Nejsme emo, žiletkou se neřežeme, říkají vyznavačky gothic stylu

idnes_pgtDnešní příspěvek do rubriky "Média o goths", ve které se pokoušíme pro zajímavost archivovat pokud možno všechny dostupné informace, které o goths vycházejí ve většinových sdělovacích prostředcích, je o to zajímavější, že reflektuje sobotní pátý ročník Prague Gothic Treffen. Jak jej tedy prožili a užili redaktoři iDnes.cz? Čtěte dále... 

  

 


Zdroj: iDnes.cz, rubrika Ona (17. srpna 2010  5:59)
Autorka: Magdalena Havlíková
Fotografie: Dalibor Puchta

V podivném černém oblečení, s upírským make-upem a kabelkou ve tvaru rakve. To je pro většinu lidí obrázek gothic dívek. Jaké jsou ale tyto dívky pod vrstvami líčidel a proč se takto stylizují? Vydala jsem se to zjistit na Gothic Treffen party v pražském klubu GOX. Se zvědavostí vcházím do potemnělých sklepních prostor bývalého klubu Bunkr. Mezi lidmi panuje o příznivcích této subkultury, tzv. goths, několik předsudků: že jsou zlí a nemají rádi lidi, uctívají satana, libují si ve smutku, depresi a sebepoškozování. Je něco z toho pravda?



Dopředu jsem si domluvila setkání se slečnou, která si říká Lady Mousselyca a věnuje se modelingu v gothic stylu. Má na sobě černo-červenou kostkovanou minisukni, síťované punčocháče, zelenou košili a přes ni korzet. To všechno doplněné make-upem a účesem ve stylu pin-up girls 50. let.

Usmívá se na celé kolo a vítá se s ostatními přáteli. "Není pravda, že bychom všichni neustále chodili v černé. Každý má svůj vlastí styl. Gothic je hlavně o tom být odlišný od stáda, vymezit se proti mainstreamu. Mně se líbí i pin-up styl a burleska, tak to kombinuji. Jsou tady i lidé v zářivých neonových barvách, tzv. cybergoths. Existuje velmi mnoho variací gothiky, my totiž ceníme individualismus a jsme tolerantní," prozradila mi jednadvacetiletá dívka.

idnes_mys


"Dostala jsem se k tomu ve čtrnácti, chodila jsem do fantasy kroužku a potkala jsem tam jednoho gothika. Styl se mi zalíbil a od té doby se pohybuji v komunitě. Moji rodiče jsou tolerantní a došlo jim, že není důležité, že vypadám jako "bubák", ale že se chovám slušně," popisuje reakci rodičů na změnu image.

"Dřív byl docela problém sehnat nějaké gothické oblečení. Když už jsem na něco narazila, bylo to hrozně drahé. Tak jsem si šaty sama navrhovala a šila, to už dneska nedělám. Je tu více obchodů a dá se nakupovat i po sekáčích. Takhle oblečená ale nechodím každý den, dnes už jenom na focení nebo na party," dodává budoucí studentka knihovnictví na vysoké škole.

V práci se báli, že budu děsit lidi

Party se pomalu rozjíždí a přicházejí další "gothici" v originálních modelech. Někteří mají výrazné kontaktní čočky, jiní bílý make-up a tmavě nalíčené oči, korzety a diadémy ve vlasech, další číro jako punkáči. A někteří mají prostě jenom černé tričko a kalhoty, nebo jenom džíny. Hudbu pouští Djs na dvou scénách, je to mix různých stylů, které milovníci temnoty poslouchají.

Potkávám mladou dívku s černým čírem a jsem zvědavá, jak dlouho je mezi gothiky. "Asi od patnácti let, měla jsem to trochu složitější, protože jsem z takového zapadákova. Našla jsem si gothiku na internetu a ihned mě oslovila, v mém okolí ale nikdo takový nebyl. Rodiče to přijali dobře, dokonce mě stříhají a barví vlasy. Byl s tím ale trochu problém ve škole – mysleli si nejdřív, že jsem začala brát drogy nebo se přidala k sektě," směje se drobná devatenáctiletá dívenka.

idnes_dr


"Víte, je to způsob života, způsob uvažování o věcech. Ráda třeba trávím čas na hřbitovech. Není na tom nic špatného, je tam krásný klid a dobře se mi tam přemýšlí," dodává slečna s přezdívkou Vici. Zároveň přiznává, že měla trochu problém se sháněním zaměstnání. "V práci nenosím takto výrazný make-up a účes, ale stejně si mnoho zaměstnavatelů myslelo, že bych jim dělala ostudu a děsila lidi. Nakonec jsem sehnala místo v zahradnictví," řekne a jde si na toaletu trochu vylepšit oční linky. Většina vyznavačů stylu "gothic" se mi snaží objasnit, že se stylem zvaným emo, oblíbeném u současných teenagerů, nemají nic společného.

Neřežeme se a nebereme vážně

"Kdysi to někdo v televizi popletl do sebe, a od té doby to máme na talíři. Že jsme přecitlivělí, uplakaní a hlavně, že se řežeme. To ale není pravda, nikdo z mých kamarádů se neřeže žiletkou. A taky se nebereme tak hrozně vážně, umíme si ze sebe udělat srandu. Emo jsou zmatení teenageři, kteří z toho snad vyrostou. Když se rozhlédnete tady, uvidíte spoustu lidí nad 20 a 25 let, nejenom mládež," prozrazuje mi další z gothiků. Má pravdu, většina je tu starších.

U baru ale sedí skupinka náctiletých s velmi mohutným make-upem a v nákladných róbách. Vypadají, že se každou chvíli rozpláčou. Pokusím se je oslovit, ale zaleknout se toho, že jsem novinářka a nechtějí se vyjadřovat. Bohužel se tedy nedozvím, jestli se jedná o tzv. plačky, které se zabývají především tím, jak mizerný je jejich život, nebo co si myslí o žiletkách.


idnes_dom


Stejný názor na emo a sebepoškozování má i jednadvacetiletá Dominika: "Sebepoškozovat se může kdokoliv. Může to být klidně blondýnka v kostýmku, protože je to nemoc a ne styl. Vadí mi, že to lidé spojují s gothikou a často se mě i ptají, jestli se neřežu," vysvětluje mi slečna se svářečskými brýlemi na čele.

V zahraničí pravděpodobně k podobným omylům nedochází tak často, protože je tam komunita emo i gothiků podstatně větší než u nás. V České republice chodí na srazy a koncerty přibližně 200 lidí, na akce jako Zombie Walk až 700 lidí (zombíků). To už jsou ale i příznivci béčkových horrorů, nejenom gothici.

Nevadí satanisté ani odlišná sexualita

Zajímá mě také satanismus, se kterým bývá subkultura také spojovaná. Vidím okolo sebe několik lidí s pentagramem na krku nebo na tričku, podle toho je však nechci soudit, proto se ptám jednoho z organizátorů."Já žádného satanistu mezi gothiky snad ani neznám. Ale i kdyby tu byl, tak by nám to nevadilo. Podle mě osobně je to spíš takové blbnutí, ze kterého ti lidé vyrostou. Gothici jsou ale velice tolerantní vůči ostatním lidem, nevadí nám odlišná sexualita ani náboženství, řídíme se pouze pravidlem neubližovat svým chováním ostatním. Nikdy jsem třeba nezažil, že by se na srazu nebo koncertu někdo popral," prozrazuje mi muž přezdívkou Ezechiel.

Podle něj vzniká většina odporu vůči gothikům především kvůli předsudkům, jakmile ale poznají konkrétní lidi, tak nevraživost opadne. Poznají, že pod bizardními kostýmy se skrývají milí mladí lidé, často tak trochu introverti s potřebou vymezit se vůči většinové společnosti. To ostatně není u mladých lidí nic nového.Party se rozjíždí naplno, mnoho přítomných tancuje a jeden účastník vypadá, že už trochu přebral. "Většinou se lidé ani moc neopíjejí," omlouvá se Ezechiel a posílá ho k baru pro kolu. Ani bych se tomu nedivila, když si všimnu, na jakých podpatcích nebo platformách některé dívky balancují. "A drogy se tu neberou vůbec," dodává Ezechiel.

Já pak už nechávám gothiky bavit se bez přítomnosti kamery a fotoaparátu. Musím přiznat, že šlo o velice zajímavý večer. Gothici mě v mnohém překvapili. Byl to veselý večírek s mnoha sympatickými lidmi, kteří nejsou o tolik odlišní od svých vrstevníků na diskotékách.

idnes_lx

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Dokud se lidi nenaučí neřešit ostatní lidi podle toho co dělají, o čem přemýšlí, co mají na sobě, nebo co poslouchají, tak furt budeme stádo tupců co si nevidí ani na špičku nosu. Až se začnou lidi zajímat o to co mají lidi v sobě, tak to tu začne být zajímavé. Do té doby tady bude lidská zdegenerovanost ve stylu "razítka" (všichni musí být stejní, pokud vybočuješ jsi špatný)
Dobře napsáno. Snažím se být Gothička od 13 let. Tedkon mi je 14. A hledám co nejvíce informací. Hlavně pravdivých. Na minulé škole si spolužačka namalovala jak Gothic a tvrdila, že je emo. A nebo na mé tedkon nové se zase spolužačka oblékla jak Gothic a tvrdila mi, že je to emo xDD To nepochopím do ted xDD. Byla sem zhruba dva roky emo a ona mi bude říkat co je co?? xDD Gothix styl jsem našla na internetu a oslovil mne. Tedkon ten styl miluju, ale ve škole to berou špatně. Pořád se mi smějí házejí po mne boty nadávají mi...Snad každý druhý se mne ptá jestli se neřežu. Tvrdí, že emaři se řežou. Neznají ty styli věří těm blbostem z netu a pletou to. Na bejvalé škole mne šikanovali hlavně kvůli emo a na té nové zase kvůli Gothic. Ničí mi věci do školi..Měla jsem i několik modřin. Tak se s nimi peru...sice nevím jestli je to bolí....Nechi aby je to bolelo, ale také chci aby byli normal. A nešikanovali mne...
Nevím proč, ale přemýšlel jsem dnes o tom článku a napadla mě taková, řekl bych, chytlavá věta. Že totiž tenhle článek říká spíš co nejsme, než co jsme... x)
Rozhodně souhlasím s Lyrelem, na druhou stranu musím říct, že je to pořád lepší, než takové ty reportáže (viz ta z té slovenské televize) co se snaží vehementně ukázat gothy co jsou jiní než emo, a které přitom třeba ani já (sám goth) od em nerozeznám...
Lyrel - dost dobrej koment x) sama sem chtěla napsat něco v tom smyslu, ale líp bych to asi nenapsala....<br /><br />a ano..někde v komentářích sem četla, že ta "pařba" je něco jako pokec u o poezii xDDD taky mi příjde, že to je zbytečně přehnaný...přece každej se rád čas od času napije x)<br /><br />kromě toho mi vadí tady to odsuzování emo stylu.....emo sice nejsem, ale řekla bych, že o tom vim víc věcí, než se na první pohled zdá...kromě toho mě už "zaujal" název tohohle článku...nepochopím x// emo a žiletky? čekala sem, že lidi budou mít víc rozumu, ale zřejmě ne...fámy o emo (řezání-sebepoškozování,homosexualita,deprese....)jsou známe díky 58 debilním pravidlum, který vymyslel nějakej 13 debil co se nudil...(nic proti 13tiletým x)) a tzv. "emo" co se smutně tváří, mají deprese, ubližujou si a černá patka jim překrývá pulku obličeje nejsou nic jiného než obyčejní pozeři, kteří se o emu dozvěděli díky hloupým a nesmyslným pravidlum.......
Mile napsáno (:
pro pobavení doporučuju ještě diskusi pod originálem článku: http://ona.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A100816_135604_spolecnost_ves :-)
fajn clanek, diskuse na idnesu se dala cekat v podobnem duchu.
ajajaj, to je zase takový milý usmiřovací článek. Mám pocit, že tyhle články jsou pořád stejné: my jsme ti, co jsou přece milí, hodní a tolerantní a ti chudáci, co se řežou, jsou emaři, ale oni z toho vyrostou , protože jednoho dne budou tak dospělí, moudří a tolerantní , jako jsme my, seriozní gothici, co vybočují z mainstreamového stáda.Pořád mi to nějak vadí, tohle svalování podstaty věci někam jinam. Nejsme zlí (většinou), ale kontroverzi jsme si vybrali dobrovolně. Halekáme tu ódu na toleranci, ale klidně kýveme na článek, kde z emařů dělají uplakaný kretény, oukej, to jsme to vyhráli, to je teda důvod k hrdosti.
Vždyť je jedno, co tam ta typická česká novinářka pindá, hlavně že to je gofik friendly, ne? Teda až na ty fotografie, tam opět typický fotograf českých novin typu AHA lidi nezachytil v tom nejlepším světle a to doslova, teda pokud mu nešlo o to ostrým světlem blesku zdůraznit zejména to, co jinak milosrdně temnota zakrývá a nechat zaniknout půvab, plasticitu i atmosféru prostředí...
Škoda že redaktorku příliš nezajímala muzika, o které ta party mimochodem taky (snad) byla? I když v rubrice "Ona" na Idnesu se dá čekat spíše pohled na módní a vizuální stránku věci. <br /><br />Jen mě trošku rozesmálo, že se to snaží působit dojmem, jakoby šlo o sraz intelektuálů kteří cumlají colu a baví se o hřbitovní poezii... :-)) Já to cítil spíš jako regulérní klubovou pařbu, jen s domáctější atmosférou (víc lidí se navzájem zná, než na normální diskošce, spojuje je víc věcí...atd). <br /><br />Mimochodem, ty počeštělé anglismy "gothik" či "gothika" vypadají strašlivě. Když už počešťování, není hezčí spíš "gotik, gotika", ? :)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.