Report ze Suicide Commando

suicidecommandolive sPáteční masakr v Meet Factory se Suicide Commando, Painbastard, Gaping Chasm a See You in Hell afterparty pohledem Kootchy. Račte vstoupit...







 

V Meetfactory jsem byl za dobu, co mají otevřeno, jenom párkrát a pokaždé to tam docela šlo. Minulý týden jsem mluvil s typem, co tam byl na Deathstars, a ten se křižoval, že tak strašně nazvučený koncert snad nezažil. Nejenom, že jsem dorazil s apokalypticky černými myšlenkami, ale navíc s obavou, jak to bude hrát. No uslyšíme.

Návštěva byla slušná, i když se na to opět nepodařilo úplně vydělat. Holt nás chodí pořád málo. Největší rozdíl od posledního mecheche s 242 byl v jednoznačně v opilosti publika, protože mi přišlo, že tady byli ožralí skoro všichni a v kotli to bylo znát. Holt ten Halloween jede.

První šlápla na pedál česká kapela Gaping Chasm. Nikdy jsem je neviděl, neslyšel, ale bylo to super. Sledoval jsem to od baru a je s podivem, proč zrovna tihle kluci nehrají častěji. Oni už nejsou žádní zelenáči. Počátky tohohle bandu složeného kolem kultovní postavy československých electro fanzinů Romana Petra sahá do devadesátých let bolševického století. Celý koncert jsem si říkal, že to má fakt nápad. Jak aranže, tak zpěv, samozřejmě i samotná hudba. Oproti těm dalším dvěma skákačkám hráli hlubší a zajímavější věci. Přišlo mi, že jim primárně nejde o tlak, ale o výraz. Doufám, že to nebyl jen ojedinělý výkřik, ale uvidíme je pravidelně.

 


Gaping Chasm – Only Shadows Will Survive (live Prague 2014)



Což se opravdu nedá říct o Painbastard, kteří přivezli obyčejné německé uřvané electro. Pokud kapela chce hrát takovýhle kolovrátek, tak holt musí mít nápady. Ať v harmoniích, nebo určitě ve formě. Tady nebylo vcelku nic. Stačilo si poslechnout první a poslední pecku a prostředek jste si mohli domyslet (když tedy nepočítáme žádost o ruku v přímém přenosu na pódiu – pozn. Ez)

 

 Painbastard zasnoubeni

Painbastard zásnuby


Ani na pohled to nezanechalo nijak velkou stopu. Zpěvák měl bodce na  ramenou jako kdysi Erk z Hocico, ale Aicragovi koukal z očí mexickej evil, kdežto tenhle pán se tvářil, že už má nasáklý tampón a nemá nový. Opět mi tu chyběly živé bicí, mě to holt baví víc. Jakmile to hrnou jenom z modulu, tak se vždycky dostanou do hluchého místa, kde to moc nehraje. Což živý bicmen nedopustí. Oni mi trochu připomínají Renault, motor i kola to má, auto to je, topí to, jede to, ale nekoupili byste ho, protože nevíte co s tím. Koupili byste BMW a víte proč!



Painbastard – S.I.N. (Seele in Not) (live Prague 2014)


BMW ve formě belgického kultu Suicide Commando. Band dorazil v klasické tříčlenné sestavě. Zažil jsem je i ve čtyřech se dvěma bubeníky. Obě varianty mám rád, ta dvojbubenická mě bavila snad ještě víc. To je celkem v rozporu s tím, co mi třeba řekl Ron, kterého naopak sral bubeník, protože si pamatuje nejvíc dobu bez škopků, jenom s modulem. Každý máme ty uši nastaveny jinak. King Johan byl čerstvě po operaci kolene, takže nebyl tolik pohyblivý, ale mám pocit, že to ani nebylo znát. I když má kolem sebe skvělé dva muzikanty, Maria z Insekt na bubny a Torbena Schmidta u mašinek, jsou Suicide Commando one man show, protože on je výhradním skladatelem a textařem. Trochu Reznor, ale ne tak slavný (a bohatý).

Zvuk byl pro mě naprosto dostačující, nezkoušel jsem to z více míst, byl jsem neustále v kotli a tam to hrálo ukázkově. Možná bychom mohli Johanovi trochu víc rozumět, ale takhle to zase bylo víc „aggro“. Nemohl zvolit lepší začátek než dost temnou „Severed Head“ ze špičkového alba „Implements of Hell“, která se ještě obešla bez typického zpěvu, tady nás Johan drtí pouze monotónním opakováním refrénu. Pokračujeme na té samé fošně, konečně na plný koule, konečně se ozve ten hlas z pekel, ten cirkulárkou boosterovaný hlas „come on and Hate Me“. To byla rána mezi oči, chytil mě tou hellboyí rukou za mozek, stiskl amygdalu a už nepustil. Až do konce jsem byl nadšený tou směsicí pekelného EBM a nevázané radosti.

 

Suicide Commando

Suicide Commando



„God is…Believe me, God is real, Release me," snad nejznámější synťák, jaký Johan používá, „God is in the Rain“, klidnější, ale neskutečně mocná pecka. Je jedna z mála, kde si nebroukám text, ale tu melodii. Do toho přichází první vrchol večera. Z análních otvorů vilných belzebubových sukkub skřehotá odporný hlas: „Each Year Approximately One Milion People Die From Suicide“, joooooo, kurva joooo, „do you really want to die“ a pooojď „do you really want to die!“. Prostě si myslím, že „Cause of Death : suicide“ je v tomto podání opravdový majstrštyk. Poprvé jsem sotva popadal dech.

Mám pocit, že pouze jediná pecka celého večera byla německy a to „Dein herz, meine gier“. Intenzivně si pamatuju, jak jsem při refrénu „Loooof Breeeed sujsáááájd“ dostal od jednoho ze spolupogovníků takovou šlupku do držky, že jsem měl rozsvíceno skrz celou „Unterwelt“. Bylo bezvadný, že starý páky znají texty, takže u „Attention Whore“ si každej tu „děvku“ s chutí zařval.

Každá kapela má svoje megahity a Van Roy jako jedenáctou v pořadí nabil do hlavně nejprůraznější náboj s obohaceným uranem. Pecku, kterou jsem si s ním hystericky řval do mikrofonu, „Die, Motherfucker, Die“ a „pís of šit fakin loulajf“. Obrovsky mě bavilo, s jakou lehkostí tihle Belgičani hrají taková pekla. Tak a šup do nás, dokud to vře, pojďme na „Bind, Torture, Kill“. To zase řvali všichni, že chvílemi byli slyšet lidi „soul stripper, soul ripper“ a do toho Johan „díky Praho, tenkjů fakin mač, wý ár fakin lavju,kamon“ a v kotli se vařilo, že se z komínů kouřilo.

 


Suicide Commando – Die Motherfucker Die (live Prague 2014)



To už jsme padali do černé díry zvané konec. Suicide Commando na nás vytáhli velmi klidnou věc z posledního alba „When Evil Speaks“. „Monster“ mě nejvíc táhne zcela dokonalým vocaliserem, který Van Roy používá jenom v téhle pecce. Miluju hodně naefektovaný zpěv, když mu je rozumět, což tady je.

Co si budeme nalhávat, nejenom kvůli nejkultovnější EBM akci v Čechách, ale i kvuli neskutečné síle tohohle songu všichni čekáme na jedno jediné, až se ozve „See You In Hell“ a ono se ozvalo a mě jde mráz po zádech, jenom to píšu… „I´m sure we'll meet again, IN HELL“. Rozloučili se s námi krutopřísnou „Hellraiser“ kterou se mi taky podařilo zařvat do mikráku, takže já jsem spokojený. Byl to skvěle energický a kvalitně odehraný set. Podle Van Royových komentů na sociálních sítích se to kapele v Meetfactory také moc líbilo, a kdyby jim totálně ožralý Nephilim neodmítl dát peníze, tak by se po koncertě nemuseli ani vztekat. Samozřejmě, že nakonec šušně obdrželi a v pohodě odjeli domů.

Jako afterparty rozehráli Tranzistor a Case tradiční párty, která odjakživa byla spojena s tímhle bandem, protože se dycinky jmenovala „See You In Hell“. Ale o tom vám už nic psát nebudu, protože to, co se tam dělo do rána, nechť spláchne déšť.

(Já bych snad po poetické tečce přeci jen lehce vstoupil do titulků a veselku obou pánů zvýraznil tučnějším písmem jako v podstatě další regulerní hudební číslo trochu atypického halloweenského cirkusu. Vůbec se s tím nemazali a bez milosti sakrovali do dovádějícího lidstva, které se viditelně bavilo (někdo tancem, někdo pádem), hit za hitem. A N.W.O. musela spláchnout vodka... – pozn. Demi)


Tracklist Suicide Commando Praha 31.10.2014

1. Severed Head

2. Hate me
3. When evil speaks
4. God is in the rain (clubmix)
5. Cause of death : suicide (remix)
6. Dein herz, meine gier

7. Time
8. Raise your god
9. Love breeds suicide
10. Unterwelt
11. Attention whore
12. Die motherfucker, die
13. Bind, torture, kill

 

14. Monster
15. See you in hell
16. Hellraiser

Fotky od JiSeho a Tomáše Mičáka najdete v naší fotogalerii.

 

See YOu In Hell Party

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

A moje fotky, hlavne z afterparty najdete na mym FB :)
super akce. diky sanctuary.
Od patku neposloucham nic jinyho :) ...a mimochodem Painbastard se mi hodne libili
[quote name="jirka vosa"]a mimochodem Painbastard se mi hodne libili[/quote]<br /><br />Kvuli tomu jsem tam hlavne sel. Pro me to bylo to nejlepsi z vecera, samozrejme i proto ze tam nejsou ty "zive bici" (ani hoboj nebo trubka s dusitkem). Narozdil od recenzenta me to s nima teda fakt nebavi (mozna i proto ze tam nejsem nalitej), pacto mi to tam vubec nesedi. Spatny nebylo ani Gaping Chasm, nejlepsi tak nekdy v druhy tretine, s odlozenou kytarou ;-) <br /><br />MeetFactory je pro tyhle koncerty asi nejlepsi z mist, kde se to zatim konalo. A to i prijemne industrialni lokalitou.<br /><br />Dobra akce.<br /><br />Mimochodem neni nekde fotka ze zacatku after party, byla tam slecna v takovem velkem cernem kouzelnickem klobouku, na jehoz konci visel pavouk. V galerii je sice na foto 37, ale neni tam videt cely ten klobouk s pavoukem. Uzasna kreace :D
Mily Petre, ta uzasna kreace jsem ja. Muj klobouk neni kouzelnicky, nybrz carodejnicky. V Bradavicich je bezne nenosime, ale pro spolecenskou udalost takove vyznamnosti jakou halloweenska afterparty beze sporu je, jsem si dovolila se trochu vyfiknout. Jsi-li fanouskem meho klobouku, vyfotim ti jej. Muzes si vybrat, zda by te vice potesila fotografie klobouku v krabici, nebo nasazeneho na hlave figuriny.<br />Dekuju pekne za zajem a mej se fanfarove!
víš co, polib si prdel!!! To, že se mi nelíbí elektrickej buben je fakt a nemá to nic společného s chlastem....
Já naprosto souhlasím. Painbastard celkem nuda.Týpek je mi dost nesympatický,nevěřil jsem mu a hudebně taky nic zajímavého.Ale Suicide Commando byla bomba!!! Johan tomu dal úplně všechno. Tomu bych to žral i s navijákem :-) Během měsíce jsem teď viděl Front 242,Front line Assembly a Suicide Commando. Commando se mi líbilo absolutně nejvíc! 8) <br />Díky Sanctuary!
AMEN..!!!
Nasaklej tampon
[quote name="Petr"][quote name="jirka vosa"]a mimochodem Painbastard se mi hodne libili[/quote]<br /><br />Kvuli tomu jsem tam hlavne sel. Pro me to bylo to nejlepsi z vecera, samozrejme i proto ze tam nejsou ty "zive bici" (ani hoboj nebo trubka s dusitkem).<br />-Tím pádem by pro tebe měla být nejlepší závěrečná after party ,tam nebyl absolutně žádný nástroj jen comp... :lol:
[quote name="Hellmut"]pro tebe měla být nejlepší závěrečná after party, tam nebyl absolutně žádný nástroj jen comp... :lol:[/quote]Do okamziku nez se z kompu ozve straslivy zvuk zivych bicich :-) Na tom je pekna ta ruznorodost vnimani, ostatne i v recenzi se pravi: [i]"To je celkem v rozporu s tím, co mi třeba řekl Ron, kterého naopak sral bubeník, protože si pamatuje nejvíc dobu bez škopků, jenom s modulem"[/i]<br /><br />Nejlip to vyresili asi Solitary Experiments, maji tam panacu co do neceho jakoby mlati, pritom to nekazi celkovy zvuk. Pocitam ale ze vetsina lidi co na tohle chodi vi, ze ten pekny zvuk stejne leze ze stroje. Tak nac to divadlo.<br /><br />Kazdy si v tom zkratka najde to svoje ... :-)
pěkný zvuk leze ze stroje?? no toto.... Jinak Solitary sem letos viděl dvakrát, tak nerozumuj, ten kluk za padama jenom markýruje, nehraje a taky je to znát, je to plochý jak kráva, žádná dynamika!!! hele, abysme si rozuměli, já mam rád modulový drumm, ale jenom na desce, kde si s tím vyhrajou a hraje to dynamicky, kdežto na koncertě je to nuda,plochý, v momentech kdy živej bicmen přidá na důrazu, protože bud cítí a nebo slyší že to nehraje, modul neudělá nic. Jo kdyby tam byl nekdo, kdo se o to poměrově postará, tak jo. Ale nikdo takovej tam neni.
"a kdyby jim totálně ožralý Nephilim neodmítl dát peníze, tak by se po koncertě nemuseli ani vztekat" ... :lol: :lol: :lol:
ale to je pravda!!!! :) :)
btw když už jsme u těch tucek, chystáte se někdo do Drážďan do bunkru na SITD 15.11.?
ne. ocekavame ze je sanctuary pozve do prahy :-) mimochodem novy album je dobry.
Album SITD je docela dobrý,jen tam chybí pořádné bubny. :-) :-* <br />A jelikož je nemají ani na koncertu, tak bych raději zval někoho jiného... :-) :-):-)
jedu ted ty nový SITD furt!!! fakt mě to baví...
statisticky jisty je akorat to ze Sanctuary pozvou PP :) a historicky je dokazany ze hora k Mohamedovi neprijde :) co si z toho kdo uvari za polivcicku je kazdyho vec, ja jsem se jen zeptal :) cus
Já si dělal pr...<br />Musel jsem trochu podráždit Petra.. :-) <br />Ale P.P. beru,to je sázka na jistotu. V v únoru jsou kousek od nás,tak můžou přijet.<br /> :lol:
jasný, já chtěl jen vědět s kym se v Drážďanech potkám :)<br />čus
taky očekávám... zeptám se Nepha a kdyby ne, tak bych jel!!!!!
pp uz ne. tak ja asi pojedu na sitd jen uz ne project pitchfork.

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.