Recenze Blutengel – Omen

Pokud se chystáte zítra do Drážďan na koncert k nové desce Blutengel, ať víte, co vás čeká...

V pátek třináctého února 2015 nám pár dní po svých čtyřicátých třetích narozeninách Chris Pohl spolu se svou partičkou Blutengel nadělil nové album „Omen“. Pojďme se však nejprve podívat, co vydání tohoto díla předcházelo.

Už během podzimu byla fanouškova zvědavost lehce ukojena vydáním singlu „Asche zu Asche“, na němž jsme našli základní verzi stejnojmenné písně, dva její remixy a další novinku „Insensitive World“. Ta nakonec v rámci nového alba zakotvila až na prvním bonusovém disku, což je tak trochu škoda, poněvadž obě písně se navzájem dobře doplňují.

„Insensitive World“ je na první poslech možná trochu slabší, ale po čase si člověk uvědomí, jak perfektně podtrhuje onu obrovskou hitovku „Asche zu Asche“. Fanoušci tím pádem měli naprostou jistotu, že když se další novinkové kusy a album samotné ponesou v podobném duchu, bude „Omen“ v pravdě vypečený špíz s jednou hitovkou vedle druhé.


Blutengel – Asche zu Asche

Zda-li tomu tak skutečně bude, napověděl druhý singl „Sing“ vydaný 23. ledna. Oproti „Asche zu Asche“  je „Sing“ jemnější a intimnější záležitostí, k čemuž nejspíš přispívá i text v angličtině, ač podaný typicky německým způsobem tak, jak jsme ostatně už u Blutengel zvyklí.

Jednoduše řečeno, máme před sebou další výbornou skladbu, která je stejně jako první singl vizuálně skvěle podpořena klipem vzniknuvším v římských lokacích pod taktovkou režiséra Carlo Robertiho, kterýžto nezapře svou spolupráci s Ordo Rosarius Equilibrio a dalšími žánrovými spolky. Díky němu dostaly ony dva nejčerstvější videoklipy výrazně lidštější podobu, čímž se nám ani nestýská po prolitých hektolitrech „kunstblut“.
 


Blutengel – Sing

Na singlu „Sing“ najdeme ještě novinkovou „Starkeeper“, dále jeden v celku povedený Fear in Motion remix titulní písně a její totálně zprasenou verzi od člověka, který si říká Meinhard. Pokud máte pocit, že Chris Pohl je tím největším kýčařem na světě, tak vězte, že Meinhard ho v tomto dalekosáhle předčí.

Samotné album „Omen“ bylo vydáno ve třech verzích, rozhodně tedy je z čeho vybírat. Jak působí deska jako celek?

Po počátečním nadšení a natěšení mi na první poslech přišlo prvních pár tracků po „Give Me“ dost nudných a přeslazených, až teprve „The War Between Us“ má ten správný spád, na němž jednoduše ulítnete, na což plynule naváže „Fire In The Distance“, jejíž beaty nemají nejmenší problém s udržením euforie. Následující „Dein Gott“ trochu přitvrdí, textově je ale slabší, což na originalitě nepřidá. Baladická zpověď „Guilty“ zpomaluje, zadumává, odvíjí příběh ze života, aby nás pak rozhoupala energická „Save Us“, kde se prostě nejde ubránit přirovnání k sesterské „This Corrosion“.

Přesmutná „Der Regen fällt“ má svou jistou sílu, která mnohonásobně více vynikne až v akustické verzi na druhém bonus disku. Šlapavá „Ich bin das Feuer“ se topí v jednoduchosti, ale tak nějak v rámci možností funguje. Zato „Holly Blood“ je jasnou hitovkou, co chytne a nepustí a to i včetně následující „Asche zu Asche“, která ve své skvělosti z alba vyčnívá jak televizní věž nad Berlínem. Kostelní zvony a smyčce jako od Zimmera uvedou příjemně gradující „Bow Down“ a nakonec přichází „Elegy“ jakožto velice příjemná, důstojná tečka.


Blutengel – Omen (teaser)

Téměř všechny skladby prvního bonusového disku, až na naprosto zbytečný „Static Violence Remix Asche zu Asche“, jsou snůškou jednoznačných hitů, až se nabízí myšlenka, že kdyby byl celý tento obsáhlý materiál řádně seškrtán, mohlo vyjít jedno skvělé ucelené album. Žel se tak nestalo a počin „Omen“ se tím pádem zbytečně rozplývá v jisté roztříštěnosti. Osobně mi tak trochu chybí přímočarost a celková mohutnost, jakou si pamatuji z předchozího alba „Monument“.

Za největší paradox „Omen“ vůbec, považuji holý fakt, že poslední (třetí) disk, který obsahuje „jen“ akustické verze pár vybraných kusů, je z celého díla jednoznačně nejlepší. Ze všech těch pěti skladeb čiší ohromná autentičnost a čirá krása. Díky tomu se onen poslední kotouček stává vyloženě sváteční záležitostí, který si asi nepustíte cestou z práce, ale spíš večer ke sklence něčeho dobrého.

"Omen" jako takové může posloužit jako fajn soundtrack k prosluněné cestě někam na delší výlet, čemuž odpovídá i téměř dvouhodinová stopáž plné verze bez akustického CD, ale pokud hledáte něco byť jen trochu hlubšího, tak vám „Omen“ velmi pravděpodobně nic nedá.

Hodnocení: 69 %

Tracklist

1.Prologue: Omen
2. Sing
3. The Siren
4. Wir sind was wir sind
5. Give me
6. The War Between Us
7. Fire In The Distance
8. Dein Gott
9. Guilty
10. Save Us
11. Der Regen fällt…
12. Ich bin das Feuer
13. Holy Blood
14. Asche zu Asche
15. Bow Down
16. Elegy

Další „deluxe edice“ obsahuje bonusový disk, na němž najdete přídavky:

1.Inside Of Me
2. Save Your Tears
3. Am Abgrund
4. Starkeeper (Album Version)
5. Fire In The Distance (Blutengel vs. Terminal Choice)
6. Stay (with me)
7. Lovesong?
8. Asche zu Asche (Static Violence Remix)

A do třetice je tu exkluzivní box set s dalším bonusovým CD, na němž najdete jen čistě akustické verze tracků:

1.Sing (Acoustic Version)
2. Give Me (Acoustic Version)
3. Save Us (Acoustic Version)
4. Wir sind was wir sind (Acoustic Version)
5. Der Regen fällt… (Acoustic Version)

a sérii šesti artových portrétů kapely. 

BLutengel verze

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Ha! Vidím, že jsem byl s recenzí na Omen předběhnut, no neva, to je vlastně možná dobře ;-) Pro mě jsou teda zajímavými kousky z prvního disku asi "jen" Siren, Save us, Ich bin das Feuer (ta ale asi zejména proto, že byla jakýmsi vysvobozením z jednoduchosti několika předchozích songů), pak Holy Blood a Asche zu Asche. Druhý disk je snad opravdu lepší prvního a krom zbytečné Stay with me nabízí převážně našlapané záležitosti jako už úvodní Inside of me atd. atd., velmi kvalitní je i ten metal feat. Terminal Choice ;-) Ohledně třetího CD se neshodnem, to je z mého pohledu úplně zbytečné a de facto jen svádí na falešnou stopu, jelikož Omen nemělo být "akustický" album (snad se nepletu), ale normální plnohodnotný pokračovatel Monumentu (což mimochodem teda není, škoda). Pravda, není nic jednoduššího než si to sám seškrtat a udělat z tří disků jeden "plnohodnotnej", na druhou stranu ale, když si vezmem, že z 29 skladeb mi zůstane max. 10, ke kterým se z Omen vrátím, tak to není zrovna pozitivní verdikt...každopádně neúčasti v Drážďanech nelituju, když vidim ten setlist (i když určitě každej jejich koncert je dobrej jenom tím, že člověk může vstřebávat jimi vysílanou energii ;-) doufám, že např. na Mera Luna bude setlist méně á la Omen. Amen :-)
Díky za koment. :) V pohledu na album jako celek se asi víceméně shodnem, jen tu akustiku si chci trochu obhájit - osobně je mi totiž úplně jedno, jestli má bejt album prvotně elektronický nebo akustický, vždycky mi jde pouze a jenom o atmosféru, která z něj čiší a ta mi na albu samotným nepřišla nijak výrazná, spíš rozbředlá. Od akustickýho bonus disku jsem nečekala absolutně nic a ejhle, ono to zafungovalo hned na první poslech. třeba při "Der Regen fällt" mi vyskakuje vzpomínka na Kabinet doktora Caligariho a další věci, evokace bezčasí, silná autentičnost, prostá krása... ale to je čistě jen osobní pohled. Na každej pád, od vydání už uběhla nějaká doba, takže dneska mám Omen ostrouhaný jak parmezán, takže to, co mi vadilo na začátku, dneska už tolik nevnímám. Album omílám cestou z práce, když je pěkně, do pršavýho počasí si raději pustím něco zadumanějšího. Jinak k živýmu provedení tracků z Omen nemám nejmenší výhrady, naopak, díky masivnímu zvuku všechno zapadá do mozaiky starších tracků tak jak má, nikde nic nevyčuhuje, nepropadá, všechno je dokupy vyváženej celek a atmosféra je neskutečná a o tu jde přece hlavně! ;)
Jednoznačně jeho nejlepší album. Užasné songy vesměs v kvapíkovém tempu. Uplně zbožnuji Sing,Wir sind Was Wir sind,Save us,Guilty,Der regen fallt a Bow down,ale to nejlepší je na bonusovém disku č.2. Mám na mysli song Starkeeper. Tohle je absolutní špička v jeho tvorbě.Pro mě jasný palec nahoru. Jinak na bonus disku č.2 je oficiálně 8 songu.Já mám staženo 9.Nevíte jak se ten song jmenuje.Je hodně rychlí a furt tam opakuje ...Rwaning Around...Děkuji za odpověd
Song se jmenuje Not Like Me (Leave In Silence) a oficiálně vyšel na kompilaci Electrostorm ve stejném roce, jako album Omen. Mimochodem víš, že Omen bylo později přejmenováno? https://sanctuary.cz/13220-blutengel-zmenili-nazev-posledni-desky

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.