonec jsem ho přemluvil a připravili jsme pro vás rozhovor. Dočtete se v něm nejen o tom, jak je to s legendární upírskou pověstí, ale i o situaci na rumunské gotické scéně.

 

 

Sepsal: Paesant


CZ Sanctuary: Ze všeho nejdříve bych se chtěl zeptat na tohle - vím, že jsi se v Transylvánii pouze narodil a v současné době bydlíš více na západ, ve městě Temešvár. Jaký byl vlastně důvod k opuštění Draculova působiště - rodina, studium, neustávající útoky netopýrů?

OCVCP: Tenkrát moji rodiče bydleli ve městě Brasov, otec tam pracoval a matka studovala. Krátce na to co jsem se narodil se přestěhovali do Temešváru, protože tam výhodně zakoupili dům. Taky jsem tam měl prarodiče z otcovy strany. V 80.letech byl totiž prezidentem země Nicolae Ceausescu, komunistický tyran a tyhle časy byly pro rumunské obyvatele velmi tvrdé. Ale právě v Temešváru byla situace o něco lepší, tak nějak bližší západnímu světu. No a tak se naši rozhodli, že tu budeme žít.


Hrad Bran - působiště Vlada Drakula


CZ Sanctuary: Naše čtenáře bude hlavně zajímat jaký je tvůj vztah k celé té legendě o Draculovi a jestli, případně kolikrát jsi navštívil jeho údajný domov, hrad Bran?

OCVCP: Když se řekne Dracula, další věc, co okamžitě vyvstane na mysli je Rumunsko a zase naopak. Díky téhle legendě do naší země přijíždí velké množství turistů. Co se týče hraběte Vlada Drakula, víme, že to nebyl upír, ale vládce Transylvanie. Byl známý za své brutální způsoby trestání zrádců (nechával je napíchnout na kůl), ale s pitím krve to pravda není. Upírské legendě dal za vznik až Bram Stoker. Hrabě Drakul tedy byl opravdu inspirací jeho knížky, ale stejně tak i hraběnka Bathory nebo místní legendy a folklór.
Moji praprarodiče pocházeli z města Bertea, které leží nedaleko hradu Bran a prapradědeček prodal svůj dům městskému muzeu Brasov. Ten byl pak přestaven do těsné blízkosti hradu, tak aby muzeum stálo přímo před ním. Já osobně jsem Bran navštívil celkem třikrát a pokaždé když jsem tam byl, šel jsem navštívit dům svých předků. Nad vstupními dveřmi domu stojí iniciály mého prapradědečka, které jsou navíc úplně stejné jako ty moje.


Samotná legenda o původu hraběte je situována do města Segešvár, které je také vzdálené jen kousek od Brasova. Segešvár je nejstarší, stále osídlené středověké město v Rumunsku a je opravdu nádherné. Stará část města je plná úzkých uliček prosáklých historií a kamkoliv přijdete, cítíte takovou zvláštní atmosféru. Každý rok, poslední víkend v červenci, se tu koná středověký festival s dobovou hudbou, tancem, divadlem a řemesly. Přímo v centru staré čtvrti, kde se Drakul narodil.


Segešvár - historické centrum

CZ Sanctuary: Máš rád filmy/knížky s upírskou tématikou nebo jsi tím vším už dostatečně přesycený?

OCVCP: Miluju upírské filmy...především ty staré. Ale i novější, třeba Coppolova Draculu z roku 1992, kde někteří herci mluví rumunsky. Poslední film s touhle tématikou co jsem viděl byla 30 dní dlouhá noc...no, byli tam moc pěkní a agresivní upíři.
Samozřejmě taky čtu knížky s upírskou tématikou, ale jak jsem naznačoval předtím, je důležité oddělovat historická fakta od legendy. Ta legenda je ale u nás každopádně doslova zlatým dolem turismu.


CZ Sanctuary: Pojďme se teď podívat na tvůj vztah ke gotické scéně. Jak ses k ní vlastně dostal? Měl jsi v začátcích kolem sebe dostatek lidí se stejným pohledem na svět nebo jsi byl spíš "gotik-samotář"?

OCVCP: Když jsem byl mladší, prošel jsem si různými hudebními styly, ale asi tak před třemi lety zakotvil v gotické scéně. Zezačátku jsem vyhledával staré klasiky jako Sisters of Mercy nebo Fields of the Nephilim, postpunkové kapely Cure a Cult, pak darkwave - Sopor Aeternus, starého Mortiise či electro jako Silke Bischoff.Ale první skupina, která mě vlastně donutila více se zajímat o scénu byl Bauhaus a první song v tomhle stylu co jsem kdy slyšel jejich Bela Lugosi is Dead. K těm lidem se stejným zaměřením musím říct, že je kolem sebe mám, ale není jich bohužel moc. Taky je tu několik lidí, kteří spadají do téhle scény, ale ještě je neznám osobně...Ale doufám, že se to brzy napraví, protože je docela smutné, že je nás tu tak málo a ani se neznáme navzájem.

CZ Sanctuary: A jak se u vás v Rumunsku koukají na členy takové komunity? Mají vás za blázny, že chodíte v černé a v nocích poletujete městem, nebo jsi se naopak setkal i s nějakým pozitivním ohlasem?

OCVCP: Nemám vlastně žádné pozitivní ani negativní ohlasy. Ale od přátel se ke mně dostalo několik nepěkných historek, lidi jsou tu pořád plní předsudků. Hlavně ale vůbec nerozeznávají rozdíly mezi gotiky a metalisty.

CZ Sanctuary: A teď nám pověz co tě přivedlo až sem, do České Republiky, země s jednou z nejslabších gotických scén ve střední Evropě? A jaké to vlastně je pro cizince vyhledat informace o našich akcích, klubech nebo obchodech, které navštívit?

OCVCP: Tohle léto jsme se s rodiči rozhodli, že bychom měli navštívit Prahu a Vídeň a strávit tu pár dní. Jak jsme řekli, tak se stalo. Hodně jsem toužil po tom poznat vaše krásné město a samozřejmě jsem se hned zajímal o místní gotickou scénu. A to co jsem našel a viděl na mě udělalo velký dojem. Nemáte nejslabší scénu, nesmysl! Zjistil jsem, že máte několik festivalů, koncerty a různá setkání. A samozřejmě taky Nosferatu shop, do kterého jsem se taky vydal, ale zrovna se stěhovali. Příště už to nesmím prošvihnout!Takže Night Side festival, který jsem u vás navštívil a všechno kolem jsem bez problému vygooglil těsně před odletem.


Čekání na Night Side očima OCVCP


CZ Sanctuary:Jaký jsi měl ty osobně dojem ze scény a lidí tady? Cítil ses více jako vetřelec nebo jako mezi svýma?

OCVCP: Předtím než jsem dorazil na festival jsem si myslel, že budu sedět schovaný v koutě a sledovat hrající kapely, ale nakonec to bylo úplně jinak. Zezačátku jsem se sice cítil trošku divně, ale po pár drincích jsme se začali bavit s nějakými lidmi a pak i pořizovat fotky. Nejvíc jsem se bavil s těma lidma, co byli u Sanctuary stánku. Byla tam perfektní atmosféra! Potkal jsem několik vážně přátelských a milých lidí, no prostě jako kdybych tam patřil. Určitě se plánuju co nejdřív vrátit!

CZ Sanctuary: Kdybys měl srovnat scénu, kterou jsi poznal u nás v Čechách a scénu rumunskou, kde to podle tebe žije víc?

OCVCP: Podle mě máte opravdovou scénu...a je fakt silná. U nás se ztěží dá říct, jestli vůbec nějakou máme...Tady v Temešváru máme pár lokálních kapel jako Arc Gotic, Vals Hedone nebo některéý electro formace jako Thy Veils nebo Romantic Jurgen. Od tohoto roku máme taky Underground Fest, festival goth/punk/hardcore kapel, ale s návštěvností to není žádná sláva. Jako headlineři tu ale zase byli Katzenjammer Kabarett.
Poblíž Temešváru je ještě jeden festival, Rock la Mures. Tam vystupuje spousta kapel z různých stylů, ale mezi nimi se objevili třeba i Das Ich, Deathstars, Project Pitchfork, The Exploited, Metallspurhunde, Elis nebo Amatris. V létě se také dá navštívit ve městě Sibiu čistě gothic metalový festival Artmania. Je to zatím mladý festival, ale nabízí dobrou směs kapel. V roce 2006 přinesl třeba Amorphis, Him nebo Carmen Grey, o rok později dokonce Within Temptation, Anathemu, The Gathering, Tarot a My Dying Bride. Tohle léto už z něj byl třídenní fest, kde jsem viděl Lacrimosu, Tiamat, Atrocity, Leave´s Eyes, Agua de Annique a samozřejmě taky nějaké místní kapely.
Hlavně ale už teď máme potvrzený úplně první rumunský "dark festival" v Bukurešti na 14. února 2009. Lineup je zatím tenhle: Das ich, In Strict Confidence a Diary of Dreams.
Ale po celém Rumunsku bylo v uplynulém roce docela dost koncertů a jejich počet pořád narůstá. Jenže převažujou kapely se zaměřením na metal, takže metaláci jsou pochopitelně spokojení. Vysloveně gotické koncerty jsou pořád raritou a já doufám, že tenhle stav se do budoucna změní. Alespoň, že u nás v Temešváru pořádáme pravidelné gothic parties.



Halloween party v klubu Taine
Další fotky z této party k prohlídnutí v naší fan galerii!


CZ Sanctuary: Sám se angažuješ na scéně aktivně jako DJ na těchto akcích v místním klubu Taine. Jak ses k hraní dostal a co máš ve svém repertoáru?

OCVCP: Ano, tak dlouho jsem snil o něčem jako by byly gothic party u nás, tak jsem si promluvil s majitelem místního klubu Taine a s mým dobrým přítelem, místním barmanem jsme nadhodili tuhle myšlenku. A protože se mu líbila, tenhle rok na Halloween jsme odstartovali.

Necítím se sice úplně jako DJ, protože vlastně jen utvářím playlist, ale můžete si ode mne poslechnout třeba: Love Like Blood, Fields of the Nephilim, Red Lorry Yellow Lorry, ASP, Clan of Xymox, Garden of Delight, Beauty of Gemina,Sisters of Mercy, Arts of Erebus, The Cruxshadows, Murderdolls, Depeche Mode, The Meteors, Cult Of The Psychic Fetus,Ausgang, The Southern Death Cult, Christian Death, Cinema Strange, Blutengel, Combichrist, Tactical Sekt, Suicide Commando, Straftanz, Hanzel Und Gretzel, Deine Lakaien, And One, Centhron a plno dalších.

CZ Sanctuary: Jací jsou návštěvníci parties, na kterých hraješ? Potýkáš se s problémy jako že je hudba co hraješ na někoho příliš electro nebo naopak moc kytar?

OCVCP: Někteří si na tenhle typ hudby teprve zvykají a rychle jsem zjistil, že třeba electro industrial je na někoho vážně moc velké sousto. Takže to nějaký ten čas zabere, než si tu uděláme třeba i tu industrial/electro/dark techno party, které jsou v Rakousku nebo Německu běžné.

CZ Sanctuary: Poslední otázku pokládáme všem, se kterými máme čest dělat rozhovor a tak se zeptám i tebe - chtěl bys něco vzkázat čtenářům Sanctuary?

OCVCP: Vážně mi bylo ctí dělat tenhle rozhovor a chtěl bych, aby si taky díky němu čtenáři uvědomili, jakou skvělou a živou subkulturu vlastně mají a popřát jim, aby taková vydržela i nadále! Všechny bych vás chtěl taky pozvat, abyste navštívili Temešvár a Transylvánii, protože toho fakt nebudete litovat. Bylo by úžasné, kdyby jednoho dne české kapely mohly vystupovat v Rumunsku a ty naše u vás!

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.