Vídeň

Pokračujeme v průvodci místy hodnými pozornosti výletem po stylových obchodech v metropoli našich jižních sousedů.

 

 

 

 

 

 

Text a foto: Paesant


Rattle Snake
1070 Wien, KIRCHENGASSE 3
web: www.rattlesnake.co.at

rattlesnake2 rattlesnake


Dostupnost:
Jako většina zajímavých nákupních míst se i Rattle Snake nachází na hlavní obchodní třídě Mariahilfer Strasse, respektive v jedné z postraních uliček, které na ni navazují. Obchod ovšem bez problému zahlídnete přímo z hlavní třídy.

Sortiment:
Rattle Snake kromě tetovacího salonu obsahuje přízemí a 1.patro nacpané oblečením a doplňky. Hned po vstupu na vás vybafne veliká místnost s pokladnami a pravděpodobně velkým počtem zákazníků, obchod se zdá být mezi místními i turisty zřejmě nejpopulárnější ve svém směru. Ostatně jak se sami na stránkách chvástají, byli prvním obchodem ve Vídni, který začal prodávat anglickou undergroundovou módu. Hlavní, vstupní místnost obsahuje zboží od tašek přes náramky, peněženky a jiné doplňky až po stěnu s botami.
Největším bohatstvím je několik velkých šatníků nacpaných kapelními triky. Kromě nutných mainstreamových „tričklišé“ se prohrabete ke kapelám, o kterých jste ani netušili, že mají nějaký merchandise.
V horní, stísněnější místnosti jsou další tři stěny ověšené kalhotami, mikinami a tričky. Na konci vás čeká překvapení – oltář s různými relikviemi podepsanými rockovými superstars. Mimo jiné například i baskytara, na kterou hrával Sid Vicious.

Výběr:
Při návštěvě Rattle Snake si nesmíte slibovat velké množství oděvů ve stylu goth, obchod jde spíše s trendy „barevnější“ anglické módy, takže kromě současného boomu rockabilly módy narazíte na poměrně velké zastoupení emo módy a některé kusy dokonce tendují k new-raveové křiklavosti.
Je tu ovšem celá kupa oblečení vycházejícího z ortodoxního punku a nejvíce potěší hojné zastoupení hororových prvků na tričkách, taškách i přívěscích.
Nakonec ale musím upozornit, že stejně jako trendy v západní módě, i sortiment obchodu prochází razantními změnami sortimentu. Dnes může být na vrcholu emo vlna či rockabilly móda, při vaší návštěvě za půl roku můžete narazit prakticky na cokoliv. Jistá je ale záruka v podobě opravdu široké nabídky zmíněných kapelních triček.

Obsluha:
V obchodě hraje hodně hlasitá hudba složená z mixu trvdších žánrů, která trošku komplikuje dotazy kladené na obsluhu. Nicméně i když za pokladnou bylo několik ulízaných přestárlých emařů, na požadavky zákazníka reagovali profesionálně.

Ceny:
Se pohybují ve standartních relacích. Například u nákupu trička počítejte s cenou kolem 25 euro, kalhoty pak od 40 do 60 euro, tašky kolem 30.

Ovšem pozor! Při troše štěstí zde můžete narazit na období plné hodně zajímavých slev - například letos v rámci těch letních jsme pořídili značkové oblečení od Kreepsville za méně než pětinu ceny. Po většinu roku v sekci zlevněných trik najdete velice vydařené designy za 5-10 euro.


Nexus
Zollergasse 13 1070 Wien
Web: www.nexus.co.at

nexus1nexus2


Dostupnost:
Taktéž na začátku jedné z postraních ulic navazujících na Mariahilfer Strasse. Obchod jsem navštívil zhruba před třemi lety, kdy se ještě nacházel o několik ulic dál a byl vměstnán do malé místnůstky s několika málo kusy oděvů. Na novou adresu jsem narazil náhodně a musel uznat, že přesun do větších prostor ho posunul výrazně dál.

Sortiment:
Obchod se nachází v jedné velké místnosti, ale díky rozložení zboží v regálech je pomyslně rozdělen na část věnovanou oblečení, část věnovanou opravdu podařeným dekoracím, filmovým postavičkám a slušné sbírce Living Dead Dolls a nakonec část věnovanou výrobkům od Aderlassu.

Výběr:
Nexus v módě nabízí vesměs ortodoxní gotické prvky. To znamená hodně černé, latexu, kůže, krajky, přezky, řetězy a sem tam nějaký odvážnější cyber goth kousek. Silné zastoupení má zde mediaval odnož gotické módy, takže si na chuť příjdou především klasici, zejména pak dámy.

Obsluha:
Příjemné mladé dámy, které se vám od vstupu do prodejny věnují a nenechají vás (v dobrém smyslu) jen tak bloudit zraky po prodejně. Hodně mě ale překvapilo, že si jedna z prodavaček bezstarostně zapálila přímo v prostorách s oblečením, což nekuřákům může způsobit škleb na tváři a v neposlední řadě vám nakupované zboží může nepříjemně načichnout. Pro kuřáky to nemůžu stoprocentně označit za plus, raději jsem se ve zlozvyku v prodejně nepřipojil - paradoxně je tu cedule hlásající zákaz kouření:) 
Na druhou stranu při výletu do Rakouska musí člověk předem počítat se silnou konfrontací s kuřáky na všech místech, není to tedy v případě Nexusu nakonec asi takové překvapení.

Ceny:
Průměrná zahraniční výše cen. Časté slevy zejména u doplňků.

 



St.Louis Skate Shop
Otto Bauer Gasse 24
web: www.st-louis.at


Dostupnost:
Oproti ostatním dvěma je trošku více skrytý v útrobách postranní ulice, ale výloha je dostatečně viditelná. Do obchodu dojdete znovu jednoduše z Mariahilfer Strasse.

Sortiment:
St. Louis není klasickým skate shopem, do kterého můžete vlézt v Praze a děsit se z příšerných cen za značku obyčejných plandavých manšestráků. Samozřejmě zde nemůžou chybět regály se skateovým příslušenstvím, ale v mnohém nabídne nečekaně originální a stylové kusy oblečení.
Prodejna se dělí na dvě části, jednu s oblečením a druhou jako speciální místnost pro obuv.

Výběr:
V dámské sekci narazíte kromě hororově-kočičích hitovek s Emily také na několik celkem zajímavých skate/punkových kousků svršků a sukní. Pánská sekce se pak omezuje především na trička, ale při detailnějším hrabání objevíte velice vydařené netopýří a pavučinové vzory.
Byl by hřích nezmínit se také o několika kusech leopardích a zebřích vzorů na upnutých kalhotách. V sekci s obuví nečekejte žádné platformové zázraky, ale pro příznivce pohodlnější, plátěné obuvi se boty se zajímavými vzory najdou.

Obsluha:
Věnuje se vám způsobem klasického dotazu, jestli máte nějaké přání. Zdála se celkem příjemná, ale neměl jsem možnost jí více otestovat.

Ceny:
Jak už to v těchto obchodech bývá, za kvalitu se sáhne hlouběji do kapsy.

 


Kingpin

Punk n Sk8 n Roll (první prodejna, pro obě pohlaví)
Mariahilferstr.77 - Generali Center OG
1060 Vienna

Pondělí-Pátek 10 - 19h, Sobota 10 - 18h

kingpin_boys

(http://www.kingpin.co.at/kingpix/kingpix.htm)


Dostupnost:
Centrali Center je jedna z nejviditelnějších budov přímo na Mariahilferstrasse. V 1. patře.

Sortiment:
Zatímco v dámské sekci naleznete oblečení výrazněji směřované do rockabilly stylu, pánové jsou kromě několika párů creeperů směřováni více do skate módy. Přesto se zde najde několik poměrně sympatických vršků. Přehlédnout se nedá ani nesmrtelná rakouská vlna emo kultury.

Výběr:
Klasické skejtovky jako Adio, Fallen,Vans, ale i několik kusů od Lucky 13 apod.

Obsluha:
Na to, že je obchod situován v jednom z nejfrekventovanějších nákupních center se ani nemusíte bát, že by vás někdo přidrzle (jak je tomu často zvykem u nás v dražších obchodech) podezřele okukoval při příchodu. Funguje zde spíše pravidlo skejťáckých shopů "ahoj, tak co jak to de?".

Ceny:
Značkové zboží = vysoké ceny.


 Kingpin

Babes & Babies (pobočka zaměřená pouze na dámské a dětské oblečení)
Lindengasse 37 / Zollergasse
1070 Vienna

Pondělí-Pátek 11 - 19h, Sobota 10 - 18h

Kingpin1

Dostupnost:
Jen o několik metrů dál na rohu stejné ulice, ve které se nachází obchod Nexus. Neonová cedule vás navede.

Sortiment:
Velké množství podařených dámských stříhů od minisukní přes korzety až po kabáty/saka. Také rozsáhlá nabídka bot, pásků a vlasových doplňků. Za prohlédnutí a pousmání stojí regál věnovaný opravdu roztomilým dětským "creeperkům".  

Výběr:
Velká frekvence Emily the Strange oblečení/doplňků/bot. Dále produkty Trash n Candy, Jessica Louise, Double Dice, Skeletalanimals...

Příznivci atraktivního spodního prádla Vive Maria si také přijdou na své:)

Obsluha:
Příjemné dámy oblečené ve stylové rockabilly módě.

Ceny:
Kromě aktuálního zážitku s agresivním výprodejem všech bot (několik druhů Emily botiček z původních 60 euro prodávaných za 5 ! euro) se připravte na nepříjemný ale všeobecně známý fakt, že dámská móda bývá dražší.


Medusa

Generali Center, Mariahilferstrasse 77-79

http://www.myspace.com/medusashopvienna

Pondělí-Pátek 10-19, Sobota 10-18

medusa_large

(z myspace profilu)

Dostupnost:
Znovu prakticky nepřehlédnutelné Generali Center, v zadní části přízemí.

Sortiment:
Klasická goth móda s několika úlety do emo stylu.

Výběr:

Classic, fetish, cyber, punkrock značky. 

Obsluha:
Na postarší obsluze (patrně majitelé) je vidět dlouhá tradice obchodu.

Ceny:
Ve srovnání s ostatními obchody (například Rattle Snakem) zde prodávají některé kousky o několik euro dráž - takže pozor, před koupí (třeba i obyčejního trika) je dobré zaskočit si o ulici dál a zvážit možnosti.

 


 

Black Orange

http://www.blackorange.at/

Hermanngasse 7/3, 1070 Wien

Úterý-Sobota: 13:00-20:00

Black_orange

Dostupnost:

Hermanngasse je od hlavní třídy oproti ostatním shopům trochu vzdálenější a na cestu do ní je lepší mít pro všechny případy s sebou mapu. Zkušenost ale obecně říká - pokud ve Vídni potkáte jiné goticky vzhlížející jedince, nebojte se zeptat..lámanou angličtinou vám vždy rádi ochotně poradí.


Sortiment:

Oficiální stránky obchodu vás nejdříve mírně vyděsí (každému zvědavému adolescentovi známým) dotazem "už vám bylo 18???", podle čehož se ukázaná nabídka případně zredukuje o eroticky laděné zboží. Osobní návštěva však není až na několik odpudivých rakouských military oblečků a kožených vestiček zdaleka tak děsivá.  I když sadomasochistický duch zejména ze zadních, temnějších prostor obchodu vyzařuje z každého koutu, jedná se vlastně jen o několik docela normálních latexových prvků. Kromě toho se v šeru prohrabete k romantickým svrškům, sukním a šatům, leopardím vzorům, černému sametu a krajkám. Pánové ocení několik odvážných cyber "brnění" i poměrně širokou škálu košil.     


Výběr:


Vyšší fekvence méně známých značek slibuje uspokojení originálních choutek i nižší ceny.

Obsluha:

Těžko říct, zdali to bylo návštěvou krátce před zavírací dobou, ale zkušenost ukázala příjemné domácí prostředí. Několik černooděnců sledovalo u pokladny na videu béčkový horror, což dodávalo celému nákupu celkem netradiční, ale příjemný nádech.


Ceny:
Sympaticky nízké - navíc máme dobrou zkušenost s tím, že nám obsluha udělala jen tak z dobré vůle vlastní výhodnější cenu. Řekněte kdy jste se naposledy setkali s něčím podobným:)

 


SCM Style

http://www.scm-style.at/

Wien 4, Wiedner Hauptstrasse 49

Úterý-Sobota 11 - 21 (!) 

SCM_style

Dostupnost:
Ačkoliv je obchod přímo před stanicí tramvaje, nachází se mimo epicentrum nákupní horečky a rozhodně doporučujeme lokaci vyhledat předem v mapě.

Sortiment:
Na ploše veliké téměř 400 metrů čtverečních, se kterými SCM Style jednoznačně vyhrává co do rozsahu mezi ostatními vídeňskými shopy, najdete leccos. Přes vstupní místnost s relativně normální černou i křiklavou gothic módou se přes regál s latexovými návleky a punčocháčemi dostanete až do zadních místností s modely, které znají snad jen někteří (a to jedině z pornofilmů). SCM Style nezapře (a ani se o to nesnaží) svou jasnou orientaci na fetišácký životní styl a kromě obchodu provozuje také fotografické studio zaměřené na většinou eroticky laděné sessions. Nedoporučujeme tedy návštěvu tohoto obchodu zarputilým puritánům ani odpůrcům kultury transvestitů. Všem ostatním - tento obchod rozhodně při návštěvě Vídně nevynechejte a vyčleňte si na nákup zde velkou část odpoledne!  

SCM_style_photo

(http://www.scm-style.at/galerie)

Výběr:

Burleska, Lipservice, Aderlass, Evil Clothing, High Heels, Catanzaro, Kates Clothing, Queen of Darkness, Popsoda...

Obsluha:
Počítejte s tím, že sem tam se kolem vás prožene nalíčený chlapík v minisukni na vysokých podpadcích (nic abnormálního pro ty z vás, kteří jste zvyklí ze zahraničních festivalů), ale i v roce 2009 by to stále mohlo někoho vylekat...Jinak je obsluha (alespoň ta 100% dámská část u pokladen)  milá a při potížích s výběrem vám ochotně pomůže.  Oficiální stránky hovoří také o možnosti v duchu "v klidu si před nákupem popijte v našem baru", ale sami jsme nic podobného bohužel nezaregistrovali.

Ceny:

U části s "obvyklejšími" modely se nemusíte bát vydření kapes až na dno, u latexu a fetišistických oblečků znovu platí výrazná originalita = vysoké ceny.   

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

článek to dobrej, takže vídeň je další v pořadí, co mě ale rozhodilo je skateshop teď zase budu několi měsíců dumat nad tim ejslti děalt freerun nebo se vrátit ke svý skateový kariéře T_T
chvalim... po Londyne konecne mesto, do ktereho se realne muzu dostat..xDD
Ještě jsme měli Prahu a Ostravu :D :D Už máme připravený i kus Berlína...i když, souhlasím, Vídeň je přeci jen nejdostupnější ... :-)
Hm, tak to asi začnu konečně šetřit. . . Vídeň není tak daleko, cheche :-)
Ve Vídni sem byla 2x a byla sem opravdu mile potesena, ze takovychto obchodu je tam opravdu plno, na kazdem rohu a dokonce (co se v praze nevidi) na hlavnich nakupnich ulicich a v obchodnich centrech, takze je nemuzete prehlednout.<br />Vyber v zde uvedenych shopech je velky a rozplivala sem se tam, jak dite nad Jeziskem. :-)
Jasa: Jsme na vysost poteseni, ze nas skromny pruvodce nalezl konecne sve odberatele a treba nekomu pomohl pri vyberu a prochazenim mestem! Viden je na tuhle scenu opravdu vyjimecna, ale chce to opravdu vyhradit si cely vikend jen na nakupy a vecer jeste zkusit obehnout kluby :)
čtou lidé tento článek? Jestli ano, chtělo by to aktualizovat:) Lokace těch obchodů se mění každým rokem;) Například místo Black Orange je asmalia.at (asi více goth, než byl pomeranč), SCM je už jen online shop, NEXUS funguje pouze stylem pop-up store (tedy časově omezený prodej v nějakém prostoru) a MEDUSA je v Lindengasse 39;)
Budeme jenom rádi za každý tip na aktuzalizaci, díky! :) Je toho víc, co bychom měli upravit, nebo jenom tyhle tři změny? :)
Vedle nakupování mám také ráda i památky a tak jsem si našla na http://jacestovatel.cz/media/kam-ve-vidni-co-videt-za-historicke-pamatky ty nejlepší tipy, co ve Vídni vidět. Musím říct, že nejvíce na mě zapůsobil hradní komplex Belveder, který je opravdu famózní a hrozně fotogenický, mám ho plný Instagram :D

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.