Rozhovor s Amnistia

amnistia_sŠest let lipské elektronické formaci trvalo, než se opět v sobotu vrátí do Prahy. Zavolali jsme tedy ústřední dvojici Stefan Schœtz a Tino Claus, abychom si popovídali i historii i současnosti, hardware a software, prošvihnutém výročí, remixech, spolupráci se zajímavými lidmi i bočních projektech.





 

CZ SANCTUARY: AHOJ KLUCI, MÁME RADOST, ŽE VÁS UŽ BRZO UVIDÍME V PRAZE. JAK SE MÁTE?


Stefan: Máme se dobře, měli jsme dlouhý den v práci, protože oba chodíme na celý den do kanceláře, ale teď jsme připravení si s vámi popovídat a máme radost, že si takhle voláme!

CZ SANCTUARY: TO MY TAKY. TAK CO KDYBYCHOM ZAČALI TÍM, ŽE SI NEJDŘÍV ŘEKNEME NĚCO O HISTORII AMNISTIE, MŮŽEME?

Stefan: Určitě. Amnistiu jsme založili roku 2003. S Tinem jsme se tehdy potkali na mejdanu u kamaráda a zjistili jsme, že máme velmi podobný hudební vkus. Po pár společných poslechových seancích jsme si řekli, že bychom chtěli zkusit dělat vlastní hudbu a asi po půl roce jsme měli i hotovou první skladbu, což byla "Red Coloured Emotions", kterou můžete znát z naší první desky. Na debutové album jsme si ale museli počkat až do roku 2007, kdy nám vyšla u labelu Scanner. Od té doby jsme vydali další tři alba – tou poslední je "Anti#Versus", která vyšla v lednu tohoto roku a jsme hrdí, že jsme zase na své cestě popošli o kousek dál. A teď máme velkou radost, že si zase zahrajeme v Praze...

CZ SANCTUARY: A JAK SE TO STALO, ŽE SE JAN STAL TŘETÍ POSILOU DO PARTY?

Stefan: To bylo během prací na třetím albu "Egotrap", kdy se Jan, původně jen živá výpomoc na koncerty, začal čím dál víc angažovat v psaní písní, takže bylo velmi logickým krokem, že se stal třetím členem. Zrovna jsme tou dobou začali stavět vlastní studio – malé, ale plné různých aparátů a přístrojů. Od té doby máme v týdnu pravidelné schůzky, na kterých se pokoušíme tvořit hudbu, čili jsme se začali potkávat mnohem pravidelněji než předtím. Tak plynul čas a my se po čase rozhodli Jana přibrat jako oficiálního člena kapely

CZ SANCTUARY: LONI JSTE OSLAVILI DESET LET NA SCÉNĚ – PŘIPRAVOVALI JSTE PRO TOHLE VÝROČÍ NĚCO EXTRA? NĚJAKÝ TŘEBA KONCERT NEBO SPECIÁLNÍ PARTY?

Tino: Ne, žádnou speciální party jsme nedělali. Upřímně, Stefan si až na konci loňského roku všimnul, že vlastně slavíme deset let na scéně, takže už bylo pozdě něco začít chystat. (smích)

CZ SANCTUARY: TAKŽE JSTE TO TAKHLE ÚPLNĚ PROŠVIHLI?

Stefan: Jo, prošvihli, přesně jak říkáš (smích). My jsme si toho prostě nevšimli (smích).

 

Amnistia


CZ SANCTUARY: DOBŘE, TAK POJĎME NA HUDBU. Z VAŠICH NAHRÁVEK JE CÍTIT, ŽE MÁTE RÁDI TAKOVOU TU OLDSCHOOLOVĚJŠÍ ELEKTRONIKU... FRONT LINE ASSEMBLY, SKINNY PUPPY A PODOBNÉ KAPELY Z PŘELOMU OSMDESÁTÝCH A DEVADESÁTÝCH LET. JE TAHLE ČÁST HUDEBNÍ HISTORIE NEJVĚTŠÍ INSPIRACÍ AMNISTIE?

Tino: No, je to velký inspirační vliv, ale ne jediný. My s posloucháním hudby začali už v těch devadesátých, už nejsme nejmladší… (smích). Takže samozřejmě Front Line Assembly, Skinny Puppy nebo Leaether Strip jsou pro nás velkou inspirací, ale v současnosti posloucháme i spoustu jiné hudby. Čili ano, určitě to je velký vzor, ale ne ten jediný.

CZ SANCTUARY: A JAKÉ JSOU TEDY TY DALŠÍ?

Stefan: Pro mne samozřejmě Depeche Mode, poslouchám i pop – ne moc, ale ano. Já nevydržím poslouchat jen jediný hudební žánr. Největší inspirací je pro mne ale sám život.

Tino: A já poslouchám spoustu elektroniky, která není nutně dark electro. Čili myslím, že těch vlivů, které pokládáme na základy Skinny Puppy a FLA, je hodně.

CZ SANCTUARY: CO NĚJAKOU KYTAROVOU HUDBU, MÁTE RÁDI TŘEBA ROCK NEBO TAK?

Stefan: Jo, my jsme dokonce na některých starších albech měli i samplované kytary a Jan na kytaru hraje, ale nikdy jsme nic takového nenahrávali. Ale nemám pocit, že by mi tam nějak chyběly. Pro nás je všechno dokonalé tak, jak je to teď, ale nemůžu vyloučit, že se u nás někdy kytary objeví. Nemyslím si ale, že by se z nás někdy v dohledné době stala kytarová kapela…

CZ SANCTUARY: NAŠE OBLÍBENÁ OTÁZKA PRO ELEKTRONIKY – SOFTWARE, NEBO HARDWARE?

Stefan: Nemůžu říct jedno, nebo druhé, protože používáme obojí. Máme pár pěkných hardwarových syntetizátorů, třeba Viruse nebo Mooga a momentálně koukáme, co je nového na trhu a co bychom si mohli pořídit za nový analogový stroj. My máme hardwarové syntetizátory rádi, ale používáme i ty softwarové. Mají své výhody – můžeš si je s sebou vzít kamkoliv jdeš a jsou o něco levnější než hardware.

Máme třeba moc rádi věci od Native Instruments, máme sbírku Komplete – tam jsou skvělé synťáky, které znějí dobře a jsou na pohled i pocitově podobné těm hardwarovým. Ale miluju svého Mooga a nedal bych ho za nic na světě...

 

amnistiasynth

 


CZ SANCTUARY: ZA TĚCH DESET LET JSTE SPOLUPRACOVALI SE SPOUSTU ZAJÍMAVÝCH JMEN. MŮŽEME JMENOVAT TŘEBA DANIELA MYERA A PODOBNĚ. KDO BYL PRO VÁS NEJDŮLEŽITĚJŠÍ NEBO NEJPŘÍNOSNĚJŠÍ?

Tino: Jo, máš pravdu, pracovali jsme s mnoha lidmi, ale je těžké říct, kdo pro nás byl nějak výjimečný nebo nejpřínosnější. Daniel nám samozřejmě hodně pomohl, když jsme s hudbou začínali. Na posledním albu máme zase Borise z Klangstabil jako hostujícího zpěváka a bylo velmi zajímavé vidět, jak tenhle chlapík pracuje ve studiu. Čili jak jsem řekl, nejde říct, kdo byl ten "nej", každá spolupráce nám něco dala.

CZ SANCTUARY: KDYŽ TAK POŘÁD CHODÍME KOLEM TÉ NOVÉ DESKY "ANTI#VERSUS" –  CO VLASTNĚ TENHLE NÁZEV ZNAMENÁ? JE ZA TÍM VŠÍM NĚJAKÝ KONCEPT NEBO JEDNOTÍCÍ MYŠLENKA?

Stefan: Ani nevím. Před pár lety jsem si tohle slovo "Anti#versus" poznamenal a vypadalo dobře. Jednoho dne Tino přišel do studia s textem ke skladbě, kterou pojmenoval "Anti#versus" a která je i závěrečnou skladbou nového alba. Přišlo nám, že se to slovo k novému materiálu dobře hodí – je silné a je tam ten dvojsmysl díky hashtagu uprostřed, který se dá vidět také jako dvojité plus – a zdvojený zápor "anti" a "versus" dává dohromady klad… čili je spousta způsobů, jak ten název můžeš vykládat... Proto nám to přišlo jako dobré jméno pro desku.

CZ SANCTUARY: A JAK SE NA NOVINCE POSUNUL VÁŠ ZVUK OPROTI PŘEDCHOZÍM NAHRÁVKÁM?

Tino: Myslím, že jsme neztratili sami sebe, protože z poslechu každý pozná, že je to deska Amnistie. Ale zároveň mám pocit, že produkcí jde deska hodně k věci, nepoužili jsme tolik zvuků jako na minulých albech. Ale přesto nedokážu přesně říct, jak se náš zvuk vyvinul. Pro nás to byl krok dopředu, ale nakonec stejně rozhodne až posluchač.

 



Amnistia – Catch Me 


CZ SANCTUARY: ROZŠÍŘENÁ EDICE NOVÉ DESKY OBSAHUJE MIMO JINÉ I BONUSOVÝ REMIXOVÝ DISK. JAK TĚŽKÉ PRO VÁS BYLO POSBÍRAT VŠECHNY TYHLE REMIXY?

Tino: Nebylo to lehké, protože je to pokaždé otázka času, kdy se ptáme našich přátel a ostatních muzikantů, jestli by pro nás neudělali remix a každý má samozřejmě většinou plné ruce práce se svou vlastní tvorbou. Proto nejvíc záleží na čase, ale sehnali jsme dohromady 12 remixů, které jsou dobré. Trvalo ale víc než půl roku, než jsme je z kolegů muzikantů vypáčili, takže to nešlo zase tak snadno…

CZ SANCTUARY: JAK DŮLEŽITÉ JE DĚLÁNÍ REMIXŮ PRO VÁS?

Stefan: Myslím, že remixy Ti dávají jiný pohled na to, jak se dá pracovat s hudbou. Pro mne je to otevírání se novým přístupům k hudbě. Když dělám na vlastní věci, jsem tak nějak zajatý ve skládání a řešení, aby všechno sedělo dohromady a hlavně fungovalo se zpěvem, ale u remixů je zpěvová linka už daná, takže zbývá jen vložit trochu snahy a vytvořit něco nového. A to je pro mne tak nějak zvláštní, protože je to úplně jiný pohled na dělání muziky.  Přinejmenším je to možnost ukázat posluchačům jiných kapel, kdo jsme a jak zníme. A to je podle mého dobrý způsob jak rozšířit svou posluchačskou základnu.

CZ SANCTUARY: A CO VAŠE BOČNÍ PROJEKTY, NEUKAMPF A MRDTC?

Stefan: Co se týče Neukampf, dá se říct, že tenhle projekt aktuálně spí a nevykazuje žádné aktivity. Byly nějaké koncerty a EPčko se čtyřmi skladbami, ale to je celé. Takže momentálně je Neukampf u ledu, protože i ti další dva kluci momentálně taky dělají na svých věcech. Možná ho někdy i rozmrazíme, ale nevím…


Tino: A co se týče MRDTC, Christoph momentálně píše jednu skladbu za druhou, takže možná koncem roku vybereme některé z nich a vydáme desku. Ale zatím nemáme žádné pevně stanovené datum nebo deadline, nicméně pracujeme na novém albu.

CZ SANCTUARY: PANEJO, TO BUDE PÁTÁ DESKA V PRŮBĚHU DVOU LET…

Tino: Jo (smích). Já říkal, že teď chrlí jednu pecku za druhou…(smích).

CZ SANCTUARY: KDYŽ JSME U TĚCH NOVINEK, MYSLÍTE, ŽE BUDE MOŽNÉ V PRAZE SLYŠET I NĚJAKOU SKLADBU Z "ANTI#VERSUS"?

Stefan: Určitě! Vlastně většina skladeb bude z nové desky, protože jsme svým způsobem na turné k tomuto albu, takže dává smysl, abychom z něj i něco zahráli. Dojde ale i na takové ty naše staré klasiky.

CZ SANCTUARY: TAK SUPER. DÍKY MOC ZA VAŠE ODPOVĚDI, PÁNOVÉ, A TĚŠÍME SE NA VÁS V PRAZE!

Tino: Jo, my taky, jsme natěšení!

amnistia14

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Pokud se chcete vydat do Berlína http://www.urbanspree.com/event/fortyfication-2016/ FULL CONTACT69 (!) AMNISTIA JIHAD P.S. Zároveň České dráhy mají do konce listopadu slevu na jízdenky do Německa :-)

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.